internet sorunu hotspot shield ve firewall proxy engeli

Kodla Büyü

sitelerdeyim

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
525
Arkadaşlar bugün karşılaştığım bir sorunu paylaşmak istiyorum. Belki aynı sorunla karşılaşanlar olabilirler.

Aslında sorunun kaynağı yine benim :mrgreen: Ama başlangıçta soruna neden olduğumu bilmiyordum.

Cuma günü hotspot shield isimli VPN programı ile öğrencilerin internette meb engelini aşmalarını engellemek için ADSL modemin firewallu üzerinden proxy bağlantılarını filtreledim yani engelledim.

Tabi ben cahil proxy ile VPN'nin farklı şeyler olduğunu öğrenmiş oldum bu sayede.(Proxy bağlantılarına engel koyarak hotspot shield'i engelleyebileceğimi düşündüm) Zira VPN bağlantılarını benim ADSL modemimin içindeki firewall ile engelleyemeyeceğimi öğrenmiş oldum. Çünkü proxy ve VPN bağlantıları farklı imiş.

Pazartesi günü okula geldiğimizde herşey normaldi, internete çıkışta sorun yoktu. Ama ne oldu ise 2. derste internete çıkış problemleri başladı; tüm okulda. :) Cuma günü yaptığım ayarın buna neden olduğu hiç aklıma gelmedi. İç ağda sorun yok. Ama bazı bilgisayarlar internete bağlanıyor. Modemden şüphelendim. Kablosuz bağlantı yapan pcler bağlanıyor, dedim ki modemin ethernet portları cort. Ama değilmiş, kablosuz bağlanan başka bir pcde de internet sorunu var. O zaman kablosuz bağlantı ile ilgili değil bu dedim. Bir de baktım ki internete çıkan makinada hotspot shield kurulu. Yani VPN network yoluyla internete çıkış var.

Sorunun cuma günü yaptığım ve ADSL'nin firewall'undan proxy çıkışlarını engellediğim ayar değişikliği olduğunu anladım. Düzeltir düzeltmez tüm makinalar internete çıkış yaptı.

Fakat işin ilginç yanı, bu yanlış ayar varken dahi bazı makinalar bir süre(kısa bir süre) internete giriyor, sonra kesiliyordu.

Sanırım MEB bizi proxy üzerinde bağladığından ADSL'den proxy bağlantılarını engellemem bizim bağlantıyı uçurdu. Ancak hotspot shield programı ile VPN ağına dahil olan makinalar bağlanıyordu.

Yani VPN ağı yolu ile bağlanan bilgisayarlara kısıtlama koymak, filtre koymak öyle kolay bir iş değil.

Hotspot shiled programını nasıl engelleyebilirim; bunun cevabını hala bulamadım ama meb bir aralar engellemişti, şimdi ne oldu da hot spot shield'i engellemiyor anlamış değilim.
 
hocam bu tür uygulamaları sağlam bir firewall çözümünüz olmadan engellemek zor. ayrıca bunlar sabit bir port kullanmıyor port bloklama da çözüm değil. yabancı bir siteden hotspot sunucularının temmuz 2013 ip listesini buldum fakat hala işe yarar mı bilemem. bu ip adreslerini engelleyerek bir nebze çözebilirsiniz ama bu da ne kadar sağlam olur tartışılır. çünkü bunlar ip adreslerini de sürekli değiştirirler. bir de dikkat ederseniz her ip /24 ile maskelenmiş. yani örneğin ilk sıradaki ....64.0-64.254 arası tüm ip'ler hotspotun! yani aşağıda aslında 10 x 255 = 2550 adet ip adresi var :D modeminizin firewallı maskeli girişi desteklemiyorsa ve ağınızda bir sunucu pc yoksa işiniz zor

Hotspot Shield IP Listesi
173.245.64.0/24
173.245.84.0/24
204.14.77.0/24
205.164.34.0/24
209.73.132.0/24
209.73.136.0/24
216.172.142.0/24
50.117.61.0/24
50.117.72.0/24
68.68.108.0/24

Şimdi peki daha etkili bir çözüm yok mu? Evet ağ üzerinden olmasa da pc'ler üzerinden var ki bu da windows'ta admin hesabına sağlam bir parola, öğrenciler için de sınırlı bir hesap oluşturup kafalarına göre program yükleyememelerini sağlamak. Hotspot klasörden çalışabilen düz bir uygulama olmadığı için mecburen kurulum yapmak zorunda kalacaklardır. Sınırlı hesapla da kurulum yapamayacaklarından işi kökten çözmüş olacaksınız. kolay gelsin :)
 
Geri
Üst