hocam hic zarar edilmemis simdiye kadar zarar yoksa net kar var paradan para kazanmak da nasil faiz olmuyor cozemedim tabi iktisat ve islam hukugu bilmedigim icin bu ise girismedim.Hocam diyanet açıklamasına göre faiz değil. Senin ve bir çok müşterinin parasıyla ticaret yapıyorlar ve elde edilen kârdan ana para sahiplerine veriyorlar. Anlatılan bu ama kimse gözüyle ticaret yapıldığını da görmüyor. Tabi gene de kimsenin günahını almayalım.
Bence paranızı farklı şekilde daha helal olduğuna emin olduğunuz şekilde değerlendirin. Takdir sizindir.
Ben de zaten dolaylı şekilde aynı şeyleri yazıyorum hocam. Gözümüzle görmediğimiz için ben bu kar payının da çok uygun olduğunu düşünMÜyorum.hocam hic zarar edilmemis simdiye kadar zarar yoksa net kar var paradan para kazanmak da nasil faiz olmuyor cozemedim tabi iktisat ve islam hukugu bilmedigim icin bu ise girismedim.
Hocam teorik olarak sonuna kadar helal, pratikte ise ne yaptıklarını bilmiyorum, günahı onların boynuna.
çünkü resmi ağızdan anlatılana bakılınca bunun hiç bir tarafında helal olmayan davranış biçimi veya ticaret olmayan tarafı yok.
ama bankacılık sisteminde adına faiz dediğimiz ile finans sisteminde adına kar payı dediğimiz şeyi gramına kadar aynı uyguluyorlar.
aslına bakarsanız haram olan adına faiz dediğimiz şu anki bankacılık sistemi değil, riba denilen tefecilik.
kime desem ki bir ticari taksi alsak iki ortak, ona bir şoför bulsak, ona maaş versek, kazancı bölsek: kim buna haram diyebilir?
bunu örneği büyüt, koy katılım bankacılığına, aynısı. devletin diyaneti buna fetva vermişse helaldir diye, biz bilişimci kafayla neresinden çıkalım..[/QUO
fetva verecek makamda olmadığımıza göre, bu konuda fetva verenlerde, bu konuda otorite kabul edildiğine göre, bize ancak günahı varsa onların boyunlarına atıp, uygulamak düşer diye düşünüyorum. Ama sıkıntılı konular bunlar.
evet diyanet icazet verms okulumda 100 bin lira yatirip aylik 500 600 tl kar payi alabilrsn dediler helalmis sordgum kisilrin 3 ude ilahiyatci ogretmen hoca vs.. benim kafa basmiyor nasil faiz olmuyor alim satimdan elde edilen kar dediler. 100 bine evde yok kiramda 1000 e yakin yatirip kirayi ev sahibine mi versem bileemdm. sonuc olarak muslamanca yasamak istiyorum ama sistem buna izin vermiyor mal edinirken musluman zarar mi etmeli hep peki.Hocam teorik olarak sonuna kadar helal, pratikte ise ne yaptıklarını bilmiyorum, günahı onların boynuna.
çünkü resmi ağızdan anlatılana bakılınca bunun hiç bir tarafında helal olmayan davranış biçimi veya ticaret olmayan tarafı yok.
ama bankacılık sisteminde adına faiz dediğimiz ile finans sisteminde adına kar payı dediğimiz şeyi gramına kadar aynı uyguluyorlar.
aslına bakarsanız haram olan adına faiz dediğimiz şu anki bankacılık sistemi değil, riba denilen tefecilik.
kime desem ki bir ticari taksi alsak iki ortak, ona bir şoför bulsak, ona maaş versek, kazancı bölsek: kim buna haram diyebilir?
bunu örneği büyüt, koy katılım bankacılığına, aynısı. devletin diyaneti buna fetva vermişse helaldir diye, biz bilişimci kafayla neresinden çıkalım..
bana caiz dediler diyip isin icinden cikamayiz gibi sanki hocam . fetva da veremeyiz haddimize degil tl de kalip zarar edip obur tarafi kurtaririz en azindan der seviniriz. ev sahibim nasil olsa yuzde 10 bindirecek bindrisn bakalim gittigi yere kadar.fetva verecek makamda olmadığımıza göre, bu konuda fetva verenlerde, bu konuda otorite kabul edildiğine göre, bize ancak günahı varsa onların boyunlarına atıp, uygulamak düşer diye düşünüyorum. Ama sıkıntılı konular bunlar.
Allah faizi yasaklamis ticareti helal kilmis ayet bu . Katilim bankalarinda ticaret yapildigi finans kurumu gibi calistigi soyleniyor ama bilemiyoruz tabi nedir ne degildir.Peygamber efendimiz tereddütte kaldığınız konulardan uzak durunuz diyor. Uzak kalabiliyor muyuz? Hayır. Bir ev işimiz oldu. Ziraat katılımdan aldık. Aklımız rahat mıydı? Hayır. Dini otoriteler bu tür konularda islam söze bakar diyor. Sonuçta parayı size nakit vermiyorlar. Evi alıp size satıyorlar. Sözde de olsa burada zihin biraz rahatlıyor.
Kar payıda sizi işe ortak ediyorlar. Hangi işi ev, araç vb. alım satımına. Yani o da %100 olmasa da mantığa uygun.
Şimdi diyecek biri en mantıklısı altın hesabıEee para bankada senin parandan faiz kazanıyor. vb... En güzeli devlet bizi bu faiz batağından kurtaracak.. O da mümkün değil gibi..
Allah niyetteki samimiyetimiz hususunda bizi affeder inşallah.
hocam diyanetin bu konuda caizdir demesi yeterli degil midir ? biz kendimizce gunahtir diyebilir miyiz caiz olanaBurda diyanetin hiç bir suçu ya da vebali yok arkadaşlar. Diyanet elde edilen bir gelirin faiz olup olmaması kousunda usül ve esasları anlatıyor. Hangi durumda caiz olur hangi durumda caiz olmaz diye açıklama yapıyor. Dinen anlatılması ve açıklaması gereken bilgileri bizlere sunuyor.
Ama mesele bankaların bu usül ve esaslara göre hareket edip etmediğidir. Yani sorumluluk tamamen bankalarındır. Benim şahsi görüşüm gözümüzle görmediğimiz için şaibelidir. Aslında bize bir günah yok. Bu işin günahı bankaların (eğer kar payı diyip faizli gelir elde ediyorlarsa). Ama gene de benim içime sinmiyor.
Kısacası anlatanlar için fetva, uygulayan için takva.
Ben de aynı fikirdeyim.Şüpheli olduğunu düşündüğünüz tüm işlerden uzak durmanızı tavsiye ederim.
Tabi ki diyemeyiz sayın hocam. Bizler fetva makamı değiliz. Benim demek istediğim diyanetin hatalı olduğu değil, bankaların bana göre güvensiz kurumlar olmasıdır. İşin içine para hele bir de daha çooook para girerse hiç bir bankanın helal ya da haramı takmayacağını düşünüyorum. Ben bir katılım bankası çalışanına sordum. Klasik cümleler kullanıyorlar. Ticaret yapıyoruz diyorlar ama nerede ticaret yaptıklarını söylemiyorlar.hocam diyanetin bu konuda caizdir demesi yeterli degil midir ? biz kendimizce gunahtir diyebilir miyiz caiz olana