Bu soruyu çözene 1 milyon TL verecek

Kodla Büyü

karinca_52

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Cerit'in 1 milyon TL ödüllü matematik sorusu ise şöyle;

(7+30 üssü n) dizisi veriliyor. Buna göre,

a) İlk 169 asal tam sayıdan kaç tanesi bu dizinin terimlerini tam böler?

b) Bu asallar hangileridir?

c) Bölen bu asalların dizinin diğer hangi terimlerini tam böldüğünü gösteren kuralları çıkarınız.

d) Dizinin ilk 11 terimini asal çarpanlarına ayırınız

e) 1789379615459'a tam bölünen dizinin terimi var mı, varsa bu sayıya tam bölünen dizinin baştan 2. teriminde 'n' kaçtır?

http://www.haber7.com/neler-oluyor-haya ... tl-verecek

Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, kamuoyuyla paylaştığı matematik sorusunu çözene 1 milyon lira vereceğini açıkladı.

Asal sayılar ve denklemler üzerine hazırladığı sorularını çözene büyük ödüller vaad eden Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, 650 bin TL değerinde son model Mercedes otomobil ödüllü sorusunu kamuoyu ile paylaştı. Cerit, ödülünü 1 milyon TL'ye çıkardı. İnternette paylaştığı sorusunun çözümü için 1 ay süre tanıyan 56 yaşındaki matematikçi, "Bill Gates'in de ciddi anlamda rakibiyim. Mevcut bilgisayar ve hesap makinesi teknolojilerini çöp sepetine atabilecek çalışmalarım var. İmkan verilirse bunların daha gelişmişini yapabilirim." dedi.

1 MİLYON LİRA VERECEK

Bilgisayar teknolojisinin altyapısı olan asal sayılar üzerine 16 yıldır çalışma yürüten, 2 çocuk babası matematik öğretmeni Aydın Cerit, haber1919.com internet sitesinde yayınladığı 1 milyon TL ödüllü sorusunun çözülmesini bekliyor. Sorusunu çözen kişinin çıkmayacağını düşünen Cerit, daha önce de 1 ay ücretsiz yemek, emekli maaşı, 10 bin TL, dükkan, daire, yat ve 2012 model sıfır km Mercedes otomobil ödüllü sorular sormuştu. Sorularını çözenin çıkmadığını söyleyen Cerit, sorusunu doğru yanıtlayana 1 milyon TL vereceğini belirtiyor.

"ÇÖZEN ÇIKACAĞINI SANMIYORUM"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü mezunu Aydın Cerit, 1 milyon TL ödüllü sorusunun büyük yankı uyandırdığını belirterek, sürenin 15 şubatta sona ereceğini bildirdi. Sorunun çözümünde katrilyon çarpı katrilyon büyüklüğünde bir sayı ortaya çıkacağını belirten Cerit, "Çözen çıkmayacağını düşünüyorum. Çünkü buna benzer sorular da yapmış ve çözebilen çıkmamıştı. Çözmeye çalışanlar var. Takipçisi de giderek artıyor. Çözen çıkarsa taahhüdümü yerine getireceğim. Bu ödül şimdiye kadar verilmiş en büyük ödül. Sorum, matematik açısından sağlam ve pürüzü yok. Kendine göre bir hesaplama yöntemi yapabilenler soruyu çözebilirler." dedi.

BİLL GATES'E MEYDAN OKUDU

Microsoft'un patronu Bill Gates'e meydan okuyan matematikçi Cerit, "Bill Gates ve ekibine de İstanbul'daki temsilcisi vasıtasıyla bir soru gönderdim. Soru yerine ulaşmış. Ben 6 saatte çözdüm ama onlara 6 ay süre verdim. Bin rakamlı sayıyı asal çarpanlarına ayırabilecek misiniz dedim. Aradan 1 ay geçti. Cevap geleceğini de sanmıyorum. Bill Gates'in de bu anlamda ciddi rakibiyim. Çalışmalarımı, sayılarımı teknolojiye aktarabilirsem bilgisayarlar etkisiz kalacak. Bilgisayar teknolojilerini geliştirip, mevcutlarını çöp sepetine atabilirim." ifadelerini kullandı.

Sayıların gücünü hesap makinesi ve bilgisayara bağlı tüm sistemlere taşımayı hedefleyen Cerit, bununla ilgili ekip kuracağını da sözlerine ekledi.

Kimse iplememiş demiyorlarda kimse çözemedi diyorlar :D

Bu tip haberleri gördükçe aklıma aşağıdaki 100 altın 100 sopa hikayesi geliyor :
Birgün padişahın huzuruna bir adam getirmişlerAdamın bir hüneri varmış 100 adım öteden fırlattığı ipliği, 100 adım ötedeki iğnenin deliğine geçiriyormuş. Bunu başarmak tam 40 :!: yılını almış . Padişah"göster bakalım hünerini" demiş

Adam iğneyi bir sehpaya saplamış, sonra 100 adım geri gitmiş ve ipliği fırlatmış İplik iğnenin deliğinden geçmiş Padişah"tekrarla, tesadüf olmasın yoksa" demiş
Adam tekrarlamış, gene isabetPadişah tam 10 kere tekrarlatmış, 10'unda da iplik hedefi bulmuş

Padişah veziri çağırmış,"Şu adamı ödüllendirin 100 altın verin, 100 de sopa vurun"Adam"aman padişahım bu nasıl ödül" demiş

Padişah da " 100 altın hünerin için, 100 sopa da böyle lüzumsuz bir işe yıllarını harcadığın için" demiş. :puhaha:

Goldbach Kestirimini ispatlayana da 1 milyon $ var ve bu kesin veriliyor. O da asal sayılarla ilgili. Sanırım her çift sayının asal toplamlarının mevcudiyetini ispatlama idi konu. Yani diyelimki 8 sayısı 3 ve 5 in toplamından oluşuyor. 3 ve 5 asal. Aynı zamanda mesela 22, 11+11 şeklinde ifade edilebiliyor. Bunun isbatını istiyor adam. Her çift sayı asal toplamlar şeklinde ifade edilebilir mi?

Benim anlamadigim cozsen senin ne isine yarayacak.
uydu yapamaz firlatamazsin bilgisayar yapamazsin windows yapamazsin atomu parcalayamazsin.iste bilgisayar muhendislerimizin icler acisi hali ortada.

Bil.muhendisinin 2 senesi ufurukten derslerle geciyor.sirkete giriyor sil bastan cisco,mcse,web tasarim ogrenmesi gerekiyor.bir mikroislemci yapamiyoruz.yerim asal sayilari.tubitak bsk olmak istiyor herhalde

10 milyarı bi arada görmüş mü aceba önce o kadar para verecek miş allahım akıl ver

Bahsedilen kişi Samsun Elit Dershanesindeyken matematik öğretmenliğimi yapan Aydın Cerit hocamdır. Adam gerçekten matematik konusunda uzman birisi. Farklılar her zaman deli gibi görüldüğü ve hocamı tanımadığınız için verilen tepkileri haklı karşılıyorum. Ama daha önceleri bir başka sorusunda evinin tapusunu ortaya koymuştu. O soruya da bir cevap veren çıkmamıştı.
İyi ki tanımışım sizi hocam, bugünlere gelmemde emeğiniz yadsınamaz...

BBNET
Geri