Yaklaşık 6 yıldır meslek lisesinde Web Tasarımı ve Programlama dalı öğrencilerine ders veriyorum. Hemen hemen bütün derslere girdim.
10. sınıflarda ders verebilmek için bir BT öğretmeninin
Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi için
-Bilgisayar iç, dış donanım bilgisine (aynı zamanda piyasa bilgisi + güncel donanım bilgilerine)
-İşletim sistemi (en azından Windows 7 ve XP) kurulumu, kullanımı vb. konularda bilgiye
-Ağ temelleri ile ilgili temel bilgilere sahip olması gerekiyor.
Programlama Temelleri Ders için
-Algoritma oluşturma akış şeması hazırlama konusunda deneyimli olmalı, öğrenciye algoritmanın programlamanın temeli olduğunu kavratabilmeli
-C# ile temel program yazma becerilerine sahip olması gerekir.
Paket programlar dersi için
-Ofis programlarını öğrencinin işini görecek şekilde öğretebilecek bilgi ve beceriye sahip olmalı.
Bilişim Teknik resim
-Temel teknik çizim kurallarını ve mesleki (elektrik, elektronik şemalar, ağ şemaları) çizimlere aşina olmak lazım.
Temel Elektronik dersi için
-Basit devre analizi ve AC devre analizi konularına hakim olmak gerekiyor.
11. Sınıflardaki
Web tasarımı ve Programlama dersi için
-XHTML, CSS bilgisi yanında bunları kullanarak tablosuz tasarım vs. gibi Web 2.0 standartlarını bilmek ve öğretebilmek şart.
-Dreamweaver programını web tasarımında kullanabilmek
-Javascript, jquery script dilleri ile basit de olsa işlem yapabilmek
-Asp.Net içerisinde C#, o da olmazsa Vb.Net dili ile etkileşimli web tasarımı kodlayabilmek
-Temel veritabanı konularını ve veritabanı kullanarak web site hazırlama işini bilmek, SQL dili ile temel işlemleri yapabilme
Grafik ve Animasyon dersi için
-Fireworks ya da photoshop programı ile web araçlarını hazırlayabilme, bir web sitesi için gerekli grafikleri oluşturabilme
-Flash programında temel animasyon konularını bilmek, Actionscript ile Flash tabanlı web sitesi tasarlayabilmek (animasyondan daha çok bu bölümün önemli olduğunu düşünüyorum).
Veritabanı Organizasyon dersi için
-Veritabanı oluşturma, normalizasyon, veritabanı mantığını bilmek ki bence en önemli husus bu
-SQL dilini kullanarak temel veritabanı sorgularını yapabilme
12. Sınıflar
İnternet Programcılığı
-PHP dili ile temel ve veritabanı kullanan script yazabilme becerisine sahip olmak.
Göreceğiniz üzere Ne yazık ki güzel ülkemin yahşi MEB yöneticileri normalde her biri ayrı bir uzmanlık alanı olması gereken konuların hepsine bir BT öğretmeninin sahip olması gerektiğini düşündüğünden, görev yapacağınız her okulda, okutacağınız dersler değişebileceğinden, yukarıdaki yeterliklerden hemen hepsinden birazına sahip olmanız gerekiyor. Çünkü ders size verildiğinde ben bilmiyorum, bu dersi veremem diyemiyorsunuz. Ayrıca yukarıdaki dersler içerisinde 11 ve 12. sınıftakilerde okutulan bazı dersler olmadığı gibi dersler, okutulan dala, görev yapılan okulun türüne göre değişebiliyor.
Bütün bunlardan öte, vizyon sahibi bir BT öğretmeni
-Programlama dillerinden en birini bilmek yanında algoritma bilgisine yani herhangi bir programı nasıl yapabileceği bilgisine sahip olması lazım
-Temel ağ bilgisine sahip olmalı, bir laboratuar için kablolama dahil ağ kurabilmeli
-Bilgisayar donanım bilgisinin neredeyse eksiksiz olması, özellikle genel problemlerin nedenlerini ve çözümlerin bilmesi lazım
-Geleceğin web'de olduğunu düşündüğümden program yazma işinden çok, web teknolojileri hakkında kendini geliştirmeli, HTML, CSS, Javascript, hazır içerik yönetim sistemleri, PHP ya da Asp.net gibi etkileşimli dillerden biri üzerinde çalışmalı
-Mutlaka kişisel bir site sahibi olmalı, özel bir alan belirleyip, o alan üzerinde özel olarak uzmanlaşmalı, piyasayı takip etmeli.
Şimdilik yazacaklarım bunlar.