Bir soru- BTR müdür yorumu

Kodla Büyü

csevercan1

Aktif Üye
BTR rehberliği görevi alan bir arkadaşımda bana şöyle bir soru geldi;

Okulunda toplam 34 saat ders var ve 2 BT öğretmeni çalışıyorlar. A öğretmeni BTR görevi istemiyor ve 28 saat derse giriyor, B öğretmeni 6 saat derse giriyor. B öğretmeni 6 saat ders ile BTR görevine başvuru yapıyor ve valilik oluru ile kendi okulunda BTR öğretmeni oluyor.

İdare sonradan ders programı değişikliğine gidiyor ve A öğretmenine 18 saat BTY dersi veriyor, geri kalan dersleri diğer branşlardan vererek 30 saate tamamlıyor. B öğretmenine ise 10 saat daha ders vererek toplam 16 saat ders veriyor. "Dayanak olarak da maaş karşılığı kadar derse girmek zorundasın hocam" diyorlar.

Bu durumda idare haklı mıdır, yoksa öğretmen mağdur durumda mıdır? Yönetmelikten bir sonuç çıkaramadım, emsal bir durum söyleyebilecek arkadaşlardan yorum bekliyorum...

Ekleme / Düzeltme : BTY derslerini eğer öğretmen varsa sadece BT öğretmeni verir. BT dersleri sizin aranızda istenildiği şekilde paylaştırılır. BTR görevlendirmesi dersin önüne geçmiyor. 19 A öğretmeni 15 siz alırsınız. Ama BTY her sınıf için 2 saat olduğundan 16 saat almanız normaldir. Yapılan işte sorun gözükmüyor

Diğer arkadaşın bt harici dersleri branşı olmadığı için istememe hakkı var. Eğer o şekliyle kabul etmişse mecburen kalan derslere siz gireceksiniz zaten. 16 saat ders fazla değil. Artık günde 3 saat ders yaparsınız. Derslerin olduğu zamanlarda diğer işlerle uğraşmayın akıllanırlar. Yada şimdi dersim var sonra diye bikaç şeyi bekletirsiniz :D Orası yeteneğinize kalmış.

Hocam müdürünüz haklı olarak A öğretmenine okulunuzda boş geçen ders olmasın diye diğer branşlardan ders vermiş. B öğretmeni BTR olduğunuz için ve Bilgisayar dersinden başka ders verilemediği için A öğretmenindeki bazı bilgisayar derslerini alarak B öğretmenine vermesi de normal. B öğretmeni BTR olsa bile okuldaki kalan bilgisayar derslerine girmek zorundadır. Çünkü BTR durumunda öncelik derstir.

omd' Alıntı:
Derslerin olduğu zamanlarda diğer işlerle uğraşmayın akıllanırlar. Yada şimdi dersim var sonra diye bikaç şeyi bekletirsiniz :D Orası yeteneğinize kalmış.
:puhaha: zaten dersin varken başka bir şeyle uğraşmaman gerekir. maalesef bizim dersimizde ders bölünmesi çok sık oluyo

hocam ben şimdi btr değilim ama 2.5 yıl yaptım bir okulda 8 saat derse girdim diğer okulda 6 saat ve hiç ders olmasa bile btr olunur maaş karşılığı diye bir şey yoktur.

Böyle bir durumda BTR olmayan A öğretmeni 15 saati doldurur öncelikle. (ders sayısı çift olduğundan 16 saat). Kalan dersler maaş karşılığını doldurana kadar BTR olan B öğretmenine verilir.. Geriye yine ders kalırsa BTR ye en fazla maaş karşılığı ders verilebileceğinden kalan ders saati A öğretmenine verilir. Yönetmelik ya da görev yazısı vs böyle diyor.. Burada amaçlanan derse girebilecek öğretmen varken ders ücreti ödenmemesi.. En fazla maaş karşılığını dolduracak kadar ders görevi verilebileceği de yazıda belirtilmiş durumda.. İlk durumda okulda BTR olduğu halde diğer öğretmenin yaklaşık 16 saat ek ders alması "devletin zarara uğratılması" şeklinde sayılıp soruşturma sebebi olabilir.

wanagot' Alıntı:
Böyle bir durumda BTR 15 (ders sayısı çift olduğundan 14 ya da 16) diğer öğretmen geri kalan derslere girer.. Yönetmelik ya da görev yazısı vs böyle diyor.. Burada amaçlanan derse girebilecek öğretmen varken ders ücreti ödenmemesi.. En fazla maaş karşılığını dolduracak kadar ders görevi verilebileceği de yazıda belirtilmiş durumda.. İlk durumda okulda BTR olduğu halde diğer öğretmenin yaklaşık 16 saat ek ders alması "devletin zarara uğratılması" şeklinde sayılıp soruşturma sebebi olabilir.

Neden hep kendimiz için kötü olanı düşünen bir zümreyiz ya?

gayet tabii bir şekilde benim okulumda da uyguladığımız sistem şu; 35 saat ders var. diğer arkadaş 29 saat derse giriyor bense 6 saat + BTR...

goodielife' Alıntı:
wanagot' Alıntı:
Böyle bir durumda BTR 15 (ders sayısı çift olduğundan 14 ya da 16) diğer öğretmen geri kalan derslere girer.. Yönetmelik ya da görev yazısı vs böyle diyor.. Burada amaçlanan derse girebilecek öğretmen varken ders ücreti ödenmemesi.. En fazla maaş karşılığını dolduracak kadar ders görevi verilebileceği de yazıda belirtilmiş durumda.. İlk durumda okulda BTR olduğu halde diğer öğretmenin yaklaşık 16 saat ek ders alması "devletin zarara uğratılması" şeklinde sayılıp soruşturma sebebi olabilir.

hocam yanlış anlaşılabileceğini tahmin ederek yazımı düzeltmiştim ama sanırım biraz geç kaldım:) Hala kendimiz üçün kötü olanı düşünüyorsunuz diyorsanız, maalesef görmek istemesek de yazıda belirtilen bu.

goodielife' Alıntı:
wanagot' Alıntı:

ben düşüncede kötülük göremiyorum. yönetmeliklerin işleyişini görüyorum. arkadaşın neden bu şekilde başlık açtığını düşünmek lazım. zaten en az 35 saat görevliyiz okulda. ehh bunun 6 saati ders 29u btr ya da 15 ders 20 btr. sonuçta aradaki o 10 saati yatacaktım demedikten sonra sıkıntı yok.

her_dem' Alıntı:
goodielife' Alıntı:
wanagot' Alıntı:

ben düşüncede kötülük göremiyorum. yönetmeliklerin işleyişini görüyorum. arkadaşın neden bu şekilde başlık açtığını düşünmek lazım. zaten en az 35 saat görevliyiz okulda. ehh bunun 6 saati ders 29u btr ya da 15 ders 20 btr. sonuçta aradaki o 10 saati yatacaktım demedikten sonra sıkıntı yok.
:+1:

her_dem' Alıntı:
goodielife' Alıntı:
wanagot' Alıntı:

İlk olarak aynaya bakarak konuşuyorsun galiba "yatmak" falan....
ikincisi neden sadece btr olarak düşünüyosun ki,
sayki 15 saat derse girdim, diğer arkadaşımın hiç ekders almaması normal mi?
BTR yazısının neresinde " maaş karşılığı" yazıyor acaba?
"Üzerindeki ders yükü" ifadesinden maaş karşılığını anlamak zorlama yorum oluyor bence...

goodielife adlı şahıs. neden yorumum zoruna gitti anlamadım. üstüne neden alındın onuda anlamadım. ben ne sana ne de yazana yatıyorsun dedim. sadece yorumumu yaptım. ancak sen aşağılık bir üslupla bana hakaret ediyorsun. ancak seviyene inmeyeceğim.

yatmakla alakalı olarak kendi okulumdaki derse girdiğim gibi btr gittiğim lisede ücretli öğretmen bırakıp gittiği ve öğretmen bulamadıkları için oradaki derslerede gönüllü giriyorum.

arkadaşlar kabalaşmaya gerek yok. Eskişehirde durum şu şekilde:

örnek 24 saat ders var ve 2 bt öğretmeni var. bu öğretmenlere 12 şer saat ders veriliyor ve her ikiside btr oluyor. olmak istemeyen kendine en az 3 saat ders arıyor.

1 kişi 24 saat alıp diğeri btr olmak istiyor fakat kabul edilmiyor. yönetmelikteki ders yükü ile ilgili maddeden dolayı bunun yapıldığı söyleniyor. Farklı il ve ilçelerde durum farklı olabilir, buna birşey diyemem yukarıdaki soruya en güzel cevap bu şekilde olsa gerek.

Eğer BTR 15 saatini doldurmuyorsa ve diğer bt öğretmeni bundan dolayı ek ders alıyorsa daha önce bir arkadaşında söylediği gibi "devleti zarara uğratmış" olacağımızdan BTR 15 saati doldurmalı, diğer bt öğretmeni kalan derse girmeliymiş. Böyle olduğundan ben 14 saat derse giriyorum, diğer bt arkadaşım 20 saat derse giriyor. Ankara'da uygulama bu şekilde.

Doğru olan birkaç arkadaşın yazdığı gibi ders yükü BT ve BTR arasında o şekilde paylaştırılmalıdır ki devlet fazladan ekders ücreti ödemesin.

bizim okulda 26 saat ders var ben 26 saat ders + klüp giriyorum diğer arkadaş hiç derse girmeden btr oldu.

Arkadaşlar şu görevlendirme yazısını okuyalım ya. Ne kadar tuhaf yorum yapan arkadaşlar olmuş oyle. BTR görevlendirmesi çıktığı zaman mevcut öğretmenin kendi branşı dısında derse sokamazsın bitti.

2. diyelim ki 2 öğretmen var BTR görevlendirmesi almayan öğretmene 30 saat kendi dersinden ders verirsin kalanınıda btr alan arkadaşa verilir. Adaletsizlik olur diorsanız eğer ikinci dönemde diğer arkadaş BTR yi alır ilk dönem btr olan arkadaşda ıkınıc donem derse girer.

Yok 15 saati doldurmak gerekiyormus yok bilmem neymiş BTR için öyle bir şart yok. Ayrıca Okul idaresi ile iletişimin iyiyse onları kırmamak için 5-6 saat alan dışı derse girebilirsin BTR olan için.

normalde btr olmayan öğretmen 30 saat girer kalan dersler btr ye kalır, fakat burda farklı bir durum var müdür dersler boş geçmesin diye diğer arkadaşa 30 saat vermiş mecburen kalan bilişim derslerine btr girmek zorunda. bende 24 saat ders var 6 saat btr kalıyor.

BTR'nin norm durumu diğer öğretmenler gibi değildir, diğer öğretmenlerin ne kadar derse girmesi gerektiği Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar yazısında yazmaktadır 15 saat diye,
ama btr öğretmeni YEĞİTEK görevlendirmesiyle olup bu linkteki mevzuatta belirtilen 15 saat girme zorunluluğundan muaf tutulmuş, YEĞİTEK'in BTR görevlendirme ve çalışma esaslarında da 15 saat derse girme zorunluluğu yoktur.

Bunun için doğrudan YEĞİTEK'i arayıp sorun bence müdürünüzle beraber.

Arkadaşlar benim çalıştığım okulda da benzeri durum oldu: Okulumuzda 30 saat BT dersi var. Birinci dönem ben 24 saatine, BTR olan arkadaş 6 saatine giriyordu. Bu dönem ders saatim 16'ya düştü diğer arkadaşa 14 saat vermişler. İl BTR toplantısında BTR olan arkadaşa böyle olması gerektiğini söylemişler bu bahsedilen "devleti zarara uğratmama" muhabbetinden dolayı. O da gidip bunu idareye söylemiş ve ders programını bu şekilde değiştirmişler.
Şimdi benim ek dersim bitti ve BTR olmak isteyince de başka okulda görev çıkacak hem burada 15-16 saat derse gir hem de git başka okulda BTR yap. Sene başında bu Eskişehir'deki arkadaşın bahsettiği gibi olmasını istemiştim ben aslında yani BTR'yi ve dersleri eşit paylaşmayı, en güzeli o bence ama ona da yanaşmadılar.

Bir öğretmene maaş karşılığı verebileceğiniz dersi başka bir öğretmene ek ders karşılığı nasıl verebilirsiniz.

24-26 saatle nasıl bir okulda 2 bt öğretmeni oluyor bende onu anlamadım
örnek 24 saat ders var ve 2 bt öğretmeni var. bu öğretmenlere 12 şer saat ders veriliyor ve her ikiside btr oluyor. olmak istemeyen kendine en az 3 saat ders arıyor.

1 kişi 24 saat alıp diğeri btr olmak istiyor fakat kabul edilmiyor. yönetmelikteki ders yükü ile ilgili maddeden dolayı bunun yapıldığı söyleniyor. Farklı il ve ilçelerde durum farklı olabilir, buna birşey diyemem yukarıdaki soruya en güzel cevap bu şekilde olsa gerek.
bizim okulda 26 saat ders var ben 26 saat ders + klüp giriyorum diğer arkadaş hiç derse girmeden btr oldu.

BBNET
Geri