Bir soru- BTR müdür yorumu

Kodla Büyü
csevercan1' Alıntı:
BTR rehberliği görevi alan bir arkadaşımda bana şöyle bir soru geldi;

Okulunda toplam 34 saat ders var ve 2 BT öğretmeni çalışıyorlar. A öğretmeni BTR görevi istemiyor ve 28 saat derse giriyor, B öğretmeni 6 saat derse giriyor. B öğretmeni 6 saat ders ile BTR görevine başvuru yapıyor ve valilik oluru ile kendi okulunda BTR öğretmeni oluyor.

İdare sonradan ders programı değişikliğine gidiyor ve A öğretmenine 18 saat BTY dersi veriyor, geri kalan dersleri diğer branşlardan vererek 30 saate tamamlıyor. B öğretmenine ise 10 saat daha ders vererek toplam 16 saat ders veriyor. "Dayanak olarak da maaş karşılığı kadar derse girmek zorundasın hocam" diyorlar.

Bu durumda idare haklı mıdır, yoksa öğretmen mağdur durumda mıdır? Yönetmelikten bir sonuç çıkaramadım, emsal bir durum söyleyebilecek arkadaşlardan yorum bekliyorum...
btr görevlendirmesine göre 28-6 dağıtsa bir sorun olmaz belki ama btr görevlendirmeleri ile ilgili yönetmelikte ders sınırlaması olmasada bir müdür olaya sadece o yönetmelikle bakamaz elbet, gereksiz ekders ödenmesinden dolayı müfettişler müdüre soruşturma açabilir bu yüzden müdür bunuda değerlendirmek zorunda.
burada mantıksız olan btr görevi başvurusu yapıldıktan sonra ders programınızın değişmesi olmuş, eğer müdür bey bunu böyle yapacağını önceden söylemiş olsaydı sizde ona göre davranırdınız, bu durumda en mantıklı şey ikinizinde btr görevi istemesi olurdu galiba.
 
Btr görevi olan öğretmen 6 ila 10 saat arası ders yükü zorunludur. yani 6 saatten az 10 saatten fazla olamaz. Müdür yardımcıları gibidir. Hangi müdür yardımcısı 20 saat derse giriyo. Btr yönetmeliğinde ders yüküyle ilgili bi kısım var bulup göndericem şimdi.
 
yadigartbaykal' Alıntı:
kumsal540' Alıntı:
hocam ben şimdi btr değilim ama 2.5 yıl yaptım bir okulda 8 saat derse girdim diğer okulda 6 saat ve hiç ders olmasa bile btr olunur maaş karşılığı diye bir şey yoktur.
2,5 yıl önce btr yoktu hocam yanlış bilgilendirmeyelim
açık getirilmeyen konularda Formatörlüğün yönetmelikleri geçerli olur diye bir madde vardı sayın hocam sizde yanlış bilgilendirme yapmayın.
 
hastasıyız dede' Alıntı:
24-26 saatle nasıl bir okulda 2 bt öğretmeni oluyor bende onu anlamadım
Belki bir önceki sene şube fazlaymıştır, bu sene azalmıştır. başka mantıklı bir açıklama gelmiyor akla. bir de ben bu 6 saat derse girerek bölge normunu nasıl kurtarıyorlar onu anlamadım.
 
BTR ye 6-10 saat arası ders verilebilir ifadesini nerden buldunuz
 

Ekli dosyalar

  • btr.jpg
    btr.jpg
    98 KB · Görüntüleme: 474
Ya arkadaşlar 6-10 saat olayı nereden çıkıyor. Dersi dışında BTR olan öğretmeni başka derse sokamazsın. Eski yönetmelikle ilgli o 6 saat kafalar hala eskide biraz değişelim lütfen
 
Norm fazlası olmayan sınıf öğretmeni göz göre göre yatmak için BTR oluyor da hiç bir şey olmuyor, bizim dersimiz, ücretimiz, devleti zarara uğratmak oluyor ya...
üstelik 21 saat ders + BTR olup tek teneffüs yapmadığımız günler varken.
vay arkadaş yaa...
 
csevercan1' Alıntı:
BTR rehberliği görevi alan bir arkadaşımda bana şöyle bir soru geldi;

Okulunda toplam 34 saat ders var ve 2 BT öğretmeni çalışıyorlar. A öğretmeni BTR görevi istemiyor ve 28 saat derse giriyor, B öğretmeni 6 saat derse giriyor. B öğretmeni 6 saat ders ile BTR görevine başvuru yapıyor ve valilik oluru ile kendi okulunda BTR öğretmeni oluyor.

İdare sonradan ders programı değişikliğine gidiyor ve A öğretmenine 18 saat BTY dersi veriyor, geri kalan dersleri diğer branşlardan vererek 30 saate tamamlıyor. B öğretmenine ise 10 saat daha ders vererek toplam 16 saat ders veriyor. "Dayanak olarak da maaş karşılığı kadar derse girmek zorundasın hocam" diyorlar.

Bu durumda idare haklı mıdır, yoksa öğretmen mağdur durumda mıdır? Yönetmelikten bir sonuç çıkaramadım, emsal bir durum söyleyebilecek arkadaşlardan yorum bekliyorum...

müdürün 6 saat derse giriyormu fiili olarak...
 
yapılan işlemde kötü niyet aramayın hocam benzer bir durumda norm fazlası görünüp neredeyse tayini çıkacaj arkadaşım vardı, sendika falan çok uğraştılar. bence norm fazlası olmamanızı düşünmüş olabilirler.
birde ben görevlendirmeyle çalıştığum sene gelen müfettiş ders saatimin maaş karşılığını doldurmamasından dolayı soruşturma açmak istemişti, bana olacak birşey yoktu ama idareyi zor durma düşürdü. öyle böyle derken ders saatini 15 e doldurduk.
bence idarecileriniz anlattıklarıma benzer bir durumla karşılaşmamak için yapmıştır. formatörlükte maksimum 15, minimum 6 derse girer ibaresi vardı ama btr de derslerden arta kalan zaman dediği için idarecinin 15 saatin altında ders verebilmesi için bir dayanağı kalmıyor.
 
benim durumum biraz farklı ama kadromun bulunduğu yerde 6 saat ders var.liseyede geri kalan kalan 4 gün gidiyorum.maaş karşılığını doldurmuyorum.Yönetmelikte okulundaki bt derslerine girmek ve yerine başka öğr görevlendirilmeme şartı var btr ciler için.baya esnek bir durum var sizde.ben olsam yönetmelikte maaş karşılığını doldurma şartı olmadığını ve idareden maaş karşılığını doldurmam gerektiği ile ilgili madde göstermesini isterdim.aynı zamanda il koordinatörüyle görüşürdüm.tabii idareyle aram kötüyse.iyiyse çok takmazdım.ucu açık bi durum
 
Değerli Meslektaşlarım;

sizleri üzecek biliyorum ama öncelikle sizlerle bir kaç bilgi paylaşıp daha sonra kendi anımı anlatayı ve hocamızın sorusuna kendimce cevap vereyim.
Forum üzerinde yaşanan tartışmalar okumayı sanırım özellikle mevzuatla ilgili okumayı sevmememizden açmazlara girebiliyor. Önce bu okuma kısmına açıklık getirelim ki ileride mahçup olmayın.

Resmi işleyişte
kanunlar çıkar,
kanuna aykırı olmayacak yönetmelikle hükümler belirtilir,
yönetmelikte belirtilen esaslara uygun genelgeler düzenlenir,
açıklama ihtiyacı varsa genelgede belirtilen esaslarına uygulanabilirliği ile ilgili yönergeler düzenlenir.

Birde merkezden TAŞRA'ya ne oalcağına yönelik gönderilen resmi yazılarımız vardır.

Öncelikle sizlerin dediği gibi bizim görevlendirmemizi ve esasları düzenleyen şey bir yönetmelik (bırakın onu bir genelge bile) değildir. Resmi yazı ve yazı ekidir. O sebeple o yönetmelik böyle diyor bu yönetmelik emrediyor gibi söylemler sizleri İlber Hoca deyimiyle YARI CAHİL gösterebilir.

Gelelim ANI kısmına;

benim eşimde BT öğretmenidir ve kurumunda 18 saat görevi olduğu için ilimizde kurulan komisyon tarafından 2 gün başka bir okula BTR olarak görevlendirilmiş durumdaydı, çalıştığı kurum idarecisi ders sayısı değiştiğini yeni programla 21 saat derse gireceğini bunun böyle oması gerektiğini söyledi. Bu elbette hoşuna gitmedi ve durumu bana iletti, bende bir süre okuma yaptıktan sonra karar veremeyince İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hukuk birimindeki şube müdürümüze ve Destek Hizmetlerinde Mevzuat hakimliğine inandığım diğer bir şube müdürümüze danıştım. İkisinin yorumuda Ders ve Ek ders Saatlerine ilişkin karar(bakanlar kurulu kararıymış ve dayanağı 439 sayılı kanun) bir yazı ile değiştirilemez yada genişletilemez okul müdürünün yorumu doğrudur hocam dediler. Ha ikili ilişkilerle görülmeye bilir. Kamu yararı başlığı altında resmi yazı uygulanmaya çalışılıyor olabilir birşey diyemem ama bana resmi görüş gelirse "öğretmenin 15+6 saat derse girmesi kanun ile düzenlenmiştir asli görevi dersidir" demem gerekir şeklinde cevap aldım. Personelden sorumlu şube müdürüm bunu yeni duyduğunu elbette tüm resmi yazıları okuma fırsatı olmadığını belirtip.
Peki öğretmenin okulunda maaş karşılığındna az dersi varsa ama bulunduğu ilçede ihtiyaç varsa ne olduğunu sordu. Resmi yazıda bu durumda öğretmenin kendi okulunda kalması gerektiğinin yazıldığını belirttim. BU DURUMUN AKLINA YATMADIĞINI BUNUN YEGİTEK'e DEĞİL BAKANLIĞA GÖRÜŞ OLARAK SORULMASI GEREKTİĞİNİ söyledi ama soru gelmeden durduk yerde görüş soramam nasıl uyguluyorsanız evam edin hocam dedi. Konuşmamız sonlandı. Eşimle görüşüp bunun resmi görüş olarak sorulmasının bir sonucu olmayacağını belirttim.
Akabinde eşim görevledirme günlerinden Perşembe günü öğlene kadar derse girdi ve öğlenden sonra diğer okula geçti.

Belkide o sebeple iyi niyetle geçmiş dönemlerde 6-10 saat ibaresi ile düzenlenen durum günümüzde sessizce ortadan kaldırılmıştır.

Özetle: Hocam kişisel bir durum mu, mevzuat tutkunluğundan kaynaklı bir yapı mı, okuldaki ders ihtiyacı ile ilgili bir süreç mi bilmiyorum ama bunu yapan müdür resmi yönden doğruluğu olan birşey yapıyor.
 
Hocam uzun ve güzel bir açıklama yapmışsınız ama maalesef sorun tam olarak bu değil..
Ülkemizin asıl sorunu kanunların nasıl yazıldığı değil nasıl uygulandığı.. Durum böyle olunca aynı kanuna yada yönetmeliğe göre farklı uygulamalar yapılabiliyor.. Tam olarak mevzuatı düzenli bir ülke olmadığımız ve yasaları değilde kişileri önplana çıkardığımız için bu sorunlar hep kalacaktır.. Yakın zaman da da çözülebileceğini asla düşünmüyorum.. :(
 
Hocam ülke yada ülkeler ve hukuk tartışmaları ayrıca yapılır ama burada arkadaşın sorusu tam olarak bu sanırım.

Beşiktaş'ta katıldığım bir programda Burhan KUZU yada SÜheyl BATUM(alakasız oldu ama ikisinde biri valla) kanunlar yazılırken hukukçular tarafından açıkları düşünülüp öyle yazılır demişti. Bu söz hiç aklımdan çıkmaz o günden beri.

Aslında mevzuatı düzenli ülkeler üzerinden konuşmak lazım nasıl uygulanıyor diye.
Bu başlıkta tartışılan mevzuat düzensizliği değil teknik bilgisizlik,
hukuk birimi yada Destek Hizmetleri birimi gayet net açıkladı yönetmelik kanuna dayanır ve bunlar(yönetmelik-genelge-yönerge) birbirine aykırı olamaz diye.

Bizler buna sadece öğretmen arkadaşlarımız değil okul idarecilerimiz ve hatta üst idarecilerimizde dahil yönetmelik nedir, yazı nedir bilmiyoruz. Bir tek kanun nedir onu biliyoruz allah'a şükür.

Bu örnekteki hocam için cevap çok açık;
öğretmen 15+6 saat derse girmekle yükümlüdür bunun yerini BTR-PDR-ÖTV gibi isimlerle türetilmiş görevlere bıraktıramazsınız,
yapmaya niyetliyseniz bile(MERKEZ TEŞKİLATTAN BAHSEDİYORUM) mert olup resmi yazıyla amirleri ve memurları mağdur etmez bunu bakan imzasına yada ek ders kararı bakanlar kurulu kararı olduğu için bakanlar kuruluna taşırsınız.
 
Bilmiyorum da hocam benim taşra teşkilatlarında (sadece Meb için değil başka kurumda da çalıştım) ildeki yöneticilerin ve idarecilerin insiyatifinde işlerin yürüdüğü.. Hani burdaki durumda da aslında son nokta da idareci ne isterse o olacak.. En basitinden okulda kaç saat durmamız gerekiyor tartışmasında bile çok farklı yaklaşımlar söz konusu..
 
BT Öğretmeninin aylık karşılığı okutacağı derslere Proje Hazırlama dersi de dahil edildi. Öğrenciler bu dersi seçerse bu derse de BT Öğretmeni girmeli. Bazı okullarda Proje Hazırlama dersine alakasız branşlardan öğretmenlerin girildiği görülüyor.
 
BBNET
Geri
Üst