Bilişim sınıfında öğrenci oturumunu kısıtlamak.

Kodla Büyü

zorlu12

Üye
Merhaba arkadaşlar.

Bt lab için pardus edu işletim sistemini kullanıyoruz.

Öğrencilerin masaüstü ekran resmini değiştirmemesini, choreme eklenti yüklememesi için (yani kısıtlı bir oturum) oluşturmak mümkün mü

Güncel!!! Windowsta chrome eklentisi engelledim ama seneye bende pardusa geçmeyi düşünüyorum bu konu önemli.

Merhaba arkadaşlar.

Bt lab için pardus edu işletim sistemini kullanıyoruz.

Öğrencilerin masaüstü ekran resmini değiştirmemesini, choreme eklenti yüklememesi için (yani kısıtlı bir oturum) oluşturmak mümkün mü
hocam yapay zeka bunları dedi ama şuan bende pardus kurulu değil

Pardus (veya diğer Linux dağıtımlarında) Google Chrome eklentilerini engellemek için Windows'taki Kayıt Defteri (Registry) yöntemi yerine JSON tabanlı politika dosyaları kullanılır. [1, 2]
Bu işlemi gerçekleştirmek için bilgisayarda yönetici yetkisine (sudo) sahip olmanız gerekir. Aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayarak tüm eklenti kurulumlarını tamamen engelleyebilirsiniz. [1]

Adım Adım Eklenti Engelleme Uygulaması
  1. Uçbirim (Terminal) Ekranını Açın
    • Klavyenizden CTRL + ALT + T tuşlarına basarak terminali başlatın.
  2. Politika Klasörünü Oluşturun
    • Chrome'un merkezî kuralları okuyabilmesi için aşağıdaki komutla gerekli dizini oluşturun:
      bash
      <span data-copy-service-computed-style="font-family: monospace; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(230, 232, 240);">sudo mkdir -p /etc/opt/chrome/policies/managed<br></span>
      Kodu dikkatli kullanın.

[1]
  3. Engelleme Dosyasını Oluşturun ve Düzenleyin
    • nano metin editörünü kullanarak ilgili dizinde bir JSON dosyası açın:
      bash
      <span data-copy-service-computed-style="font-family: monospace; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(230, 232, 240);">sudo nano /etc/opt/chrome/policies/managed/eklenti_engelleme.json<br></span>
      Kodu dikkatli kullanın.

[1]
  4. Kural Kodlarını Yapıştırın
    • Açılan boş ekrana aşağıdaki JSON kodunu kopyalayıp yapıştırın:
      json
      <span data-copy-service-computed-style="font-family: monospace; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(230, 232, 240);">{<br> </span><span data-copy-service-computed-style="font-family: monospace; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(129, 201, 149);">"ExtensionInstallBlocklist"</span><span data-copy-service-computed-style="font-family: monospace; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(230, 232, 240);">: [</span><span data-copy-service-computed-style="font-family: monospace; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(129, 201, 149);">"*"</span><span data-copy-service-computed-style="font-family: monospace; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(230, 232, 240);">]<br>}<br></span>
      Kodu dikkatli kullanın.

• Not: Burardaki "*" ifadesi, Chrome Web Mağazası'ndaki tüm eklentileri genel olarak engeller. [1, 2]
  5. Dosyayı Kaydedip Kapatın
    • Dosyayı kaydetmek için CTRL + O tuşlarına basın, ardından Enter ile onaylayın.
    • Editörden çıkmak için CTRL + X tuşlarını kullanın. [1]
  6. Tarayıcıyı Yeniden Başlatın
    • Açık olan tüm Google Chrome pencerelerini kapatıp tarayıcıyı yeniden açın.
    • Adres çubuğuna chrome://policy yazarak git düğmesine bastığınızda, ExtensionInstallBlocklist kuralının aktif olduğunu görebilirsiniz. [1, 2]

Ben her öğrenciye kısıtlı oturum oluşturdum. Herkes kendi şifresini biliyor. Abes birşeyler olmadıkça herşey serbest dedim. Duvar kağıdı vs değiştiriyorlar. Program kuramıyor doğal olarak kısıtlı kullanıcı olduğu için. Böylece çocuk pardusu kurcalayıp öğreniyor. Çalışmalarını kaydediyor,sonraki haftalarda lazım ona birşey varsa ulaşabiliyor. Sene sonu da tüm kullanıcıları siliyorum herşeyi ile. Yeni seneye mis gibi giriyorlar.

Başta değiştirdiler duvar kağıdı falan, sonra uğraşmadılar. Kısıtlayınca sürekli birşey yapma, kendini ispatlama derdine düşüyorlar.

Son düzenleme:
ilksms
Geri