F@tih_Pardus Etkileşimli Tahta Sürümü...

Kodla Büyü

caylakcekirge

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Süper Üye
Mesajlar
2,510

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    448 KB · Görüntüleme: 1,567
Etkileşimli Tahta Ara yüz Projesi (ETAP), öğretmen ve öğrencilerin etkileşimli tahtayı özellikle ders anlatımı sırasında ihtiyaç duydukları temel işlevleri daha rahat şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla geliştirildi.


Proje kapsamında mevcut Pardus ara yüzü, ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmesi ile yeni bir ara yüz olarak tasarlandı ve masaüstü ortamı geliştirildi.



Etkileşimli tahtalar (ET) aşağıdaki işlevleri uzaktan ve otomatik olarak yerine getirilebilmektedir:

Masaüstü tasarımını ve işlevlerini değiştirme: İhtiyaçlar ve kullanım deneyimleri doğrultusunda ilerleyen zamanlarda görsel ögeler, menü yapıları veya işlevler değiştirilebilecektir.

Uygulama yönetimi: Tüm etkileşimli tahtalar için genel ve/veya her öğretmen grubuna özel yazılımların/uygulamaların sadece ilgili gruptaki öğretmenlere eklenmesi, güncellenmesi veya kaldırılması.

Sistem Yönetimi: Çeşitli Pardus güncellemelerinin gerçekleştirilmesi ve sistem ayarlarının değiştirilmesi (güvenlik, günce, renk vb.)

Entegrasyon yeteneklerinin yüklenmesi: M.E.B. tarafından geliştirilecek uygulamalar, kimlik yönetim sistemleri vb. ya da iş akışını etkileyebilecek uygulamalar ile entegrasyon sağlaması.

Betik çalıştırma: Zaman içerisinde ihtiyaç duyulacak bir betiğin(script) çalıştırılması.

Bağlantı Envanter: İl/İlçe/okul/sınıf/şube kırılımında tahta envanterinin çıkarılması.

Zamanlama: Ağ kapasitesinin efektif kullanımı için yönetimsel işlevlerin zamanlanarak uygulanması.

Kullanım senaryoları:

ET kullanılırken üç farklı kullanıcı hesap tipi tanımlanmıştır. Bu hesap tipleri ve kullanım durumları aşağıda özetlenmiştir :


Öğrenci Hesabı: Etkileşimli tahtanın kimlik doğrulama gerektirmeden kullanıldığı hesaptır. Tahta ilk açıldığında, öğretmen sayısal anahtarı* kullanılmadığında ya da kimlik doğrulama gerektiren başka bir hesap tarafından kullanılmadığı durumda ET otomatik olarak bu hesaba geçer.

Öğrenci hesabı sadece Eğitim Bilişim Ağı (EBA) içeriklerine erişim sağlayan sınırlı bir hesaptır ve öğrenciler tarafından teneffüste etkileşimli tahtadan içeriklere erişmelerine imkân sağlamak için kullanılacaktır.

Öğretmen Hesabı: Öğretmenin kendisine ait olan sayısal anahtarını USB girişine taktığı durumda sistemin otomatik ilgili tahta üzerindeki oturumunu açtığı, çıkardığında ise otomatik olarak oturumun sonlanıp öğrenci hesabına geçildiği hesaptır.

Sayısal anahtar ile giriş işlemleri için EBA servisleri kullanılmaktadır. Öğretmen herhangi bir ET ‘ye ilk kez giriş yaptığında ET üzerinde o öğretmene ait bir hesap otomatik oluşturulmaktadır. Böylece öğretmenlerimiz aynı ET' ye tekrar giriş yaptıklarında internet bağlantısında bir problem olsa dahi tahtayı sayısal anahtarları ile açabilecek ve derslerine en son kaldıkları noktadan devam edebileceklerdir.

Yönetici Hesabı: Etkileşimli tahtanın idari işlemlerinin yapılabildiği hesaptır. Her türlü değişiklik yapma yetkisine sahip kullanıcı hesap tipidir.

Yönetici hesabı, okullarda belirlenmiş olan formatör öğretmenlerin kullanabileceği hesaptır. Bu yetkiye sahip kişiler tahtalara fiziksel olarak erişmeden, uzak masaüstü bağlantısı yardımı ile gerekli müdahaleleri yapabileceklerdir.

Kullanım Kısıtları:

Öğretmen ve öğrenci kullanıcıları tarafından aşağıdaki kısıtlamalar ile kullanılabilecektir:

İzin verilmeyen uygulamalar yüklenemeyecektir,

Fiziksel klavye veya fare kullanımı ile yapabilecekleri işlemler sınırlandırılmıştır. (Kısıtlanmış olan alanlarda herhangi işlem yapmak, etkileşimli tahtanın kararlılığını bozabilecek işlemler vb.)

ET masaüstünde, yatay menü ve görev çubuğunda değişiklik yapılamayacak; böylece masaüstü, yatay menü ve görev çubuğu bozulmayacaktır.

Her öğretmen masaüstünde sadece kendine özel dizinini görebilecek ve ilgili dizini açtığında her şeyi yapmakta özgür olacaktır.

Etkileşimli Tahta Ara yüz Tasarımı:

Sade, kolay anlaşılır ve kolay kullanılır bir tasarım tercih edilmiştir.

Ekranların parlamaması ve gözü yormaması için çok sade, genellikle pastel tonlu renklerin hâkim olduğu bir görünüm tercih edilmiştir.

Kolay kullanılabilir Q/F dönüşümlü yeni bir klavye yazılımı geliştirilmiştir. Klavye yatay/dikey olarak hareket edebilmektedir.

Öğretmenlerimizin tahtayı rahat kullanabilmeleri amacıyla ET ekranının küçük bir canlı kopyası niteliğinde minyatür tahta uygulaması geliştirilmiştir. Bu uygulama vasıtasıyla öğretmenlerimiz uygulama pencere yönetimi işlevlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedirler.

* Sayısal anahtar: MEB tarafından tahtalar üzerinde kimlik doğrulamak amacıyla öğretmen ya da yöneticilere sağlanan imzalı anahtarlardır.
 
Hadi hayırlısı. Windowsta öğrenciler tahtanın altından girip üstünden çıkıyor.
 
ben kurdum flash ı boot olarak ayarladım programla iso dosyasını flasha attım. sonra açılışta flasdan başlatınca geliyor. Ekteki dosya ile iso dosyasını flasha atmadan flashı exfat olarak biçimlendirmek gerekiyor.
 

Ekli dosyalar

  • UnofficialPardusUSBCreatorSetup.rar
    3.9 MB · Görüntüleme: 54
Re: Ynt: F@tih_Pardus Etkileşimli Tahta Sürümü...

ilsis' Alıntı:
Oracle VM VirtualBox 64 bit seçeneği yok ne yazıkki
Olmaz olurmu hocam, ben aynı programa kurdum.
Yeni pc dedikten sonra linux'u, alttanda other linux 64 bit'i seçmen lazım
 
II. faz ile birlikte PARDUS fırtınası esmeye başlayacak gibi.
Yavaş yavaş Pardus öğrenmek lazım...
 
aktif bir şekilde kullanılacak problemsiz bişey olsa keske, tahtalardaki versiyonu aktif ettim bi ara cocuklar değişiklik yapmıs öğretmenlerde düzeltememiş bi sürü sorun yaşadık, virüs olmaması nedeniyle öğretmenler kullanmak istiyor ama en basit pptx dosyasını bile açmıyo bi şekilde açsada yamuk yumuk kaymış oluyor üstüne office kurdum vine ile çalışsın diye bunda da office stabil calısmadı kendi kendine kapandı
daha çook yol almak lazım bu konuda

bunları pardusu kötülemek için söylemiyorum birileri burayı okuyorsa heleki eski pardusu geri getirme potansiyeli olan biri varsa
 
Hocam pptx ile dosyanın açılımımda libre office tam uyumlu değil ise bu pardusun sucu değil :) libre office Windows altında kurulu iken aynı sorunu çıkartıyor mu evet. Elinizde kaç adet lisanslı office var bilemeyiz ama genelde lisans alamayacak kurumlara libre office kurarak uyumsuzluğu ortadan kaldırmak daha kolay.

Windows altında yaşanan o kadar sorun varken kusurun tamamını dediginiz gibi Pardus ta aramak da adil değil gibime geldi. Pardus veya başka bir açık kaynak işletim sisteminde öğrenciler tahtayı bozmasın silmesin diye 3 satır kod yazmak yeterli,
 
Hocam soylediklerinizi okulunuzda uygulayabiliyosaniz takdir ediyorum, bizde 100 e yakin ogretmne ve 2000 e yakin ogrenciye evinizde korsan yada degil msoffice yerine libre office kullanin demek ve bunu yaptrmak su asamada heleki insanlar ms office in kolay menusune alismisken, meb bile kitaplarinda msoffice e yer verirken bu ne perhiz bu ne tursu derler adama ozetle ya meb pardusa tumden gececek kitaplarinda onu anlatacak ya da bu sevdadan vazgececek gercekci olalim

Aktif acik kaynak kullanicisiyim 2006 dan beri pardus ve envai cesit linux dagitimi kullandim pardusa karsi degilim
 
Sevindirik oldum.
Şu Türkiye'mde herşey bir gece oluveriyor.
Bırakalım da Pardus'a da bir gecede geçilsin.
Şu anki tahtalarda var olan Pardus sürümünü bile ara ara açar kullanırım.
hiç bir eksiği yok bana göre.

Açılmayan pptx ve diğer dosyalar içinde öğretmenler eninde sonunda öğrenecektir sebebin ne olduğunu.

Herşeyi bilirim havasında bir sürü öğretmen arkadaşımız var buralarda , bir hizmetiçi eğitim seminer vs oldu mu ne gerek var zaten biliyoruz diyorlar.
ama iş pratiğe gelince bilgisayar açıp kapatmada bile sorun yaşayanlar var.
 
gececiler' Alıntı:
Hocam soylediklerinizi okulunuzda uygulayabiliyosaniz takdir ediyorum, bizde 100 e yakin ogretmne ve 2000 e yakin ogrenciye evinizde korsan yada degil msoffice yerine libre office kullanin demek ve bunu yaptrmak su asamada heleki insanlar ms office in kolay menusune alismisken, meb bile kitaplarinda msoffice e yer verirken bu ne perhiz bu ne tursu derler adama ozetle ya meb pardusa tumden gececek kitaplarinda onu anlatacak ya da bu sevdadan vazgececek gercekci olalim

Aktif acik kaynak kullanicisiyim 2006 dan beri pardus ve envai cesit linux dagitimi kullandim pardusa karsi degilim

Peki okuldaki tahtalarda Windows açık iken kelime işlemci kullanmak istediklerinde libre office kullanmıyorlar mı ?

Genelde son kullanıcı kendisine verileni kullanır, Bt sınıfında derslerde ve Fatih eğitimlerinde mint kullanan biri olarak bunu net bir sekilde ifade edebilirim.

Bir çok Ögretmen işletim sistemi kavramının bile farkında değil, ana sayfada Google çıkan her tarayıcı onun için aynı mesela, ya da elindeki bir belge yazı yazmak için açılıyorsa kelime işlemci hangi marka hangi model son kullanıcıyı çok ilgilendirmiyor.

Bunu teoride değil pratikte olan hali ile söylüyorum.

Hersey bir gecede değişir diyen arkadasa katılıyorum ama herseyin bir gecede değişmesi için bizim olmamamız gerekiyor, bence tahta da ne olsun hangisi olsun noktasında en büyük direnci Bt öğretmenleri gösteriyor yoksa yazı çıksın mesela Vestel gelsin tüm windowslari silsin, biz yoksak zaten kimse müdahale etmez kuzu kuzu kullanır ama biz varsak hemen müdahale eder bir yolunu bulur windowslari kurarız,

Bence yazı çoktan çıkmalı idi. Son kullanıcı 2 resim acacak bir sunu izleyecek diye Windowsa boşuna taşeronluk ediyoruz.
 
Değerli Meslektaşlarım ben sanal pc bir türlü kuramıyorum kurulum otomatikmi yapıyor yoksa benim pc bir sıkıntımı var şimdiden teşekkür ederim.
 
ilsis' Alıntı:
Değerli Meslektaşlarım ben sanal pc bir türlü kuramıyorum kurulum otomatikmi yapıyor yoksa benim pc bir sıkıntımı var şimdiden teşekkür ederim.

64 bit mi 32 bit mi?
 
Benim işletim sistemim 32 bit kurulumda 64 bitlik olan Other Linux 2.6.x kernel 64-bit sanal pc seçiyorum kurulum ekranı takılıp kalıyor sorunu çözemedim gitti
 
Arkadaşlar "Geliştirlen masaüstü, etkileşimli tahta donanımı için özel olarak hazırlanmıştır. Kişisel bilgisayarınızda düzgün çalışmayabilir." kurulmaması gayet normalmiş boşuna uğraşmışım arkadaşlar
 
nosTRa' Alıntı:
gececiler' Alıntı:
Hocam soylediklerinizi okulunuzda uygulayabiliyosaniz takdir ediyorum, bizde 100 e yakin ogretmne ve 2000 e yakin ogrenciye evinizde korsan yada degil msoffice yerine libre office kullanin demek ve bunu yaptrmak su asamada heleki insanlar ms office in kolay menusune alismisken, meb bile kitaplarinda msoffice e yer verirken bu ne perhiz bu ne tursu derler adama ozetle ya meb pardusa tumden gececek kitaplarinda onu anlatacak ya da bu sevdadan vazgececek gercekci olalim

Aktif acik kaynak kullanicisiyim 2006 dan beri pardus ve envai cesit linux dagitimi kullandim pardusa karsi degilim

Peki okuldaki tahtalarda Windows açık iken kelime işlemci kullanmak istediklerinde libre office kullanmıyorlar mı ?

Genelde son kullanıcı kendisine verileni kullanır, Bt sınıfında derslerde ve Fatih eğitimlerinde mint kullanan biri olarak bunu net bir sekilde ifade edebilirim.

Bir çok Ögretmen işletim sistemi kavramının bile farkında değil, ana sayfada Google çıkan her tarayıcı onun için aynı mesela, ya da elindeki bir belge yazı yazmak için açılıyorsa kelime işlemci hangi marka hangi model son kullanıcıyı çok ilgilendirmiyor.

Bunu teoride değil pratikte olan hali ile söylüyorum.

Hersey bir gecede değişir diyen arkadasa katılıyorum ama herseyin bir gecede değişmesi için bizim olmamamız gerekiyor, bence tahta da ne olsun hangisi olsun noktasında en büyük direnci Bt öğretmenleri gösteriyor yoksa yazı çıksın mesela Vestel gelsin tüm windowslari silsin, biz yoksak zaten kimse müdahale etmez kuzu kuzu kullanır ama biz varsak hemen müdahale eder bir yolunu bulur windowslari kurarız,

Bence yazı çoktan çıkmalı idi. Son kullanıcı 2 resim acacak bir sunu izleyecek diye Windowsa boşuna taşeronluk ediyoruz.

:+1:
 
Ah birde arayüzüne önem verselermiş. Pencere sistemi olmasa da mobil aygıtlar gibi her uygulama tam ekran çalışsa dahamı iyi olurdu ?
Hayırlı olsun bir yerden başlamak lazım.
 
Bizim eğitici arkadaşın bugün bana söylediğine göre, II. fazda tahtalar PARDUS`un yeni Etkileşimli Tahta sürümü yüklü olarak gelecek dedi...
Yani windosa elveda.
 
DVD ye yazdım kalıbı, laptopa denedim ama boot bile etmiyor.Sanırım tahta için.Şu anki tahtaya kurabilir miyim acaba?
 
mehmetural' Alıntı:
ben kurdum flash ı boot olarak ayarladım programla iso dosyasını flasha attım. sonra açılışta flasdan başlatınca geliyor. Ekteki dosya ile iso dosyasını flasha atmadan flashı exfat olarak biçimlendirmek gerekiyor.

Usb yi hazırladım direk usbden açıyor kurulum ekranı yok.
 
Geri
Üst