Bir Okuldaki BTY Öğretmeni Neleri Yapmalı, Neleri Yapmamalı?

Kodla Büyü

Mehmet1501

Aktif Üye
Arkadaşlar hepimizin çalışma ortamı ve idaresi farklı fakat ortak sorunlar hep aynı gibi. Hiç kimsenin yapmadığı veya yapamadığı konular dönüp dolaşıp branşımızı buluyor. En çok çalışan biz olsak bile en gereksiz ders olarak görülüyoruz ki dersimiz müfredattan kalkmak üzere.
Sizce bir BTY Öğretmeni neleri yapmalı neleri yapmamalı?

Alternatif bir iş kurabilir, hiç cazip olmasa da idareci olabilir ya da çok çalışıp üniversiteye geçiş yapabilir(yaş 46 olmasına rağmen ben de bir umut bunu düşünüyorum).

Ders anlatıyorum , nöbet tutuyorum . Şök , zümre ,veli toplantısı , klup evrakları, site güncelleme gelirse oda ayda bir gelir . Btr isen akıllı tahtalar....
Başkasının ne düşündüğü umrumda olmuyor gerekli gereksiz gibi . Müfredattan kaldırılmak üzere 15 senedir var alıştık . Sonunu düşüne kahraman olamaz modunda devam .

Alternatif bir iş kurabilir, hiç cazip olmasa da idareci olabilir ya da çok çalışıp üniversiteye geçiş yapabilir(yaş 46 olmasına rağmen ben de bir umut bunu düşünüyorum).
Sayın Hocam okul bazında neler yapmalı neler yapmamalı babında sormuştum yanlış anlattıysam kusura bakmayın.

Ders anlatıyorum , nöbet tutuyorum . Şök , zümre ,veli toplantısı , klup evrakları, site güncelleme gelirse oda ayda bir gelir . Btr isen akıllı tahtalar....
Başkasının ne düşündüğü umrumda olmuyor gerekli gereksiz gibi . Müfredattan kaldırılmak üzere 15 senedir var alıştık . Sonunu düşüne kahraman olamaz modunda devam .
Aynen Sayın Hocam fakat bizden istenen işler word, excel'den tutun ses sitemine kadar gidiyor.

Şimdi yaklaşık 7-8 yil once bir kadın öğretmen sürekli bana musallat oluyordu. Yok telefonum bozuldu yok e devlete giremedim yok benim zumreyi yaziver diye. Üst uste 5-6 kere istediklerini yaptım . Sonra benden 300 TL borç istedi verdim. Sali günü vercekti konuyu bile açmadı salı günü . Bir gün parayı getircek sanarken benden bir istekte bulundu arabası yokmuş onu 20 km bir yere bıraktım . Yolda yine aldığı borçtan bahsetmedi. Neyse efendim bir gün rehberlikci ile bu kadın kendi arasinda sohbet ederken rehberlikci demiski sağolsun bilgisayarci yardım etti de işleri yetiştirdim demiş .bu kadın da aaaa insanlara yardım da mı edermis o demiş
.duyunca hafiften bir akli dengem kayboldu. Sonra vitesi boşa aldım tüm insanlık için . Artık Birisi yardım istiyor mesela bilgisayarım yavaşladı diyor ben de nazar vardır onda diyorum. Sadece gülümsüyoruz. Gördüğüm saygi inanilmaz bir sekilde artti.O gün bugündür böyle .sakın ola kimseye bransinizla ilgili yardım yapmayın. Ha adam ev taşıyordur git hamallık yap yardım et.ama konu işiniz olunca asla

Törenlerde ses sistemi için size tavsiyem;bağlantılarını kurun ama töreni yönetmeyin, "müzik kulağım yok, müzik eğitimi almadım, müzik öğretmeni yönetmeli deyin" zorlarlarsa da törende ses tonlarını abuksabuk ayarlayabilirsiniz.

BTR değişseniz hiç bir tamir bakım yapma zorunluluğu muz yok. Resim öğretmeni okul duvarlarını badana yapıyor mu? Teknoloji tasarım öğretmenleri kırılan dökülen kapı pencere sıraları tamir ediyor mu? Matematik öğretmeni okulun gelir gider hesaplamalarını tutuyor mu? Onlar yapmıyorsa bizim de öğretmenlik yapma haricinde bir zorunluluğumuz yok. BTR olsak bile idari word Excel işleri yapmak zorunda değiliz. Belki yeni başlayan öğretmenler bu hatalara düşebilir. Belki idareye nadiren sıkışık zamanlarda yardımcı olunabilir ama görevimiz olmadığını hissettirmek gerekir ki hem sürekli yaptırmasınlar hem de değerimiz anlaşılsın.

Haklarımızı savunduğumuzda inanın daha değer ve saygı görüyoruz. Yoksa bizi kullanılabilir vasat biri gibi görürler.

Öğretmen geldi labtobuma format atar mısın diyor. Belki ince davranmak, kırmamak adına bir bakayım diyenler olabilir. Ama sonra onca yorgunluğunun ardından kimse ne yaptığını anlamıyor. Ben direk söylüyorum, çok saatlerimi alıyor servise veriverin hem onlar da para kazanır ? diyorum.

Memurlukta fazla incelik, insanlık, fedakarlık insanı daha çok yıpratır, sınırları koymak gerek

Son düzenleme:
Sizleri tenzih ederek semer meselesini hatırlatmak isterim. Kişi kendini o seviyeye düşürdü mu artık semer takan takana. Ders+ tahtalar ve rehberlik dışındaki işleri yaptınız mı, artık sizi kullanan kullanana. Okulda kimseyle fazla samimi olmayın, yoksa hayır demeyi unutursunuz. Bu size fazlasıyla yük getirir. Resmi prosedür dışına çıkmayın derim.

Son düzenleme:
Yönetmelikleri, yönergeleri kısacası resmi dili bilmeli orada ne yazıyorsa onları yapmalı, yazmayanları keyfi isterse üstüne basa basa herkese hatırlata hatırlata yapmalı durum aslında bu kadar net!

keyfi isterse: (ben de dahil olmak üzere kimsenin keyfi yorumuna göre değil kendi keyfine göre)

Yıllar geçti onca kazık yedim ben de hala hayır demeyi öğrenemedim. Ortada kalmış bitmemiş bir iş gözüme batıyor. Öğretmenlere yeri geldi mi hayır diyebiliyorum o da daha önce ondan kazık yemişsem. İdarecilerin de boş oturduğu gözüme battıysa o zaman da arada hayır diyebiliyorum ama sağa sola koşunan idareciler olduğu zaman bilmiyorum, yapamam vs diyemiyorum siz diyor musunuz ben üzülüyorum insancıklara ne bileyim.

öğretmenlerin ve personelin özel işlerini(telefon -tablet-pc-laptop-tv-kumanda -raydo-akıllı saat vs.) yapmamaya özen gösterin en samimi arkadaşınız bile olsa yapmayın çünkü gidip sizin hiç sevmediğiniz bir öğretmene anlatabiliyor veya ulaşabiliyor oda gidip müdürünüze anlatıyor ben dedim yapmadı o dedi yaptı vs ayrımcılık adam kayırmacılık vs derken adınızı çıkarıyorlar yapacaksanız da okul çatısı altında ya hiç yapmayın yada kim ne getirirse geri göndermeden alın (benim gibi de yapabilirsiniz bana geleni geri çevirsem illa idareye giden olduğu için baştan yapamasam daha da bozulabilir uyarısı yapıyorum gelen işi dolaba saklıyorum 1-2 hafta sonra alıp kurcalayıp daha da bozup geri veriyorum ) getiren bir daha getirmiyor dışarıda yaptırırım daha iyi diyor üstüne sanki parayla yapıyoruz

Görevi olmayan şeylere bakmamalı. Hayır diyebilmeli. Hiç unutmuyorum şimdiki okulumda müdür bana hocam senden önceki btr arkadaş tahtaları her hafta silerdi sen hiç silmiyorsun demişti. Hayatımda en sinirlendiğim anlardan biriydi şüphesiz
demek böyleleri de varmış , ben daha geçen haftalarda bana hocAAAAAm tahtaların dokunmatiklerini kalibre adermisUUUNN diye höykürerek tabi hoş olmayan bir uslupla isteyen örgetmene,
tahtaların tozunu aldırın sensörleri temizleyin otomatik kalibre oluyor , tozlu kirli iken kalibre olmaz zaten dedim bir daha gelip bir şey isteyemedi
bozuk olmayan şeyi bile gelip bozukmuş gibi anlatabilme yetenekleri yok mu!

ilk iş olarak boş derslerimde hiç okulda durmuyorum, dersim erken bittiyse yallah :)
ama akıllı tahtalarda sorun olduğunda bakıyorum, arkadaşlarımın mağdur olmasını istemem çünkü. yazıcı, fotokopi makinesi gibi cihazlarda arıza vs varsa memura yönlendiriyorum, servisi arıyor.

Müslüman bir kimse elinden gelen işi yapabiliyorsa yapmalı. "Bu benim görevim değil" demek pek yakışmıyor bana göre. Biz millet olarak yardımsever bir millet değil miydik? Tabi "git tuvaletleri temizle" vs. gibi absürt örneklerden bahsetmiyorum. Kendi görevimizi eksiksiz yerine getireceğiz zaten onu tartışmaya gerek yok. BTR isek görev çerçevesi belli. Eksik yapsan parana haram karışmış olur. Fazla yapmazsan sorun olmaz ama ben Allah için yapılması taraftarıyım. Kimseden takdir ya da kıymet bilmesini de beklemiyorum. Allah için bir şeyi yapıp konuyu kapatmalı.

25, 5 sene hem sınıf öğretmenliğini hem de bilgisayar öğretmenliğini çok iyi yaptım.Sadece formator iken üst üste 3 sene il meb tarafindan ödül aldım.Ogretmenligi çok seviyorum ama artık sıktı.Okula 3 gün gitmek, diğer günler evde film izleyip oyun assetleri tasarlayıp internet sitelerinde pazarlamayi düşünüyorum.Babamin meşhur lafi:
"Bodrodan kim zengin olmuş ki?"
Çok iyi ekipmanlar almak için okula gitmek zorundayım.Hp Victusu 60 bine sattım.
Şimdi 130 bine rüya sistem alıyorum.

Son düzenleme:
Müslüman bir kimse elinden gelen işi yapabiliyorsa yapmalı. "Bu benim görevim değil" demek pek yakışmıyor bana göre. Biz millet olarak yardımsever bir millet değil miydik? Tabi "git tuvaletleri temizle" vs. gibi absürt örneklerden bahsetmiyorum. Kendi görevimizi eksiksiz yerine getireceğiz zaten onu tartışmaya gerek yok. BTR isek görev çerçevesi belli. Eksik yapsan parana haram karışmış olur. Fazla yapmazsan sorun olmaz ama ben Allah için yapılması taraftarıyım. Kimseden takdir ya da kıymet bilmesini de beklemiyorum. Allah için bir şeyi yapıp konuyu kapatmalı.
İnanın yukarıda belki çok şeyi reddedin derken şunu da söyleyeyim, aldığım ücreti sonuna kadar helal etmeye çalışıyorum. Tahtalar için yeni imajım var, arıza olduğunda hemen müdahale ediyorum. Tahtanın içini açıp 1 saat uğraşıp pil değiştirmişliğim bile var. Fırça ile bazen kamera tozlarını da alırım. Genel teknik bir sorunda anında müdahale ediyorum.

Amaaaaaa özel olarak yardım isteyenlere bakıyorum, ufak sorularıma cevap verip yardım ediyorum. Bilmiyorsa öğretmeye de çalışırım. Bir resmi yazıyı mesela her sene bana baştan sona yazdırmaya çalışıyorsa o iş artık KULLANILMAYA giriyor. Bazı İnsanlar müslümanlık derdinde değil, seni enayi olarak görüp nasıl olsa yapan var diye işi öğrenmiyorlar da hep sana yaptırmaya çalışıyorlar.

Yukarda bir arkadaş doğru söylemiş. BTR görevimizde tamir yapmak da yok. Sadece teknik servise bildrip takibini yapmakla sorumluyuz. Ama tabi devlet parasını çarçur etmemek için Müslümanlık gereği yaptığımız işler olabilir. 2 klavye okula alayım dedim kaç yerden fiyat araştırdım. Yoksa müdür her türlü parasını veriyor ama ahirette hesap var.

Allah için yapmak güzel ama Allah ile aldatılmamak, saf yerine konulmamak şartıyla. Bir de aşırı gereksiz iş seni-sizi usandırır veriminizi düşürür. Huzurunuzı bozar. Sonra iyilik yapayım dediğiniz kişilerle kavga etmeye bile başlarsınız. Ben bunu çok yaşadım. Bazen HAYIR dedikmi bizden iyisi yok ?

Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Ben kendimce şunu öğrendim:
Bir kimsenin öğrenebileceği bir iş varsa öğretmek görevimiz fakat o işi biz sahiplenmemeliyiz, hayır demeyi bilmeliyiz. Bunun yanında manevi bir beklentiye girmek en büyük hata.
Ben kendimce okulumda elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum. Örneğin; rica eden arkadaşların z-kitap gibi programlarını temin ediyorum, onlardan daha hızlı yapabileceğim word, excellere, okul web sitesine bakıyorum. BTR olmadığım halde tahtaların imajlanması, tahta ve elektronik aletlerin sorunları, öğrencilerin EBA işlemlerine bakıyorum. İlçe törenlerinde müzikleri ayarlıyorum, ilçe stratejik planını ve okulların taslak planlarını hazırladım.
Eğer okulda ortak bulursam tören alanlarının ve oyun çizgilerinin çekilmesi, okula canva dergisinin hazırlanması, Tübitak sergisi gibi görevler ediniyorum ama bunları yalnız yapmıyorum.
Yapmam dediğim ya da sevmediğim işler ise arkadaşların kişisel bilgisayarlarına format atma, ziyaretlerde ya da törenlerde fotoğraf çekme, toner tozu doldurma, bir idarecinin şu üç bilgisayar çalışmıyor bir bilgisayar çıkarabilir misin? demesi.
Günün sonunda ise bunların çoğu bizim görevimiz değil. İsteyen yapar, isteyen yapmaz ama diğer arkadaşlara örnek teşkil ediyor, ortak bir noktada buluşmak dileğiyle.

herkes çok güzel neleri yapmamlı kısmını uzun uzun anlatmış.
forumdaki bir çok eski konuda görürsünüz teknoloji tasarım öğretmenleri bizim işimize el attı robotik anlatıyor, bizim müdür laboratuvarı sınıf yapıyor konularını. bence sonuna kadar hak ediyoruz.

kimse de dememiş ki hocam idareyi bırak öğrencilerin için elinden ne geliyorsa yap.
onları yarışmalara hazırla, öğretmen arkadaşların şahsi işlerine değil okul işlerine REHBERLİK ET. Birlikte proje yapın bilim fuarı yapın. Tamirci değil Bilişim öğretmeni olduğunuzu onlara rehberlik edebileceğinizi hatırlatın.

herkes çok güzel neleri yapmamlı kısmını uzun uzun anlatmış.
forumdaki bir çok eski konuda görürsünüz teknoloji tasarım öğretmenleri bizim işimize el attı robotik anlatıyor, bizim müdür laboratuvarı sınıf yapıyor konularını. bence sonuna kadar hak ediyoruz.

kimse de dememiş ki hocam idareyi bırak öğrencilerin için elinden ne geliyorsa yap.
onları yarışmalara hazırla, öğretmen arkadaşların şahsi işlerine değil okul işlerine REHBERLİK ET. Birlikte proje yapın bilim fuarı yapın. Tamirci değil Bilişim öğretmeni olduğunuzu onlara rehberlik edebileceğinizi hatırlatın.
Bunları zaten yapıyor bilişim öğretmenleri ve btr ler hemde fazlasıyla sıkıntı bunların dışında içinde bellek hafıza disk internet teknoloji kelimesi geçen herşeyin btr veya bilişim öğretmenine yıkılması gibi durumlar vb saçmalıklar onlarda aslında geçmişten gelen alışkanlıklar bu alışkanlıklar kırıldıkça sistem oturur ama zaman alır ve bu süreçte oturtamayanları ya gönderirler ya göndertirler ama illaki oturur kimse uzun süre gel bana semer tak gezdireyim seni diyemez demez illa etrafındaki diğer insanları ve yaptıklarını yapılanları fark eder

Hocam neden başkasının işini yapalım herkes kendi işini yapsın onlar da müslüman işlerini yapsınlar ayrıca hem bize işi kitliyorlar yapınca da en değersiz biz oluyoruz hayır demeyi bilmek sınır çizebilmek gerekiyor ki insanlar size saygı duysun. Yıllarca tüm ricalarını yapmama rağmen hiç haketmeyen insanlara ne ödüller belgeler verildi ben belge için yapmamıstım okul için yapmıştım ama yine de enayi olarak görüyorlar diğer branşlar ben yapamam diyip kenara çekiliyor ya da yapıyor gibi yapıyorlar ben dört dörtlük yapıyorum itiraz etmeden ne oluyor onlar sınır çizenlere değer veriyor ben kendi işimi dört dörtlük yaparım gerisini de mış gibi yaparım artık

Hocam neden başkasının işini yapalım herkes kendi işini yapsın onlar da müslüman işlerini yapsınlar ayrıca hem bize işi kitliyorlar yapınca da en değersiz biz oluyoruz hayır demeyi bilmek sınır çizebilmek gerekiyor ki insanlar size saygı duysun. Yıllarca tüm ricalarını yapmama rağmen hiç haketmeyen insanlara ne ödüller belgeler verildi ben belge için yapmamıstım okul için yapmıştım ama yine de enayi olarak görüyorlar diğer branşlar ben yapamam diyip kenara çekiliyor ya da yapıyor gibi yapıyorlar ben dört dörtlük yapıyorum itiraz etmeden ne oluyor onlar sınır çizenlere değer veriyor ben kendi işimi dört dörtlük yaparım gerisini de mış gibi yaparım artık
Sen iyi niyetle yaptıysan enayi olmuyorsun. Ben de onu anlatmaya çalışıyorum. İnsanlar değerimizi bilsin diye düşünmemek lazım. Allah için yapıp mükafatını Allah'tan beklemek lazım diyorum sevgili hocam. Siz hizmet edip değer alamamaktan yakınıyorsunuz. Allah size değer verdikten sonra idare değer vermese ne olur, değer vermese ne olur? İnsanlara pek takılmamaya çalışmak lazım. Dediklerim kolay değil elbet ama bu şekilde çalışmaya gayret ediyorum. Selametle sayın hocam.

Psikolojime göre, insanların o anki tavrına göre değişiyor ekstra neler yapıp yapmayacağım. Genel olarak çalışkan insanlara destek olurum. Öğrenmeye hevesli değil daha çok yıkmak derdindeyse geçiştiririm. idare çok yüklenmiyorsa sorun çıkarmam yaparım arada unutursam onlar da sorun yapmaz. Tavır olarak resmi bir yapım var samimiyetten maraz doğma durumları yok denecek kadar az oluyor bu sebeple

25, 5 sene hem sınıf öğretmenliğini hem de bilgisayar öğretmenliğini çok iyi yaptım.Sadece formator iken üst üste 3 sene il meb tarafindan ödül aldım.Ogretmenligi çok seviyorum ama artık sıktı.Okula 3 gün gitmek, diğer günler evde film izleyip oyun assetleri tasarlayıp internet sitelerinde pazarlamayi düşünüyorum.Babamin meşhur lafi:
"Bodrodan kim zengin olmuş ki?"
Çok iyi ekipmanlar almak için okula gitmek zorundayım.Hp Victusu 60 bine sattım.
Şimdi 130 bine rüya sistem alıyorum.
Ne gibi çalışmalar yapmıştınız ödül aldığınızda

BBNET
Geri