hocam arkadaşın kablosunda gri, pembe, sarı falan çıkmış demekki farklı bir kablo. aslında ethernet kabloları standarttır. hocam kablonun her iki ucu için aynı renk sıralamasını uygulayınız. sorun olacağını sanmıyorum. bu konu daha önce de tatışıldı. bazı arkadaşlar yukarıdaki sıralamanın bağlantı hızını olumlu etkilediğini çünkü tellerin 2'şerli olarak birbirine dolanmalarının kablodaki gürültüyü azalttığını yazmışlardı.hasan' Alıntı:Sıra
1- turuncu beyaz-
2-turuncu
3-yeşil beyaz
4-mavi
5-mavibeyaz
6-yeşil
7-kahvebeyaz
8- kahve...
önceden yapılmış bir jak varsa bakarsın...
Pratikte de teorikde de sırayı kendin belirleyebilirsin ama, senden sonra birisi çalışma yapmak isterse yukarıdaki sırayı kullanacaktır.. o yüzden standart sırayı kullan.. sonradan daha az sıkıntı yaşarsın/yaşarlar..
gakkosgirl' Alıntı:bu şekilde kablosu olanlar bu sırayla yapınca çalışıyor bilginize.... :idea: :++:
Bu kabloların içindeki tek parça tel mi var yoksa kılcal çok tel mi var?memoras' Alıntı:merhabalar okulumuz için yeni bir ethernet kablosu çektirdik ama ucuna jak takmak için kabloları açtığımda (sarı,gri, kırmızı, pembe vs) gibi tek renkli 8 adet kablo çıktı, bunların sırasını nasıl yaparım yardımcı olursanız sevinirim
hocam sorumu sanada sorayım o zaman;pisagorean' Alıntı:Hiç tester falan kullanmadım. Yaptığım kablolarda daha hiç sıkıntı çıkmadı nazar değmesin.
hocam kalitesiz olanlarda bakır oranı düşük olduğundan hızı da olumsuz etkiler. ayrıca kalitesiz olanların zamanla dışındaki koruyucu lastik çürüyüp dağılıyor.dndd' Alıntı:Konu hortlamışken bir soru sorayım cat5 alırken neye dikkat etmek gerekiyor kalitesizi sorun çıkarıyormu n11 den en ucuzunu alsam işime yararmı internet hızını düşürürmü
teşekkür ederim cevap için 100mt almayı düşünüyorum ev de kullanmak için bakıyorum markalılar 305 metre olarak satılıyor markasızlarda 100 mt var fiyat aralığı değişik sanalpazarda 15 tl ye var enteresan internetten alabileceğim tavsiye edeceğiniz bir yer var mıdenizlerb' Alıntı:hocam kalitesiz olanlarda bakır oranı düşük olduğundan hızı da olumsuz etkiler. ayrıca kalitesiz olanların zamanla dışındaki koruyucu lastik çürüyüp dağılıyor.dndd' Alıntı:Konu hortlamışken bir soru sorayım cat5 alırken neye dikkat etmek gerekiyor kalitesizi sorun çıkarıyormu n11 den en ucuzunu alsam işime yararmı internet hızını düşürürmü
Mr.Spermata' Alıntı:renkleri önemli değil
düz bağlayacaksanız 1 2 3 6 sistemine göre iki ucu da düzenlemeniz gerekir.yani 8 kablonun 8 ini de takmanıza gerek yok.bir uca hangi renkleri bağladıysanız diğer uca da aynı renkleri aynı sıra ile bağlayınız.
:+1:hasan' Alıntı:çarşıdan da alabilirsin. teller bakır olması lazım, fiyat biraz artar.. piyasadaklerin bir kısmı demir veya kalitesiz iletkenler...Birde uzun süre kullanacaksan yada ev dışı ortamdan geçecekse cat6 al, daha az sıkıntı çekersin ama maliyeti arttırır.
Birde başınıza gelirse, birçok kişi biliyordur ama yindede yazayım, tek kablo ile iki bilgisayarı internete bağlayabilirsiniz. Ben yazıcı ve bilgisayarı bağladım.
Nasıl yaptım;
önce kablonun bir tarfındaki telleri iki gruba ayırdım. sonra iki jaka taktım. jakta (rj45) bazı noktaları boş geçtim.
1.jak: 1- turuncu beyaz- 2-turuncu 3-yeşil beyaz 4-boş 5-boş 6-yeşil 7-boş 8- boş
2. jak 1- kahvebeyaz- 2-kahve 3-mavibeyaz 4-boş 5-boş 6-mavi 7-boş 8- boş
Belki hazır kablolarda görmüşsünüzdür. 4 tel varoda yetiyor.
sonra karşı tarafı da aynen yaptım. Şu an gayet güzel çalışıyor..
Mr.Spermata' Alıntı:renkleri önemli değil
düz bağlayacaksanız 1 2 3 6 sistemine göre iki ucu da düzenlemeniz gerekir.yani 8 kablonun 8 ini de takmanıza gerek yok.bir uca hangi renkleri bağladıysanız diğer uca da aynı renkleri aynı sıra ile bağlayınız.