Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Kodla Büyü

memo-x

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Değerli arkadaşlar bugünlerde ev alma düşüncesi baya yoğunlaştı bende.

Aşağıdaki terimlerle sık sık karşılaşmaya başladım, yanlış yazabilirim
Kat irtifakı, kat mülkiyeti, iskan durumu ne anlama geliyor ?

Ev alırken bunlardan hangisine bakmalı

Bir arkadaşımın başına gelmişti, adam hasta Amcamın dediği evi emlakçıya vermiş
emlakcı ile anlaşılıp kapora verilmiş, adam meğer evin sahibi değilmiş kayıplara karıştı adam
olan arkadaşın kaporaya oldu, emlakçı sağlam araştırmadığından.

birde dolandırılmamak için alıcı ile anlaşıldığında parayı ne zaman vermek lazım
tapuyu almadan ben para verme taraftarı değilim ; noterlik bir iş var mıdır?

Kat Mülkiyetli Tapu

şimdi ilanlara bakıyorum ,Kat Mülkiyetli Tapu deniyor

iyi birşey mi ?

Daha önce bu konuların geçtiği başlık var mıydı?

Konu ile ilgili tecrübeli arkadaşların bilgilerini paylaşabilirlerse sevinirim.

Kat mülkiyeti sanırsam o bina üzerindeki size ait olan yer. Buda sizin dairenizdir. Orayı sizin yapan kelime.

Ama şu son vergilerden sonra eminizin büyüklüğüne göre iyi bir vergisi var.

Tapu Durumu : Kat Mülkiyetli Tapu

İskan Durumu : İskanı Alınmış

bir ilanda belki ilan formatıyla ilgilidir ; tam bilemediğim için
bu iki bilgide var.Kat mülkiyetli olup --iskan alınmayan mı var da böyle bi durum oluyor

iskan alınmış ne anlamda burda-kat mülkiyeti tek başına yeterli olmuyor mu ? acaba.

Arsa tapusu,kat mülkiyeti tapusu, satan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi al detayıyla araştır.Mümkünse mal sahibinden alın.

Buzkırıcı' Alıntı:
Arsa tapusu,kat mülkiyeti tapusu, satan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi al detayıyla araştır.Mümkünse mal sahibinden alın.
Ev almak da bulmakda gerçekten zormuş Hocam

iskan durumu : iskan alınmış deniyor.Evin fiyatını, kat durumunu denk getirmek gerçekten zormuş

20 gün içinde taşınmamız gerekiyor, kirada oturacağıma ev almaya çalışıyım dedim

internetten ilanlara bakıyorum, boş ev bulmam gerekiyor , genelde mal sahibi oturuyor veya Emlakçıda bulunuyor.
Emlakçıya verecek şu anda durumumda yok açıkçası maddi yönden sıkışık durumdayım.

Kanımca İskan demek oturma izni demek, yani elektrik, su vb abonelikleri alabilirsiniz anlamında. Kat mülkiyetli tapu ise arsanız birden fazla kişiyle ortaksınız demek sadece o kattaki o daire size ait diğer bütün kullanım alanları(Diğer daireler hariç ) ortak mülkiyet.

Olaki herşeyde anlaştık

ben tapuyu almadan herhengi bir cayma veya emin olmak için parayı verme konusunu nasıl halledebiliriz,
(yani tapuyu alsam adam parayı tapu devrinden önce isteyebilir;oda kendince güvende olması için)
banka kredisi kullanmayı düşünmüyorum.

ben 2 defa kooperatif deneyimi yaşadım sıyrıldım.En son memlekete gelince yeni bitmiş satışa çıkmış bir yer buldum evin içine tam 36 defa girdim detayıyla araştırdım çevresini caddesini 80 kere gezdim.Banka kredisi çektim banka geldi muhiti evi yeri inceledi tam 150 bin tl değer biçti.110bine aldım 4.yılım ödüyorum.Bankanın avukatı mal sahibi ben tapuya gittik evrakları imzaladık ev benim oldu sonra bankaya gittik banka mal sahibinin hesabına parayı aktardı.Görüşüm şu yalnız olmaktansa bankanın avukatı ile için rahat oluyor.

Buzkırıcı' Alıntı:
ben 2 defa kooperatif deneyimi yaşadım sıyrıldım.En son memlekete gelince yeni bitmiş satışa çıkmış bir yer buldum evin içine tam 36 defa girdim detayıyla araştırdım çevresini caddesini 80 kere gezdim.Banka kredisi çektim banka geldi muhiti evi yeri inceledi tam 150 bin tl değer biçti.110bine aldım 4.yılım ödüyorum.Bankanın avukatı mal sahibi ben tapuya gittik evrakları imzaladık ev benim oldu sonra bankaya gittik banka mal sahibinin hesabına parayı aktardı.Görüşüm şu yalnız olmaktansa bankanın avukatı ile için rahat oluyor.

Sıkıntı şurda bankadan kredi ile almayı düşünmüyorum; aldığım borç para-nakit ile almayı düşünüyorum
Dediğiniz gibi bankadan kredi çeksem bankanın güvencesi olacak ama ; bu durumda ne yapabilirim

diye düşünüyorum.

Artık o dakikadan sonra karşılıklı güven üzerine çalışacaksınız yada her ikinizinde tanıdığı ortak güvenilir birinden şahit olmasını isteyeceksiniz. (Bence)

Kruvazör' Alıntı:
Artık o dakikadan sonra karşılıklı güven üzerine çalışacaksınız yada her ikinizinde tanıdığı ortak güvenilir birinden şahit olmasını isteyeceksiniz. (Bence)
Evet zor bir durum, arada tanıdık olsa olurda,

şimdi ben önce parayı versem, benim içim rahat etmeyecek-tapuda bir sorun çıkar mı diye?

Önce tapuyu alsam, beraber bankaya gidip parayı vermek daha mantıklı gibi.

hacom tapuyu almadan para aktarımını yapma, öğretmen olduğumuz belli olunca millet kandırmaya çalışıyor para çok diye!
kolay değil hayatımızda bu kadar para verip ne alıyoruz ki!
güven elbette önemli ama işinizi garantiye alın derim.
Allah kolaylık versin, iyi araştırın

Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek oluyor. Yani siz diyelimki 5.000 m2 bir arsa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, yani sitenin 1/100ü sizin ise, 5.000 m2 arsanın 1/100ü olan 50 m2 arsa sizin oluyor ve kat irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 m2 arsa olarak belirtiliyor. Bu tapuda, henüz ortada bir daire olmamasına rağmen yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numalarının belediye tarafından belirlendiği ve numarataj krokisi denen çizelgeye göre, size ait olan dairenin numarası, kat, blok vs… gibi bilgileri de belirtiliyor.

Kat mülkiyeti tapusu, yukarıda aldığınız dairenin inşaatı tamamlanıp oturma raporu alındıktan sonra bir önceki aşamada arsa hissesi olarak aldığınız mülk cins değiştirerek arsadan binaya dönüşüyor, ve kat mülkiyeti tapusu ile belgeleniyor. 1/100 hisseli arsa tapusu iken, 1/100 hisseli, diyelim ki 150 m2 daire, daire tapusu haline geliyor. Eğer aldığınız bu ev 40 sene sonra yıkılıp arsa haline gelip daha büyük bir inşaat yapılırsa, sizin o arsada 1/100 hakkınız baki oluyor.

KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Kat Mülkiyetine Geçiş - 2009/14 sayılı Genelgeye göre 12.08.2009 tarihinde güncellenmiş halidir.)
C) CİNS DEĞİŞİKLİĞİ
2009/14 sayılı Genelge gereği Kat Mülkiyetine geçiş amaçlı olan cins değişikliği işlemleri Kadastro ve Tapu Sicil Müdürlüklerince re'sen yapılacaktır. Bu konuda vatandaşların bir talepte bulunmasına hatta tapu dairesine gitmesine dahi gerek yoktur. Belediyelerce iskan ruhsatları kadastro veya tapu dairesine gönderildiğinde cins değişikliği de kat mülkiyetine geçiş işlemi de kendiliğinden yapılacaktır. Re'sen yapılan bir işlem olduğu için cins değişikliği harcı ve döner sermaye ücreti de alınmayacaktır.
Yine kat mülkiyetine geçiş işlemi için de döner sermaye ücreti de alınmayacaktır.

D) VATANDAŞLARIN TAPU DAİRESİNE GİTMESİNE GEREK YOKTUR
Kontroller bu idareler tarafından resen yapılacaktır. Bu konuda vatandaşların bir talepte bulunmasına hatta tapu dairesine gitmesine dahi gerek yoktur. Belediyelerce iskan ruhsatları kadastro veya tapu dairesine gönderildiğinde cins değişikliği de kat mülkiyetine geçiş işlemi de kendiliğinden yapılacaktır. Ancak dileyen vatandaşlar kendileri de iskan ruhsatlarını getirerek işlem yaptırabilir. Vatandaşların başvurusu halinde dehi harç ve döner sermaye aranmayacaktır

BBNET
Geri