Bilişim Bölümünün azaltılması, kapanması

Kodla Büyü

ilkerhoca

Üye
Selamlar değerli öğretmen arkadaşlar, bir zümremden duydum, teknik eğitim genel müdürü onun müdürünün gittiği bir toplantıda bilişim ve matbaa bölümünü kapatmayı düşündüklerini söylemiş.

Siber güvenlik ve yapay zeka alanına geçiş yapılacakmış, buna benzer bir şeyler duyan var mı?

yapay zekadaki son gelişimler grafik, yazılım derslerini bayağı boşa düşürdü, kapatılmasa bile yapay zeka devrimini yakalamak lazım diye düşünüyorum, çağın çok gerisinde kalmaya başladı anlattıklarımız, şirketler yeni mezun mühendis bile istemiyor artık çünkü tecrübeli bir yazılımcı jr yazılımcıdan alacağı verimin onlarca katını ai dan alıyor sektör de çalışan arkadaşlar ile de konuştum durum böyle, belki de donanım, tamir kısmına ağırlık vermemiz gerekiyor, en azından iş bulma şansları artar mezunlarımızın, sizlerin düşünceleri neler?

fazla olanlar kapatılacak diye ben de duydum, bu fazlalık neye göre belirlenecek bilmiyorum. okul idarelerinin bilişim alanı olması işlerine geliyor. 7-8 yıl önce de benzer bir şey oldu ama hiçbir şey yapılmadı. bu sefer yapılır mı bilemiyorum. lab imkânı fazla olan okullar bilişim meslek lisesine dönüştürülebilir bence.

Toplantıya katılan bir zümremizin paylaştığı mesaj.
Değerli arkadaşlarım Eskişehir'den Herkese selam ve saygılarımı sunuyorum. Bilişim teknolojileri alanı öğretmeni ve okul müdürü olarak yıllarca devletime hizmet verdim. Az önce Mesleki Teknik Eğitim Genel müdürümüz başkanlığında Türkiye çapındaki tüm Meslek Lisesi müdürleri ile bir zoom toplantısı yapıldı. Bu toplantıda genel müdürümüz bazı alanlarda birleştirme ve kontenjan daraltma yapılacağını söyledi. Sağlık meslek liseleri ve bilişim teknolojileri ve adalet vs alanlarının öncelikli olduğunu söyledi. Bu noktadan sonra il milli eğitim müdürlükleri yerel takvimler doğrultusunda bazı okullardaki Bilişim teknolojileri alanlarının kapatılması diğer okullara taşınması, birleştirilmesi ve kontenjan daraltılması ile ilgili çalışmalara başlayacaktır. Devletimizin tasarrufu bu yöndedir. Hayırlısı olsun.

Merhaba aynı durum okulumda da mevcut biz ilçe okulundayız il merkezinde aynı alandan birden çok okulda bilişim bölümü var orada tek okulda bilişim olsun denmiş diğer okul da yeni 9. Sınıflar siber güvenlik alanına dönüşecekmiş.Bize de yeni söylendi toplantı yaptık .iki madde var bilişim kapatılsın mı yerine siber güvenlik alanı açılsın mı diye şu an için bilişim kapanmasın diye görüş belirttik ama risk var .Kendi elimizle kapansın istemiyoruz.Ama siber güvenlik alanını da gömme den bir yazı yazmasını istedik müdürden .Risk almış olduk ama kendi elimizle de kendimizi kapatmayalım dedik .Tekrar öğretmenler kurulu yapın derler mi bilmiyoruz.Ayrıca kapatılma gerekçesi il istihdam kurulu bölüm mezunlarının alanda fazla işe girmemesini sundu.

Her zaman söylerim yine söyliyorum.
1) bizim zamanımızdaki gibi sınavla alınacak meslek liseleri.

2) lise zorunlu eğitimden çıkacak. Okumaya niyeti hevesi isteği amacı olmayan öğrenciler, hayatın kollarına bırakılacak... açıköğretim onlar için bir alternatif.

3) ilçenin büyüklüğüne göre çalışmalar yapılacak yurt ve dünya geneli meslek envanteri gibi birşey çıkarılacak. İlçenin/ilin/ülkenin/dünyanın hangi mesleğe ne kadar ihtiyacı var. Hangilerine artık ihtiyaç yok gibi... ona göre konumu da yapılacak çalışmalar sonucu belirlenecek yerlerde okullar açılacak. Ve birbirine benzer bölümler bir arada tutulacak. Örneğin
bir okul sadece bilişim ve elektrik/elektronik bölümlerinden oluşacak.
Bir okul sadece mobilya ve metal bölümünden oluşacak..
Gibi... yapılan çalışma sonucu hangi bölümlerin birbirine yakın olacağı, beraber projeler üretimler vs yapacağı belli olur... o ilçedeki kaç tane bilişim öğrencisi öğretmeni olacaksa hepsi aynı okulda...

4) okulda kesinlikle yemekhane olacak. Öğretmen de öğrenci de ücreti mukabilinde faydalanacak.

5) toplu taşımanın çok az olduğu yerdeki okullarda taşımalı öğrencilere yapıldığı gibi servis ayarlanacak. Böylece ulaşım derdi ortadan kalkacak.

6) egzersiz gibi ders dışı çalışma yapmak bir nevi zorunlu gibi birşey olacak... yani üretim... Haa ne yapılabilir bunun için? Atıyorum.. hergün 10 saat yerine 8 saat ders olacak. 2 saat proje çalışması gibi birşey... haa bu 2 saat bölüm bölüm de ayrılabilir, sınıf sınıf da.. son 2 saat de olabilir öğlen yemek sonrası zaman da...tabi bunun için öğretmene ücret, okula malzeme desteği verilecek...

Siber güvenlik ve yapay zeka konuları başlı başına zaten bilişim teknolojileri alanında işleniyor. Bunların yeni bir alan olarak gösterilmesi , oluşturulması bence yanlış bir karar. Ne yapılabilir? Bilişim teknolojileri alanı bünyesinde dal olarak değerlendirilebilir.

evet, bilgisayar mühendisliğinin makus talihini yaşıyoruz,
onlarda da yıllar sonra fakülteler, yazılım mühendiliği veya da donanım mühendisliği olarak ayrıldı. itiraz etmediler. biz de 3-5 kadar dal olarak devam edelim. tüm açık alanların %90'ı yazılım geliştirmeyi seçerse nitelik olarak olmaz. hem bilişim adını da kaldırırlarsa hiç tereddüt etmeden kabul edelim. lütfen bilgisayar alanı olarak nitelendirilsin.
bir ilde mutlaka bir tane BT (Bilgi Teknolojileri) veya IT (Information Technology) dalı olmalı. kurumsal işverenlerde bizim mezunlar yer bulamıyor.
bir ilde mutlaka bir tane grafik&tasarım ağırlıklı bilgisayar dalı olmalı.
bir ilde mutlaka bir tane telefon & tablet ağırlıklı tamir ve android yazılım dalı bulunmalı.
ancak sınavla girebilmeliler.
diğer okullarda da yine bilgiayar alanı olmalı şuanki gibi her şeyden bir modül görerek devam etmeliler, ara dönemde eğer öğrencide bir özel meziyet görülürse o diğer dalların olduğu okullara yatay geçiş yapabilmeliler.
gelişmeleri takip edelim. (alanım kapatıldı.)

Zaten yapılıyor bu uygulama, ilimizde 4 bilişim bölümü vardı ve 2 ye düştü. Yapay zekaya neyi nasıl yapacağını söylemek ve talep etmek içinde işin içinde olmak , konuya, kodlamaya, algoritma yapisina hakim olmak gerekli düşüncesindeyim. Yoksa hiçbir fikri olmayan birisinin yazılım, uygulama yada web sitesi yine geliştiremez.

Meslek öğretmeni olarak azıcık gündemi takip eden herkes o toplantıyı duymuştur. Sanırım il bazlı da karar verilmesini sağlayan bazı durumlar var ama genel olarak bilişimin azaltılması kararı ortak gibi görünüyor. Bizde en az %15 şeklinde belirtildi ve yanına ikinci olarak söylenen sağlık alanı.

Ayrıca bu alanlar ile ilgili öğretmen bazlı da daraltmaya gidileceğinden bahsedilmiş. Norm fazlalarının eritilmesi talep edilmiş. Hatta gerekirse alan değişikliği için telkinde bulunulmasından bahsedilmiş. Bu konuda kolaylık/geçici maddeler ile değişiklikler gelir mi merak etmedim değil...

Hepsini birlikte yaşayarak göreceğiz....

aman üretim olur da Allah gostermeye geriye gider ulke?!bilişim teknolojileri ne olaki?cocuklar zaten yapay zekayla ogrenirler...

Arkadaşlar akıl veriyorsunuz ama kimin umurunda . Alan değişikliği dışında çaremiz kalmıyor . Yapar zeka ve siber güvenlik alanı dersine kim girecek onu merak ettim .

Yapay zeka ve siber güvenlik bilişim altında dal olmalıdır. Bunları ayrı alan olarak açmak anca bizim MEB in akıl edeceği saçma bir iş olabilirdi ve öyle de oldu. Umarım bu iki alan fazla çoğalmadan bu yanlıştan dönülür ve Yapay zeka ile siber güvenlik bilişim altında dal olarak düzenlenir. Meb e yakın, çeşitli komisyonlarda görev alan arkadaşlar varsa lütfen bunu gündeme getirsinler. İş işten geçmeden.

ilksms
Geri