Helal Gıda

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fatsan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
pasha34' Alıntı:
Hocam daha önce helal sertifikalı et aldım tavaya koyduğumuzda et sular içinde kaldı içerisine su basmışlar...
bu sertifikalar nasıl koşullarda kimler tarafından veriliyor ve nasıl denetleniyor....
geçenlerde bir fotograf görmüştüm..
ambalaj içinde "helal" logosu var, ama içinde domuz eti vardı..

gelecek' Alıntı:
egitimci34' Alıntı:
gelecek' Alıntı:
Şimdi başlık öyle bir açılmışki arkadaşlar laf sokmaktan kendini alamamaları normal...
Bir arkadaş bir konferansa gitmiş. Gıda mühendisinin biride anlatmış durmuşmuş. Doğru düzgün helal gıda yok muşmuş. Listede adı yoksa helal değildir gibi başlık açılmış.

Biri iddia ederse bu listedeki firmalar dışında kalan firmalara haram mal satıyordur çok fena bozarım.

ürün ismi vermiyorum ama piyasadaki bir çok ürün islami değil arkadaşım.. üstelik senin ve ya bir başkasının burada kimseyi bozmaya hakkı yok.. herkes haddini bilirse sıkıntı olmaz... inanmıyorsan inandığın gibi devam et... bu kadar basit...

İslami olmaması haram olmadığı manasına gelmez.
Helal değilse haramdır. Bu mantıkla yaklaşıyor insanlar ama bildiğim birşey varki bu firmalar sadece sizi kandırıyor.

bir peynir düşünün, peynir üreteceğim, gittim peynir mayası aldım herhangi bir markadan.
aldığım maya;
*domuzdan elde edilmiş ise
*besmele ile kesilmemiş (islami olarak helal kabul edilen) hayvandan elde edilmiş ise, benim yaptığım peynir haramdır...

helal gıda sertifikalamasını sadece gimdes yapmıyor evet, TSE de yapıyor, başkalarıda yapıyor. ama ben sadece gimdes in onayına güveniyorum...

örneğin afia markasını yakından tanıyorum. ürünlerinin tamamına yakını helal sertifikalı gimdesten. ancak gimdes bu markanın gazozlarına sertifika veremiyor . kriterleri çok sert çünkü. şüpheli gördüklerinden dolayı şu anda asitli içeceklere sertifika vermiyor.

bu hassasiyetler benim gimdesi seçmemdeki en büyük etken..
ben kandırılmadığımı bildiğim için içim rahat.. sizleri bilemeyeceğim..

mesela alışveriş merkezlerinde şekerleme satan büfe tarzı yerler var. b.... yazan bir markanın üzerine arapça " halal " yazısı basmışlar. ancak istediğiniz yeri arayın sorun, ne sertifikası vardır bu ürünlerin ne de böyle bir başvuruları.. evet insanları kandıranlar yokmu böyle var tabii.. o yüzden herkese inanmıyoruz.

egitimci34' Alıntı:
gelecek' Alıntı:
Şimdi başlık öyle bir açılmışki arkadaşlar laf sokmaktan kendini alamamaları normal...
Bir arkadaş bir konferansa gitmiş. Gıda mühendisinin biride anlatmış durmuşmuş. Doğru düzgün helal gıda yok muşmuş. Listede adı yoksa helal değildir gibi başlık açılmış.

Biri iddia ederse bu listedeki firmalar dışında kalan firmalara haram mal satıyordur çok fena bozarım.

ürün ismi vermiyorum ama piyasadaki bir çok ürün islami değil arkadaşım.. üstelik senin ve ya bir başkasının burada kimseyi bozmaya hakkı yok.. herkes haddini bilirse sıkıntı olmaz... inanmıyorsan inandığın gibi devam et... bu kadar basit...
ürün islami derken.anlatmaya çalıştığın şeyi anlıyoruz fakat biraz daha anlamlı kullansan.

yagmurumsu82' Alıntı:
1 ay önce falan bir helal markete gitmiştim adam kendisi söyledi tadelle sadece bir çikolatası helal sertifikası almış diğer ürünlerinde yok dedi. ama bu sitede tadellenin adı geçiyor. ben helal sertifikasının gerekliliğine inanıyorum ama olması gerektiği gibi değil şuanda öyle veya böyle yiyoruz. evimizde dikkat etsek dışarıda yediğimiz yemeklerde okulda yediğmiz yemeklerde mutlaka yiyoruz. Allahın yüce affına sığınıyoruz.

tadellenin adı geçiyor ama tüm ürünlerin altlarında kırmızı yazılarla vs uyarılar var. bazı ürünleri incelemelisiniz hocam. mesela bahçıvan markalı peynirlerin "bembeyaz" adlı ürünü hariç yazar. ya sertifika verilmemiştir ya da sertifikalama aşaması tamamlanmamıştır..

ayrıca, belli aralıklarla bu sertifikalar yenileniyor. denetlemelerde herhangi bir aksaklık ortay çıkmışsa sertifikaları ya askıya alınıyor ya da tekarr sertifika vermiyorlar. siteyi incelerseniz bu ayrıntılara ulaşırsınız: maalesef takkip etmek zahmetli gibi gelebilir ama bu hassasiyeti olanlar takip zahmetine bile katlanıyor mecburen...

vedat' Alıntı:
egitimci34' Alıntı:
gelecek' Alıntı:

ürün islami derken.anlatmaya çalıştığın şeyi anlıyoruz fakat biraz daha anlamlı kullansan.

bu sayfadaki ilk mesajım yardımcı olur mu soruna ?

Özellikle et konusunda tüm dünyada gündem karışık. Hayvanların kesimi uygun usüllerle yapılsa bile yemlerinde, ilaçlarında ne gibi katkı maddeleri olduğu bilinmiyor. BT öğretmeni olarak GDO gıdaların üstüne radyasyona da maruz kalıyoruz.

Ekli dosyalar

• leziz rezil et.jpg
    leziz rezil et.jpg
    41.6 KB · Görüntüleme: 1,817
hakand77' Alıntı:
ben ne yazıldıysa ona göre alırım.sonuçta üretici firma ürünlerimiz islami kurallara uygun kesilmektedir, hazırlanmaktadır diyorsa yeterlidir.zira nerden bileceksiniz ki gerçekten öyle olduğunu.gimder değil kim olursa olsun.adamlar nerelerde neler yapıyor.sonuçta biz güvenip alıyoruz.vebali onların.gözümle görmedikten sonra hiç birisine inanmam...

ürünlerin içerisindeki maddelerin neyden elde edildiğiyle ilgili malumatın "yeterliyse" okuyup alabilirsin hocam sıkıntı yok.. benim yeterli malumatım olmadığı için, gimdesin mühendislerine ve analizlerine güvenip paket okumuyorm...

Helal gıdaya önem veren var önem vermeyen var.Önem vermeyen kişi "diğer firmalar başvurmamış" gibi ilginç sözler söylüyorlar.Peki niye helal sertifikası almıyorlar.Madem onlarda helal alsınlar sertifikayı.
Bizim gibi bu konuda hassas arkadaşlar fazlalaşırsa ancak firmalar helal üretim yapmak zorunda kalırlar.

http://www.takvahaber.net/dunya/helal-u ... h3944.html

Türkiyedeki en dandik firma bile ingilterede ki helal gıda üreten firmalardan iyidir.

Bu arada gıda veya herhangi bir şeyi üreten kişinin islami düşüncede olmaması helal olmadığı anlamına gelmez.

GİMDES 114: Helal Sertifikası
Bu sertifika için aranan asgari şartlar:

- Ürünün hammaddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları, gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması,
- Ürün bileşiminde ve imalattan sonraki aşamalarda kullanılan bütün hammaddelerin ve/veya işlenmiş, yarı işlenmiş vb. maddelerin temin edildiği kişi, kurum, kuruluş, firma vs.’nin İslam inancı ve yaşantısıyla açıkça çelişen bir halinin olmaması,
- Ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olması,
- Gerek ürünün üretim aşamalarında, gerek ürün bileşiminde yer alan bütün unsurlarda, gerekse ürün bileşimindeki her bir unsurun üründe bir araya gelmesiyle oluşabilecek etkilerinde İslami kriterlere, insani gereklere, sağlık ve temizlik şartlarına, beslenme bakımından gerekliliğe uygun vasıfları taşıması,
- Üreticinin, inancı ve yaşantısıyla İslam’a açıkça aykırı bir durumunun olmaması şartı aranır
- Üreticinin İslami açıdan mali yükümlülüklerini yerine getiriyor olması,

Bu arada gıda veya herhangi bir şeyi üreten kişinin islami düşüncede olmaması helal olmadığı anlamına gelmez.
Katılıyorum. Tamam helal sertifikası almayan firmanın ürettiği ürünler haram olmuş olmuyor. Helal sertifikası veren kuruluşlar firmaların ürettiği ürünleri İslami unsurlara göre teftiş ediyor. Ben bunu önemsiyorum. Bu sistem Türkiye'de tam manasıyla otumuş değil eğer sistem tam olarak yerleşirse millet sertifakayı almak için uğraşacak.
İki tane ingiliz marketin sitesine girdim halal diye arama yaptım bir sürü ürün buldum. http://asda.com ve http://www.tesco.com bayağı popüler marketler bizim Türkiye'deki migros,kipa gibi birşey. Önemsenmesi gereken bir konu.
Bu arada sertifikayı verek kuruluş çakma bir kuruluşsa her önüne gelene sertifika verebilir. Arkadaşın verdiği önrek de sanıyorum o örneklerden biri.

egitimci34' Alıntı:
hakand77' Alıntı:
ben ne yazıldıysa ona göre alırım.sonuçta üretici firma ürünlerimiz islami kurallara uygun kesilmektedir, hazırlanmaktadır diyorsa yeterlidir.zira nerden bileceksiniz ki gerçekten öyle olduğunu.gimder değil kim olursa olsun.adamlar nerelerde neler yapıyor.sonuçta biz güvenip alıyoruz.vebali onların.gözümle görmedikten sonra hiç birisine inanmam...

ürünlerin içerisindeki maddelerin neyden elde edildiğiyle ilgili malumatın "yeterliyse" okuyup alabilirsin hocam sıkıntı yok.. benim yeterli malumatım olmadığı için, gimdesin mühendislerine ve analizlerine güvenip paket okumuyorm...

yazılıysa derken teknik bilgi kastetmedim.adamlar ürün islami kurallara göre kesilmiştir yazdıysa vebali onlarındır sonuçta.gimdes e neden güvenecekmişim.babamın firması mı...

Neden HELAL ibaresi , neden SAĞLIKLI Besin değilde HELAL.Neden çünkü sömürülmeye açık bi kelime .
Şimdi tavuğu elle kesince helal oluyo , aynı firma aynı tavuğu makinayla keserse HARAM. Ama yavuk aynı tavuk yani SAĞLIKSIZ. Amaaaan farketmez helal olsunda ...
Ayrıca bu ne yaa:
- Üreticinin, inancı ve yaşantısıyla İslam’a açıkça aykırı bir durumunun olmaması şartı aranır

Hayırdır , mahalle camisine İmammı alıyorsun kardeşim

gelecek' Alıntı:
Yumurta firmaları ve su firmaları Helal Gıda sertifikası almış :))

Listede ismi olmayan ama kalitesi belli olan bazı firmalara listede ismi geçen aytaçtan kat kat be fazla güvenirim.

Bence bu firmaların isimlerinin listede olmamalarının sebebi helal olmayan gıda üretmeleri değil bu sertifikayı umursamamaları. :puhaha:
onlar müslüman memleketine "helal" olmayı uursamıyorsa biz de onları umursamayız hocam. :verymad:

sinaaat' Alıntı:
Neden HELAL ibaresi , neden SAĞLIKLI Besin değilde HELAL.Neden çünkü sömürülmeye açık bi kelime .
Şimdi tavuğu elle kesince helal oluyo , aynı firma aynı tavuğu makinayla keserse HARAM. Ama yavuk aynı tavuk yani SAĞLIKSIZ. Amaaaan farketmez helal olsunda ...
Ayrıca bu ne yaa:

Hayırdır , mahalle camisine İmammı alıyorsun kardeşim

:) zaten doğru düzgün giden topic yok son günlerde , hele de dini bir mesele ise.. yazmim yazmim diyodum. belki helal lokma herkesi ilgilendirir dedim yazdım.. daha da yazmam gardaş...
selametle

hakand77' Alıntı:
egitimci34' Alıntı:
hakand77' Alıntı:

yazılıysa derken teknik bilgi kastetmedim.adamlar ürün islami kurallara göre kesilmiştir yazdıysa vebali onlarındır sonuçta.gimdes e neden güvenecekmişim.babamın firması mı...

ürün aldığınız firma babanızın firması mı ona nasıl güveniyorsunuz merak ettim yoksa "amannnnn tırt" mı diyorsunuz sizi okuyanlar tam durumu kavrasın ki vebale girmeyin :sleep:

Herşey iyi hoş ta en altta "Helal Gıda Sertifikası İptal Edilen Firmalar" diye bir liste var. Tokat gibi..

Çok güvenilen bilinen firmalar yok bu listede. Kaldı ki olmamakla haklı da olabilirler. Düşün ki ben koskoca X firmasıyım, bir Y firmasına bağlı bir kuruluş türeyecek ve diyecek ki gel bakalım sen İslami misin, Helal misin?

Burda bazı dini değerler tekelleştirilmeye çalışılıyor mu acaba?

Şirket mi acaba takıldı aklıma bu gimdes baktım değil dernek olarak görünüyor. Şirket olsaydı daha kötüydü :D

Şirketim olsa ve sertifika almak istesem kesinlikle böyle dernekler ile uğraşmam. Bilgisayarcı olarak sayfa tasarımları bana ofsayt geliyor. edip adlı bir yapmış neyse.

Alacaksam adres belli TSE
TSE varken alternatif aramaya gerek yok.

http://www.tse.org.tr/haberler/2011/12/27/helalgida

bilisim_TR' Alıntı:
hakand77' Alıntı:
egitimci34' Alıntı:
hakand77' Alıntı:

ürün aldığınız firma babanızın firması mı ona nasıl güveniyorsunuz merak ettim yoksa "amannnnn tırt" mı diyorsunuz sizi okuyanlar tam durumu kavrasın ki vebale girmeyin :sleep:

anlaması bu kadar zor bir cümle mi yazdım bilemedim şimdi...diyorum ki ben firmanın yazdığı bilgiye göre alırım.öyledir ya da değildir.vebali firmaya aittir.araya aracı firmaların girmesi özellikle dini bir meseleyse olayın sömürülmesi demektir.ben hiç birisini savunmuyorum.benim babamın firması değil hiçbirisi ama siz ortağısınız galiba.bu kadar savunduğunuza göre...

Helal gida isinde calisanin dogru musluman olmasi yeminli tevbeli faiz isine girmemesi gerekir.adi ticaret bu ayaktan milleti kandiriyorlar.

BBNET
Geri