Ev almak? Alanlar nasıl aldı?

Kodla Büyü

Reyhanli

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar,
hanım yeni atandı. seneye ev sahibi olmak istiyorum.

Maaşın nereye gittiğini anlamıyorum bile.
Hanım da ben de yokluktan gelmiş kişileriz.
Dolayısıyla ailelere giden paranın haddi hesabı yok.

Biz de ev almaya karar verdik.
Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz?

durumu anlatayım:
-araba taksiti yeni bitti.
-çift maaşız.
-birikmişimz hiç yok.

tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum.

Biraz birikim yapabilirseniz çok iyi olur. Olabildiğince az kredi çekmek en uygunu. 10 yıllık bir kredi çekmeniz gerekebilir.

Yerinizde 7 veya 10 sene kalacaksaniz kredi cekin.ben tek kisiyim 1250tl bankaya 400tl yola gidiyor kaldi tayine 5 ay, bankaya 3 yil.ya sabir

28bin tl vardı altın birikmiş felan. adama verdik parayı. temelden girdik. krediye felan bulaşmadım. şimdi elden 1000 tl ödüyorum. kısmet olursa 2 yıl sonra borcum bitiyor.

hocam benim durumda senle aynı sayılır
şu anda krediler çok uygun 0.79 a kadar düştü. Kafama göre bir ev bulursam hiç düşünmeden almayı planlıyorum.
Eşinizde öğretmense çekin krediyi üzerine biraz akleme yapar ya da ihtiyaç kredisi çekersiniz. Ev sahibinin kahrını çekmekten iyidir.

alican44' Alıntı:
28bin tl vardı altın birikmiş felan. adama verdik parayı. temelden girdik. krediye felan bulaşmadım. şimdi elden 1000 tl ödüyorum. kısmet olursa 2 yıl sonra borcum bitiyor.

nerde bu??

dahada kredi düşecek..evin bedelinin en az 3te birini biriktirin örnek olarak 150bin tl ev alacaksan enaz 50bin tl oalacak cebinde...

kily' Alıntı:
alican44' Alıntı:

nerde bu??
malatyada aldım hocam. ayrıca malatyada faizsiz hemen teslim uzun vadeli ev satan kurumlar var

kredi çekmeyin hocam bence.

benimde evim yok 2 maaştan aylık 500 tl bile artıramıyorum bi arbam var o kadar. bende çok istiyorum ev sahibi olmayı ama nafile.

kredi çekmiyecem ben insallah. evim olmazsada ölmem heralde

alican44' Alıntı:
kily' Alıntı:
alican44' Alıntı:

nerde bu??
malatyada aldım hocam. ayrıca malatyada faizsiz hemen teslim uzun vadeli ev satan kurumlar var
muştada böyle bi düzen var. tabi sağlama almak lazım. ben doğuda en çok bu olayı beğendim.

kily' Alıntı:

benimde evim yok 2 maaştan aylık 500 tl bile artıramıyorum bi arbam var o kadar. bende çok istiyorum ev sahibi olmayı ama nafile.

bizim toplam maaş ekder vb.. 4000-5000 arası ek derse göre değişiyor.. ayda 1500 kadar harcıyoruz. hiç sıkmıyorum kafamıza göre haarcıyoruz. ama 1500 ü asla geçmiyor harcamalarımız siz nasıl 500 arttırıyorsunuz.. 2000 filan arttırmanız lazım..

tayinci42' Alıntı:
kily' Alıntı:

bizim toplam maaş ekder vb.. 4000-5000 arası ek derse göre değişiyor.. ayda 1500 kadar harcıyoruz. hiç sıkmıyorum kafamıza göre haarcıyoruz. ama 1500 ü asla geçmiyor harcamalarımız siz nasıl 500 arttırıyorsunuz.. 2000 filan arttırmanız lazım..

hocam 1500ü nasıl geçmiyorsun? ev kendinin flnmı? kira(400)+aidat(100)+zorunlu min. mutfak masrafı(500)+faturalar (2 cep+adsl+elek.+su =200 )+benzin(ort. =200)zaten hemen hemen 1500(1400) yapıyor. hakikaten nasıl oluyorda 1500e geçinebiliyorsun hocam? biz çokmu lüks yaşıyoruz acaba mardinde yoksa :D

omd' Alıntı:
bi de mardinde yani :D bi gariplik var hocam :D

hocam hemen yukarında yazıyo hesap kontrol et hatta 100 tl arabanın kaskosu var yazmayı unutmuşum :wink: zorlasam bir kaç kalem daha çıkartırım hatta :D

tek maas 35 bin biriktirdim 4 yilda hemde kiraci iken
doguda pek para harcanacak yer yok luks de yasamadik siradan bir hayat sirf ev alalim diye.
ist e geldim kredi cektim yeni aldim 96 ay taksitle. yani istenirse oluyor bir sekilde.
not olarakda araba almadim hic araba para yiyen bir virüs gibi birsey benim gözümde ev almak 1. planda araba her zaman alinabiliyor ama ev i almadan araba almamak lazim.

500 kira
75 aidat
120= 2 cep fatura + adsl
80=elektrik su
160=servis parası
250= öğrenim kredisi
400= gün :D
500(min)=kredi kartları
200 mutfak masrafları
daha bunlar aklıma gelen arkadaşlar

Hocam tabi siz bilirsiniz, sanki biraz parayı buldunuz da kaçıyormuşsunuz gibi oluyor (özel durumunuzu bilemem) Biraz ailelere yardım ederseniz iyi olur. Ayrıca çift maaş olupta (ki bende çift maaşım eşimde öğretmen) aylık 1000 tl veya 500 tl artıramayan arkadaşlara gerçekten şaşıyorum, hemde çok.

Mesela sadece benim maaşım evin 1 aylık tüm harcamalarına yetiyor (kira+cep tel+internet+kredi kartı+kasko+araba masrafı+elektrik+su+mutfak vb.) artıyor bile. diğer maaş ve ek dersler yatırım yapıyorum direkt. Çok şükür evimde var ama şimdilik oturmak nasip olmadı, kirayada vermiyorum.

Hocam eğer ailelere yardımcı olmayacaksanız direkt ev alın, hatta borç isteyin ailelerden :) yanınıza yaklaşmazlar bir daha. Diğer türlü ev hayal olur.

alican44' Alıntı:

çok güzel olmuş hocam,, Konya da da var sanırım böyle şeyler, belediyelerin kooperatifleri de var, alternatifler var sanki :) İnşallah krediye bulaşmadan ev almak bize de nasip olur...

hocam ben tek maaşım düğünden hemen sonra hiç beklemeden toplanan paralar ve altınları bozdurduk tabi babam sağolsun 10 bin ondan 5 de sağolsn kayın pederden toplan 45 bin oldu bankadanda 60 bin çektim 72 aylık kredi gittim 105 e bitmemiş bir daire aldım sansıma 3 aya kadar bitirdiler sans işte şimdi oturuyrum 135 m2 çok büyük değil ama olsun benim evim tek maaşla bile alınıyor hocam çokta sıkmadık kemeri tabi eskisi gibi herşeyi rahatça yapamıyorsun harcamalarına dikkat ediyrsun ama evim var 4.5 yıl kaldı oğlum okula başaldımı borç bitiyor ne kadar rahat olurum o zmana

lastdracula' Alıntı:
birazda diğer tarafı düşün kredi çekme. faize bulaşma. kirada kal. elbet bir gün alırsın.
ev aldığında da bir nevi belirli bir süre kirada kalmış oluyorsun. şöyleki, kirayı ev sahibine vermiyor bankaya veriyorsun. zaten ev aldığınızda o ev bankanın oluyor. banka sana atıyorum 8 seneliğine kiraya veriyor. sen da bankaya kiranı ödüyorsun. 8 sene için 500 tl kiran olsa 48000 tl kira ödersin ev sahibine(tabi kira sabit kalmayacak). banka da sana kiraladığında ona da 8 seneliğine 48000 veriyorsun(120000'lik krediyi 96 aylığına çekersen toplam 168000 geri ödüyorsun %0,75 orabla). tek fark 8 sene sonra banka evi sana veriyor, ev sahibi ise çık evimden diyor.

seyma' Alıntı:
alican44' Alıntı:

çok güzel olmuş hocam,, Konya da da var sanırım böyle şeyler, belediyelerin kooperatifleri de var, alternatifler var sanki :) İnşallah krediye bulaşmadan ev almak bize de nasip olur...
iNŞALLAH sizede en kısa zamanda istediğiniz bir şekilde bir ev nasip olur.

valla hocam en az 1 sene eşinizin yada kendinizin maaşına HİÇ DOKUNMAYIN bir 20 -25 bin lira biriksin; illa ki düğünden takı - altın bişeyler kalmıştır 10 - 15 de oradan ekleyin 40 bin PEŞİNATınız olur; üzerini de tamamlayacak krediyi çekin geçin oturun evinizde;hemde her ay ödeyeceğiniz parayı bilin..aksi halde kooparatifler vs..ler tamamlanması çok uzun süren maceralar;hazır bitmiş yada bitmeye yakın bir daire almanız sizi kiradan da kısa sürede kurtarır..bende bu yolu izleyerek ev sahibi oldum..ilk yıl kira + kredi ödemem vardı zorlandık ama ev tamamlanıp kiradan kurutlunca çok şükür geçiniyoruz...tabi yine fazla lükse kaçamıyoruz o ayrı :D

serkanaytekin' Alıntı:
Hocam tabi siz bilirsiniz, sanki biraz parayı buldunuz da kaçıyormuşsunuz gibi oluyor (özel durumunuzu bilemem) Biraz ailelere yardım ederseniz iyi olur. Ayrıca çift maaş olupta (ki bende çift maaşım eşimde öğretmen) aylık 1000 tl veya 500 tl artıramayan arkadaşlara gerçekten şaşıyorum, hemde çok.

Mesela sadece benim maaşım evin 1 aylık tüm harcamalarına yetiyor (kira+cep tel+internet+kredi kartı+kasko+araba masrafı+elektrik+su+mutfak vb.) artıyor bile. diğer maaş ve ek dersler yatırım yapıyorum direkt. Çok şükür evimde var ama şimdilik oturmak nasip olmadı, kirayada vermiyorum.

Hocam eğer ailelere yardımcı olmayacaksanız direkt ev alın, hatta borç isteyin ailelerden :) yanınıza yaklaşmazlar bir daha. Diğer türlü ev hayal olur.

Hocam zaten biz fazlasıyla yardımcı oluyoruz çevremize.
Ailelerin artık lüks ihtiyaçları için bile bizi aramaları huzurumuzu kaçırdı. Yardımseverlikle enayilik birbirine girdi.
Ailedir başımızın üstüne, fakat artık biz de bir aileyiz.
Yalan söylemeyi sevmediğimiz için, parayı gerçekten bir yere bağlayıp, sıkışığız demek daha doğru olacak gibi.

Hocam öncelikle ev alma kararınızdan ailelerininiz de haberi olsun, peşinat için onlardan destek istemeyi deneyin :D . Bir yıl kadar birikim yapın.
İster banka kredisi ile , isterseniz taksitli satan inşaat firmasından alın ama mutlaka bitmiş ve hemen taşınıp oturabileceğiniz bir ev alın.
Çift öğretmen maaşıyla başka bir borcunuz yoksa ayda 2000 TL ye kadar rahatlıkla ödersiniz. Yakın zamanda anne/baba olma ihtimalinizi de düşünerek daha yüksek rakamlarda takside girmenizi önermiyorum.

Reyhanlı hocam dedim ya özel durumunuzu bilmiyorum diye. Eğer dediğiniz gibiyse bir an önce evinizi alın. Sanırım aileleriniz kötü alışmışlar yardıma. Diğer türlü bir şey sahibi olamazsınız. Hatta önerim ev düşüncenizi ailelere açın, ödünç altın falan isteyin (mutlaka vardır her ailede) göreceksiniz, yardım etmedikleri gibi yardımda istemeyeceklerdir.

Tabi karar sizin, bu düşünceleri aileniz yardıma muhtaç olmayipta lüks harcamalar için yardım istediklerinden yazdım.

BBNET
Geri