Hayvanat Bahçesi Müdürü Milli Projeyi(pardusu) bitirdi

Kodla Büyü
Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'a hayvanat bahçesinden atama yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtmiştir.

Ekli dosyalar

• 1776970904811.webp
    1776970904811.webp
    1 KB · Görüntüleme: 62
Üzerinden 11Yıl geçmiş ama yine de yazayım. Pardus önemli bir konu çünkü.
Bugün Pardus hakkında bir video izledim. Paylaşmak istedim. Milli işletim sistemimiz inşallah daha iyi yerlere gelir
O zamanlar, ozgurlukicin forumunda çok zaman geçirdim. Çok ciddi işler yapılıyordu. Maalesef gözümüzün önünde proje söndürüldü.

2014 yılında Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar, TÜBİTAK ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) Müdür Yardımcılığına atanmıştır. İlahiyat fakültesi mezunu olan Sancar'ın bu ataması, liyakat tartışmaları ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran eleştirilerle gündeme gelmiştir

Pardus nasıl yerli ve milli detaylıca izah eder mi bunu paylaşan arkadaş?

Biraz açık kaynak nedir? Programlama nedir bilmesi gerekiyor ama...

Pardus nasıl yerli ve milli detaylıca izah eder mi bunu paylaşan arkadaş?

Biraz açık kaynak nedir? Programlama nedir bilmesi gerekiyor ama...
Apple, iphone satıyor amerika malı derken kimse ses çıkarmıyor iş bize gelince yerli milli kavramı kavgası yapılıyor.

İphone aşağıdaki hali ile neden amerikan malı Apple üretimi oluyor peki.
İşlemci (A-Serisi): Tasarımı Apple'a ait olup, üretimi TSMC ve kısmen Samsung tarafından yapılmaktadır.

Ekran: Başlıca tedarikçiler Samsung Display, LG Display ve BOE'dir.

Kamera: Sensörler büyük oranda Sony tarafından sağlanmaktadır.

Batarya: Samsung, Desay ve diğer çeşitli üreticiler.

Bellek (RAM/Depolama): Samsung, Toshiba ve SK Hynix.

Montaj ve Üretim: Foxconn (en büyük montajı - Tayvan), Pegatron, Wistron ve Tata (Hindistan).

Yazılıma gelirsek
Yazılımda yerli ve milli kavramı, mülkiyet ve kontrol üzerinden tanımlanabilir. Linux çekirdeği gibi açık kaynaklı bir temeli özelleştirip kritik altyapılarda kullanarak dışa bağımlılığı azaltmak bu amaca hizmet eder.
Çekirdek: Bir işletim sisteminin kalbidir. Bunu sıfırdan yazmak yerine devasa bir topluluk desteği olan Linux'u temel almak mantıklıdır.
Millilik Kriteri: Kodun güvenliğinin denetlenmesi, paketlerin yerel sunucularda barındırılması ve kritik ihtiyaçlara göre modifiye edilmesi yazılımı "milli" kılar.
Pardus Örneği: Debian tabanlıdır ancak kamu güvenliği ve Türkçe dil desteği gibi alanlarda yerelleştirilerek bağımsız bir ekosistem oluşturmayı hedefler.
Yani sıfırdan icat etmek yerine, teknolojiyi sahiplenmek ve yönetmek esas başarıdır.

Eminin yerli milli kavramını dert edip birbirine sataşan başka ülke yoktur bence.

Vatan için yapılan herşey yerli ve milli kavramına girer bence.

Apple, iphone satıyor amerika malı derken kimse ses çıkarmıyor iş bize gelince yerli milli kavramı kavgası yapılıyor.

İphone aşağıdaki hali ile neden amerikan malı Apple üretimi oluyor peki.
İşlemci (A-Serisi): Tasarımı Apple'a ait olup, üretimi TSMC ve kısmen Samsung tarafından yapılmaktadır.

Ekran: Başlıca tedarikçiler Samsung Display, LG Display ve BOE'dir.

Kamera: Sensörler büyük oranda Sony tarafından sağlanmaktadır.

Batarya: Samsung, Desay ve diğer çeşitli üreticiler.

Bellek (RAM/Depolama): Samsung, Toshiba ve SK Hynix.

Montaj ve Üretim: Foxconn (en büyük montajı - Tayvan), Pegatron, Wistron ve Tata (Hindistan).

Yazılıma gelirsek
Yazılımda yerli ve milli kavramı, mülkiyet ve kontrol üzerinden tanımlanabilir. Linux çekirdeği gibi açık kaynaklı bir temeli özelleştirip kritik altyapılarda kullanarak dışa bağımlılığı azaltmak bu amaca hizmet eder.
Çekirdek: Bir işletim sisteminin kalbidir. Bunu sıfırdan yazmak yerine devasa bir topluluk desteği olan Linux'u temel almak mantıklıdır.
Millilik Kriteri: Kodun güvenliğinin denetlenmesi, paketlerin yerel sunucularda barındırılması ve kritik ihtiyaçlara göre modifiye edilmesi yazılımı "milli" kılar.
Pardus Örneği: Debian tabanlıdır ancak kamu güvenliği ve Türkçe dil desteği gibi alanlarda yerelleştirilerek bağımsız bir ekosistem oluşturmayı hedefler.
Yani sıfırdan icat etmek yerine, teknolojiyi sahiplenmek ve yönetmek esas başarıdır.

Eminin yerli milli kavramını dert edip birbirine sataşan başka ülke yoktur bence.

Vatan için yapılan herşey yerli ve milli kavramına girer bence.
Yazılım ve programlama adına hiç bir şey bilmediğiniz ortada, sorularımla ilgili hiç bir yanıt göremedim, polemik değil amacım ben sadece bir işletim sisteminin tamamen bir ülkeye ait olduğunu göstermesinin ancak ve ancak çekirdekten başlanarak (işletim sistemi çekirdeği) yapılması gerektiğini savunuyorum. Goy goy a yapay zekadan alıntılanmış gibi cümlelere gerek yok.
Yerli ve milli kavramı sadece ambalaj değiştirmek değildir, marketteki bakliyatlar da yerli üretim yazıyor ama menşei Endonezya

Yazılım ve programlama adına hiç bir şey bilmediğiniz ortada, sorularımla ilgili hiç bir yanıt göremedim, polemik değil amacım ben sadece bir işletim sisteminin tamamen bir ülkeye ait olduğunu göstermesinin ancak ve ancak çekirdekten başlanarak (işletim sistemi çekirdeği) yapılması gerektiğini savunuyorum. Goy goy a yapay zekadan alıntılanmış gibi cümlelere gerek yok.
Yerli ve milli kavramı sadece ambalaj değiştirmek değildir, marketteki bakliyatlar da yerli üretim yazıyor ama menşei Endonezya
Yazılım kursu açsanız da öğretseniz benim gibi cahillere. Bu konuda ciddiyim. Amacım dalga geçme ya da laf sokma vs değil. Ama o çekirdeği yazarken de kendi derleyici ve dilinizi de yazmayı unutmayın. O zaman hiç bir yazılım üreten kişi ya da ülkeye ait olmuyor. Neticede kendi dilini ya da derleyicisi kullanmıyor.

Yapay zekaya bağlamışınız herşeyi. Sadece iphone parçalarını İnternetten arattım o kadar.

Artık uzatmayıp yazmayacağımı da belirteyim. İyi günler dilerim.

Konuyu açan arkadaşın videosunu da izlememişsiniz sanırım.
Video'da sorularınıza yanıt veriyor. İlk Pardus gayet yerli ve Milli idi. Bir Linux ne kadar Milli olabilirse o kadar, sapına kadar milli idi.
Şu anki pardus ise sadece Makyajlı, debian. Hiç olmamasından iyidir.

Ayrıca sizin dediğiniz çekirdekten başlanarak yapılması gerektiğini savunamazsınız, sadece düşünebilirsiniz.
Bu da sizin hiçbir şey bilmediğinizin göstergesidir, ancak öğreneceksiniz. Olur okadar.

İsterseniz forumda boşa vakit geçirmek yerine Sistem Programcıları derneği gibi bu işe gönül vermiş olanların yaptığı çalışmalara bakabilir, çalışmalara katılarak düşünme evresinden uygulama evresine geçebilirsiniz.

Buyrun buradan başlayın : https://csystem.org/hakkimizda/

Bakın şurada da 12 yaşında bir arkadaş kendi işletim sistemimi yapacağım demiş, Kaliteli cevaplar var. Benden daha saygılı yazmışlar. isterseniz oradan da başlayabilirsiniz.

Konuyu açan arkadaşın videosunu da izlememişsiniz sanırım.
Video'da sorularınıza yanıt veriyor. İlk Pardus gayet yerli ve Milli idi. Bir Linux ne kadar Milli olabilirse o kadar, sapına kadar milli idi.
Şu anki pardus ise sadece Makyajlı, debian. Hiç olmamasından iyidir.

Ayrıca sizin dediğiniz çekirdekten başlanarak yapılması gerektiğini savunamazsınız, sadece düşünebilirsiniz.
Bu da sizin hiçbir şey bilmediğinizin göstergesidir, ancak öğreneceksiniz. Olur okadar.

İsterseniz forumda boşa vakit geçirmek yerine Sistem Programcıları derneği gibi bu işe gönül vermiş olanların yaptığı çalışmalara bakabilir, çalışmalara katılarak düşünme evresinden uygulama evresine geçebilirsiniz.

Buyrun buradan başlayın : https://csystem.org/hakkimizda/

Bakın şurada da 12 yaşında bir arkadaş kendi işletim sistemimi yapacağım demiş, Kaliteli cevaplar var. Benden daha saygılı yazmışlar. isterseniz oradan da başlayabilirsiniz.
Bence siz oradan devam edin. Videoyu elbet izledim ama her yapılan videodaki bilgiler gerçeği yansıtsa ya da keşke siz biraz daha burnunuzu yere indirseniz.

Kendi işletim sisteminiz için makine diline yakın 1st level programlama dilleri bilmeniz gerekiyor. Kendim zaten yazılımcıyım bu işlerden anlarım ama sizin gibi sadece karşısındaki kişiyi tanımadan boş sallayanları fazla kaale almıyorum.

Yazılım kursu açsanız da öğretseniz benim gibi cahillere. Bu konuda ciddiyim. Amacım dalga geçme ya da laf sokma vs değil. Ama o çekirdeği yazarken de kendi derleyici ve dilinizi de yazmayı unutmayın. O zaman hiç bir yazılım üreten kişi ya da ülkeye ait olmuyor. Neticede kendi dilini ya da derleyicisi kullanmıyor.

Yapay zekaya bağlamışınız herşeyi. Sadece iphone parçalarını İnternetten arattım o kadar.

Artık uzatmayıp yazmayacağımı da belirteyim. İyi günler dilerim.
Kendini geliştirmek isteyen herkes bir yolunu bulur hocam. Yolunuz açık olsun

pardus iyi bir işletim sistemidir windowstan iyidir windows çalıştıkça arka planda sürekli reklam geliri elde ediyor(kapatılıyor denebilir ama her türlü tekrar açılan kapılar var yazılımca yani aslında en güvensiz işletim sistemidir bütün yaptığnız her işi gates şeref...sizi kendi sunucularında yedekliyor yani windows kullanıpta hakkında istihbarat toplamadığı insan yoktur yarın yanlışlıkla önemli bir mevkiye geldiğinizde masanıza koyarlar bunları ve isteklerini iletirler zaten epstein vakasının herkesin evine girmiş versiyonudur) gates kafiri sonra o paralarla
biyolojik silahlar üretip bütün zavallı ülkelerin üstüne salıyor amaç ne nufüsu azaltmak sponsor kim tabiki bütün windows kullanıcıları ve kendisinin ucuza ürettiği dünya markası ürünleri fahiş fiyatlara alan müşteriler elin kafiri sistemi iyi kurmuş Bunları aslında ülkemizde tek bir adam çözmüş ifşalamıştı.

ilksms
Geri