Özel mesajla bana bildirim gelmiş. Söylemem lazım, okullar için yazdığım uygulama, bu ortamda, bu sitenin yöneticileri tarafından engellendi. Bir şirket veya başka bir şey olmadığı halde, açtığım başlıklar veya web uygulamasının linkleri kaldırıldı veya kapatıldı. Ama hiç utanmadan, bt öğretmenlerinin durumunu sömürerek para kazanan kim varsa ortamda cirit atıyor. Kanalının, ürününün veya şirketinin reklamını ortamı kullanarak yapabiliyorsun ama okullar için yazdığın uygulama yassağ. Yemişim sizin duyarlılığınızı.
Gölge etmeyin, başka ihsan istemez.
Hocam sebebini sende çok iyi biliyorsun site yönetiminin neden böyle davrandığını. Tamamen duygusal.
Yukarıdaki mesajımda da söylediğim gibi bu konuyu bölümün sorunlarından arındırılmış şekilde bakmak gerek. Bu olaydaki organize büyük zira. Sorgulamak güzeldir. Biraz uzun yazıyor olabilirim, uzun diye okumamazlık etmeyin
Bu konuda iyi niyetli olunsa, platform MEB'e hibe edilir, E-okul ile entegre edilir, Eba üzerinden kullanılır, öğretmenler gelişimine katkıda bulunur, "data" MEB'de kalır, müfredata eklenir vs. vs.
Lakin, amaca o kadar odaklanmışlar ki eleştirilere/sorulara cevap bile vermiyorlar. "Hayır hocam durum şöyle" bile demeye tenezzül etmiyorlar. Plaza dili ve edebiyatıyla çağrıya devam ediyorlar. Sorgulayanları "bir kaç cılız ses" olarak görüyorlar. Çoğunluğu zaten yönlendiriyorlar. "data" skoru yaptıkları bu yerde konsolide ettikleri öğretmenlerden ayrı düşünen bir kaç araştıran/sorgulayan öğretmenin neler yapabileceklerini de görmeliler.
Bir gün bu "organize işler" patlak verirse zümrelerimize ne bakanlık ne de sendikalar destek olur. Tek diyecekleri "Bana mı sordunuz kullanırken".
Bu vurdumduymaz tavırları konuyu biraz derinlemesine sorgulamama neden oldu. Kendi yöntemleriyle (data toplama) bu ipin ucunu çekebiliriz. Kodlabüyünün sitesinde hiçbir künye bilgisi yok biliyorsunuz (5. sınıf internet etiği ilk konu). Domain sorgulaması yapıyorsunuz domaini alan kişi/firma bilgisi gizli. Şaşırdık mı, hayır. İşin ilginci sadece İngiltere'de kullanılan "co.uk" uzantısını da satın almışlar!!! Sunucuları da yurt dışı.
Ticaret Sicil gazetesinde (e-Devlet şifresiyle herkes bakabilir) Kodlabüyü ile ilgili herhangi şirket bilgisi yok. Kodris ise çok ortaklı bir şirket. Bir ortağı Bahçeşehir BÖTE mezunu, birkaç çalışanda aynı şekilde burdan mezun. Bahçeşehir Kolejinin Metodbox diye velilere sattıkları bir platform varmış (Buraya çocuğu giden arkadaştan teyitli) bunun içinde de Kodris varmış. Yavuz Samur bağıda burada geliyor sanırım. (İş dünyasındaki network'ü görmek için LinkedIn bir harika)
Diğer iki ortağının ayrıca bir CDN şirketi var. CDN şirketinin kurucularından biri aynı zamanda Tüsiad üyesi ve Kodris'in yatırımcılarından (Bu bilgi sosyal medya paylaşımlarından da teyitli). Biraz araştırınca ne çıksın? MEB'in CDN ihalesini de bu yılın başında bu şirket almış. Hem de "Tek kaynaktan alım yöntemiyle" ihaleye tek katılımcı tek teklif!!! Kader ağlarını örmüş! Google amcadan "meb cdn ihale" diye aratınca Yeğitek'in sitesinden gözüküyor. Bu bilgi düşünen insanlara bir çok fikir verecektir.
CDN'in ne olduğunu bilmeyenler olabilir. Kısaca; web sitenizdeki görseller, videolar .js dosyaları vs. hızlı yüklensin diye tüm dosyalar firmanın lokasyon bazlı sunucularında tutuluyor. Örneğin e-okul'daki öğrencilerin fotoları veritabanı yerine file system'de tutuluyorsa bunlarda bu sunucularda tutuluyor. Umarım sağlam bir gizlilik sözleşmesi vardır.
Şimdilik bu kadar, fırsat buldukça araştıracağım. Sizlerde mesajı beğenip geçmeyin

bildikleriniz varsa yazın sevgili zümrelerim. Bir de biz "data" toplayalım bakalım. Topladıktan sonra alt alta toplar değerlendiririz.
Not: Amacım bir kimseyi/firmayı zan altında bırakmak değildir. Resmi olarak yapılabilecek bir organizasyonun ticari saiklerle yapıldığına dair yoğun şüphenin giderilmesine yöneliktir. Bu konuda site yönetimi de katkıda bulunabilir. Burayı okuyorlarsa (ki okumalılar) şeffaflık adına bilgi paylaşımında bulunabilirler.