c# ve mysql kitap önerisi ??

Kodla Büyü

mustafayilmaz28

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
merhabalar.
c#a yeni başlıyorum.elimde herhangi bir kitap felan yok maalesef c#ve mysql in anlatıldığı güzel bir kitap önerisi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.
mümkünse c# ile mysqlin detaylarına kadar giren bir kitap olursa çok daha iyi olur.

Re: c# ve mysql kitap önerisi istiyorum.

Hocam, benim önerim c# için, papatya yayıncılıktan Yazarı Ahmet Kaymaz. İki cilt. Piyasadaki diğer kitaplara göre daha ucuz. Hemde Araç kutusunda yer alan bileşenlere ayırdığı sayfa yok denecek kadar az. Ben çok beğendim. Mysql değilde mssql için kitap soruyorsan. bilgisayarbilisim'ee üye olan arkadaşın yazdığı kitap(papatya yayıncılık, kurtuluş beyhan kitabın ismini şu an hatırlayamıyorum) hoş fena değil. Birde internette pdf sini çok rahat bulabilirsin. Byte dergisinin vermiş olduğu veritabanı kitapçıkları vardı. Onlar gayet güzel. Zaten SQL'de benim gözlemlediğim. Öncelikli iş temel sql komutları ve kullanımları. Sonrasında kullandığın alt yapı ne ise mysql, mssql ona göre özel çalışma yapmak gerekiyor.

hocam nette araştırma yapıyorum c# ve mysql genelde 4 konu üzerinde açıklamalr var
1-c# ile mysq bağlantısı
2-c# ile mysql kayt ekleme
3-c# ile mysql kayt silme
4-c# ile mysql kayt düzenleme
gerisi yok :(
mesele kayıtlar arası gezmek için buton oluşturayım dedim ama elimde kitap yok..netten de birşey çıkaramadım türkçe sitelerden yada ben bulamadım..o nedenle c# ile mysql konusunda özellikle mysql konusunda kitaba ihtiyacım var..
:)
kitabı tavsiye eden arkadaşlardan fazla olmaz isek kitabın bir resmini koymalarını istesem :) :oops:

mustafayilmaz28' Alıntı:
hocam nette araştırma yapıyorum c# ve mysql genelde 4 konu üzerinde açıklamalr var
1-c# ile mysq bağlantısı
2-c# ile mysql kayt ekleme
3-c# ile mysql kayt silme
4-c# ile mysql kayt düzenleme
gerisi yok :(
mesele kayıtlar arası gezmek için buton oluşturayım dedim ama elimde kitap yok..netten de birşey çıkaramadım türkçe sitelerden yada ben bulamadım..o nedenle c# ile mysql konusunda özellikle mysql konusunda kitaba ihtiyacım var..
:)
Hocam benim anlatmak istediğimde o zaten sana. Bu işin programlama diliyle ilgisi yok. Sen sql sorgularını kullanabiliyorsan hangi programlama diliyle uğraştığın hiç fark etmiyor. sen benim dediğim şu byte ın veritabanı ekinin pdf sini bul ilk cilti okuduğun an demek istediğimi anlayacaksın. Senin yapman gereken istediğin işlemi gerçekleştirecek sql sorgusunu yazmaktan ibaret gerisi sql sorgularının o programlama dilinde nasıl kullanıldığıyla ilgili. Birde benim sana tavsiye ttiğim c# kitabının 2. cildi tamamen ado.net ile ilgili. Dahabakma imkanım olmadı içeriğine ama tamamen veri tanabı işlemleriyle ilgili.

mustafayilmaz28' Alıntı:
hocam aslında ikisinide öğrenmek istiyorum.
ama mysql den başlamak tercihim oldu..
birçok nedeni var aslında ama birinci nedeni galiba ücretsiz olması..

hocam ben sana mysql'de istediğin örnekleri yazayım
Ama "sqlserver express" visual studio ile ücretsiz geliyor hemde kullanıcı işlemleri dataset işlemleri felan otomatik ve basit. hazırladığın sql_experss dosyasını hosting firmasına söylediğin zaman sql servere hemen ekleye biliyorlar. Ama mysql'de herşeyi zor yoldan yapmak gerkir.

hocam teşekkür ederim ..Allah razı olsun.
ama ben sql çalışmayacağım demiyorum.onuda çalışacağım nasip olursa..
ama şimdilik mysql şimdilik :)

tekrar teşekkür ederim.ama ben kendim yazmak istiyorum (gerçi kitap oluncada kendm yazmıyorum ama)kendi kendime birşeyler çıkarmak istiyorum ama havadanda bilgi gelmiyorki :) mesela bir ilk kayıt ve sonraki vs..vs..kodlarını kafamdan nasıl yazim illaki biryerden bakmam lazım yada mantıken olayı çözmem lazım öyle değil mi?
mysql konusu belki ücretsiz olması cezb meselsi ama belkide tamamen mysql hobisidir..
ama yinede siz ilk kayda nasıl konumlanmam gerektiğini yaabilirsiniz.. :oops: :roll:

mySQL ve SQL kardeş sayılırlar hocam. Siz mySQL kullanırken de SQL dili kullanacaksınız zaten.
Bence başlangıç için iyi bir seçim. Hem ileride SQL e geçiş yapmanız çok daha kolay olur.

Kitap konusuna gelince; c# kullanmadığım için kitap öneremem ama acizane bir tavsiyem olacak.
Herhangi bir kitap alıp dili öğrenmeye başlayabilirsiniz, güzel olur. Ama siz kendinizi geliştirdikçe o kitap size yeterli gelmeyecek. Hatta üzülerek söylüyorum ki internette bulduğunuz Türkçe dökümanlar, makaleler ya da kod parçacıkları da yeterli gelmeyecek. Bunu şu yüzden anlatıyorum; İngilizce şart.

Eğer gerçekten ileriyi düşünüyorsanız bence bir yandan teknik ingilizcenizi de geliştirmeye bakın. Yabancı makaleleri tam anlamasınız da okumaya çalışın.
Çünkü bir noktadan sonra onlardan başka kaynağınız kalmıyor :)

mustafayilmaz28' Alıntı:
hocam teşekkür ederim ..Allah razı olsun.
ama ben sql çalışmayacağım demiyorum.onuda çalışacağım nasip olursa..
ama şimdilik mysql şimdilik :)

tekrar teşekkür ederim.ama ben kendim yazmak istiyorum (gerçi kitap oluncada kendm yazmıyorum ama)kendi kendime birşeyler çıkarmak istiyorum ama havadanda bilgi gelmiyorki :) mesela bir ilk kayıt ve sonraki vs..vs..kodlarını kafamdan nasıl yazim illaki biryerden bakmam lazım yada mantıken olayı çözmem lazım öyle değil mi?
mysql konusu belki ücretsiz olması cezb meselsi ama belkide tamamen mysql hobisidir..
ama yinede siz ilk kayda nasıl konumlanmam gerektiğini yaabilirsiniz.. :oops: :roll:

Hocam sql temel alan databaselerde ilk kayıt son kayıt yok. sıra erişimli değil. mysqlDataAdaptor veya mysqldatareader ile SELECT çekip datatable lara veya datasetlere aktarıyorsun. Sonra sırasıyla okuyup yazdırıyorsun. dataset, datatable veya mysqldatareader ile çektikten sonraki kısım c# (mysql alakası yok)

Basit bir örnek yazmam gerekirse kisi_db tablosundan id, isim, tc_kimlik gibi 3 tane alan çekecem mysqlparametre ile komuta parametre verdim adı ahmet olanları çekecem.

database şöyle olsun
id-------------isim-------------------tckimlik
1------------Ahmet------------------77666463663
2------------Ali----------------------87476464663
3------------Recep-----------------98472362737
4------------Ahmet----------------8747463737

MySqlConnection Baglanti = new MySqlConnection("Server=myServerAddress;Database=myDataBase;Uid=myUsername;Pwd=myPassword;");
//database ile bağlantı sağlıyoruz
MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim=?isim", Baglanti);
//Select komutunu yaratıyoruz ?isim ile bir nevi sqlle değişken yollamak için yer bırakıyoruz buna parametre deniyor.
Sql_komut.Parameters.Add("?isim", "Ahmet");
//sql_komuta parametre yolluyoruz "Ahmet" istersen sen textbox1.text yaz
MySqlDataAdapter Adap = new MySqlDataAdapter(Sql_komut);
//bir nevi çevirici yarıyoruz. mysqlden gelen verileri kullanacağımız türlere çeviriyor.
DataTable Dt = new DataTable();
//datatable nesnesi oluşturuyoruz. bir nevi excel sayfası gibi düşünün
Adap.Fill(Dt);
// gelen verileri Datatable yüklüyoruz.
bize gelen veriler şöyle
id-------------isim-------------------tckimlik
1------------Ahmet------------------77666463663
4------------Ahmet----------------8747463737
Bundan sonrası şöyle.
Dt.Rows[0][0] ilk değer satır ikinci değer sutun yani değer 1
Dt.Rows[0][1] Ahmet
Dt.Rows[0][2] 77666463663

Dt.Rows[1][0] 4
Dt.Rows[1][1] Ahmet
Dt.Rows[1][2] 8747463737

ayrıca Convert.ToInt16(Dt.Rows[1][0]) ile integere Dt.Rows[0][1].ToString() ile stringe çevir kullan.

yada for(int i=0;i<=10;i++) gibi döngülerle yazdır.

kolay gelsin....

MySqlConnection Baglanti = new MySqlConnection("Server=myServerAddress;Database=myDataBase;Uid=myUsername;Pwd=myPassword;");
//database ile bağlantı sağlıyoruz
MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim=?isim", Baglanti);
//Select komutunu yaratıyoruz ?isim ile bir nevi sqlle değişken yollamak için yer bırakıyoruz buna parametre deniyor.
//sql_komuta parametre yolluyoruz "Ahmet" istersen sen textbox1.text yaz
hocam burada ;
kısmı yazmadan
MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim='ahmet '", Baglanti);
kullansak olmazmı? yani illa
parametre ile mi yollamak zorundayız verileri.

olur ama değerleri değişkenlerle vermek istersen.

MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim='"+textBox1.Text+"'", Baglanti); gibi kullanman gerekir

burda iki sıkıntı oluşur 4-5 parametreden sonra bu metod çok karışık olur (tırnaklar işaretleri ve + felan) ama gördüğün gibi parametre metodunda stirng veya integer fark etmez isim=?isim kullanıyoruz. sql cümlemiz karışık olmuyor. ikincisi sqlinjection olayına karşı yani parametre yöntemi koruma sağlıyor.

parametre ile ilgili bir örnek yazayım.

MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim='"+textBox1.Text+"' And (id BETWEEN "+textBox2.Text+" AND "+ textBox4.text +") AND tckimlik='""+textBox3.Text+'", Baglanti);

yukarısı karışık ama parametre ile yaparsan

MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim=?isim AND (id BETWEEN ?ilkid AND ?sonid) AND tckimlik=?tcno", Baglanti);
Sql_komut.Parameters.Add("?isim", textBox1.Text);
Sql_komut.Parameters.Add("?ilkid ", textBox2.Text);
Sql_komut.Parameters.Add("?sonid", textBox4.Text);
Sql_komut.Parameters.Add("?tcno", textBox3.Text);

gibi düzenli bir yapıya kavuşur ayrıca dediğim gibi sqlinjection saldırılarına karşı güvenli

refleto' Alıntı:
parametre ile ilgili bir örnek yazayım.

MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim='"+textBox1.Text+"' And (id BETWEEN "+textBox2.Text+" AND "+ textBox4.text +") AND tckimlik='""+textBox3.Text+'", Baglanti);

yukarısı karışık ama parametre ile yaparsan

MySqlCommand Sql_komut = new MySqlCommand("SELECT id, isim, tc_kimlik From kisi_db WHERE isim=?isim AND (id BETWEEN ?ilkid AND ?sonid) AND tckimlik=?tcno", Baglanti);
Sql_komut.Parameters.Add("?isim", textBox1.Text);
Sql_komut.Parameters.Add("?ilkid ", textBox2.Text);
Sql_komut.Parameters.Add("?sonid", textBox4.Text);
Sql_komut.Parameters.Add("?tcno", textBox3.Text);

gibi düzenli bir yapıya kavuşur ayrıca dediğim gibi sqlinjection saldırılarına karşı güvenli

Ayrıca parametre ile veritabanına binary, datetime, bit gibi data tiplerini kolay yollasınız ilk yöntem ile olmaz.

Konu başlığı ile alakasız ilerlemiş başlığı bence mysql asp.net bağlantısı şeklinde değiştirin.

kod-lab C# ve visual Studio 2010 diye bir kitabı var onla başla. Sonra Aykut Yılmazın Ado.net Genişletilmiş baskı son olarakta .net Ajax yine kod lab

hocam visual studio 2010 olan kitabını inceledim kodlabın..
fakat ikinci bahsettiğiiz kitap sanırım resimdeki kitap..değilmi?
74776.jpg

cicero' Alıntı:
kod-lab C# ve visual Studio 2010 diye bir kitabı var onla başla. Sonra Aykut Yılmazın Ado.net Genişletilmiş baskı son olarakta .net Ajax yine kod lab

hocam Aykut taşdelenAdo.net Kitabı Pusula Yayın evinden

image0011282674778.jpg

Teşekkürler hocam..
eğer yararı olacaksa bunuda alacağım..yukarıdaki kitabın sipariiişini verdim zaten. :)

BBNET
Geri