Canon Yazıcının Pardus Tahtaya Kurulması

Kodla Büyü

hasari

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Bu konuyu burada çözmek için açıyorum kendi deneyimlerimi paylaşacağım ve sizin çözüm deneyimlerinizi almak istiyorum.
Bana denk gelen 2 adet modelde de ne yazık ki pardusa tanıtamadık, bir yol bulduk ama şuan için bana pek sağlıklı gelmiyor.
Canon İ-Sensys LBP243dw
Sürücü indir.
Canon İ-Sensys MF463dw
Sürücü indir.

Bu sürücülerle kurduğumuzdan ne yazık ki kurulduğu halde yazdırmıyor.
Ağ üzerinden kuralım dedik sınıfta tek port vardı switch cihazı yoktu. O tek porta tahta takılıyor.
Şu yollada kurulumu denedik oda olmadı.

CUPS Web Arayüzünü Kullan
Linux'ta en sağlıklı yazıcı ekleme yöntemi budur:

Tarayıcını aç ve adres satırına http://localhost:631 yaz.

Üst menüden Administration -> Add Printer kısmına gir. (Kullanıcı adı ve şifre isterse Linux giriş bilgilerini yaz).

Yazıcını listede (Network veya USB olarak) bul ve seç.

Model seçme ekranına geldiğinde listede MF463dw'yi yine göremezsen, alt kısımdaki "Choose File" (Dosya Seç) butonuna tıkla.

3. Doğru PPD Dosyasını Göster
Sürücü klasörünü ayıkladığın dizine git ve şu yolu takip et:
[Sürücü Klasörü]/Sources/ppd/ veya [Sürücü Klasörü]/64-bit_Driver/ppd/
Burada MF463dw veya MF460 Series (yeni olan) ismini içeren bir .ppd dosyası bulmalısın.

İpucu: Dosya adı genellikle CNCUPSMF460ZU.ppd veya benzeri bir formatta olur. Bu dosyayı seçerek kurulumu tamamla.

Önemli Not: Network Mü, USB Mi?
Eğer yazıcı ağ (Wi-Fi/Ethernet) üzerinden bağlıysa, Linux'ta Canon cihazlar için bazen sürücüye bile gerek kalmadan "Driverless" (IPP Everywhere) kurulumu yapılabilir. CUPS ekranında yazıcını seçerken isminde "IPP" veya "Driverless" geçen seçeneği denersen, hiçbir sürücü tanıtmadan direkt yazdırabilirsin.

En sonunda bir yol bulduk ama bana pek verimli gibi gelmiyor sizinle onuda paylaşacağım.
Hem tahtayı hem de yazıcıyı telefon internetine bağladık ağ yolu ile yazıcıyı tanıttık sorunsuz çalışıyor ve hızlı. Yazıcı USBsi tahtada takılı bıraktık tahtaya kablolu interneti verdik. Yazıcı kablosuz olarak internete bağlı. Yazdır dediğimizde yine yazdırıyor ama yazdır dedikten sonra bekletiyor sonra yazdırıyor. Şimdilik böyle çözdük ileride switch alıp kablolu internete bağlarsak muhtemelen sorunsuz çalışacak. Şimdilik böyle bir çözüm bulduk ama daha kaliteli bir çözüm fikriniz varsa paylaşırsanız seviniriz.

Son düzenleme:
Bu konuyu burada çözmek için açıyorum kendi deneyimlerimi paylaşacağım ve sizin çözüm deneyimlerinizi almak istiyorum.
Bana denk gelen 2 adet modelde de ne yazık ki pardusa tanıtamadık, bir yol bulduk ama şuan için bana pek sağlıklı gelmiyor.
Canon İ-Sensys LBP243dw
Sürücü indir.
Canon İ-Sensys MF463dw
Sürücü indir.

Bu sürücülerle kurduğumuzdan ne yazık ki kurulduğu halde yazdırmıyor.
Ağ üzerinden kuralım dedik sınıfta tek port vardı switch cihazı yoktu. O tek porta tahta takılıyor.
Şu yollada kurulumu denedik oda olmadı.

En sonunda bir yol bulduk ama bana pek verimli gibi gelmiyor sizinle onuda paylaşacağım.
Hem tahtayı hem de yazıcıyı telefon internetine bağladık ağ yolu ile yazıcıyı tanıttık sorunsuz çalışıyor ve hızlı. Yazıcı USBsi tahtada takılı bıraktık tahtaya kablolu interneti verdik. Yazıcı kablosuz olarak internete bağlı. Yazdır dediğimizde yine yazdırıyor ama yazdır dedikten sonra bekletiyor sonra yazdırıyor. Şimdilik böyle çözdük ileride switch alıp kablolu internete bağlarsak muhtemelen sorunsuz çalışacak. Şimdilik böyle bir çözüm bulduk ama daha kaliteli bir çözüm fikriniz varsa paylaşırsanız seviniriz.
hocam sitede debian driveri kur daha sonra yazıcı ayarlarından driver yolunu değiştirmen gerekiyor

Hadi ya ilginç. Teşekkür ederim. Bir çok kişide bu yazıcı var. Bari kullanmış olurlar. Bize de öğretseler bizde kurmaya çalışırdık.👍

İlgili grupta şöyle paylaşıldı, gözüzden kaçtı sanırım:

"Bircok EXE sürücü dosyasında DEB paketi olabiliyor. "file" komutu ile türe bakıp "binwalk -e " ya da "dd" komutu ile DEB çıkartılabilir."

"Bircok EXE sürücü dosyasında DEB paketi olabiliyor. "file" komutu ile türe bakıp "binwalk -e " ya da "dd" komutu ile DEB çıkartılabilir."
Bilgim yok telegram grubunda mı paylaşıldı.

tahtaya neden yazıcı kuruyorlar, şahsi bilgisayarmı bu, bir deli bir kuyuya taş atıyor bizde çıkarmaya çalışıyoruz. :confused:

bu nasıl yapılıyor biraz açar mısınız hocam

Canon için konuşuyorum linux için deb uzantılı sürücü var ama işe yaramıyor zaten. Muhtemelen Pardusta sürücüyü oturtamıyordur diğer linux dağıtımlarında düzgün çalışıyordur.

bu nasıl yapılıyor biraz açar mısınız hocam

Ben de ilk defa duydum.
Yaptıpım araştırmaya göre bir tür reverse engineering (ters mühendislik) işlemi gibi görünüyor.

Gemini'a da sordum, ayrıntılı cevap şöyle:

"Bu cümlede geçen teknik terimleri ve arka planda yatan mantığı adım adım, anlaşılır bir şekilde açıklayabilirim.
Bu metin temelde, Windows için tasarlanmış gibi görünen bir sürücü (driver) dosyasının içinden, Linux işletim sistemlerine uygun olan kurulum dosyasını nasıl söküp alabileceğinizi anlatıyor. Genellikle yazıcılar, Wi-Fi adaptörleri veya grafik kartları gibi donanımların sürücülerini kurarken bu durumla karşılaşılır.
İşte metindeki her bir parçanın ayrıntılı açıklaması:
1. "Birçok EXE sürücü dosyasında DEB paketi olabiliyor."
EXE (Executable): Windows işletim sistemlerinde çalışan çalıştırılabilir dosyalardır. Donanım üreticileri, kurulumu kolaylaştırmak için sürücülerini genellikle .exe uzantılı dosyalar halinde sunarlar.
DEB Paketi: Ubuntu, Debian, Linux Mint gibi Debian tabanlı Linux dağıtımlarında kullanılan kurulum dosyası formatıdır (Windows'taki .msi veya .exe'nin Linux'taki karşılığı gibi düşünülebilir).
Neden iç içeler?: Donanım üreticileri (örneğin HP, Brother, Nvidia), bazen tek tek Windows, Mac ve Linux dosyaları yayınlamak yerine, hepsini tek bir sıkıştırılmış dosyanın (EXE) içine paketlerler. Windows kullanıcıları bu EXE'ye çift tıkladığında arka planda dosyalar çıkarılıp Windows sürücüsü kurulur. Ancak bir Linux kullanıcısıysanız, bu EXE dosyasının içini açıp o gizlenmiş DEB dosyasını bulmanız gerekir.
2. "'file' komutu ile türe bakıp..."
Linux işletim sistemleri, bir dosyanın ne olduğunu anlamak için uzantısına (örneğin .exe olmasına) bakmaz; dosyanın içine, başlığına (header/magic number) bakar.
file komutu: Linux terminalinde kullanılan bir komuttur. Bir dosyanın gerçekte ne tür bir dosya olduğunu size söyler.
Örneğin terminale file surucu.exe yazdığınızda, sistem size "Bu bir Windows çalıştırılabilir dosyasıdır" diyebileceği gibi, "Bu aslında kendi açılan bir ZIP arşividir" (Self-extracting archive) de diyebilir. Eğer bu bir arşiv dosyasıysa, içinin açılabileceğini anlamış olursunuz.
3. "...'binwalk -e' komutu ile DEB çıkartılabilir."
binwalk: Genellikle siber güvenlik uzmanları ve tersine mühendisler (reverse engineer) tarafından kullanılan harika bir analiz aracıdır. Bir dosyanın içini tarar ve içine gizlenmiş, gömülmüş başka dosyalar (resimler, arşivler, DEB paketleri vb.) olup olmadığını bulur.
-e parametresi (Extract): "Bulduğun şeyleri dışarı çıkar/ayıkla" anlamına gelir.
Terminale binwalk -e surucu.exe yazdığınızda, program EXE dosyasının içini tarar, gizli DEB paketini bulur ve onu o an bulunduğunuz klasöre çıkartır. Bu en otomatik ve kolay yöntemdir.
4. "...ya da 'dd' komutu ile DEB çıkartılabilir."
dd (Data Duplicator): Linux'un en eski ve en güçlü kopyalama araçlarından biridir. Verileri bit ve bayt seviyesinde kopyalar.
Eğer binwalk ile çıkarma işlemi başarısız olursa, ama DEB dosyasının EXE içinde hangi bayttan itibaren başladığını biliyorsanız (bunu binwalk komutunu -e olmadan çalıştırarak görebilirsiniz), dd komutunu bir nevi "dijital neşter" gibi kullanabilirsiniz.
Örneğin; "Dosyanın başındaki 5000 baytı atla, sonrasını kes ve yeni_surucu.deb adıyla kaydet" gibi çok hassas kesme biçme işlemlerini dd ile yapabilirsiniz. Bu yöntem daha çok manuel ve ileri düzey bir işlemdir.
Özetle: Üretici firma size sadece Windows uyumlu bir dosya vermiş gibi görünse de, Linux araçlarını (file, binwalk, dd) kullanarak o dosyanın içini bir cerrah gibi açabilir ve ihtiyacınız olan Linux sürücüsünü (DEB) içinden çekip alabilirsiniz."

Exe dosyasının içine baktım onunda içinde ayar dosyası bir kaç küçük exe ve dll dosyası vardı.

ilksms
Geri