ordinaryus' Alıntı:
Hocam cahilliğimi mazur görün bu programları hangi platformda yapıyorsunuz..?
Valla hocam genel olarak yazılımcılar android sdk ile hazırlıyor. Android sdk nın türkçe dersleri çokça mevcut. Ama özellikle 3d oyunları unity 3d ile hazırlayanlar da var.
Html5 css3 ve sunucudan php desteği ile hazırlanması da mümkün bu yöntem özellikle aşırı online uygulamalar için düşünülebilir. Bu yöntem için netten phonegap diye aratabilirsiniz.
Bunun dışında tabiki başka da onlarca yöntem olabilir.
Uzun lafın kısası asp veya php biliyorsan ya da öğrenmeye niyetliysen sunucudan bu dillerden destek alarak uygulama geliştirebilirsin. Ama bu yöntem internet tel de olmadığı anda biter. Unity 3d bana çok zor göründü bu sebepten uğraşmadım. C# ile yapıldığını da duydum, ama araştırmadım. Ama sanırım en sağlıklı yol Android SDK.
Android SDK Java ile geliştirilmiş bir sistemdir. İndirince içinde Eclipse diye bi program çıkar. Ücretsizdir tamamı. Eclipse i çift tıklar başlarsın yapmaya. Eğer önbilgin yoksa bişeyleri sıfırdan öğrenmeye niyetliysen bunu öğren derim.
Bana gelince ben bunların hiç birini kullanmıyorum. Ben daha önceden Action Script 3 biliyordum. Tam Flash öldü, internet ortamında bitti. Javascript, html5 vs. ile çok hızlı çalışan, hızlı yüklenen, dosya boyutsuz animasyonlar yapılıyor derken... Adobe, CS5.5 sürümü ile birlikte Flash ta yaptığın uygulamayı telefon çık tısı haline getirme özgürlüğü getirdi. Hem de hem Android hem iOS için. Ve bir çok yeni özelliği de beraberinde getirdi.
Ben Flash ile yapıyorum kısacası ama dezavantajları var kısaca dezavantajları özetlersek:
*Sunucudaki herhangi bir veritabanı türüne sqlite, MySQL, MSSQL vs. bağlanmıyor. Bu sorun şu şekilde aşılıyor. Flash php ye değer gönderip alabiliyor. Php de öğrenip en azından veritabanı irtibatı yapacak kadar öğrenip online işler yapılabiliniyor.
* Android SDK ya kıyasla telefonun birçok özelliğine erişilinemiyor. Bir takım özelliklere erişilinebiliyor, örneğin tuş kilidi kapatılmasın, telefon hafızasına internetten şu dosyayı indir koy vs. Ama erişilemeyen çok özelliği de var. Bu sorunu da Java ile yazılmış eklentiler var ANE denilen satın alarak veya ücretsizse bularak aşabiliyorsun. Örneğin Vibration ANE yazıp titreşim ile ilgili eklentiyi Flasha kurabiliyorsun.
* Türkçe kaynak bulmak çok zor. Türkiye de profesyonel anlamda Flash ile uğraşan anlatan, bilgi paylaşan bi platform yok. Yabancı siteleri sürekli taraman anlamaya çalışman gerekiyor.
Android SDK ya kıyasla avantajları:
*Pek bi avantajı yok.
* Bi tane buldum. Flash'ın arayüzü çok kullanıcı dostu. Class ların yeri belli. Basit animasyonlar için bi satır kod yazmaya gerek yok vs.
Bi de şunu söyliyim Flash ile Yerel veritabanı kullanabiliyorsun. SQlite diye küçük ve hızlı bir veritabanı var. bağlanabilip, her türlü sorguyu gönderebiliyorsun. Bu olayı sunucu daki veritabanına yapabilseydi zaten Flash bugün uçardı. Türkiye de de Dünya da da herkes Flash bilirdi, forumları, videoları vs. kol gezerdi.
Uzun lafın kısası nacizane tavsiyem eğer bildiğiniz programlama dilleri varsa önce bir araştırın bu dillerle uygulama yapılabiliniyor mu? Yapılabiliyorsa ciddi handikapları var mı? Eğer bu diller ile yapamayacağınızı anlarsanız veya olabilir bugüne kadar hiç bir dille ilgilenmemiş olabilirsiniz tavsiyem Android SDK öğrenmeniz. Sabırlı ve tempolu bir çalışmayla(for if vs. temel kodları ve temel algoritma bilgisi bildiğinizi varsayarak) iddia ediyorum 3 ayda ortalama bir program yapabilirsiniz. 12 ayda da Class lar la çalışan bir senior developer olabilirsiniz.(Ben ortalar da bir yerlerdeyim 4. 5. ay gibi, ama tabi Flashın, Android SDK ya göre piyasa da geçerliliği yok)
Üstadlar yanlış veya eksik birşey yazdıysam düzeltsin