Bölümde server kurmak

Kodla Büyü

yaka

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
592
Merhaba arkadaşlar, sizlere bir kaç sorum olacak bilgileriniz paylaşırsanız sevinirim.
Bölümümüzde 3 laboratuvar var bu laboratuvarları tek server üzerinde toplamak istiyorum(45 Bilgisayar). Sizce bunu yapmak istersek başarabilir miyiz? Eğer başarabileceğimizi düşünürsek :roll:
Bu server düşüncesi içerisinde ;
1- Her öğrenci için bilgisayarlara kullanıcı adı ve şifre gibi elementler olmasını ve şifre ve kullanıcı adlarını serverden çekecek geriye kalan programlar öğrenci bilgisayarlarından kullanılacak
2- Aynı durum öğretmenler için fakat öğretmenler için ayrı masaüstü oluşturulacak
3- web tasarım gibi uygulama derslerin uygulamaları servere yüklenecek ve internetten görüntüleniyormuş gibi serverden yapılacak
4- server üzerinden öğretmenler sınavlarını oraya kaydetme özelliği eklenecek

gibi özellikler istiyorum. Bunları gerçekleştirebilmek için;
a- Bilgisayarın özellikleri neler olmalı
b- İşletim sistemi hangisini tavsiye edersiniz?
c- gerekli materyaller nelerdir? (Switch vb.)
d- Bunları yapabilmek için gerekli dökümanlar nerden bulabilirim?
 
Sayın hocam, bunların hepsini hatta daha fazlasını yapabilirsiniz.
a) Server (sunucu) Bilgisayarın özelliklerinin çok yüksek olmasına gerek yok, çünkü sunucuda program çalıştırmayı düşünmüyorsunuz, sadece kullanıcılara ait bilgilerin tutulması, belki web server, ftp server kurmayı planlıyorsunuz. Windows Server işletim sisteminin sistem gerekliliklerine uyan bir bilgisayar bulmanız yeterli olacaktır. RAM miktarınız en azından 4 GB olursa ve mümkünse SSD sabit disk kullanırsanız, performansınız iyi olur.
b) Bazı arkadaşlar linux server kurmanızı tavsiye falan edecekler ama bence pratiklik ve bilginizin yetersizliğini göz önüne alırsak Windows Server'ın elinizdeki bilgisayarlara uygun bir sürümünü (https://www.microsoft.com/tr-tr/cloud-p ... comparison) kullanmanızı, kullanım kolaylığı bakımından tavsiye ederim.
c) Mümkünse gigabit switch ve Cat-6 kablolama ağ performansınızın yüksek kalmasını sağlayacaktır.
d) Çözümpark (http://www.cozumpark.com/blogs/windows_ ... lum-1.aspx) vb. platformlardan yardım alabilirsiniz. Bunların dışında eğer işi kendinizi geliştirmek için de yapmak istiyorsanız, piyasadaki kurmayı düşündüğünüz server işletim sistemine uygun kitaplardan temin ederek, kaynak elde edebilirsiniz ama yine en iyi kaynak internetin kendisidir. Sunucuların, ağların çalışma mantığını öğrenmeniz durumunda çok zor şeyler olmadığını anlayacaksınız. Vaktinde Sistem Yönetimi adında hizmetiçi eğitimler düzenlenmişti. Ne yazık ki şu an düzenlenmiyor. Bu eğitimin çok faydasını görmüştüm.
Yapmak istediğiniz şeyler çok zor değil ama yine de bilen birilerinden yüz yüze eğitim, yardım almanız iyi olacaktır.
 
Yakuphan hocam çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için evet hem kendimi geliştirmek hem de bölüm içi gelişimi sağlamak istiyorum. Dediğiniz gibi bilgi noksanlığı fazla ve buna göre dediklerinizi yapmaya çalışacağım. Tamircilik işlerini artık bitirdiğimiz için bölüm içi gelişim yapabiliriz inşallah :++:
 
Arkadaşlar öğrenci bilgisayarların ilk açıldığında öğrencilere şifreler vererek onlarla açılmasını istiyorum. win 2012 r2 kurdum bunun için yardımcı kaynak filan var mıdır? yol gösterirseniz sevinirim.
 
Hocam şuan benim yapmak istediğim şeyi düşünmüşsünüz. Bende lab ı sunucu sistemine bağlamayı düşünüyorum. Yapacaklarımız aşağı yukarı aynı şeyler gibi. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımlarını esirgemezse mutlu oluruz.
 
Hocam evde internet yok okul interneti kullanabiliyorum YouTube haliyle açmıyor ;(
 
takip takip takip. bir arkadaş server işini detaylı anlatsa iyi olacak. mesela server ile kullanıcıların usblerini engelleme policy ayarları gibi, ağa bağlanama durumunda öğrencinin yetki ayarları gibi ve sadece belirli uygulamaların çalıştırılabileceği gibi. çok şey mi istedim acaba :)
 
Öncelikle sunucuya active driectory kurulmalı. Statik ip verilmeli sunucuya. Daha sonra her öğrenci için sunucu üzerinde hesap oluşturmanız gerekiyor. Her client bilgisayarı active directory yapısına dahil etmeniz gerekiyor. Tabi, sunucu ve istemci bilgisayarların aynı ağda olduğunu varsayıyorum. İstemci bilgisayarlar sunucuyu görmez ise dns numaralarını sunucunun ip adresi şeklinde güncelleyebilirsiniz.
 
takip takip takip. bir arkadaş server işini detaylı anlatsa iyi olacak. mesela server ile kullanıcıların usblerini engelleme policy ayarları gibi, ağa bağlanama durumunda öğrencinin yetki ayarları gibi ve sadece belirli uygulamaların çalıştırılabileceği gibi. çok şey mi istedim acaba :)
katılıyorum hocama..detaylı bir anlatim veya video anlatım olsa çok faydalı olacaktır..hangi işletim sistemi,hangi ayarlar vb....
 
Geri
Üst