Günlük Planda Ölçme Değerlendirme

Kodla Büyü

cinefil

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,157
Merhaba Arkadaşlar. Okulumuza Müfettiş geldi ve günlük plan olması lazım dedi. Günlük Planda Ölçme değerlendirme kısmında "Öğrencilere Soru Cevap yönteminden yararlanarak ölçme değerlendirme yapılır" diye bütün haftalara yazsam olur mu sizce ?
 
Son düzenleme:
boş işler. her şeyimiz tam öğretmenlerin günlük planı eksik. hey Allah ım akıl ver şu kullarına.
Benim bildiğim günlük planın bir kalıbı yoktur. Ders başına anlatılacak konular ve yapılacak örnekler bir kağıda not alınır. ölçme değerlendirme kısmı da neymiş ? Bana müfettiş gelse ben böyle yapıyorum eksiğim varsa gereğini yapın der geçerim.
millet kafasına göre planlar hazırlayıp internete koyuyor biz de bunları doğru zannedip alıyoruz...
resmi bir siteden ders planı taslağı bilen varsa link atarsa biz de en azından doğrusunu öğrenmiş olalım.
 
ilköğretim kurumları yönetmeliğinde ders planı sdece şurada geçiyor

(4) Zümre öğretmenler kurulunda; öğretim programı, ders planlarının düzenlenmesi, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme araçları, öğrenci başarı düzeyi, okulun fiziki mekânlarının ve ders araç gereçlerinin kullanımı gibi hususlar görüşülerek okulun çevre imkânları analiz edilir ve iş birliği oluşturulur.

burada günlük planın nasıl yapılacağı ile ilgili bir bilgi yok.
 
ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde de

g) Ünitelendirilmiş yıllık plan ve ders planlarını yapar, kendilerine verilen dersleri okuturlar. Derslerle ilgili öğrencilerin de aktif olarak yer aldığı araştırma, uygulama ve deneylerin yapılmasını sağlar.

ve bir iki yerde daha geçiyor. buralardan da ders planının nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi yok.
 
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
EĞİTİM VE ÖĞRETİM ÇALIŞMALARININ PLANLI YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE


Ders planı
MADDE 11 – (1) Ders plânı, belli bir ders için bir veya birden çok ders saatinde işlenecek konuların plânlamasıdır. Ders planı; bir ders için o dersle ilgili öğretim programlarında yer alan ve birbirleriyle ilişkili öğrenci kazanımlarını bir ya da birkaç ders saatinde işlenecek konu örüntüsünü, konuya ilişkin deney, tartışma soruları, değerler, proje ve ödevleri, uygulama çalışmalarını, ders araç-gerecini içine alacak şekilde zümre öğretmenleri ile şube öğretmenlerinin ortak katkısıyla ders öğretmenlerince önceden hazırlanır. Ders planında yer alan öğrenme-öğretme etkinlikleri öğrencilerin katkısıyla gerçekleştirilir. Ders planının uygulanmasından ders öğretmeni sorumludur.
(2) Öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde kılavuz kitap, ders planı yerine kullanılır. Öğretmenin ihtiyaç duyması hâlinde, okulun şartlarına göre kılavuz kitaplarda yer alan planların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir. Sınıf/kurs defterine, uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır. Öğretmen kılavuz kitabı bulunmayan dersler için, eğitim ve öğretim kurumlarında bir veya birkaç ders saati için sınıf öğretmeni, alan (branş) öğretmeni ve/veya zümre öğretmenleri tarafından ders planı hazırlanır ve uygulanır.
(3) Ders planı;
a) Eğitim ve öğretim çalışmalarını daha düzenli hâle getirmelidir.
b) Öğrenme ve öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlamalıdır.
c) Her dersin eğitim ve öğretim programına ve konuların özelliklerine uygun olarak işlenmesini sağlamalıdır.
ç) Derslerde sürekliliği ve bütünlüğü sağlamalıdır.
d) Öğrenme ve öğretme sürecinde gerçekleştirilen etkinlikleri içermelidir.
e) Eğitim ve öğretim süreci ve programlarının değerlendirilmesinde geri bildirim sağlamaya uygun biçimde hazırlanmalıdır.
f) Eğitim teknolojilerinin kullanımına olanak sağlamalıdır.
g) Diğer derslerde yer alan uygun konu ve kazanımlarla ilişki kurularak disiplinlerarası ve disiplinlerüstü yaklaşımı desteklemelidir.
ğ) Yapılandırılmış etkinliklerle zenginleştirilmelidir.
h) Konu ve kazanıma uygun olarak sürecin değerlendirilmesine yönelik ölçme değerlendirme araçlarının kullanımını desteklemelidir.

Ders planının hazırlanması
MADDE 12 - (1) Ders planı hazırlanırken;
a) Dersin içeriği ve sınıf düzeyinin diğer derslerle olan ilişkisi,
b) İşlenecek konu örüntüsü,
c) Dersin kazanımları ve hedef davranışları,
ç) Konunun işleneceği tarih aralığı ve muhtemel süre,
d) Konunun en etkin biçimde işlenebilmesi için gerekli olan eğitim araç gereç ile başvurulacak kaynaklar,
e) Öğrenme-öğretme süreçlerine yönelik etkinlikler, gerekiyorsa güvenlik önlemleri, deney ve gözlemler,
f) Konunun işleneceği sınıftaki öğrencilerin bireysel özellikleri ve farklılıkları, g) İhtiyaçları belirleme ve öğrenme-öğretme yaşantılarında değerlendirme süreci,
ğ) Öğrenme-öğretme sürecini değerlendirmeye yönelik ölçme etkinlikleri ve değerlendirme yaklaşımı tespit edilir.
 
yukarıda da dediğim gibi çok kafaya takılacak bir mevzu değil bana göre. ama yönetmeliklere göre yapılması gerekiyor mu evet. müfettişler soruyor mu evet. bana göre ders bazlı işlenecek konular ve yapılacak çalışmalar yazılması yeterli. bu şekilde hazırlanana müfettişin bişey diyeceğini düşünmüyorum. ama hiç olmayınca hemen lafı sokuyorlar.
 
Son düzenleme:
Merhaba Arkadaşlar. Okulumuza Müfettiş geldi ve günlük plan olması lazım dedi. Günlük Planda Ölçme değerlendirme kısmında "Öğrencilere Soru Cevap yönteminden yararlanarak ölçme değerlendirme yapılır" diye bütün haftalara yazsam olur mu sizce ?
hocam bilişim dersinin öğretmen kılavuz kitabı var. günlük plan yerine sayılmıyor mu? yönetmelikte kılavuz kitap olan hazırlamaya gerek yok diyor? birde basılı şekilde mi istediler yoksa bilgisayar ortamında olması yeterli mi?
 
Bizden de okul idaresi istedi maalesef günlük plan. Herkesten istenilecek galiba. Hazırlayan var mı ?
 
Ben müdür beye klavuz kitabı gösterdim buna göre anlatıyorum dedim. O da usb belleğine at hocam geldiklerinde gösterirsin dedi. hazırlamadım herhangi bir şey. Birde bizim okulda dijital olarak tutalım diye karar aldık öğretmenler kurulunda müfettişler yazılı mı istiyor. denetlenen arkadaşlar yazabilir mi
 
Geri
Üst