faz1 tahtaların açılmama sorunu

Kodla Büyü

cerenimo

Aktif Üye
arkadaşlar merhaba, faz1 tahtalar mevcut okulda. power ışığı yanıyor fişe takınca, ancak düğmeye defalarca basmama rağmen açılmıyor. Art arda 10 15 kez basınca bazen açılıyor, bazen hiç açılmıyor. Ne yapmak lazım?

BIOS pilinin değiştirilmesi de bazen geçici bir çözüm oluyor.
Bir süre sonra tahtalardaki bu sorun yeniden başlıyor.

hayır hocam başlamaz. Pil bitmediği sürece o durum tekrar etmez. Sizin karşılaştığınız durum başka bir spesifik arızadır
Evet Hocam, ben de onu kastetmiştim, BIOS pili ile ilgili olmayan bir nedenle de bu sorun gerçekleşebiliyor demek istemiştim, yanlış ifade etmişim.
Açıklama için teşekkürler...

Aynı durumda bir tahtamız vardı.
Pil değiştirk çözmedi.

Farz2 tahtada; anakart değiştirmek zorunda kaldık.

Faz1 yazilim da yukleniyor pil degistikten sonra,bir cihazi vardi.
Faz1 tahtalarda bios pilini değiştirseniz bile açılmayabilir. Çeşitli yöntemlerle tahtayı açtıktan sonra bios ayarlarına girip tarih saati ayarlamanız gerekiyor. Bu işlemi yapmazsanız tahta yine açılmama hatası verebilir. Bu olayı bilmeyen servisler bios yazıyorlar ancak bu gerekli bir işlem değil..
Faz2 tahtalarda ise ekrana zaten tarih ve saatin güncel olmadığı ile ilgili uyarı gelir ve klavyeyle açabilirsiniz. Bu tahtalarda da pil değişiminden sonra tarih ve saati güncellemek gerekli.. Faz2 tahtalarda anakart üzerinde bazen bios entegresinin bacakları soğuk lehime düşebiliyor. Bu nedenle mikroskop altında inceleyerek tespit yapılması gerekiyor. Bİr kaç defa bu şekilde anakart onarımı yapmışlığım var..

Sonuç olarak pil değişimi sonrası mutlaka biosa girip tarih ve saati ayarlayın.. Tahtada başka arıza yoksa mutlaka açılacaktır..

Bios pili değişince yüzde 99 düzelir hocam. Yalnız pili değiştirip açmaya çalışınca yine direk açılmayabilir. Açma tuşuna yine art arda basarak açıp, biosta tarih ve saati ayarlayın. Sonraki seferlerde direk açılır.

Hocam bir çok tahtada aynı şeyi yaşıyoruz. Tahta açılıyomuş ops gibi fan çalışıyor 3 sn sonra çıt kapanıyor.
Önceden ops söküp gidiyorduk yazılım yeniden atılıyor diyorlardı. En son okula gelen servis hocam şuradaki siyah kabloyu kesin kökten çözüm dedi. Getir götür uğraşmayın dedi. Garantisi bitenler için iyi bir çözüm bence. Yada bu yapılan uygulamanın zararı varsa bilen arkadaşlar uyarabilir.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-11-21 at 12.16.11 (1).webp
    WhatsApp Image 2024-11-21 at 12.16.11 (1).webp
    58.9 KB · Görüntüleme: 48
Bu kabloyu kesmekle cihazın güç kartının standbya geçme fonksiyonunu iptal etmiş olursunuz. Arbanızı parkettikten sonra hiç motoru susturmamak gibi bir şey. Kesin ve doğru Çözüm vestelin yaptığıdır. pili değiştikten sonra çalıştırma kartı ile opsyi açıp bios ayarlarına girip tarih ve saati kaydetmek.
@Cuma_Hoca ya açıklama için teşekkürler.

arkadaşlar merhaba, faz1 tahtalar mevcut okulda. power ışığı yanıyor fişe takınca, ancak düğmeye defalarca basmama rağmen açılmıyor. Art arda 10 15 kez basınca bazen açılıyor, bazen hiç açılmıyor. Ne yapmak lazım?
Hocam bios pili bitmiş kesin çözüm. Değiştirmelisin ve dendiği gibi saat tarihi ayarlamalısınız. Tahtaların fişleri uzun süre sökülmemeli.

Bende daha önce bios flashlamak için çinden getirttim ve yaptım da ama bios sağlam oluyor. Genelde bu pil kaynaklı sorun. Hatta siz basın tık yapıp güç kesiyor dinleyin ops cihazını sesini duyacaksınız.

Son düzenleme:
Hocam bios pili bitmiş kesin çözüm. Değiştirmelisin ve dendiği gibi saat tarihi ayarlamalısınız. Tahtaların fişleri uzun süre sökülmemeli.

Bende daha önce bios flashlamak için çinden getirttim ve yaptım da ama bios sağlam oluyor. Genelde bu pil kaynaklı sorun. Hatta siz basın tık yapıp güç kesiyor dinleyin ops cihazını sesini duyacaksınız.
Değerli arkadaşlar bu konuyla alakalı bir ayrıntı vermem lazım. Konuda bios bozulması diye geçen ifade biosun kendisinini bozulması değildir. Bios içinde kalıcı olan kısım; birde pil sayesinde donanımdaki tarih saat, işlemci bilgisi, ram türü gibi değişken olan ve o cihaza ait özel bilgilerin tutulduğu değişken kısım vardır. RTC, CMOS diye geçer. pil bitince bozulan kısım budur. Pili yenilersin ilk açılışta normalden biraz uzun süre test eder bilgileri hafızaya yazar, düzeltmelerinizi de hesaba katarak son halini kaydeder ve artık unutmaz. Bu işlemlerden sonra da açılmama yapmaz. dolayısıyla pili değişmek ve değiştikten sonra kendisini tanımlamasına müsaade edip son halini kaydetmek kesin çözümdür. Devreden kablo kesmek farklı sonuçları olan çözüm olmayan çözümdür.. Bios programlamanın da RTC, cmos kısmıyla alakası yoktur. Her halukarda RTC, CMOS ayarlarını yeniden yapmanız şarttır.

ilksms
Geri