Borsada yatırım yapmak , bir dükkana ortak olmaya benzer.İşletmenin paraya ihtiyacı vardır.Sahibi ,kredi çekip,faiz vermek yerine sahip olduğu %100 paydan bir kısmını satar.Alan , aldığı pay oranında oraya ortaktır.Şirket aynı şekilde çalışmaya devam eder.Yıl sonunda kar ederse,temettü dağıtır yani kar payı.Siz de payınız nispetinde kardan bir miktar alırsınız.Bu şekilde bakarsanız ben bundan daha helal bir yatırım düşünemiyorum.Ancak şunu da unutmamak lazım:kazanan,iş yapan şirkete ortak olmak isteyenler çıkar,mecburen ortaklara daha yüksek fiyat teklif ederler.Bu durumda aldığınızdan daha yüksek bir değere satabilirsiniz paylarınızı.Bu bi nevi ranta da girebilir,bu açıdan helaliliğini iddia edemem. Tabi doğru yatırımın şartları var.Bu şartlar borsada nasıl yatırım yaparım sorusunun da cevabıdır.Şöyle ki:
1)Şirket çalışıyor olacak,siparişleri,iş anlaşmaları güven verecek.Şirket web sitesi yatırımcı köşesi +
http://www.kap.gov.tr takip edilecek.
2)Şirketin payları kimlerde,yani müstakbel ortaklarınız bilinecek(siz daha almadığınız için müstakbel dedim).Bunun için takasbank verilerine ihtiyacınız var.aracı kurum üzerinden bu hizmeti alırsınız.
3)Bilanço okumayı bilecek,şirket bilançolarını inceleyecek,maliyet,stok,gider,gelir durumlarını anlayacaksınız.Bunun için nette araştırma yapacaksınız.Anlatan siteler var.
4)Makro ekonomik tanımları,dünyadaki gelişmeleri,hangisinin bizim için olumlu hangisinin olumsuz olduğuna karar verebilmelisiniz.
5)Hergün 1-2 ekonomi programını takip edecek,önemli ekonomist,yorumcu,haberciyi tweeterda takip edeceksiniz.
6)Portföy planlaması yapacak,olağanüstü birşey olmadıkça önemli yatırımlarınızı en az üç ay,belki 6 ay hatta 1 sene ve üzeri fiyat ne olursa olsun değiştirmeyeceksiniz.Fiyat için belli bir hedef ve stop-loss seviyesi belirlemiş olmalısınız.
7)Hedef,direç,destek,stop-loss tespiti yapabilmek için teknik analiz öğreneceksiniz.Bunları anlatan bir sürü site var.RSI,CCI,Bollinger,Fibonacci,Macd ile başlayın öğrenmeye derim naçizane.
Gelelim yapmamanız gerekenlere:
1)Eğer kaybederseniz canınızı yakmayacak miktarları sınır olarak almalısınız.Borçlanarak yatırım yapılmaz.Sakın tek atımlık barutla savaşa girmeyin.
2)kimsenin al-sat-tut tavsiyesini dinlemeyin.Bazı yatırım kuruluşları dahil.Zaten onlar da , sorumluluk almazlar.
3)Gaza gelmeyin,herkesin gittiği yol genelde zararla sonuçlanır.beklenti alınır,gerçek satılır.unutmayın!
4)Sabırsız olmayın.
5)Yatırımlarınızı ilgili,ilgisiz,zamanlı,zamansız konuşmayın.kimseden onay beklemeyin.
Sonuç olarak:
Bu ne be,bi yatırım yapalım dedim,dünyanın ev ödevi çıktı diyorsanız ya borsada yatırım yapmayın ya da illa yapacağım diyorsanız,herhangi bir bankanın A tipi hisse fonu alın.Onlar yukarıdakileri yaparlar zaten.
Kolay gelsin.