etkileşimli tahta bios ayarı

Kodla Büyü
12c5ac47-95c6-42ee-aacc-6421b68b6fb9.webp

3c0f091a-cb8a-43e0-88e9-96bbd92212b6.webp
33a54e49-0306-457a-98cd-355088c4a498.webp

arkadaşlar etkileşimli tahtalara uefi modunda etap 23 yükledim. bir tahta açılışta ilk resimdeki siyah ekranda kalıyor. açılan tahtalara baktığımda bios açılış seçeneklerinde uefi:sabitdisk seçeneğini görüyorum. ama açılmayan tahtada uefi etkin değil. csm yi kapatmama rağmen gelmedi. imajı uefi modunda hazırlamadan yüklersem sıkıntı olmuyor ama benim aklıma takılan uefiyi nasıl etkinleştirebilirim.

bu sorunu düzeltmek çok kolay, bios pili bitmiş ve bios UEFI Hard Disk boot kaydını pil bittiği için tutamıyor, bios pilini değiştirmeden de bu sorunu çözebiliriz. Bu hata Linux OS kurulumlarında çıkar, MS Windows da bu hata ortaya çıkmıyor çünkü ms windows mühendisleri hataları gizlemede çok maharetlidirler. A. Pardus Etap veya hangi Linux distro ise onu kurun, B. Teorik Bilgi(Yapacağımız işlem için gerekli): Bios açılışda önce UEFİ Hard Diskte boot manager varmı kontrol edecek, bios pili yoksa zaten boot sıralamasında bunu bulamayacak, ve sıralamada fiziksek hard diskte EFI bölümü varmı kontrol edecek, bu zaten var , ve içinde BOOT, ubuntu veya pardus klasörleri olacak, ubuntu veya pardus klasörü içinde de grubx64.efi dosyası olacak, ama BOOT klasöründe BOOTX64.EFI dosyası yok ve sistem bu yüzden boot etmeyecek , ubuntu klasörü içerisindeki grubx64.efi dosyasını BOOT klasörüne ismini BOOTX64.EFI olarak kopyalarsanız, bios pili bitik olsa da etkileşimli tahta her zaman açılacaktır. o zaman,
C. Gerekli Olanlar:
Bir Live USB (Ubuntu, Pardus vs. — önemli değil)
Boot ettikten sonra Terminal açacağız.
Diskte UEFI (EFI System) bölümü olduğunu varsayıyoruz (genelde /dev/sda1 olur).
️ Adım Adım Kurulum:
1. Bilgisayarı Live USB ile Başlat
USB’yi tak.
Bilgisayarı USB’den başlat.
“Try Ubuntu” veya “Pardus’u çalıştır” gibi seçenekle aç (kurulum yapma).
2. Terminal Aç
Ctrl + Alt + T ile Terminal’i aç.
3. Diskteki EFI Bölümünü Bul
Şu komutu yaz:
sudo fdisk -l
Örnek çıktı:
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 1050623 1048576 512M EFI System
/dev/sda2 1050624 500000000 498949376 237.9G Linux filesystem

EFI System olan bölüm genellikle /dev/sda1 olur.
Bunu not al.
4. EFI Bölümünü Bağla (mount et)
Aşağıdaki komutla EFI bölümünü sisteme bağla:
sudo mkdir -p /mnt/efi
sudo mount /dev/sda1 /mnt/efi
Burada /dev/sda1 senin EFI bölümünse bu şekilde bırak, farklıysa değiştir.
5. EFI Dizinine Göz At
Şunu yaz:
ls /mnt/efi/EFI

Örnek çıktı:
BOOT ubuntu

Eğer ubuntu klasörü varsa devam edebiliriz.
6. BOOTX64.EFI Dosyasını Kopyala
Şu komutları gir:
sudo mkdir -p /mnt/efi/EFI/BOOT
sudo cp /mnt/efi/EFI/ubuntu/grubx64.efi /mnt/efi/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI

Hepsi bu kadar! Hayırlı olsun , artık sistem açıldığında eğer Biosda UEFI boot kaydı yoksa bile, UEFI otomatik olarak bu dosyayı çalıştırır.
Ekstra olarak: BIOS'ta UEFI Mode Aktif mi?
BIOS ayarlarına girip şunu kontrol et:
Boot Mode: UEFI (Legacy değil!)
Secure Boot: Gerekirse kapalı
7. Naçizane önerim özellikle pardus etab imajı yayınlayacak arkadaslar için, 6. Nolu işlem yapıldıktan sonra kurulu sistemin imajını alıp burada yayınlasınlar ve pardus yükleme sorunları açılmama sorunları bir nebze olsun kanatımca azalacaktır.

ilksms
Geri