imsak vakti niye böyle....

Kodla Büyü

nese1982

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
bugün istanbulda imsak 04:07 idi. tv de hep bu saatde ezan okundu.konyada 04.09 idi. elimde program var ona baktım imsak vakitleri onda da öyle yazıyo....

hocam burda da konya 04.08 istanbul 04:07 yine konya daha geç. istanbul daha geç olmalı

Evet bende baktım ve dediğiniz gibi ama mesela kastamonuya bakın onda bir hata yok...
Gonyalıya torpil yapmış diyanet :D

hocam enlemden kaynaklanıyor olabilir. yaz aylarında kuzeydeki iller daha uzun gündüz süresine sahipler güneydekilere göre. o nedenle güneş daha erken doğup daha geç batıyor. aynı boylamdaki iki ili karşılaştırırsanız enlem farkını daha rahat anlarsınız. kuzeydekinde imsak ve iftar vakitleri farklı olacaktır. (kpss çalışırken iyi öğrenmişim sanırım :) )
mesela Mersin Silifke ile Kastamonu Abana aynı boylamda. bugün Silifke'de imsak: 3:53 iftar: 20:01
Abana'da imsak: 3:45 iftar: 20:10

Teşekkürler hocam Bende kuzeydeyim bu bir kaç sene ramazanı güney illerinde geçirmek lazım herhalde :) Ama oralarda çok sıcak :)

hesapta baska parametreler var sanirim
ben de ramazanin ilk günlerinde ilk imsaka giren bayburtu görünce sasirdim
sonra hakkari imsaka girmisti

biz tedbir olsun diye 15 dk önceden başlıyoruz oruca.sonuçta 15 dk dan bişey kaybetmeyiz

İyi de diyanette tedbir olsun diye 20 dk önceden ayarlamış :) ......Normalde hadise göre siyah iplikle beyaz ipliğin ayırdedileceği kadar bir aydınlık olması gerekiyor diyanetin imsakiyesinde bu olmuyor yani erken normale göre...

bzim burda da nedese iftarda hoca efendiler zamanından 1 dak geç okuyorlar iftarı. imsakta ise 2 dk erken okuyorlar beni gıcık ettiler kaç gündür. adamlar keyiflerine göre davranıyorlar.

Benim de aklıma takılmıştı bu.. İstanbul ve adananın, imsak saatleri arasında 4 dk varken iftar saatleri arasında 25 dk kadar olması dikkatimi çekmişti. istanbul adanadan 20 dk kadar fazla tutuyor. Düşününce anladım sebebini. Kuzeyde yaz mevsiminde günler daha uzun oluyor. Norveçte 20 saat oruç tututanlar var. İstanbul da Adana'ya göre kuzeyde kaldıgı için bizden daha fazla tutuyorlar.

dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü de gözardı edilmemeli, türkiye haritalarda ki gibi düz değil şuan güneş karşısında, diye düşünüyorum :)
güneyde tutalım demiş bir hocam ama sonra hemen hatasından dönmüş :) en güney ile en kuzeyinde gecen sene ramazan geçirdim, kuzeyde sahursuz çok rahat bir şekilde oruc tutabilirken , güneyde sahurda bol stok ile klima karşısında zorla tutulmuştu...

nese1982' Alıntı:
hocam burda da konya 04.08 istanbul 04:07 yine konya daha geç. istanbul daha geç olmalı

türkiye sizin haritadaki gibi yatay durmuyor. asya ile avrupa arasında eğik duruyor birde dünyanın güneşe olan eğikliği eklenince konya ve istanbul dikey düzlemde ardışık olurlar..
anlatabildimmi bilmiyorum. google eart da 23 derecelik bir eğim yapın bir bakın anlarsınız.

AÇIKLAMAK İÇİN HAZIRLADIM BAKINCA ANLARSINIZ SANIRIM..

Ekli dosyalar

• Adsız2.jpg
    Adsız2.jpg
    233.5 KB · Görüntüleme: 395
tayinci42' Alıntı:
AÇIKLAMAK İÇİN HAZIRLADIM BAKINCA ANLARSINIZ SANIRIM..
hımmm anladım hocam. ama bu kez de aklıma akşam saatleri niye konyada daha erken diye bir soru geldi. şekle göre o da aynı olmalı. coğrafya bilgim pek iyi deil

Aynı meridyen üzerindeki yerleşim yerlerinin yerel saatleri aynıdır malumunuz fakat, namaz vakitleri güneş hareketine göre hesaplanır. Dünyanın 23 küsur derecelik eksen eğikliği ve mevsimsel güneşlenme açısı esas alınarak namaz vakitleri hesaplanır.

Güneşin anlık olarak (5-10 dk gecikmeyi gözardı edersek) hangi açıyla dünyayı aydınlattığını aşağıda vereceğim siteden görerek ezan vakitlerinde oluşan zaman farklılıklarını da görebilirsiniz arkadaşlar.

http://www.die.net/earth/

"tayinci" hocam da çok güzel izah etmiş olayı kendisine teşekkür ederim.

Konya düzlük olduğu için güneş erkenden görünüyor. İstanbul dağlık, kolay kolay güneş çıkmıyor ortaya.

unknownrealmman' Alıntı:
Aynı meridyen üzerindeki yerleşim yerlerinin yerel saatleri aynıdır malumunuz fakat, namaz vakitleri güneş hareketine göre hesaplanır. Dünyanın 23 küsur derecelik eksen eğikliği ve mevsimsel güneşlenme açısı esas alınarak namaz vakitleri hesaplanır.

Güneşin anlık olarak (5-10 dk gecikmeyi gözardı edersek) hangi açıyla dünyayı aydınlattığını aşağıda vereceğim siteden görerek ezan vakitlerinde oluşan zaman farklılıklarını da görebilirsiniz arkadaşlar.

http://www.die.net/earth/

"tayinci" hocam da çok güzel izah etmiş olayı kendisine teşekkür ederim.

çok güzel siteymiş..

kuzey kutbu şuan 6 aylık gündüzü yaşıyor güney kutbuda 6 aylık karanlık.

BBNET
Geri