bireysel emeklilik sistemi

Kodla Büyü

kobo26

Seçkin Üye
Seçkin Üye
arkadaslar hangi kurumdasınız nekeadr yatırıyorsunuz onerirmısınız nelere dıkkat etmelıyım

AVİVASA daydım benm dondurdum:) hocam sen öğretmensin zaten emekliliğin var yapıyorsan başkasının üzerine yap bence annene ya da babana filan çünkü hemen emekli olamıyorsun yaşı bekliyorsun, ve yatırdığın parayı çekeyim dedin an bayağı bir kesinti oluyor. ben dondurdum şu anda fon işliyor yatırdığım para kadar alabileceğimi anladığın an çıkmyı düşünüyorum ,

Anadolu hayat bireysel emeklilik, 50 liralık en düşük limitten girmiştim bikaç yıl önce. Şimdi ocak itibariyle devlet katkısı da geldiği için 100 teleye çıkardım.

2009dan beri vakıf emeklilikteyiz, şu an 120 lirada , ama gelecek ay devlet katkısından dolayı 200 liraya çıkarıcağız

Birkaç ay performansı izledikten sonra ben de yükseltmeyi düşünüyorum aslında.

Para biriktiremeyen insanların sadece para biriktirmek için kullanacagı bir sistem.
Eğer her ay bankadan 1gr altın alırım ben diyorsanız hiç bulaşmayın derim.
5yıldan önce çıkarsan giriş aidatı adı altında 8-10 ayda yatırdıgın parayı kesiyorlar.

hocam bir kaç gün önce halkbankasından başladım. mebile birlikte bir çalışmaları varmış. Başlangıçtaki kesintilerden muafız. Ayrıca yatırdığın paranı istediğin an çekebiliyorsun. paran fonda değerlendiriliyor. ben oğlum için başladım. ilerde elinde bir birikimi olur.

Arkadaşlar bunların hepsi para dubarası... Elemanın biri gelmişti okula iş bankasından, bir sigorta şirketi ismi söyledi şimdi hatırlayamıyorum ismini neyse, eleman kimseyi üye edemeyince "bu okulda kimseyi kandıramadık" gibisinden birşey söyledi. Ben zaten inanmıyordum bunların sistemine adamın o lafından sonra iyice soğudum. Belli bir süre içinde çekemiyormuşsun, çekersen kesinti oluyormuş, devlet bünyesinde imiş falan da filan, beni dinlerseniz hiç bulaşmayın. Paranız varsa uzun vadeli internet bankacılığı aracılığı ile altın alın, hem hesaplı hem güvenilir, iyi akşamlar

aman sakın bulaşmayın geri çıkayım desen yarısını kesiyorlar.Vakıf emeklilikteydim hiç memnun kalmadım.paramla rezil oldum diyebilirim.Devletin ödediği %20 yiş geri alabilmek için vakıfın ödendi faturasını ilçeye ibraz etmeniz lazım. bu külfet hadi bun u yaptık diyelim adamlar öyle bi zamanda faturayı kesiyorki (son günde) mutemette ben maliyeye gönderdim evrakları diyor geç kaldın felan derken %20 yi 10 ayda sadece 2 kere alabildim.1100 lira verdim vakıf emeklilikten çıkınca 480 lira geri ödediler resmen bir tuzak sakın kanmayın...ÖZELLİKLE VAKIF EMEKLİLİK ÇOK REZİL ETTİ BENİ müdür yardımıcımız iş bankasından emeklilik yatırıyordu iş bankası faturayoı zamanında gönderdiği için sorun yaşamadı amaher ay ilçeye evrak getir götür uğraşısı var bilginize...

Sistemden çıkarım diye düşünen varsa sisteme hiç girmesin. Amaç birikimse gidip parayı bankaya yatırın ya da aylık altın alın. Buraya yatırdığınız parayı unutun. Allah ömür verirse 56 yaşına geldiğinizde sistemden emekli olursunuz ya da kaybınız olmadan paranızı getirisiyle geri alırsınız. Ölürsenizde vekilin parayı alıyor sıkıntı yok yani:)

Ben 5 sene durayım da para biriksin çıkarım derseniz mantığı yok yani. Cazip tarafı devletin yatırdığınız oranın %20 si kadar bonus vermesi. Çift gelirli arkadaşlar için çok iyi.

Bu ülkede bir konuyu hem devlet hem de bankalar ısrarlarla vatandaşa iyi bir şeymiş gibi gösterip reklamını yapıyorsa uzak durmak lazım. :!: Zamanında çalışanlardan NEMA ve KEY adı altında yıllarca kesintiler yapıldı. Yıllar sonra o paralar gerçek değerinin çok çok altında komik rakamlarla vatandaşa ödendi. Bir çok vatandaştan da kesinti yapıldığı halde sistemde kayıtları görünmediği için parası verilmedi. Sürekli yeni KEY listeleri yayınlanıyor.

Bizim neslin emekliliği zaten hayal. Devlette şu an için 60 yaş şartı var. Bireysel emeklilikte de maaş alabilmek için 56 yaşını beklemek gerekiyormuş. Maaş dedikleri de benden aldıkları anaparayı 95 yaşına kadar yaşayacağım farzedilip taksitlere bölerek geri ödemeleri. Bu arada ölürsem yatırdığım para da yanacak. Çok şükür bir 28 yıl yaşadım. Emekli olabilmem için bir o kadar daha yaşayabilmem lazım. 46 yaşımı görebilirsem bireysel emekliliği düşünürüm. Şu an her ay 1 gr altın alsam ya da 100 TL vadeli hesaba yatırıyor olsam getirisi bireysel emekliliğinkinden çok daha fazla olur.

Sosyal güvenlik uzmanı Ali TEZEL'în bu konuda verdiği bilgiler çok aydınlatıcı http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=2678
Bu sayfalarda da güzel bilgiler var;
http://forum.donanimhaber.com/m_47939323/tm.htm
http://www.torbam.com/2012/01/bireysel- ... -uzak.html
http://web2.egm.org.tr/webegm2/yeni_web ... j_main.asp

Yeni doğan kızım iiçin bireysel emeeklilik yaptırmayı düşünüyorum ilerisi için. Bu durumda %20 lik geri ödemeyi alabiliyormuyuz acaba. Bilgisi olan var mı arkadaşlar ?

iskorbit_x' Alıntı:
Yeni doğan kızım iiçin bireysel emeeklilik yaptırmayı düşünüyorum ilerisi için. Bu durumda %20 lik geri ödemeyi alabiliyormuyuz acaba. Bilgisi olan var mı arkadaşlar ?

vergi iadesi yok artık hocam, sizin aylık ödemenizin 25%'i kadar bir payı da devlet artı olarak yatırıyor. Yani aylık 100 tl siz yatırırsanız 25 tl'de devlet ek bir hesapta biriktiriyor.

omd' Alıntı:
Anadolu hayat bireysel emeklilik, 50 liralık en düşük limitten girmiştim bikaç yıl önce. Şimdi ocak itibariyle devlet katkısı da geldiği için 100 teleye çıkardım.

hocam bende anadolu hayat emeklilik ödüyorum en düşük seviyeden..ocak itibarı ile nasıl bir katkı geldi anlatabilirmisiniz? bende mi artırsam :shock:

Bihruze' Alıntı:
omd' Alıntı:

hocam bende anadolu hayat emeklilik ödüyorum en düşük seviyeden..ocak itibarı ile nasıl bir katkı geldi anlatabilirmisiniz? bende mi artırsam :shock:

Ocak itibari ile 25% devlet katkısı var hocam. Ben 100 tl yatırıyorum hesabıma, devlet de 25 tl atıyor kenara benim için :D

benim de 145 ti anadolu hayatta. 3. yıla gelmek üzereyim. 5 yıl bir dolsun bakalım ne olacak.

birde ocak itibariyle devlet desteğini almak için herhangi birşey yapmak gerekiyor mu? otomatik mi ekleniyor?

designbote' Alıntı:
benim de 145 ti anadolu hayatta. 3. yıla gelmek üzereyim. 5 yıl bir dolsun bakalım ne olacak.

birde ocak itibariyle devlet desteğini almak için herhangi birşey yapmak gerekiyor mu? otomatik mi ekleniyor?

Otomatik ekleniyor, internet sitesinde ayrı bir bölümde gözükecek o meblağ.

@designbote hocam senin toplam prim yatırımın ve hesabındaki toplam birikmişin ne kadar oldu? bir de hangi fon dağılımını kullanıyorsun?

ben halkbankasının öğretmenler gününe özel kampanyasından faydalandım.. 200 kusur falan para kesiliyor benden.. aslında her ay düzenli para yatırma huyu olan arkadaşlar buna bulaşmadan para biriktirmeleri mantıklı fakat her zaman her koşulda kenara para atmak mümkün olmadığı için, bir nevi zorla benden para kesilmesi daha cazip geldi.. 5 yıldan önce parayı ellemeyi düşünmüyorum açıkçası...herkese kolay gelsin..

hiç bir banka sizin üzerinizden para kazanmayacaksa size iyilik olsun diye sizin birikim yapmanızı sağlamaz.
ülkemizde devlet bile bankalara söz geçiremiyor, bankalar oradan buradan halkı tırıklıyor. canım vatandaşımda gelecekte emekli olacağım hayalleri kuruyor.
Emeklilik birikimi çok uzun bir süre, diyelim ki şuan 30 yaşınızdasınız, 56 yaşında birikmişi alıcaksınız yani 26 yıl para yatıracaksınız. Bu 26 yıl içerisinde hiç mi develüasyon, hiç mi kriz olmayacak arkadaşlar. Bu sistem avrupada çalışıyor ama canım ülkemde olmaz olmaz olmaz.

ha illa ki banka ile çalışıp birikim yapıcam diyorsanız, uzun vadeli kredi çekin hiç olmazsa bankaya ne kadar para(faiz) vereceğinizi, sizin elinize ne geçeceğini bilirsiniz. örneğin bir ev alırsanız elinizde somut bir yatırım olur. Ama emeklilik sistemi sakat.
oda olmadı gram gram altın alın, altın dünya üzerinde değeri sürekli olarak yükselen ve gittikçe rezervi düşen madendir.

bu arada unutmadan yazmak istiyorum, sizi emekli edeceğini iddia eden bankalar devlete emeklilik yaşını önerirken kaç yaşı teklif ettiğini bir araştırın derim. bu yaş bugün 56 yarın 65 başka zaman 79 olabilir bunu unutmayın.

hgx2' Alıntı:
hiç bir banka sizin üzerinizden para kazanmayacaksa size iyilik olsun diye sizin birikim yapmanızı sağlamaz.
ülkemizde devlet bile bankalara söz geçiremiyor, bankalar oradan buradan halkı tırıklıyor. canım vatandaşımda gelecekte emekli olacağım hayalleri kuruyor.
Emeklilik birikimi çok uzun bir süre, diyelim ki şuan 30 yaşınızdasınız, 56 yaşında birikmişi alıcaksınız yani 26 yıl para yatıracaksınız. Bu 26 yıl içerisinde hiç mi develüasyon, hiç mi kriz olmayacak arkadaşlar. Bu sistem avrupada çalışıyor ama canım ülkemde olmaz olmaz olmaz.

ha illa ki banka ile çalışıp birikim yapıcam diyorsanız, uzun vadeli kredi çekin hiç olmazsa bankaya ne kadar para(faiz) vereceğinizi, sizin elinize ne geçeceğini bilirsiniz. örneğin bir ev alırsanız elinizde somut bir yatırım olur. Ama emeklilik sistemi sakat.
oda olmadı gram gram altın alın, altın dünya üzerinde değeri sürekli olarak yükselen ve gittikçe rezervi düşen madendir.

bu arada unutmadan yazmak istiyorum, sizi emekli edeceğini iddia eden bankalar devlete emeklilik yaşını önerirken kaç yaşı teklif ettiğini bir araştırın derim. bu yaş bugün 56 yarın 65 başka zaman 79 olabilir bunu unutmayın.
Böyle "olmaz olmaz" mantığıyla gidersek hiç bir sistemde bir adım bile ileri gidemeyiz. Bu bireysel emeklilik sisteminin tutmaması, insanlara zarar vermesi için nasıl bir gerekçe gösterebilirsiniz acaba?
Varsayımlarla hareket etmeyi bırakalım artık. Geçmişte krizler oldu diye bundan sonra da illa olacak diye bir kaide mi var. Bankalar tabiki kazanacaklar, bedava iş yapmazlar. Böyle bir sistemin elbet hizmet bedeli olacaktır.
10 yıl kesintisiz prim yatırdıktan sonra emekliliği haketmiş oluyorsunuz. Ondan sonra sürekli prim yatırma zorunluluğu yok. Param çoğalsın derseniz istediğiniz gibi yatırabilirsiniz. Yok benim yatırdığım yeter derseniz 10 yıldan sonra 1 kuruş bile yatırmazsanız da olur, sadece maaş almak için 56 yaşını bekleyebilirsiniz. Kaldı ki istediğiniz an (bu ilk yılın sonu bile olabilir) yatırdığınız parayı toplu olarak çekebilirsiniz.

Ayrıca devlet güvencesinde olan bir sisitem olduğu için 3. şahıslar paranıza müdahale edemiyor. Yani ilerde bir hacizle karşı karşıya kaldığınızda (hani varsayımlarla hareket ediyorsunuz ya) hiç kimse sistemdeki paranıza dokunamıyor. Cem Uzan'ın bütün varlığına devlet el koyduğu halde nasıl yurt dışında gününü gün ettiğini bir araştırın isterseniz.

Arkadaşlar vergi iadesi olmadığı için peki okula makbuzun bir nüshasını vermeye gerek varmı artık?? Yani önceden Maaşa %15 katkısı oluyordu.. Şimdi kenara birikiyor %25 oran... Sizler okula teslim ediyormusunuz her ay??

bende anadolu hayat emeklilik üyesiyim. devlet katsı hariç 187 tl ödüyorum. devlet katkısıda arkadaşlar ay sonlarına doğru yatacak. bizim herhangibir şey yapmamıza gerek yok. ben şahsen asla vazgeçmeyi düşünmüyorum. ayda 1 çeyrek alırım işi hikaye. ama 56 yaşına kadarda yatırmayı düşünmüyorum. amacım 10-15 yıl yatırıp paramı çekmek. çocukların o zamanki yaş ve ihtiyaçlarını düşünerek başladım bende. 10 yıl sonra çıkma halinde toplu parada %10 kesinti olur. o da zaten o zaman alınacak devlet kaktısının %60 ile karşılanır. yani çok getiri olsada olmas-ada kesintinin bu şekilde telafi edileceğini düşünüyorum

alitevetoglu34' Alıntı:
anadolu hayat ayda 160TL yatıyor; 8.yıl totalde 15400 biriken.
hesabınızı yapın işte.

8 yıldır hep 160 yatırmadınız değil mi hocam? Toplam prim yatırımınız ne kadar?

Anadolu Hayat Bireysel Emekliliğe 2011 yılının 10. ayında başladım. Yaklaşık 15 ay oldu. Ayda 200 TL üzerinden yıılık (2.400 TL) yatırıyorum. Size de kesinlikle tavsiyem imkanınız varsa yıllık yatırın. Hem kesintisi %2 ye düşüyor hemde getirisi daha fazla oluyor. Şu anda hesapta 5.400 TL olmuş. Geçen aylarda maaşa 30-35 TL gibi bir katkısı oluyordu. 500 de öyle gelmiş 15 ayda. Şu anda çıkıyorum desem bile zararım yok, hatta kar bile var. Kesinlikle piyasaları takip edip Fonları zamanında değiştirmek ve dağıtmak önemli.

alitevetoglu34' Alıntı:
anadolu hayat ayda 160TL yatıyor; 8.yıl totalde 15400 biriken.
hesabınızı yapın işte.

sayın dkc hocam, arkadaşın verdiği bu bakiye bile durumu anlatmaya yetiyor
160*12*8=15360 eder parasını çekmek istediğinde yapılacak üstüne kesintileri de (ki en az %10 dur) ekleyin hesabını çıkarın.
Paranız çoksa yatırın napiyim :mrgreen:

BBNET
Geri