Bugun hıdırellez...

Kodla Büyü

hayat86

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
447
Dileklerinizi yazıp bir gül ağacının altına gömmeyi unutmayın :)
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    40.9 KB · Görüntüleme: 962
Bu gece hıdırellez olması daha mantıklı. Bugün güzün son günü. Yarın yazın ilk günü. Yani bu gece sabah namazından itibaren sayabilirsiniz yaza girmiş olacağız. Bu gecenin son saatleri güzün son saatleri ve yazın ilk saatleri olacak. Akşamdan zaten başlamaz hıdırellez, bu gece başlar, sabaha karşı, yarın da hıdırellez sayabilirsiniz.

Güz ile yazın kesişimi bu gece oluyor.

Gece birşeyler yapma hurafesi için bu geceyi kullanabilirsiniz yani. Ha isteyen ibadet eder, isteyen şükreder, isteyen hurafat ile uğraşır.

Sonuçta bu gibi günler çağımızın insanı için nostaljik bir anı, gelenek olmaktan öte gitmez. Günümüz insanı için hiçbir manası kalmamıştır.

Siz hiç kışı nasıl çıkarırım, kışın hayvanlarımı nasıl beslerim, tohumluğa ellemeden yaza kavuşur muyuz diye düşündünüz mü? Düşündük mü? Düşünüyor muyuz?

O zaman bizim için yazın gelmesi ile ilgili bir kutlama sadece nostaljik, folklorik seyirlik bir hadisedir.
 
tayinci42' Alıntı:
hıdırellez nedir?

Ben internetten herhangi bir araştırma yapmadan bildiklerimi yazayım.

Hıdırellez yazın başlangıcı. Hızır(as) ve İlyas(as) ile bir şekilde bağlantılandırılmış ve hıdırellez denilmiş halk arasında. İlyas ismi anadoluda bizim köyde de mesela ellaz diye teleffuz edilir. Bu bağlantı nasıl kurulmuş bilmiyorum. İnternetten araştırırsanız bulabilirsiniz diye tahmin ediyorum.

Eskilerin bir takvimi vardır, çok kere sordum, dinledim ama yine unuttum :) kasım ayında kış günleri başlıyor, karakış, zemheri vs. dönemler geçiyor, sonra cemreler, sultan nevruz vs. derken hıdırellez ile kış günleri bitiyor, yaz günleri başlıyor. Eskilerin takvimine göre yazın başlangıcı diyebiliriz.

Yazın gelmesi, baharın gelmesi, kışın bitmesi eski insanlar için önemli günler. Dolayısı ile bu günleri kutlamışlar, bu günlerde değişik etkinlikler yapmışlar, eğlenmişler.
 
şimdiye kadar hıdırellezde hiç bir şey yapmadım. yani o batıl inançlardan...
ama bilişim dersi için yapsak mı :puhaha:
 
Hıdırellez Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşma günüdür.

Takvimlerde hızır ve kasım günleri vardır. Kasım günleri kış günlerini Hızır günleri yaz günlerini ifade eder. Hıdırellez hızır günlerinin ilk günüdür.

Hıdırelleze dini bir kutsiyet atfetmek yanlıştır. Hıdırellez bizim kültürel bir zenginliğimizdir

Ülkemizin bir çok yerinde Ağaçlara bez bağlamak, Bereket için yemek kaplarının üstünü açık bırakmak, türbelere kurban kesmek...vs gibi hıdırellez ile ilgili yanlış inanışlar ve uygulamalar vardır.
Bunlar hurafe olup, bunların dini ve ilmi bir dayanağı yoktur.
 
Geri
Üst