Merhaba 6v luk bir motora 12v verilirse yada tam tersi 12v luk motora 6v verilirse motorun çalışmasında yada veriminde nasıl bir etki olur?
Arduino üzerinden motoru uzun süre çalıştırırsınız arduino çekilecek fazla akımla zarar görür. Motor sürücü devresi ile kartın özelliğine göre 12v'a kadar gerilem verebilirsiniz. Daha yüksek gerilem veren sürücüler de var.peki soruyu şöyle değiştirelim, 6v besleme arduinoya yetmiyor(sınırda kalıyor ve kararsız çalışıyor), 12v besleme arduino ya fazla geliyor ısınıyor, bu yüzden 9v pil ile besleme yapmak istiyorum, hiç voltaj düşürücü falanda uğraşmak istemiyorum.
9v bir gerilim ile hem arduino yu hem de motoru beslemek istiyorum 6v motor mu seçmeliyim 12v motor mu?
hocam bu fikir güzel olabilir ama kafa karıştırıcı, arduinoyu 9v ile beslesekte pinlerinden 5v veriyor yani pwm 170 verince bu 6v değil 3.5 yada 4v a karşılık gelir, motor sürücüyü 9v ile besliyoruz ama pwm kodu ile 170 değeri ile yaklaşık 4v veriyoruz, peki bu durumda motora 9v mu gider yaklaşık 4v mu?Arduino'yu 9 V ile besleyin, Motorun PWM olarak hızını maximum 170 (255=9V, 170=6V) verin sayın hcm. Ama kısa süre için kullanacaksanız 6V motora daha yüksek gerilim verebilirsiniz. Yarışmalarda da böyle yapılıyor zaten.
motor sürücü kullanıyorum zaten hocam motor sürücüyü 9v ile besleyince 6v motor mu yoksa 12v motor mu tercih edilmeli onu soruyorum.Arduino üzerinden motoru uzun süre çalıştırırsınız arduino çekilecek fazla akımla zarar görür. Motor sürücü devresi ile kartın özelliğine göre 12v'a kadar gerilem verebilirsiniz. Daha yüksek gerilem veren sürücüler de var.
hocam kısaca asıl soru şu : motor sürücünün 9v ile beslendiği bir durumda sence motor tercihi 6v mu olmalı 12v mu?6v motor 14v a kadar içerisindeki sargi telinin kalınlığına göre dayanır. Bu tip brsleme islemleri içinde (motor ayrı Arduino ayrı sensörler ayrı ) voltaj regulatorleri kullanilir.
Her elektronik eleman ihtiyacı kadar akım çeker fakat dayanım için bir çalışma voltajı aralığı vardır. Sarı motorlar maksimum 0.8 amper çeker mesela 37mm motor ise max 2.4A çeker. Akım degişgendir voltaj sabittir. Ki bu yuzdendirki güç hesabı V*I dan bulunur.
12v %20-25 civarı RPM düşüşü olacaktır. 6v da ise RPM ve tork artar. Fakat 12v Luk bir motorun Torku zaten 6v dan yüksektir yüksek ihtimal ile. Tabi bu durumlar motorlar boşta yüksüz çalışırken ve yeterli akımı sağlıyorsa geçerli.hocam kısaca asıl soru şu : motor sürücünün 9v ile beslendiği bir durumda sence motor tercihi 6v mu olmalı 12v mu?
12v %20-25 civarı RPM düşüşü olacaktır. 6v da ise RPM ve tork artar. Fakat 12v Luk bir motorun Torku zaten 6v dan yüksektir yüksek ihtimal ile. Tabi bu durumlar motorlar boşta yüksüz çalışırken ve yeterli akımı sağlıyorsa geçerli.
o zaman 6v luk motor tercihi daha uygun sanki, peki yukarıda kamil aydın hocamın dediği gibi 6v motor tercih edip analogwrite komutu ile 170 değeri versek, pildeki 9v luk motora giden gerilimi kısmış oluyormuyuz?12v %20-25 civarı RPM düşüşü olacaktır. 6v da ise RPM ve tork artar. Fakat 12v Luk bir motorun Torku zaten 6v dan yüksektir yüksek ihtimal ile. Tabi bu durumlar motorlar boşta yüksüz çalışırken ve yeterli akımı sağlıyorsa geçerli.
Sayın hocam kullandığınız motor sürücü ne? Robot ne amaç için kullanılacak? Motorların taşıyacağı agirlik nedir? Nekadar süre çalışacak? Bunlari bilmemekle birlikte kamil hocamın dediği gibi 170 pwm ile motor surucu daha az voltaj verecektir.o zaman 6v luk motor tercihi daha uygun sanki, peki yukarıda kamil aydın hocamın dediği gibi 6v motor tercih edip analogwrite komutu ile 170 değeri versek, pildeki 9v luk motora giden gerilimi kısmış oluyormuyuz?