F klavye'nin dünyanın en bilimsel klavyesi

Kodla Büyü

gelecek

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
818
12200_10152301775660538_1890310092_n.png

F klavye'nin Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en bilimsel klavyesi olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? (Vakit ayırıp aşağıdaki yazıyı üşenmeden okuyunuz)

Q klavye diziliminden elde edemediğimiz hızlı yazma becerisinden kaynaklı gereksiz ve komik kısaltmalar bizi etraflıca düşünmeye sevk etmelidir. Dil kalıplarımızı ve ahenkli yapısını bozan hatta kimilerine göre ne kadar kural dışına
çıkılırsa güya etkisini arttıran kelime artıkları neticesinde gelinen durum dikkat çekicidir.

Hep yakınmıyor muyuz? Dilimiz bilim dili değil, sanat dili değil diyerek. Oysa gün geçtikçe elimizde olanı da kaybediyoruz. Türkçe dünya dilleri arasında her açıdan harika bir dildir. Binlerce yıllık bir kültürün, geleneğin tarifsiz değeridir ve kendisine gösterilen özenden çok daha fazlasını hak eder.

İnsanlar kelime hazinesi kadar düşünür ve yine kendini o elverdiği ölçüde ifade edebilir. Kültürünü aktaramayan bir kuşak ve kendini anlatamayan yeni bir nesil. İşte burada, yani sözün bittiği yerde düşünme kabiliyetide son bulur.

Gelin F klavye'ye ve Q klavyeye genel bir bakış atalım;

Türkçeye en uygun klavye olan F klavye, uzun çalışmalardan sonra daktilolarda hem kolay, hem de hızlı ve hatasız yazmak amacıyla üretildi. Türkçede çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirilerek, Türkçedeki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen F klavye, bu özellikleri bakımından Türkçeye uydurulmuş “Q klavye’den” çok daha uygun görülüyor.

Yaklaşık 30 bin Türkçe sözcüğün ölçü alındığı bir araştırmada, “a” harfi 26 bin 323, “e” harfi 16 bin 308, “k” harfi 13 bin 542, “i” harfi 13 bin 384, “m” harfi 11 bin 263, “l” harfi 10 bin 496, “t” harfi 9 bin 669, “r” harfi 8 bin 698 kez geçtiği belirlenmiştir. Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, en uygun yerlere yerleştirilerek F klavye oluşturulmuştur. Q klavyede ise Türkçede en çok kullanılan harfler klavyenin en uzak köşelerine dağıtılmış
durumdadır. Buna karşılık, Türkçedeki 30 bin sözcükte yalnızca 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan “j” harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan “k” harfi bulunmaktadır.

Serçe ve yüzük parmakları elimizin en “afonksiyonel” parmakları olmasına karşın Türkçede en fazla kullanılan harflerden biri olan “a”, Q klavyede sol serçe parmağa denk gelmektedir. Yine Q klavyede, Türkçede en az kullanılan harflerden biri olan “j”, elin en aktif parmağı olan sağ işaret parmağına denk gelmektedir.

Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler, sözcük/tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, F klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Harflerin bu şekilde dağıtımı yorulmadan saatlerce yazı yazılabilmesine olanak sağlamaktadır.
Her iki elimizin en çok çalışan 6 parmağı ile yazmış olduğumuz tuşlara denk gelen harfleri yüzde 45 oranında kullanmak varken, daha zor ve yavaş yazmaya neden olan İngilizlerin Q klavyesini tercih etmek anlamlı görünmemektedir. “Q klayveye alıştım,
F klavyede zorlanıyorum” diyenlere F klavyeye Q klavyeden daha kısa sürede alışacağı belirtilmektedir.

Artık geçmişe ait bir nostalji olarak söz edilen daktilolar için verilen F klavye mücadelesi, ne yazık ki bilgisayar dünyasında yeterince sürdürülememektedir. F klavyeler de pazarda bulunmasına karşın, kullanıcının bilinçli bir tercihle F klavyeyi istemesi ve özel olarak getirtmesi gerekiyor. Bu sorun özellikle dizüstü bilgisayarlarda daha yoğun görünmektedir.

Q Klavyenin Tarihçesi

“Dünyada Q klavye olarak bildiğimiz tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği ilk günden beri değişmedi. Neden tuşların bu şekilde dizildiği konusunda da çeşitli rivayetler olmasına rağmen şimdilik en yaygın kabul gören hikaye şu: Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867’de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesinin harfleri kağıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır ve iki kol birden kağıda doğru havalandığında içeride sıkışmaya neden olmaktadır.
Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi
uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
Yani Q klavye 1873’te mühendisliğe aykırılık abidesi olarak tasarımlanmıştı. Daktiloların hızlı yazma nedeniyle sık sık bozulmasına çare olarak geliştirilmişti. Daktilo kullananları olabildiğince ağır yazmaya zorlamak için olmadık hilelere
başvurulmuş, en çok kullanılan harfler klavyenin her sırasına dağıtılmış, (sağ elini kullanan insanları zayıf ellerini kullanmak zorunda bırakacak şekilde) harfler solda toplanmış. Daha sonra
bilgisayarlar çıkıp tuşların hızlı yazma nedeniyle bozulma sorunu ortadan kalktığında bile Q klavye yaygınlaştığından bu standart korunmuştur.”


:Benim Notum:
F klavyeyi çıkartıp Dünya hızlı yazma şampiyonasını kazandığımız zaman sonuca fransızlar "Türkler hızlı yazmak için klavye yaratmış" diyerek sonuca itiraz etmiş. Amerikada ki yarışmanın jürisi 6 saatlik bir değerlendirmeden sonra fransızlara sizlerde Türkler gibi hızlı yazmak için klavye geliştirin diyerek galibiyetimizi onamıştır.
Ne varki 1980 li yıllarda kişisel bilgisayarların yaygınlaşması ile ilk başlarda orijinal Amerikan q daha sonra ise Türkçe'de olup ingilizcede olmayan karakterler olan ÜĞİŞÇÖ ve ıüğşçö klavyenin sağına eklenerek amerikan q klavyesi tekrardan bize resmen kakalanmıştır.
İşin kötü tarafı şu ki genç nesil oyun oynayarak bilgisayarı öğrenmektedir. Bu esnada asdw gibi oyunlarda kulllanılan tuşlar nedeniyle oyunda zorluk çekip f klavye kullanmaktan vazgeçebilmektedirler. Bu nedenle bizim okullarımızda bulunan F Klavyelere çok iş düşmektedir.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/18821348.asp
http://forum.donanimhaber.com/m_5751161/tm.htm
 
güzel yazı gecenin bu saatinde okudum daha öncede bildiklerm var devletimiz yeterince destekleedi araştırıldı bulundu ama ülkeye giren klavyelerin büyük çoğunluğu laptopların hemen hemen hepsi Q klavye
 
BBNET
Geri
Üst