Kayıp-kaçak bedeli aboneye geri ödenecek

Kodla Büyü

*Vendetta*

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
739
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kayıp kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğu kararını vermesi üzerine Kayseri'de vatandaşlar dağıtım şirketinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Abonenin parasını geri alıp alamayacağına ise tüketici hakem heyeti karar veriyor. Kayseri'de vatandaşların elektrik paralarını almak için çabaya girişmelerinin doğru olduğunu söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası ,"Kayseri doğru yapıyor, siz de elektrik dağıtım şirketinizden geçmiş 10 yılda ödediğiniz kayıp kaçak bedeline dair kağıt isteyin. Bu kağıdı kaymakamlığa ya da ilçenizde bulunan tüketici hakem heyetine götürün ve ödediğiniz kayıp kaçak bedellerini geri isteyin" diyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, Yargıtay Genel Kurulu’nun elektrikte kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan tahsil edilemeyeceğine dair kararının ‘emsal’ bir karar olduğunu iddia etti. Küçük, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emsal bir karar aldı, içtihat niteliğinde. Dolayısıyla dava açılan mahkemeleri bağlayıcı bir niteliktedir. Bu karara dayanılarak vatandaşın dava açması yerindedir dürüst tüm vatandaş dava açmalıdır” dedi.

PARANIZI NASIL GERİ ALACAKSINIZ?
EMO Hukuk Müşaviri Küçük, vatandaşın son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair kağıt alması gerektiğini vurguladı. Eğer abonenin ödediği bedel 2 bin liranın altında ise ilçesindeki Tüketici Hakem Heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek parasının iadesi talebinde bulunması gerektiğini söyledi. Küçük, 2 bin liranın üzerindeki kayıp kaçak bedellerini almak için dava açılması gerektiğine dikkat çekti.

DANIŞTAY MI YARGITAY MI KARAR VERİR?
Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) ile Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Yargıtay kararı ile ‘kayıp kaçak bedeli iadesi yapılamayacağı’ iddiaları ise hukukçular arasında tartışma yarattı. Bazı hukukçular Yargıtay Genel Kurulu’nun kararını görmek gerektiğini, daha önce Türk Telekom’un sabit telefon ücreti alamayacağı kararını Danıştay’ın verdiğini vurguladılar.

Ancak EMO Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, “Bu idari bir karar değildir çünkü kayıp kaçak bedelinin vatandaştan alınmasına dair ne bir kanun, ne bir EPDK yönetmeliği, tebliği ya da kararı vardır. Dağıtım şirketinin vatandaş faturasına eklediği bir kayıp kaçak bedeli vardır ve bu tarifeyi de EPDK onaylamıştır. Bunun dışında hiçbir yasal altyapısı olmayan bir karardır” dedi.

DANIŞTAY’DA DAVA SON AŞAMAYA GELDİ
EMO olarak 2012 yılında Danıştay’da dava açtıklarını da anlatan Küçük, “Biz kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan alınmasının dağıtım şirketlerini rehavete sevk ettiğini, kayıp kaçak bedelini düşürmek için gerekli teknolojik yatırımları yapmalarını engellediğini ileri sürerek dava açtık ve iptalini istedik. Danıştay savcısı da tıpkı Yargıtay Genel Kurul kararında olduğu gibi 2014 yılının başında görüş bildirdi. Ancak henüz Danıştay kesin kararını vermedi, bekliyoruz” dedi.

KAYSERİ'DE UZUN KUYRUK
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun tüketicilerden elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak bedellerinin hukuksuz olduğu kararı enerji piyasasına damga vurdu. Bir yandan vatandaşlar yüzlerce lirayı bulan alacaklarını hesaplamaya başladı. Diğer yandan kayıp kaçak bedellerini geri alabilmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusu ortaya çıktı. Kayseri’de ise bugün vatandaşlar, şimdiye kadar aylık faturalarından kesilen 'kayıp-kaçak’ bedellerini geri alabilmek için elektrik dağıtım şirketine akın etti. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi’nin önünde uzun kuyruklar oluşturdular.

KAYIP KAÇAK BEDELİ NEDİR?
Kayıp kaçak bedeli ülke genelinde kaçak elektrik kullanımı sonucu ortaya çıkan maddi zararın elektrik abonesi olan vatandaşlardan tahsil edilmesini sağlayan ödeme sistemi. Türkiye’nin hangi bölgesinde oturduğuna bakılmadan elektrik abonelerinden aylık faturalarının yüzde 8’i civarında kayıp kaçak bedeli alınıyor. Kayıp kaçak bedelinin tahsili konusunda açıklamalar yapan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Dağıtım şirketlerinin haklı olduğuna yönelik de Yargıtay kararları var. İsteyen tüketici heyeti bu kararı emsal olarak alır istemeyen almaz” ifadesini kullandı. Vatandaşların hakkını aramak için Meclis yolunu da kullanabileceğini ifade eden Ağaoğlu, “Vatandaşlar alın teriyle kazandıkları paraları hukuka aykırı şekilde ellerinden alınmasını önlemesi için TBMM dilekçe komisyonuna ve EPDK’ya başvurabilirler" dedi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27861204.asp
 
DİLEKÇE ÖRNEĞİ

T.C.

……………………………….. Kaymakamlığı

(Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na)

Şikâyet Eden :

Adresi :

E- Posta & Telefon :

Şikâyet Edilen :

Adresi :

Ş. Parasal Değeri :

Konusu : Kayıp, kaçak bedeli olarak alınan

bedelin tarafıma iadesi istemidir.

Açıklamalar :1-) Her ay abonesi olduğum ……………….. ait olmak üzere ikametimin bulunduğu adresimde kullandığım elektrik tüketim miktarına göre fatura tahakkuk etmektedir. Bu faturalarımda hizmet bedeli karşılığı olmayan "K/K Bedeli" adı altında kayıp, kaçak bedeli alındığını tespit ettim.

2-) Bu faturalarda bir hizmet bedeli karşılığı olmadığı açıkca belli olan, kötü niyetli diğer kullanıcıların kaçak kullanımı ve tedarikçi elektrik dağıtım firmasının ağır ihmal ve kusurları ile altyapısının eksikliklerinden kaynaklanan kayıp ve kaçak tüketimlerinin bedeli karşılığı olarak bunun biz dürüst aboneye yansıtılması kabul edilemez. Üstelik kayıp ve kaçak oranları bölgeler arasında oransal olarakta farklılık oluşturmaktadır. Bu nedenle elektrik faturalarına yansıtılan oranlarda bile bir tutarsızlık görülebileceği gibi bir başkasının işlemiş olduğu suç diğer taraftan dürüst tüketiciye yansıtılmakta, işlemediğim bir suç ile kişisel onurum zedelenmekte ve şahsıma atfen kusur izafe edilmektedir. "K/K Bedeli" adı altında yaklaşık % 15 oranında veya daha üzeri oranlarda kayıp/ kaçak bedeli adı altında bir ücret yansıtılmaktadır. Elektrik tedarikçisi firma bu bedelin "EPDK"nın kararı ile faturalara yansıtıldığını şöyle belirtmektedir.

Bahse konu elektrik faturalarında yer alan kayıp/kaçak bedeli şirketimizin kendi inisiyatifi ile düzenlenmiş bir bedel olmadığı, 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu dâhilinde tüm yurtta ulusal tarife olarak uygulandığı, söz konusu tariflerin ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği, 01.04.2011 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanmakta olan tarifeler ise 28.12.2010 tarih ve 2999 sayılı EPDK Kararı ile belirlenmiş, tedas.gov.tr internet adresinde yayınlandığı, Bu tarifeler kapsamında uygulanmakta olan; enerji bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kalemlerine ilave olarak kayıp/kaçak bedeli ve perakende satış hizmeti (sayaç okuma) bedelleri belirlendiği, söz konusu bedellerin 2011/Nisan ayından itibaren elektrik faturalarında yer aldığını, bahse konu bedel, E.P.D.K tarafından belirlendiği ve uygulamaya konulmuş olup, şirketin alınan bedelle ilgili bir kararı söz konusu olmadığını belirtmiştir.

3-) Aslında 4628 Sayılı Kanun'un 11. Maddesi ve Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin "Madde 33- (1): Bu yönetmelik hükümleri uyarınca elektrik enerjisi hizmeti alan müşterilerin hakları ve zararlarının tazmini konusunda kanunun 11. maddesi ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri ile buna ilişkin diğer mevzuat hükümleri uygulanır." demektedir.

4-) İlgili yasal hükümler gereğince, EPDK'nın kayıp/kaçak bedellerinin abone faturalarına yansıtılması hususunda aldığı karar mevcut yasal hükümlere aykırılık teşkil etmektedir. Kaldı ki alınan karar hiçbir surette yürürlükte bulunan yönetmelik ve kanunların önün geçerek uygulanamaz. Bu bağlamda 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun özel bir kanun olup mevcut genel hükümlerinde önüne geçmektedir.

5-) Mevcut kanuni hükümleri mucibince; elektrik faturalarıma yansıtılarak tahakkuk edilmiş bulunan kayıp/kaçak bedellerinin 4077 Sayılı TKH Kanun'un doktrinine uygun olarak burada tüketicin zayıf taraf olduğu kabul edilerek korunması gerektiği şeklinde tedbirin alınması ilgili hüküm mucibince belirtilmektedir.

İş bu ikame olunan mağduriyetim nedeniyle haksız ve hukuksuz olarak alınmış bedel veya bedellerin toplamı olan ………………… .-TL'nin tarafıma iadesi kararının alınması için hakem heyetinize başvurmak zorunda kaldım.

Hukuki Nedenler :4077 Sayılı TKH Kanun ve diğer ilgili tüm mevzuat.

Hukuki Deliller :Elektrik faturaları, ödeme belgeleri, sözleşme, hakem heyeti emsal kararı, bilirkişi incelemesi ve ispata yarar her türlü delil.

İstem Sonucu :İzah olunan nedenlerden dolayı; kayıp/ kaçak bedeli adı altında haksız, hukuksuz olarak ve Ödemiş olduğum ………….. .-TL toplam bedele, Ödemiş olduğum tarihten itibaren değişken yasal faiz oranı uygulanmak sureti ile hesaplanacak işlemiş faizi ile birlikte toplamının tarafıma iadesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim. / /2011

Şikâyet Eden (Adı, Soyadı ve İmza)
 
-Öncelikle bulunduğunuz ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp-kaçak bedeli ödediğinize dair kağıt almanız gerekiyor.

-Eğer ödediğiniz bedel 2 bin liranın altında ise ilçenizdeki tüketici hakem heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talebinde bulunmalısınız.

-Ödediğiniz bedel 2 bin liranın üzerinde ise kayıp-kaçak bedellerini almak için tüketici mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir.
 
yıllardır kirada oturuyorum ve üzerime hiç elektrik faturası olmadı. şimdi benim ödediklerimi ev sahipleri mi alacak :?:
 
Ben de buna gıcık oluyorum: "Faturaya kayıp-kaçak bedeli yansıtırken kimse bize başvurmadı. Geri ödeneceği zaman niye bizim başvuru yapmamız gerekiyor. Tedaşta herkesin kaç lira kaç kuruş ödediğinin kaydı yok mu? O zaman Tedaşın bu ödemeyi tüm abonelere başvuru yapmadan ödemesi için niye bir mahkeme karar göndermiyor? Bir kalemde olacak işi niye milyonlarca abone tek tek yapıyor?
 
Madem almamız gerekiyor neden dava açıyorum veya neden tüketici heyetine gidiyorum, kimliğimle tedaştan almalıyım. İşi zora koşuyorlar...
 
bildiğiniz şehir efsanesi.devlet ne zaman halkının yanında olur anlamadım.para almaya gelince her yol var vermemek içinse ellerinden geleni yapıyorlar...
 
peki bir soru ...

farklı bir ilçede görev yapayorduk eskiden şimdi ordaki iş için şuanki bulunduğumuz yere mi başvuracağız...
 
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, kayıp kaçak bedeli konusunda hem yargıyı rahatlatmak, hem de stabil yapıyı oluşturmak için ocak ayında düzenleme yapılacağını söyledi. Düzenlemenin, kayıp kaçak tahsilatını yasal zemine oturmanın yanı sıra, kayıp kaçak bedellerinin geri alınmasını geriye dönük şekilde engellemesinin amaçlandığı öğrenildi."

Kaynak: http://finans.mynet.com/haber/detay/eko ... mulu/98354
 
*Vendetta*' Alıntı:
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, kayıp kaçak bedeli konusunda hem yargıyı rahatlatmak, hem de stabil yapıyı oluşturmak için ocak ayında düzenleme yapılacağını söyledi. Düzenlemenin, kayıp kaçak tahsilatını yasal zemine oturmanın yanı sıra, kayıp kaçak bedellerinin geri alınmasını geriye dönük şekilde engellemesinin amaçlandığı öğrenildi."

Kaynak: http://finans.mynet.com/haber/detay/eko ... mulu/98354
tövbe tövbe
 
Geri
Üst