ev alma için gerekli belge ve masraflar

Kodla Büyü

ares0106

Aktif Üye
inşallah bir aksilik olmazsa bir ev satın alabilmek için ev sahibi ile anlaştım. arkadaşlar bundan sonrası için hangi işlemler yapılacak mesela;
- satın alma işlemi için hangi belgeler lazım
- satın alma sırasında vergileri kim ödeyecek alan mı satanmı
- evde hipotek, haciz ,emlak vergisi borcu vs varmı bunların nasıl öğrenebiliriz
- para tapuyu alınıcamı verilecek yoksa parayı mı önce verecez.

gibi sorular var aklımda. yardımlarınızı bekliyorum

Ben 1,5 sene önce almıştım. Kredi ile aldığım için tüm işlemleri banka görevlisi takip etti. Ben de kendim bir muameleci bulmuştum. O yardımcı oldu. İşlem sırası şu şekildeydi :

1-Evin herhangi bir vergi borcu varsa belediyeden ödenmesi gerekiyor. Çtv, emlak vs. borcu varsa bunları satıcı ödemesi gerekiyor. Belediyeye gidip bunları ödemeden satış yapılamıyor. Bunlarla siz uğraşmayın, ev sahibi halletsin.
2-Tapudan randevu alıyorsunuz.
3-Randevuya gitmeden önce tapu harcını ödüyorsunuz. Tapu harcı rayiç bedelin %3 ü ne denk geliyor. Kredi alanlar kredi tutarından düşük rayiç gösteremiyorlar. Birde bu harcın resmiyette yarısını satıcı, yarısını alıcı ödemesi gerekiyor. Yani makbuzlar bu şekilde düzenleniyor tapuda. Sizde makbuzu alıp bankaya gidiyorsunuz. Ama pratikte (daha önceden alıcı-satıcı arasında konuşulmamışsa) hepsini alıcı ödüyor. Bende böyle olmuştu.
4-Daha sonra randevu günü gidip, istenilen evraklar ve ipoteği varsa, ipoteğin kaldırılacağına dair belgeler (ipotek fekki deniyor galiba ev sahibinin halletmesi gerekiyor), onları götürüyorsunuz.
5-Daha sonra tapuda imzalar atılıyor ve adınıza tapu hazırlanıyor.
6-Tapu işlemleri bittikten sonra satıcı ile bankaya gidiliyor, banka kredi tutarını ev sahibinin hesabına aktarıyor.

hocam bilgiler için çok teşekkür ederim. ben kredi ile almıyorum herhalde yazdığınız şeyler bu durumda da geçerlidir.

Hocam glassic arkadaşımızın dedikleri geçerli. Kredi kullanmayacaksanız işiniz daha kolay.
Öncelikle bir tapu fotokopisi ile tapu dairesinden ve belediyeden evin herhangi bir borcu sıkıntısı var mı öğrenin. Bir siteden daire alıyorsanız site yönetimi ile konuşup aidat-mantolama gibi borcu olup olmadığını öğrenin. Kanunen eski borçlar yeni ev sahibini ilgilendirmez ama yönetimle siz papaz olursunuz. Elektrik, su, gaz aboneliklerinin borcunu da sorabilirsiniz. Onlar da kanunen yeni mal sahibini ilgilendirmiyor ama küçük şehirlerdeki belediyeler sıkıntı çıkartabiliyor.

Tapu dairesine giderken; tapu fotokopisi, alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri ve 2 şer resim götürmeniz lazım. Önce randevu alıp orada evin değerini beyan ediyorsunuz. Beyan ettiğiniz değerinin %3,3 + 150 TL ekstra masraf kadar tapu harcı ödenecek. Teoride alıcı ve satıcı yarı yarıya öder ama pratikte hepsini alıcı öder Mal sahibi ile nasıl konuştuğunuza bağlı. Randevu sıranız gelince ziraat bankasına gidiyor harcınızı ödüyorsunuz. Dekontla tapu dairesine tekrar dönüp sizi çağırmalarını bekliyorsunuz. Çağrıldığınızda memurun önünde alıcı ve satıcı imza atıyor. Kısa bir süre sonra tapunuzu hazırlayıp veriyorlar. Tapuyu aldıktan sonra beyanda bulunmayı unutmayın. Ekstra vergi borcu çıkıyormuş.

Ben de banka kredisi ile aldım tüm süreçte emlakçı arkadaş yanımızda idi.

BBNET
Geri