Döner yerken 2 kez düşünün

Kodla Büyü

Yalnız_Kurt

Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar
1,642
Dönerin sağlıklı koşullarda pişirilmemesi durumunda ölümcül hastalıklara davetiye çıkartabileceği saptandı

Antalya-d%C3%B6ner.jpg

Veteriner Hekim Gökhan Şimşek’in Türk dönerinin güvenilirliğiyle ilgili yaptığı araştırmaya göre özellikle kömür ateşinde pişen dönerin ateşle teması halinde kanserojen risk taşıdığı belirtildi. Gün boyunca bitmeyen dönerin bir gün sonra tekrar satılması ise ölümcül gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Ertesi güne saklıyorlar

Araştırmada, “Dönerin hazırlanma aşamasındaki tüm malzemeler ile servis edilirken kullanılan yan ürünler mutlaka sağlıklı olmalıdır. Dönerin şişe dizilmesi aşaması mümkün olduğunca hızlı yapılmalı” ifadeleri yer aldı. Gün sonu kalan dönerlerin ertesi gün satılmasının da çok ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceği belirtilirken, “Ürün tüketimi sonrasında ateş, ishal, kusma, kramp gibi belirtilerle kendini belli eder ve ölümcül olabilir” denildi.

Kanser riski var

Yapılan araştırmada kömür ateşinde pişirilen dönerin daha fazla kanserojen riski taşıdığı belirtilirken, “Kömür alevinde kavrulan kırmızı etin kanserojen seviyesi yine kömür ateşinde kavrulan beyaz ete göre fazladır. Etmümkün olduğunca düşük sıcaklıkta pişirilmeli, aşırı pişirilmesinden kaçınılmalı. Et üzerindeki kömürleşmiş bölgeler ayıklanmalı. Etin ateşle doğrudan teması engellenmeli ve etle ısı kaynağı arasındaki mesafe en az 15 cm olmalı” ifadeleri yer aldı.

Haber: Sinan Kerim UÇKAÇ/ BUGÜN GAZETESİ

http://saglik.bugun.com.tr/doner-yerken ... aberi.aspx
 
doğru söze ne denir ama işte böylesine güzelliği bile bize çok görüyorlar gel ama yeme diyorlar
 
inceleseler adana kebabı çok daha zararlıdır (yağ+kömür), adana kebabının verdiği hazzı hiç bir yemek vermiyor. yanında ezme salata ve şalgamla yedinmi birşey olmaz. canım çekti şimdi :mrgreen:
 
memleketimin her yemeği ayrı bir güzel. Bu arada etin kısık ateşte pişirilmesine ve hızlı şişe takılmasına gelene kadar ilk önce ne etinden yapıldığına dikkat edilsin. Her yerdeki et döneri bildiğiniz et zannetmeyin arkadaşlar.
 
Naçizane fikrim, etin ateşe olan uzaklığı konusuna dikkat edilmeli, ayrıca kömürleşmiş derecede yanan yerler elbette kanserojen riski çok yüksek olan yerler, yenilmemeli, pişiren dikkat etmeli, müşteriye vermemeli.

Onun dışında önemsiz ayrıntılar yüzünden lezzetten vazgeçilmemeli.

Gün sonunda kalan dönerin ertesi güne saklanması konusuna gelince, bu konuda kalan döner saklandığında ne kadar bakteri üretiyor, insan sağlığını tehlikeye atacak kadar üreme oluyor mu gibi sorular ölçümlerle cevaplanmalı ve bu ölçümlere göre gıda denetimi ile ilgili yönetmeliklere gerekli maddeler eklenmeli.

Ben saklanmasına da karşı değilim, bence bir gün saklanmasında(uygun koşullarda saklanırsa) bir üreme olmaz tabi bunu uzman kişiler bilimsel ölçümlerle ortaya koymalı ama ben tecrübelerime dayanarak böyle düşünüyorum. Sonuçta pişmiş olsun, pişmemiş olsun her gıdanın bir raf ömrü var. Dönere takılan etin de ateşten alındıktan sonra 1 gün saklanabileceğini düşünüyorum.

İşletmeler bu konuya dikkat edip günlük sattıkları döner miktarına göre dönere et takmalılar.

Esnaflık gerçekten zor. Dürüst olunursa daha zor. Biz geçen sene okul kermesinde tavuk döner yaptırdık, tüp, tavuk, ekmek ve salata giderlerimizdi. Bir velimiz pişirme işini kendisi üstlendi ve ücret almadı. Biraz döner kaldı, çok az. Vergi vermedik, kira vermedik, personel ücreti yoktu, elektrik yakmadık, su harcamadık ama buna rağmen neredeyse zarar ediyorduk :lol: gıdayı zor kurtardık.
 
Döner,kebap,mangal vazgeçilmezimiz... :)
Bana göre Adana'da mutluluk üçgeni ;
Kebap - Şalgam - Tatlı :)
 
yemiceksin kardaşlarım.. anmaızın evinde dönerle büyümedik.. :sleep:
 
"..........Yapılan araştırmada kömür ateşinde pişirilen dönerin daha fazla kanserojen riski taşıdığı belirtilirken.............."
kömür de pişen döner mi var ya tüp ya elektrik
 
Geri
Üst