Kiranın 4.500 den 15 bine çıkması

Kodla Büyü

esinay

Aktif Üye
Merhaba arkadaşlar. Ev sahibimiz başlıkta da belirttiğim gibi kiramızı 4500 den 15 bine çıkarmak istiyor. Evde 5. Yılımız bu ay doluyor. Artış çok uçuk değil mi? Yasal olarak haklarımızı bilip ona göre davranmak istiyorum. Mutlaka aynı durumu yaşayan arkadaşlar olmuştur. Yardımcı olursanız sevinirim.

En kralı sözleşmede belirtmiş ise efe tüfe (geneli öyle yazıyor) ℅70 artık ideal. Ben ℅125 yaptım. Benim tasarrufum. Sizin ise şuan 7500 gibi yapmanız ideal efe tüfe...

hocam şimdi 4500 den 15000 e çıktı dendimi yok daha neler olacak iş mi? vs. tepkiler geliyor. Ama günümüz şartlarında evinizin bulunduğu çevre evlerinde kira durumları göz önünde bulundurularak ne ev sahibi ne de kiracıyı mağdur edecek bir fiyat olmalı. kriz öncesi kiralar ile şimdiki kiralar arasında çok fark oluştu. Kriz öncesi kiranız %25 artışlarla bu seviyeye gelmiş olabilir, ev sahibinizde sözleşmeniz bitince zamanın şartlarına uygun güncelleme istemiş olabilir. kısıtlı yazılan ile sadece ev sahibi vicdansız gibi görünecektir, sizde mağdur. Bence buraya yazmaktansa çevrenizdeki evlerin fiyatlarına bakıp, sizinde eski kiracı olduğunuz göz önünde bulundurularak çevre evlerin biraz aşağısına anlaşmak lazım. Sözleşmeniz bitti ise eski kiram şuydu da buyduda diretmemek lazım

Hocam 5 yıl dolduktan sonra ev sahibinin kirayı çevredeki evler kadar arttırma hakkı var. Emsal değer ne kadarsa sizden isteme hakkı var. Olmazsa hakem heyetine gidersiniz ordan da bir şey çıkmaz.

hocam şimdi 4500 den 15000 e çıktı dendimi yok daha neler olacak iş mi? vs. tepkiler geliyor. Ama günümüz şartlarında evinizin bulunduğu çevre evlerinde kira durumları göz önünde bulundurularak ne ev sahibi ne de kiracıyı mağdur edecek bir fiyat olmalı. kriz öncesi kiralar ile şimdiki kiralar arasında çok fark oluştu. Kriz öncesi kiranız %25 artışlarla bu seviyeye gelmiş olabilir, ev sahibinizde sözleşmeniz bitince zamanın şartlarına uygun güncelleme istemiş olabilir. kısıtlı yazılan ile sadece ev sahibi vicdansız gibi görünecektir, sizde mağdur. Bence buraya yazmaktansa çevrenizdeki evlerin fiyatlarına bakıp, sizinde eski kiracı olduğunuz göz önünde bulundurularak çevre evlerin biraz aşağısına anlaşmak lazım. Sözleşmeniz bitti ise eski kiram şuydu da buyduda diretmemek lazım
Hocam kesinlikle anlattıklarınıza katılıyorum. Detaylı söyliyim, kiramız 1800 den %25 sınırı olmasına rağmen 4500 e çıktı ve söylediğiniz gibi %25 i biz de adil bulmadığımız için bunu kabul ettik. Ev sahibimiz 1 yıl dolmadan kafasına göre zam istiyor sürekli. Şimdi geçen yıl bizim %25 hakkımız var diyip o oranda zam yapmadık diye mi bu vicdansızlık. Zaten 10 12 dese direkt kabul edecektim. Ama eski kiracıya birden bire bu artış ne kadar adil ya ?

Hocam 5 yıl dolduktan sonra ev sahibinin kirayı çevredeki evler kadar arttırma hakkı var. Emsal değer ne kadarsa sizden isteme hakkı var. Olmazsa hakem heyetine gidersiniz ordan da bir şey çıkmaz

Hocam 5 yıl dolduktan sonra ev sahibinin kirayı çevredeki evler kadar arttırma hakkı var. Emsal değer ne kadarsa sizden isteme hakkı var. Olmazsa hakem heyetine gidersiniz ordan da bir şey çıkmaz.
İşte emsal değer 15 bin değil hocam, 15 bin olan binanın otoparkı var site içerisinde bahçesi var. Benim evim 15 bin etmiyor ki üst kattaki 8 bin veriyor. Benim sırf 5 yılım doldu diye yeniden eve girmişim gibi muamele ediyor. Makul bir şey söylese zaten kabul edeceğim.

Emsal istemek için dava açması lazım. Siz hesabına yasal oran olan 25% zammı yapacağınızı söyleyin. Hatta en iyisi size önerim bir avukat bulun. Bundan sonra avukat ev sahibi ile iletişime geçsin. Dava geçene kadar yasal orandan zamlı ödeyin. Dava öncesi arabulucu süreci olacak. Orada bir değerde anlaşamazsanız mahkeme bir değer belirler civardaki şartlara göre uzman kişi ile.

Aslında bir emlakçı meslek sırrı :
Bırakalım zammı yüzdeyi kardeşim. bir mülk abartı şişirme veya da ölücü fiyat değil rayiç fiyatlı bedel ise o mülkün 1 aylık kirası = fiyat/240 'dır.
Örnek : bir daire 15 yıllık fiyat memur bölgesi 2400.000TL
* bu dairenin aylık kirası minimum 10Bin olmalıdır.

İsteme hakkı var size yeni kiracı gibi davranmış. Siz oturup konuşamadınız mı size mesaj atarak mı bildirdi. Siz anlaşma yoluna gidin baktınız olmuyor sizde mahkeme yolu açık dersiniz sizi arabulucuya yollarlar sizde orda anlaşmaya çalışırsınız anlaşmazsa mahkemeye gitsin o zaman sizin eliniz daha güçlü oluyor süre uzarda uzar sizinle anlaşmak zorunda kalır.

Emsal istemek için dava açması lazım. Siz hesabına yasal oran olan 25% zammı yapacağınızı söyleyin. Hatta en iyisi size önerim bir avukat bulun. Bundan sonra avukat ev sahibi ile iletişime geçsin. Dava geçene kadar yasal orandan zamlı ödeyin. Dava öncesi arabulucu süreci olacak. Orada bir değerde anlaşamazsanız mahkeme bir değer belirler civardaki şartlara göre uzman kişi ile.
Hocam avukat 15 binden aşağı istemez. Hocam boşuna masraf yapmazsın.

İsteme hakkı var size yeni kiracı gibi davranmış. Siz oturup konuşamadınız mı size mesaj atarak mı bildirdi. Siz anlaşma yoluna gidin baktınız olmuyor sizde mahkeme yolu açık dersiniz sizi arabulucuya yollarlar sizde orda anlaşmaya çalışırsınız anlaşmazsa mahkemeye gitsin o zaman sizin eliniz daha güçlü oluyor süre uzarda uzar sizinle anlaşmak zorunda kalır.
Oturup konuştuk hocam. Civardaki evler bu kadar siz de bu kadar vereceksiniz diyor. Anlaşma yolunu kendisi kabul etmiyor. Yüksekten vermek varken

Kiram 5bin TL, 15 bin TL vereceğim ben de Temmuz ayından itibaren.

Kardeşim evlenecek Temmuz ayında dedi telefonda, eve o geçecek dedi evsahibi. Beni çıkartıp yeni kiracı arama durumundaysanız açıkca söyleyebilirsiniz dedim, boşuna ev taşıma vs uğraşmak istemiyorum dedim..Yok dedi kardeşim evlenecek.

Aradan 5 dk geçti, tekrar aradı,galiba kardeşi evlenmekten vazgeçti o arada.. 15 bin TL uygun mu dedi:) Sahibinden.com'a bakmış o civarlarmış evler. Uygun uygun dedim geçtim.

He bir de bizim maaşlar çok yükseliyormuş, onu takip ediyormuş onu dedi:)

Oturup konuştuk hocam. Civardaki evler bu kadar siz de bu kadar vereceksiniz diyor. Anlaşma yolunu kendisi kabul etmiyor. Yüksekten vermek varken
Sizde ben 12 bin verebilirim deyin istemiyorsanız mahkeme yolu açık deyin. Oturup düşünsün işin uzayacağını anlayınca kabul etmek zorunda kalır. Sizi test ediyor sizde onu test edin.

Aslında bir emlakçı meslek sırrı :
Bırakalım zammı yüzdeyi kardeşim. bir mülk abartı şişirme veya da ölücü fiyat değil rayiç fiyatlı bedel ise o mülkün 1 aylık kirası = fiyat/240 'dır.
Örnek : bir daire 15 yıllık fiyat memur bölgesi 2400.000TL
* bu dairenin aylık kirası minimum 10Bin olmalıdır.
O oran da her yerde aynı olmuyor. Hatta aynı bölgede farklı özellikli dairelerde de farklı farklı oluyor.

Hocam çevrede illa bir tanıdık avukat vs bulunur. Hadi hiç bulamadı her ay 15 bini evsahibine ödemek var bir kere avukata vermek var :D Bu sene 15 yapan seneye 30 çeker.
Maalesef kiracılık böyle bir şey 30 yapmazsa 25 yapar her sene bu sıkıntıyı çekersin Allah tez zamanda ev sahibi yapsın.

Sizde ben 12 bin verebilirim deyin istemiyorsanız mahkeme yolu açık deyin. Oturup düşünsün işin uzayacağını anlayınca kabul etmek zorunda kalır. Sizi test ediyor sizde onu test edin.
Öyle yapacağım hocam. Bir de işin garip tarafı şu: bize en son zammı Eylül ayında yaptı. Şimdi tayinimiz olmadı diye konuşup en azından eylülde önümüzü görelim diye konuşalım dedik yaptığı bu. Hazirandan itibaren zamlı istiyor, senesi dolmamasına rağmen. Yaz boyunca 4500 gönderip Eylülde 12 ya da işte neye karar verirsek onu veriyorum kabul etmiyorsanız mahkeme yolu açık diyeceğim. Teşekkür ederim hocam

Kirada iken ev sahibi beni arardı ne olsun diye bana sorardı.hep yüzde 10 artış yapardı.Şimdi evim var fakat herhalde bu süreçte olsaydı ne olurdu bilemem...

Son düzenleme:
genel yazıyorum. konuyu açan hocamızla alakalı değil.
ev sahiplerini düşmanmış gibi görmek.... yapmayın şunu yahu. biraz empati. (kiracı değilim, kiraya verdiğim evim de yok)
civardaki diğer evlerin kiraları yol gösterici olmalı. örneğin civar 15K iken 5K ya %25 yapacam naparsa yapsın. olmaz ki böyle.
çık yeni yer bak kendine bakalım kaça buluyorsun.
kiracı olmak zor tamam ama sonuçta geçen seneden bu yana maaşımıza gelen artış % si kadar kiranın artmasına da düşmanca görmek yakışmıyor. maaş 2ye katlansın ama kiraya %25

Hocam kesinlikle anlattıklarınıza katılıyorum. Detaylı söyliyim, kiramız 1800 den %25 sınırı olmasına rağmen 4500 e çıktı ve söylediğiniz gibi %25 i biz de adil bulmadığımız için bunu kabul ettik. Ev sahibimiz 1 yıl dolmadan kafasına göre zam istiyor sürekli. Şimdi geçen yıl bizim %25 hakkımız var diyip o oranda zam yapmadık diye mi bu vicdansızlık. Zaten 10 12 dese direkt kabul edecektim. Ama eski kiracıya birden bire bu artış ne kadar adil ya ?
işte sizin dediğiniz bu gelişmeler olunca iş karışıyor, ev sahibi iyi niyeti kullanmaya çalışıyor şu an. Avukattan başka seçenek bırakmamış hocam size, ha şuda var sözleşme bitse bile hiç kira vermeyen birini bile evden çıkarması yıllar sürüyor. şimdi sizin ev sahibi %25 yasal zam oranı diretmesini hak etmiş, 10-12 arasını kabul ederse etsin yoksa avukat ile %25 e razı olmak zorunda. Bulmuş böyle kiracıyı. Bizde bir memur var %25 den fazla artırmadı, evden çıkarmaya kalkıncada fazla aldığın kiranın yarısını alırım dedi ev sahibine. Adam %25 ile devam etti evde oturmaya. İnsan gibi davrandıkça tepeye çıkmaya çalışıyorlar. Okul müdürü kantinciye benzer bir uygulama yaptı, kantinci dava etti %25 i aşmadı zam. Hocam size söz ile iletiyorsa bunları yazılı olarak belge de toplamaya çalışın. iş avukatlık olacak diye çekinmeye gerek yok. Biz memurlarda bu var işte aman iş avukatlık olmasın, uğraşmayayım bana yakışmaz gibi düşünceler hep kaybettiriyor bize. Bende aynı kafadayım hakkımı yedirdiğim olmadı değil. Ama az sert işin seyrini değiştiriyor. Az sert olmak lazım hocam ama dozunda.

Bu arada 1 temmuz itibarı ile %25 olayı bitiyor gibi

Hocam ben de bir kiracı olarak sizi anlıyorum ama ev sahiplerini de anlıyorum. Ben de ev sahibi olsaydım, civardaki evler 15-20 bine kiraya verilirken eski kiracı diye çok ucuza oturtabilecek kadar cömert bir adam mıyım bilemiyorum. Ev sahibiniz ile konuşun. 12-13 bin olsa olmaz mı diye söyleyin. Ancak yine de çok diretmeyin. Üst taraftaki yorumlarınızdan okuduğum kadarıyla civar evler daha yeni ve 15bin civarı kiraları varmış demişsiniz. O evlere çıkacak durumunuz varsa çıkın içiniz rahat etsin. Ancak taşınmak da oldukça masraflı. Değer mi keyfinizi bozmaya değmez mi düşünün.

Sınırlandırmanin sonu bir yerde patlayacaktı. Kiralar memur maaşları kadar artmalı. Bu düzen bozulmamalı. Kirada evim yok. Evim olsa boş tutarım.

işte sizin dediğiniz bu gelişmeler olunca iş karışıyor, ev sahibi iyi niyeti kullanmaya çalışıyor şu an. Avukattan başka seçenek bırakmamış hocam size, ha şuda var sözleşme bitse bile hiç kira vermeyen birini bile evden çıkarması yıllar sürüyor. şimdi sizin ev sahibi %25 yasal zam oranı diretmesini hak etmiş, 10-12 arasını kabul ederse etsin yoksa avukat ile %25 e razı olmak zorunda. Bulmuş böyle kiracıyı. Bizde bir memur var %25 den fazla artırmadı, evden çıkarmaya kalkıncada fazla aldığın kiranın yarısını alırım dedi ev sahibine. Adam %25 ile devam etti evde oturmaya. İnsan gibi davrandıkça tepeye çıkmaya çalışıyorlar. Okul müdürü kantinciye benzer bir uygulama yaptı, kantinci dava etti %25 i aşmadı zam. Hocam size söz ile iletiyorsa bunları yazılı olarak belge de toplamaya çalışın. iş avukatlık olacak diye çekinmeye gerek yok. Biz memurlarda bu var işte aman iş avukatlık olmasın, uğraşmayayım bana yakışmaz gibi düşünceler hep kaybettiriyor bize. Bende aynı kafadayım hakkımı yedirdiğim olmadı değil. Ama az sert işin seyrini değiştiriyor. Az sert olmak lazım hocam ama dozunda.

Hocam ben de bir kiracı olarak sizi anlıyorum ama ev sahiplerini de anlıyorum. Ben de ev sahibi olsaydım, civardaki evler 15-20 bine kiraya verilirken eski kiracı diye çok ucuza oturtabilecek kadar cömert bir adam mıyım bilemiyorum. Ev sahibiniz ile konuşun. 12-13 bin olsa olmaz mı diye söyleyin. Ancak yine de çok diretmeyin. Üst taraftaki yorumlarınızdan okuduğum kadarıyla civar evler daha yeni ve 15bin civarı kiraları varmış demişsiniz. O evlere çıkacak durumunuz varsa çıkın içiniz rahat etsin. Ancak taşınmak da oldukça masraflı. Değer mi keyfinizi bozmaya değmez mi düşünün.
Yok hocam o iyi niyetli değil ben de onun anlayacağı dilden konuşacağım o halde. Ben zaten ucuza oturayım demiyorum, makul iki tarafı da üzmeyecek bir artış olsun diyorum hocam, 3 tane apartmanda sayısını bilmediğim kadar evi var. Bu kadar vicdansızlık olmaz

Hocam yasal olarak şuan için (en azından temmuza kadar) %25 in üzerinde bir artış yapamaz.
Siz sözleşmenizin süresi dolduysa yasal artış miktarı olan %25 kadar arttırıp banka ile Ev Kirası açıklamasıyla gönderirsiniz.
İşine gelmiyorsa sizi mahkemeye verir ve Tefe-Tüfe den fazla artış talep ettiği için kaybeder, çünkü yasal olarak siz haklısınız.

Diğer taraftan ev sahibi adına düşünecek olursak;
Yatırım amaçlı bir ev aldım ve geçen sene 5.000 TL ye kiraya verdim.
Şuan alt katım 12.000 TL den kiralandı.
Temmuzda artış yapmam lazım, sizce ne yapmalıyım. Yasal oran olan %25 artışla 6.250 TL mi olmalı.
Sizce aylık 6.250 TL ile neyin yatırımını yapabilirim.
Örneğin faize yatırsam (Ev ortalama 2 milyon tl) aylık 80.000 tl kazancım oluyor
Komple satıp dolar, altın alsam siz düşünün.

O nedenle karşılıklı anlaşıp artışı belirlemek en uygun olanı olacaktır.

Bu arada sözleşmeniz hangi ayda başladı ondan önce kira artışı yapamaz. Eylül ayında zam yaptıysa diğer zammı yine eylülde ödersiniz. Sizin apartmanda diğerleri ne kadar kiraya kalıyor ?

Herkes bu ortamda haklı.Maaslar yetersiz.Enflasyon dusse dahi fiyatlar inmeyecek.Cunku düşündüğümüz sey değil.
Bunca denetime market fiyatları her hafta 3-10 lira yukseliyor.Ev kiraları da temmuzdan sonra üstüne 10 bin koyacak.Herkes Temmuzu bekliyor.

Yan daire 7 oldu bende yapayım,
Karşı binada 10 a tutan var yolunu yapayım ,
Arka sokakta 13 e tuttular satarsam bankaya koysam,
15 e oturan var 3 trilyonluk evde bedavaya oturma…..diye uzayıp gidiyor.
İlk 5 sene Hakkı 12 aylık ortalama , 5 yılın dolunca da emsali istersin de emsal de en yüksek kiraya verenin dediği rakam olmuyor.
1 senede sonuçlanan martta biten dava(6 bin ev sahibi tarafından kabul edilmemişti);
Son kira:3500
Ev sahibinin emsali:9 bin
Mahkemenin belirdiği :4600+12 aylık ortalama artışı
(Emsal 5100)
Dava açılışında kiralar 5-6 arasıydı, şimdi 7-8 oldu , meslektaşımız evden çıkacak ama o ev sahibi özelinde diğerlerine de ders oldu kimse afaki rakamlardan bahsetmiyor artık.

BBNET
Geri