Hocam katılmasanız olmuyor mu?
Çok araştırdım kendi adıma 5 seneye yakın kaldım, eşim için 3 sene kaldım; anadolu hayatta (ankette iş emeklilik diye ayrı vermişsiniz ama aynı diye biliyorum) ve vakıf emeklilikte. Girişte fazla bilgili değildim yönetim gideri filan fazla kesiliyordu, öğrendikçe planları değiştirerek bunları sıfıra yaklaştırdım, bilmeyen arkadaşlarıma bunlar %6 kesiyor başlamadan eksiyle yatırıyorsunuz diyordum, olur olur diyorlardı ama aşırı yönetim gideri ödüyorlardı, anlatamıyordum.
Daha sonra fonların birşey getirmediğini öğrendiğimde fon değiştirmeyi öğrendim. Her gece takip ediyordum (borsayı o kadar takip etsem köşeyi dönerdim

)
Ne oldu diye sorarsanız; ev almak çıkarken ödediğim paranın altındaydı birikim, son hafta da biraz toparlayınca birikimimi (anapara) ancak kurtardım.
Hesaplıyordum kendi sitelerinde emeklilikte ikramiye ne kadar olur diye, 30 sene sonra emekli olduğumda birikimimi alırsam yatırdıklarımın iki katı olur gözüküyor; az aşağı az yukarı. Çok bilmişlik olmasın ama bugün için başka herhangi bir yatırım aracına yatırırsam yatırayım 30 sene sonunda iki katında fazla getirisi olur diye tahmin ediyorum (şu kadar kenara atarım demekle öyle kolay olmuyor tabi).
Gelelim son popüler uygulamasına; %25 devlet katkısına, önceki sistem daha iyi idi bence en azında %15-%20 vergi dilimi avantajını çıkarken son mahkeme kararlarıyla stopaj olarak birikiminden düşmüyorlardı, birikimini kesintisiz alabiliyordun ne zaman çıkarsan, şimdi %25 katkı var ama 56 yaşında emekliliğe hak kazandığında alacağım dersen öyle veriyorlar değilse; ilk 5 sene çıkarsan %25 devlet katkısının %15ini alabilirsin, 10 sene sonra %60ını, beklersen 30 sene filan hepsini alabilirsin (rakamlarda ufak hatalarım olabilir). Küçük detayları iyi bilmek gerekiyor.
Sistemin içindeyken bir bankacının 10 yıllık yatıracağın birikiminizi şimdi verin, 56 yaşını beklemeden alacağınız emekli maaşını ben şimdiden başlatayım dediğine şahidim.
Genel olarak bildiğim kadarıyla sistemi geceyarısı anlatmaya çalıştım.
Gelelim sorunuzun cevabına;
illa ki ben bu sisteme gireceğim derseniz de öncelik şirketten çok plan önemli, yani kesintisi en az olanları (yönetim gideri, vb.) araştırın. Ama şöyle de bir ayrıntı vereyim Allah uzun ömür versin 30 sene sonra emekli olursanız o zaman hâlâ piyasada varolabilecek iş, ziraat, halk, vakıf gibi şirketlerden yana araştırmanızı tavsiye edebilirim.
Yazdıklarım yaşadıklarımdan edindiğim kendi fikirlerimdir, bir yanlışım varsa affola, sağlıcakla kalın...