Evde Peynir Yapımı :)

Kodla Büyü

biltek2007

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Annemin isteği üzerine araştırma yaparken çok güzel bir kaynak buldum. Evde peynir yapmak isteyen ve diğer peynirlerin nasıl yapıldığını bilmek isteyen arkadaşlar için buraya da ekliyorum.

EV PEYNİRİ (3)
Malzemeler
2,5 litre süt
Yarım çay bardağı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Sütü kaynatıp, soğuttuktan sonra 1–2 gün buzdolabında bekletip, üzerindeki kaymağı alıyoruz. Kaymak sevmeyenler sütü kaynattıktan sonra hemen peynir yapabilirler.
Kalan sütü tekrar ısıtıp, kaynamaya başlayınca limon suyunu hızlı bir hareketle içine döküp bir iki kez karıştırıyoruz. Limon suyunu önce bir bardağa sıkıp, aniden tencereye eklemek önemli, azar azar dökünce peynir oluşmayabiliyor.
Peynir çökeltisi oluşup, sarı suyu görününce altını söndürüp, tuzunu ekliyor ve soğumaya bırakıyoruz. İyice soğuduktan sonra süzgece döküp süzüyoruz. Süzülen su hamur işlerinde kullanılabilir.

KAYNAK: http://samsuntarim.gov.tr/yayinlar/kita ... yapimi.pdf

Ekli dosyalar

Sayın hocam ,tarifi verilen şey yanılmıyorsam kesik ; kaynamış süte limon tuzunu da atıp kestirebilirsiniz veya sütü bi süre dışarıda bekletip kesilmesini sağlayabilirsiniz, veya yoğurdu kaynatıp kestirebilirsiniz ; çok lezzetlidir kolay gelsin.
(süt kesiği , çökelek)

özellikle yazları, köyden aldığınız sütler bozulmuşsa birde marketten peynir mayası aldıysanız çok lezzetli peynirler yapılabilir.. pastörize sütle hiç denemedim.

ben de ekşimiş yoğurtları atmıyorum içine bir yemek kasıgı tuz ve biraz sulandırarak kaynatıyorum. Dibe çökünce bir keseye alıp suyunu süzüyorum çökelek oluyor :) böreklerde kullanıyorum ya da kekik çörek otu zeytinyapı karıstırıp kahvaltıda yiyoruz.

hocam yörük olduğum için tecrübelerimi paylaşmadan geçemeyeceğim
hocam sizin tarifiniz oldu çökelek tamam peynir türevidir ancak peynir değil
peynir 2 türlü yapılır
1- maya ile hazır satılan peynir mayasını satın alırsın evde süte eklersin beklersin peynir olur ( ama tavsiye etmem çünkü maya doğal madde değil peynir alırkende maya ile çalınmış peynir almayın derim)
2- kursak denilen hayvanın midesinin bir bölümü genelde peynir yapanlar oğlak kesildiğinde bu kısmı alıp kurutup saklarlar süte daldırılan kursak doğal olarak peyniri mayalar ve bir müddet sonra peynir olmasını sağlar sağlıklı ve doğal olanı budur ilgilisine zor bir yöntem ama doğal ve doğal kalan çok az şeyden birisi....

uysalhalil33' Alıntı:
peynir 2 türlü yapılır
1- maya ile hazır satılan peynir mayasını satın alırsın evde süte eklersin beklersin peynir olur ( ama tavsiye etmem çünkü maya doğal madde değil peynir alırkende maya ile çalınmış peynir almayın derim)
2- kursak denilen hayvanın midesinin bir bölümü genelde peynir yapanlar oğlak kesildiğinde bu kısmı alıp kurutup saklarlar süte daldırılan kursak doğal olarak peyniri mayalar ve bir müddet sonra peynir olmasını sağlar sağlıklı ve doğal olanı budur ilgilisine zor bir yöntem ama doğal ve doğal kalan çok az şeyden birisi....
2. yöntem güzel :idea:

mustafayilmaz28' Alıntı:
uysalhalil33' Alıntı:
peynir 2 türlü yapılır
Hocam tam anlatmamış ;hocam pek de güzel değil 2.yöntem ; yeni doğmuş oğlak veya kuzu kursağından yapılıyor ve bol miktarda peynir suyu ile çoğaltılarak yapılıyor yanılmıyorsam ?

mustafayilmaz28' Alıntı:
uysalhalil33' Alıntı:
peynir 2 türlü yapılır
her ne kadar ben çok bir yörüklük yaşamasam da yörük bir aileden geliyorum.. hıdırellez de çiğ suyundan yoğurt yapıldığını biliyordum ama bu 2. yöntemi ilk kez duydum..

BBNET
Geri