Fatih kalem Pardus sürümü yayınlanmış

Kodla Büyü
Parduste fatih kalemin 737 mb boyutunda olması çok değil mi? windosta 40 mb civariydı sanırsam.
Birde kodla kurmaya çalıştığımızda
Hata: 'dpkg -i fatihkalem-etks-suite_1.0_amd64.deb' arşive ulaşılamıyor: Böyle bir dosya ya da dizin yok
hatası veriyor.

Son düzenleme:
Parduste fatih kalemin 737 mb boyutunda olması çok değil mi? windosta 40 mb civariydı sanırsam.
Hata: 'dpkg -i fatihkalem-etks-suite_1.0_amd64.deb' arşive ulaşılamıyor: Böyle bir dosya ya da dizin yok
hatası veriyor.

İki uygulama var içinde.
Bir de saf Linux uygulaması değil Wine yani emülatör üzerinden çalıştığı için boyut artmış.

hatası veriyor.
Dosyayı indirip yanında terminal açıp öyle çalıltıracaksınız kodu. Öyle yaptınız değil mi? Dosya ismi de değişmeyecek.

sudo dpkg -i fatihkalem-etks-suite_1.0_amd64.deb
sudo apt-get install -f

Kodunu direk uc birine yapıştırmak yetmiyor mu?

sudo dpkg -i fatihkalem-etks-suite_1.0_amd64.deb
sudo apt-get install -f

Kodunu direk uc birine yapıştırmak yetmiyor mu?
Kodla kuracaksınız dosyayı bir klasöre ya da masaüstüne indirip dosyanın olduğu konumda sağ tuş, terminal aç diyeceksiniz ve kodu yazacaksınız. Ya da en pratiği dosyaya çift tıklayın direk kurun.

Kod ile kurarken
sudo dpkg -i yazınca bir boşluk bırakın ve dosyanın ilk harfini yazıp tabi tuşuna basarsanız dosyanın adını direk yazar. Uzun uzun yazmanıza gerek yok.

Mesela
sudo dpkg -i f
Yazıp tab tuşuna basın gerisini tamamlar.

Kodla kuracaksınız dosyayı bir klasöre ya da masaüstüne indirip dosyanın olduğu konumda sağ tuş, terminal aç diyeceksiniz ve kodu yazacaksınız. Ya da en pratiği dosyaya çift tıklayın direk kurun.

Kod ile kurarken
sudo dpkg -i yazınca bir boşluk bırakın ve dosyanın ilk harfini yazıp tabi tuşuna basarsanız dosyanın adını direk yazar. Uzun uzun yazmanıza gerek yok.

Mesela
sudo dpkg -i f
Yazıp tab tuşuna basın gerisini tamamlar.
Ben kodla kurarken direk kendisi terminalden indiriyor sanıyordum. Meğer dosyayı da indirmek gerekiyormuş.

Ben kodla kurarken direk kendisi terminalden indiriyor sanıyordum. Meğer dosyayı da indirmek gerekiyormuş.
Onun için uygulamanın sistemin deposunda olması lazım. Ya da github gibi yerlerden kurulabilir. Mesela opera, Chrome, obs studio vb uygulamalar kurulur hocam. Mağazaya bakarsanız oradaki uygulamaları kurabilirsiniz ama .deb paketlerini dpkg - i ya da apt install ile kurulur.

Depodaki uygulamalar sudo apt install ile kurulur. Depoda varsa onu bulur kurar.

Konu içindeki mesaj 'Pardusta Fatih Kalem'

Tamam pardus kullanalım da bu ne abicim. Bu geliştiriciler ne yapıyor acaba? Ona terminali aç buna terminali. En ufak bir şeyde komut yaz. Bu kafayla gelişmez bu işletim sistemi. Anca okullarda zorla kullandırırsınız. Başka hiçbir yerde kullanılmaz.

Tamam pardus kullanalım da bu ne abicim. Bu geliştiriciler ne yapıyor acaba? Ona terminali aç buna terminali. En ufak bir şeyde komut yaz. Bu kafayla gelişmez bu işletim sistemi. Anca okullarda zorla kullandırırsınız. Başka hiçbir yerde kullanılmaz.
Pardus'a özel birşey değil terminal. Linux terminalden de herşeyin yapıldığı bir işletim sistemi. Artı terminal kullanma zorunluluğu yok hocam. Pakete çift tıkla kur özelliği var zaten. Terminal işine gelince eğer terminale alışır ve öğrenirseniz neler neler yapılıyor.

Mesela örnek vereyim. Geçen gün öğretmenler odasındayım. Tahtaları kontrol edeyim dedim. Eağ'ı açtım bakınırken bir baktım çocuklar tahtaya garip bir duvar kağıdı koymuş. Tahtaya gitmeye gerek kalmadan ve öğrenciler ve öğretmen derste rahatsız edilmeden terminalden bağlandım. Duvar kağıdını değiştirdim. Ne Öğretmen gördü beni ne öğrenci.

Tahtalara güncelleme gelmiş. Tek tek gezmiyorum. Tahlatarın hepsine güncelle komutunu terminalden veriyorsun hoop tahtalar güncelleniyor. Tenefüste de hepsini yeniden başlat dedim güncellemeler hazır oldu.

Eksiği var mı Pardus'un? Evet muhakkak var ama araştırdıkça eskiler güncelleniyor.

Ben geçen sene şubatta laboratuvara yeni bilgisayarlar geldiğinden beri pardus kullanıyorum kendi bilgisayarımda ve windows'a bazı özel durumlar dışında ihtiyaç duymadım. Özel durum da şu; yazılılarda kelebek yaparken geçiyorum. Oğlum oyun oynuyor. O kadar. Oyun da çalışıyor ama şimdilik kurmadım oyunu.

Linux algısı dünyada kabul görmeye başladı. Avrupa tek tek Linux'a geçiyor.

Şu anda en gelişmiş, en modern, distrowatchta birinci sıradaki linux dağıtımı CachyOSde bile konsolsuz olmuyor maalesef. Mutlaka işiniz düşüyor. Eskiden Windows da böyleydi cmdye çok sık uğuyorduk 20-25 yıl önce. Windows o anlamda daha kullanıcı dostu bir hale geldi. Linuxlarda merkezi bir yönetim yapısı zayıflığı, pazar stratejisi ve daha çok birbirinden dağınık gönüllüler tarafından geliştirilmesi şu sonucu çıkarıyor; bazı şeylerin değişmesi zaman alacak. Konsol çok güçlü ama herkese hitap etmiyor maalesef. Biz meslek icabı öğrenmek durumundayız ama.

Terminale gerek yok ki, dosyayı indirip açın ve kurun.

Pardus'a özel birşey değil terminal. Linux terminalden de herşeyin yapıldığı bir işletim sistemi. Artı terminal kullanma zorunluluğu yok hocam. Pakete çift tıkla kur özelliği var zaten. Terminal işine gelince eğer terminale alışır ve öğrenirseniz neler neler yapılıyor.

Mesela örnek vereyim. Geçen gün öğretmenler odasındayım. Tahtaları kontrol edeyim dedim. Eağ'ı açtım bakınırken bir baktım çocuklar tahtaya garip bir duvar kağıdı koymuş. Tahtaya gitmeye gerek kalmadan ve öğrenciler ve öğretmen derste rahatsız edilmeden terminalden bağlandım. Duvar kağıdını değiştirdim. Ne Öğretmen gördü beni ne öğrenci.

Tahtalara güncelleme gelmiş. Tek tek gezmiyorum. Tahlatarın hepsine güncelle komutunu terminalden veriyorsun hoop tahtalar güncelleniyor. Tenefüste de hepsini yeniden başlat dedim güncellemeler hazır oldu.

Eksiği var mı Pardus'un? Evet muhakkak var ama araştırdıkça eskiler güncelleniyor.

Ben geçen sene şubatta laboratuvara yeni bilgisayarlar geldiğinden beri pardus kullanıyorum kendi bilgisayarımda ve windows'a bazı özel durumlar dışında ihtiyaç duymadım. Özel durum da şu; yazılılarda kelebek yaparken geçiyorum. Oğlum oyun oynuyor. O kadar. Oyun da çalışıyor ama şimdilik kurmadım oyunu.

eağ kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz hocam?

eağ kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz hocam?

Buradan indirip videodan da kullanıma bakabilirsiniz hocam. Temel olarak anlattım. Yeniden videoları kaydedeceğim inşallah.

Tahtaları kontrol etme olayını biraz detaylı anlatır mısın hocam.

Tahtaları kontrol etme olayını biraz detaylı anlatır mısın hocam.
Hocam neyini nasıl anlatayım. O kadar uzun mevzu değil. Netsupport gibi uygulamala var.

Terminalden derseniz SSH kullanmak lazım.

ilksms
Geri