GeForce 8800: DX10 Patlaması Geliyor...

Kodla Büyü

TR@NCER

Aktif Üye
Mesajlar
145
1bz6.jpg


GeForce 8800GTX rakiplerini acımasız liderlik yarışında geride bırakıyor.

Uzun bir zamandır DX10 ve onun DX9'e göre sunduğu artıları dinleyip duruyoruz. Şimdiye kadar geliştirme aşamasındaki oyunların ekran görüntüleriyle kendimizi tatmin ettik. Ancak bugüne kadar ekran kartları bu yeni platforma destek sunamıyorlardı. Bugün yeni Direct3D (D3D) destekli donanımlara olan açlığınızı doyuracağız. DirectX 10 uyumlu ekran kartlarının geldiğini duyurmaktan gurur duyuyoruz: Nvidia GeForce 8800GTX ve 8800 GTS.

Yakında yayınlanacak olan DX10 incelememizin sonucunda da belirttiğimiz gibi birleşik mimari, tarayıcıların sunduğu güçten daha verimli bir şekilde yararlanabiliyor. Yeni standartlara destek veren iki ekran kartından GeForce 8800GTX 128 birleşik tarayıcıya (unified shader) GeForce 8800GTS ise 96 birleşik tarayıcıya sahip. Eski işhattı (pipeline) mantığı en sonunda sona erdi. Sizi fazla merakta bırakmadan bu yeni canavarların nasıl çalıştığına bir bakalım.

Ağırlığınca altının iki katı değere sahip, bu hamur, üzerinde GeForce 7900GTX'in (G71) iki katı başarım sunan 80 grafik işlemci yongası taşıyor. 681 milyon transistör sayısı büyük bir silikon alanı gerektiriyor fakat Başkan Jen-Hsun Huang'a boyutlar hakkında soru yönelttiğimizde şöyle cevap verdi: "Eğer mühendislerim silikon miktarını iki katına çıkararak başarımı da ikiye katlayabileceklerini söyleseler onlara hemen yapın derdim!"

Daha önceki tecrübelerimizin gösterdiğine göre iki katı malzeme başarımı da ikiye katlamıyor fakat Nvidia silikon mühendisliği ve işlemesi konusundaki teknoloji gelişimlerini yakından izliyor.

DX10 tanımlamalarına yakın durmak bir yana GeForce 8800GTX ve 8800GTS DX10 standartlarında bulunan Tarayıcı Modeli 4.0, çeşitli veri depolama ve aktarma, Geometri tarayıcıları gibi gelişmelere tam uyum sağlıyorlar. Bakalım Nvidia bu işi nasıl başarmış.

Öncelikle Nvidia, birleşik tarayıcı yapısını oturtmak için ekran kartı endüstrisinin son yirmi yıldır kullandığı sabit işlev tasarımından

2se3.jpg


Yükün noktacık (pixel) tarayıcıdan yana kaydığını göstermek için geçmişte buna benzer grafikleri kullanmıştık. Nvidia da bu eğilimin farkında ve gereksinimler arasında dengeyi sağlayabilmek için birleşik tarayıcıları ve işparçası halindeki verileri kullanmış.

Nvidia'nın dediğine göre: "GeForce 8800 tasarım takımı ileri seviye DirectX10 oyunları için büyük boyutta tarayıcı gücü gereksinimi olabileceğini tespit etti. Her ne kadar DirectX 10 birleşik yönerge seti kullansa da grafik işlemcinin birleşik tarayıcı yapısında olmasını zorunlu tutmuyor fakat Nvidia GeForce 8800 mühendisleri birleşik tarayıcı mimarisinin DirectX10'un yük dengeleme özelliğinden en iyi verimi almayı diğer bir deyişle işlemci gücünü daha verimli kullanmayı en iyi şekilde sağlayacağını düşündü." Mantıklı bir şekilde bakıldığında bu yorum kulağa akıllıca geliyor.

İşlemci çekirdeğinin kendisi GeForce 8800GTX'de 575 MHz, GeForce 8800GTS'de ise 500 MHz hızında çalışıyor. Çekirdeğin geri kalanı 575 MHz (veya 500 MHz) hızında çalışırken tarayıcı çekirdeğinin bağımsız bir saat üreteci var: GeForce 8800GTX 1,350 MHz ve 8800GTS 1,200 MHz.

"Akan İşlemci" (streaming processor) terimi tarayıcı çekirdeğini tanımlamak için kullanılıyor. GeForce 8800GTX bir blokta 16 set sekizli akan işlemciye sahip. 16 bloğun toplamı toplamda 128 akan işlemci yapıyor. ATI'nin R580 ve R580+ tasarımlarındaki gibi Nvidia da gelecekte daha fazla tarayıcı birimi eklenip çıkarılabileceğini belirtiyor. Bunun bir örneği GeForce 8800GTS'nin 96 akan işlemci birimine sahip olmasında görülebiliyor.

Daha Fazla Ayrıntı

Nvidia'nın HDR ile AA desteği sunamaması gibi sorunlar artık tarihe karıştı. Her bir Izgara birimi (ROP) resim önbelleği karıştırma özelliğini destekliyor. Yani FP16 ve FP32 yaratımlama nesneleri, çoklu-örnekli keskinliği yumuşatma ile birlikte kullanılabilecek. D3D10 altında sekiz çoklu yaratımlanacak nesne aynı anda özel bir sıkıştırma yöntemiyle hızlı bir şekilde işlenebiliyor.

GeForce 8800GTX bir saat turunda (clock cycle) 64 doku işleyebiliyor, bunu 575 MHz hızla çarpılınca toplamda 36.8 milyar doku her saniye işlemden geçiriliyor (GeForce 8800GTS = 32 milyar/sn). GeForce 8800GTX, her biri 575 MHz hızında çalışan 24 ızgara işleme birimine sahip (ROP) ve bu sayede 13.8 Gnoktacık/sn noktacık işleme gücü sunuyor. Benzer şekilde GeForce 8800GTS sürümü 20 ızgara işleme birimine sahip ve 500 MHz hızıyla 10 Gnoktacık/sn noktacık işleme başarımı sunabiliyor.

3nu1.jpg


Eğer bellek veriyolu hızı konusunda kafanız karıştıysa işte size cevap. Bir önceki sayfada bulunan çekirdek yapılandırma resminden de görebileceğiniz gibi GeForce 8800 GTX işlemci üzerinde altı bellek bölümü bulunuyor. Bunların her birisi 64 bit arayüze sahip ve toplamda 384 bit birleşik veriyolu genişliği sunuyorlar. GeForce 7x işlemcilere benzer şekilde 768 MB GDDR3 bellekler hızlı bir geçiş arayüzü sayesinde bu sisteme bağlanıyor. Bu hızlı geçiş arayüzü (crossbar) DDR1, DDR2, DDR3, GDDR3 ve GDDR4 bellekleri destekleyebiliyor.

GeForce 8800GTX, 900 MHz saat hızına sahip GDDR3 bellek kullanıyor (GTS sürümünde saat hızı 800 MHz olarak ayarlanmış). 384 bit (48 byte eder) bellek arayüzü ve 900 MHz saat hızı (1800 MHz DDR hızı eder) ile birlikte bellek veriyolu genişliği çok yüksek bir rakam olan 86.4 GB/sn değerine ulaşıyor. 768 MB bellek büyüklüğü sayesinde ise çok daha karmaşık modeller ve dokular daha yüksek çözünürlüklerde ve resim kalitesi ayarlarında yaratımlanabiliyor (render).

4sm8.jpg


Şaşırtıcı! Bugün anlattığımız konuyu kısaca böyle özetleyebiliriz. Eski geleneğine bağlı kalarak Nvidia bu kartları duyurduğu gün satışa sundu. Eğer tavsiye edilen fiyatı (GeForce 8800GTX için 599$ ve GeForce 8800GTS için 449$) vermeye gönüllüyseniz e-satış sitelerinden bu ürünleri temin edebiliyorsunuz. Sonuçları gösterdikten ve gelecekte olabilecekleri biraz anlattıktan sonra sizi bir başka düşünceyle baş başa bırakalım: oyunlar şu anda bir dönemeçteler ve DX10 destekli donanımlar sadece yeni oyunları oynatmakla kalmıyorlar şu anki oyunları da eskiye göre daha kaliteli oynamanıza izin veriyorlar.

5jv5.jpg


DX10 ile yaratımlandığında bir modelin nasıl göründüğüne bir örnek. Adrianne Curry ve Direct 3D 10 ihtişamıyla tanışın.

Yazarın Yorumu

Nvidia'nın DX10/D3D10 desteğini hayata geçirmesinden gerçekten etkilendim. Crysis'in gerçek zamanlı çalıştığını, Curtis Beason ve takımı tarafından hazırlanan bazı gösterimleri (demo) izlemek gerçekten inanılmazdı. CUDA gibi bir altyapının da katılmasıyla ekran kartları sadece resim yaratımlayan (render) parçalar olmaktan çıkıyorlar. C+ ile derlenmiş ve CPU'nun yanı sıra ekran kartlarının yeni tarayıcı yapısının esnek işleme gücünü kullanabilen uygulamalar şu an düşünebileceğimizden çok daha fazla seçenek ve kullanım alanı vaat ediyor. Böylesine mükemmel bir araçla program geliştiricilerin neler yapacaklarını görmek için sabırsızlanıyorum.

G80 işlemci daha fazlasını istememe neden oldu. Daha ne istiyorsun diye sorabilirsiniz. Şu anda eksik olan tek şey: İÇERİK! Buradan yazılım geliştiricilerine sesleniyorum DX10 oyunları piyasada HEMEN görmek istiyoruz!
A
 
Geri
Üst