Yeni bir şey öğrenmediğim bir gün olursa o gün ölmüşüm demektir

Boş durmak hiç bana göre değil.
Bu sebepten günlük olarak teknoloji haberlerini, gündemi vs. takip ederim. Eski bildiğim konuların üzerine yenilerini koymaya çalışırım. Yeni çıkan teknolojik bir aleti hemen edinmeliyim hastalığı yoktur ama bulduğum yerde de kurcalamaktan geri kalmam. Yaz tatili bana hep fazla gelmiştir. Boş durmayı sevmediğimden her yaz farklı bir konuya bakarım bilgisayarla ve hobilerimle ilgili. Öğrenirim, bir şeyler yaparım, getirisi yoksa sıkılırım tabi sizin gibi. Getirisi derken maddi olarak değil sadece. Yazın o kadar uğraşıp edip öğrendiğim şeyleri öğrencilere aktarmak isterim ama meslek liselerinin durumu malum, öğrenci profili belli, aynı hevesi öğrencilerde görmeyince ben niye uğraşıyorum ki diye sorgularım kendimi bi, sonra canım sıkılır. 15 yıldır aynı şekildeyim. Öbür yaz tatili geldiğinde kaşıntı başlar, başka bir konuya geçerim. Bu konuda sıkıntı bir tek sizde değil yani. İnsan getirisi olmayan bir iş yaptığında sıkılıyor haliyle.
Tam olarak hatırlamamakla birlikte kronolojik olarak uğraştığım şeyler şöyle benim;
- 2003 yılından ilk gittiğim okulda bilgisayar laboratuarı ben gittiğim senenin başında oluşturulmuş ama ağı falan yoktu. Yaz stajında ağını öğrencilerle beraber yaptık. NT işletim sistemi görmüştük üniversitede ama
Windows Server bilmiyordum, onu öğrendim o yaz, bilgisayarlara kurup denedim. Ama bir takım sorunlar çıktı XP'ye döndük geri.
- Üniversite de öğretilmediği için donanım, tamir vs. işlerine verdim kendimi.
- 3D Max ile uğraştım. Ama çizim yeteneğim olmayınca canlı modelleme işlerine girince bıraktım. Ayrıca hep oyun yapma hayalimiz vardı bir arkadaşla. Ama oyun motorunun o sundan haberimiz olmadığı için o yıllarda, çizilen şeyleri nasıl oyun hale getireceğimiz konusunu bilemedik bir türlü, bu yüzden boşladım 3D Max'i birazda. İçeriğinde canlı olmayan inanılmaz animasyonlar yapıyordum. Çok eğlenceli bir program bu. Yine bu yıllar
Klasik Gitar aldım kendimce çalmaya başladım.
- Pic programlamaya merak saldım. Robot yarışmalarının ilk başladığı yıllardı ülkemizde. Ama kaynak çok yetersizdi o yıllarda. Pek çok şey yaptık ama robot bunlardan birisi değildi

Öyle pic basic falan da yoktu daha. Baya makine diliyle kodlandığı zamanlardı Pic'lerin. Sonradan
Pic Basic ile de uğraştım.
- Oyun yapmak için
C++ öğrenmek lazım diye bir şey okudum bir yerde. Ona giriştim. Tabi oyun motoru olmadan olmuyordu. Bu arada istediğimin klasik gitar olmadığını anladım ve
elektro gitar aldım kendime. 2006 yılından beri çalarım.
- Ses düzenleme programı
Adobe Audition'a verdim kendimi sonra. Ses kaydetme, mix, efektler vs. onlarla uğraştım.
- Üniversite de dersi yoktu ama bizim yoğun Flash gösterin ısrarlarımız üzerine hoca Flash'ı açtı bir yuvarlak çizip, alıp bir yerden bir yere yürütmüştü. Alın ben size temelini verdim siz gerisini öğrenirsiniz artık demişti.
Flash öğrenmeye verdim bir yazımı ama dediğim gibi çizim kabiliyetim olmadığından onu da boşladım.
- Üniversite de en çok sevdiğim dersler veritabanı ve programlama dersleriydi. Pascal, Delphi, SQL falan gördük. Pascal, Delphi güncelliğini kaybedince
Visual Basic öğrendim. Pek çok paket program yaptım kendimce. Baya iyiyimdir o konularda. 1-2 şirkete stok programı falan yapmışlığım var. Eskiden otobüslerde bilet çakışması çok yaşanırdı. Çünkü şubelerin birbirlerinin sattıkları biletten haberi olmuyordu. Ağ üzerinden bütün şubeler tek bir serverdan bilgi alırsa bu sorun ortadan kalkardan yola çıkıp bunun üzerine uğraşırken baktım o sisteme geçmişlerdi zaten. Geç kalmıştım
- Üniversite de Linux dersi görmüştük komutlarıyla beraber. Pek çok dağıtım paketi denedim aralarda.
- Web tasarım en az sevdiğim şeydir. Üniversite de yalandan HTML ve Javascript gösterdiler bir dönem. Üzerine
CSS ve PHP öğrendim. Sonra
Joomla öğrendim.
- C# ünlenmeye başlayınca onu öğrendim. Zaten bütün programlama dillerinde temel komutlar benzer olunca öğrenmesi fazla zaman almıyor. Bunda da stok programları yaptım kendimce.
- 2013'de
Unity'e verdim kendimi. Sitesindeki bütün tutorialleri izledim, denedim, ufak tefek oyunlar yaptım. Oyun hayalimi sonunda gerçekleştirebilecektim ama çizimleri yapamadığım için ufak tefek oyunlarla kaldı. Hala uğraşıyorum
- Nesne tabanlı programlama konusunda temel bilgilerim vardı ama Unity'de baya ileri seviyede kullanılması gerektiği için
C# nesne tabanlı programlama konularına verdim kendimi.
- Her ne kadar meslek lisesinde çok lazım olmasa da
Scratch öğrendim.
- 2015 yılında
Arduino öğrendim. Tübitak bilim fuarı projelerini piyasadaki neredeyse tüm motorları, sensörleri, shieldleri vs. kullanacak şekilde ayarlayıp aldık. Denemediğim şey kalmadı gibi bir şey. Pic zamanından içimde kalan her şeyi yaptım neredeyse. Hala severek uğraşıyorum. Eşim bende bir müzik aleti çalayım dedi.
Bas gitar aldık ona da. O çalmayınca ben çalmaya başladım
- Arduino ile cep telefonu uygulamaları iyi gittiği için
App Inventor öğrendim.
- Bu sene yeni bir okula geçtim. Web tasarım dalı varmış. Modüller de daha önce öğrendiğim HTML, CSS, Java, PHP gibi konularla paralel gidiyor zaten. Öğrenciler de çok hevesli olmayınca idare etti. 15 tatilde
Wordpress öğrendim. 2.dönem onu anlattım. Yeni okulumda öğretmenler odasında
bağlama duruyormuş boşluklarda tıngırdarken çalmaya başladım onu da baya
- Bu yazda her ne kadar web tasarım sevmesem de
Bootstrap ve Asp.Net Mvc gibi konulara bakıyorum. Modüller 10 sene önce güncellenmiş olduğu için yeni konuları anlatmak şart oldu tabi.
Bundan sonra uğraşmayı düşündüklerim;
-Çizim yapan birilerini bulup Unity ile hayalimdeki oyunu yapmak.
-Kameradan gelen görüntüleri işleyip plaka okuma, nesne tanıma gibi konularla uğraşmak. 2010 yılından Da Vinci projesi ile Almanya'ya gittiğimizde o zamanlar dünyanın en büyük 2. robot fabrikası olan KUKA'da gördüğüm robotlardan çok etkilenmiştim. Kendimce onların minyatürünü yapmaya çalışacam.
-Daha önce ufak tefek uğraşmış olsam da White Hacker olaylarına derinlemesine dalmak istiyorum.
-Elektronik bateri alıp bu konu da ilerlemek. Uzun yıllardır gitar çalmamın sayesinde temel ritmleri çalabilsem de ilerletmek istiyorum bunu da. Ömrüm yeterse ud ve keman çalmayı öğrenmeyi düşünüyorum ilerde de