Re: Scratch kitabı
Scratch İle Programlamayı Öğreniyorum, Yazarlar: Nergiz Ercil Çağıltay , Mehmetcan Fal
Öncelikle 5. ve 6. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine girdiğimi belirtmem lazım. Öğrencilerimin seviyesi karışık, her konuda en üst ve alt seviyede olanlar var. Öncelikli/temel amacım en azından bir öğrencinin "sürekli, eğer, ise, -nda, ve, veya vs" gibisinden günlük hayatta cümle içinde kullandığı ifadeleri kullanması, kafasında basit hikayeler tasarlaması. Bir üst aşamada liste ve değişken kavramını kafasında oturtması ve en azından basit bir oyunda puan arttırıp azaltması.
Değerlendirirken bu kriterler benim için öncelikliydi.
1- Bütün komut blokları tek tek anlatılmış, (+)
2- "Arada bir C dilinde nasıl yaparım var?" bölümü var. Orta okul ve ilkokul öğrencisi için önemsiz fakat lise ve daha yukarısı için ideal olabilir. Basit kodlarla güzel anlatımı olmuş. (+)
3- Kitap 13 bölümden oluşuyor,
i-Scratch ile programla temelleri
ii-Scratch
iii-Kontrol komutları
iv-Hareket komutları
v-Görünüm komutları
vi-Kalem komutları
vii-Algılama Komutları
viii-Ses komutları
ix-Oyun programlama (giriş, unsurlar, süreç, amaç, gereksinimler, hikaye parçacığı..)(+++)
x-Nasıl yaparım (+++)
xi-Nesneye Dayalı programlama(+++)
xii-Örnek Çalışma 1 (Doğa Yahşi tarafından yapılan bir oyun, mezarlıkta puan topluyoruz, kalite bir oyun, forumda vardı)
xiiii- Örnek Çalışma -2 (hesap makinesi yapımı)
4-12 ve 13. bölümdeki örnekler benim öğrencilerime ağır gelir.
5- Bölümlerde anlatımlar güzel fakat kimi zaman basit örnekler vermek yerine 2-3 olayı birleştirip vermiş, farklı olarak 1 duruma göre en fazla iki örneği birleştirip anlatılsaydı daha güzel oldu. (ilk-orta için -, lise için +)
6- 9 ve 11.bölüm güzel anlatılmış. (+++++)
Genel olarak;
Kitaptan beklentim öğrencilere tavsiye edebileceğim bir kitap olması, anlatımı ve örnekleriyle öğrencilere ve bana yön vermesiydi.. Bu beklentimi tam olarak karşılamadı. Kitap 5-6.sınıf için uygun değil. Lise için ideal olabilir.
Bunları yazarken öğrencilerimin seviyesi benim için öncelikliydi, sonra kendim. Kendime beğendim ama öğrencilerime beğenmedim.
Şimdilik forumda bulduğum, çalışma yaprakları , ders notları, benim çalışma yaprakları vs idare edeceğim. Önümde 1 ay var. bu sürede öğrencilere yaklaşık 15-20 sayfalık not vereceğim.
Türkiyede bu konudaki ilk kitap olması ve anlatımın güzel olmasından dolayı kitabı yazanların ellerine sağlık.