Bil. Tek. Öğretmeninin Bilmesi Gerekenlerrr

Kodla Büyü

bilerzen

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Sizce bir bilgisayar öğretmeninin mutlaka bilmesi gereken yazılımlar nelerdir? Yeterlilik diyoruz ya somut olarak neleri bilmeli bir bilişim teknolojileri öğretmeni ?

mesela alanımızda bir sınav düzenleseler hangi konulardan sorarlar? Neleri bilmemiz beklenir??
Kendimizi sınayalım, bilmediklerimizi öğrenmeye bi adım olsun diye soruyorum..

ortaokul ve normal liselerde dersler çok fazla bilgisayar öğretmenini zorlamıyor sadece office programlarını bilmek yetiyor.
Ama meslek lisesinde derse hazırlanarak gitmek adına baya bir ders çalışmak gerekebilir.

Bundan dolayı sınavdaki sorular değişkenlik gösterebilir.

Hocam meslek lisesinde görev yapıyorum,

Neredeyse her sene yeni bir ders, derste kullanılacak yeni bir programlama dili veya yeni bir program geliyor. Veya bir önceki sene modüllerde olan konu, ertesi sene kaldırılıyor veya olmayan ekleniyor.

Bu yüzden bize alan sınavı YAPAMAZLAR. (şimdi mantıken yapamazlar diye yazıyorum ama burası Türkiye :))

o zaman kendini geliştirmiş vizyon sahibi :!: bir bt öğretmeninin bilmesi gerekenler diyelim??

cumhurtorun' Alıntı:

Neredeyse her sene yeni bir ders, derste kullanılacak yeni bir programlama dili veya yeni bir program geliyor. Veya bir önceki sene modüllerde olan konu, ertesi sene kaldırılıyor veya olmayan ekleniyor.

Hocam bu yazdıklarınızdan sonra meslek liselerinde çalışmayı diledim ama böteliyiz malesef.. Biz de her sene Office baydı artık... Resmen köreldiğimi hissediyorum. Böyle zorunluluklar da olmayınca oturup çalışılmıyor ki..

Yaklaşık 6 yıldır meslek lisesinde Web Tasarımı ve Programlama dalı öğrencilerine ders veriyorum. Hemen hemen bütün derslere girdim.
10. sınıflarda ders verebilmek için bir BT öğretmeninin
Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi için
-Bilgisayar iç, dış donanım bilgisine (aynı zamanda piyasa bilgisi + güncel donanım bilgilerine)
-İşletim sistemi (en azından Windows 7 ve XP) kurulumu, kullanımı vb. konularda bilgiye
-Ağ temelleri ile ilgili temel bilgilere sahip olması gerekiyor.
Programlama Temelleri Ders için
-Algoritma oluşturma akış şeması hazırlama konusunda deneyimli olmalı, öğrenciye algoritmanın programlamanın temeli olduğunu kavratabilmeli
-C# ile temel program yazma becerilerine sahip olması gerekir.
Paket programlar dersi için
-Ofis programlarını öğrencinin işini görecek şekilde öğretebilecek bilgi ve beceriye sahip olmalı.
Bilişim Teknik resim
-Temel teknik çizim kurallarını ve mesleki (elektrik, elektronik şemalar, ağ şemaları) çizimlere aşina olmak lazım.
Temel Elektronik dersi için
-Basit devre analizi ve AC devre analizi konularına hakim olmak gerekiyor.
11. Sınıflardaki
Web tasarımı ve Programlama dersi için
-XHTML, CSS bilgisi yanında bunları kullanarak tablosuz tasarım vs. gibi Web 2.0 standartlarını bilmek ve öğretebilmek şart.
-Dreamweaver programını web tasarımında kullanabilmek
-Javascript, jquery script dilleri ile basit de olsa işlem yapabilmek
-Asp.Net içerisinde C#, o da olmazsa Vb.Net dili ile etkileşimli web tasarımı kodlayabilmek
-Temel veritabanı konularını ve veritabanı kullanarak web site hazırlama işini bilmek, SQL dili ile temel işlemleri yapabilme
Grafik ve Animasyon dersi için
-Fireworks ya da photoshop programı ile web araçlarını hazırlayabilme, bir web sitesi için gerekli grafikleri oluşturabilme
-Flash programında temel animasyon konularını bilmek, Actionscript ile Flash tabanlı web sitesi tasarlayabilmek (animasyondan daha çok bu bölümün önemli olduğunu düşünüyorum).
Veritabanı Organizasyon dersi için
-Veritabanı oluşturma, normalizasyon, veritabanı mantığını bilmek ki bence en önemli husus bu
-SQL dilini kullanarak temel veritabanı sorgularını yapabilme
12. Sınıflar
İnternet Programcılığı
-PHP dili ile temel ve veritabanı kullanan script yazabilme becerisine sahip olmak.
Göreceğiniz üzere Ne yazık ki güzel ülkemin yahşi MEB yöneticileri normalde her biri ayrı bir uzmanlık alanı olması gereken konuların hepsine bir BT öğretmeninin sahip olması gerektiğini düşündüğünden, görev yapacağınız her okulda, okutacağınız dersler değişebileceğinden, yukarıdaki yeterliklerden hemen hepsinden birazına sahip olmanız gerekiyor. Çünkü ders size verildiğinde ben bilmiyorum, bu dersi veremem diyemiyorsunuz. Ayrıca yukarıdaki dersler içerisinde 11 ve 12. sınıftakilerde okutulan bazı dersler olmadığı gibi dersler, okutulan dala, görev yapılan okulun türüne göre değişebiliyor.
Bütün bunlardan öte, vizyon sahibi bir BT öğretmeni
-Programlama dillerinden en birini bilmek yanında algoritma bilgisine yani herhangi bir programı nasıl yapabileceği bilgisine sahip olması lazım
-Temel ağ bilgisine sahip olmalı, bir laboratuar için kablolama dahil ağ kurabilmeli
-Bilgisayar donanım bilgisinin neredeyse eksiksiz olması, özellikle genel problemlerin nedenlerini ve çözümlerin bilmesi lazım
-Geleceğin web'de olduğunu düşündüğümden program yazma işinden çok, web teknolojileri hakkında kendini geliştirmeli, HTML, CSS, Javascript, hazır içerik yönetim sistemleri, PHP ya da Asp.net gibi etkileşimli dillerden biri üzerinde çalışmalı
-Mutlaka kişisel bir site sahibi olmalı, özel bir alan belirleyip, o alan üzerinde özel olarak uzmanlaşmalı, piyasayı takip etmeli.
Şimdilik yazacaklarım bunlar.

_su_' Alıntı:
cumhurtorun' Alıntı:

Hocam bu yazdıklarınızdan sonra meslek liselerinde çalışmayı diledim ama böteliyiz malesef.. Biz de her sene Office baydı artık... Resmen köreldiğimi hissediyorum. Böyle zorunluluklar da olmayınca oturup çalışılmıyor ki..
office işlemeyin siz de hocam. 8 basamak konularını incelediniz mi?

her türlü telefon modelinin özellikleri
her marka LCD, Plazma vs TV özellikleri ve fiyatları
bilumum PC parçalarının fiyatları, her marka laptop fiyatları
Mebbisin e-okulun altını üstünü
Her türlü PC sorununun çözümü ve hatta görmeden çözümü
Her türlü donanım elemanının sorununun çözümü
Okul müdürlerinin tüm sorularının cevabını
Okuldaki güvenlik kameralarının ayarlarını
....
..
.
aklıma bunlar geldi
Başka neler soruyorlardı bize

PHP'nin kendisi tabi bilinmeli ama muhakkak bir framework ile çalışılarak. Mesela codeIgniter gibi bir framework ile yapılmalı.

mystreous' Alıntı:
_su_' Alıntı:
cumhurtorun' Alıntı:

Hocam ben lisedeyim :) Ve inanın ortaokul bilişim dersi çok daha geniş kapsamlı..

yakuphan hocam teşekkürler, bilmediğim ne varsa sıralamışsınız... bi yerden başlamam lazım .. geç değil henüz :roll:

çünkü ben üniversitede hiç bişey öğrenmemişim.. meslek hayatında onu bunu, sorulanı yapmaya çalışırken öğrendiklerim; onlar da bilmem gerekenler içinde devede kulak kalır misali...

yakuphan' Alıntı:
Yaklaşık 6 yıldır meslek lisesinde Web Tasarımı ve Programlama dalı öğrencilerine ders veriyorum. Hemen hemen bütün derslere girdim.
10. sınıflarda ders verebilmek için bir BT öğretmeninin
Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi için
-Bilgisayar iç, dış donanım bilgisine (aynı zamanda piyasa bilgisi + güncel donanım bilgilerine)
-İşletim sistemi (en azından Windows 7 ve XP) kurulumu, kullanımı vb. konularda bilgiye
-Ağ temelleri ile ilgili temel bilgilere sahip olması gerekiyor.
Programlama Temelleri Ders için
-Algoritma oluşturma akış şeması hazırlama konusunda deneyimli olmalı, öğrenciye algoritmanın programlamanın temeli olduğunu kavratabilmeli
-C# ile temel program yazma becerilerine sahip olması gerekir.
Paket programlar dersi için
-Ofis programlarını öğrencinin işini görecek şekilde öğretebilecek bilgi ve beceriye sahip olmalı.
Bilişim Teknik resim
-Temel teknik çizim kurallarını ve mesleki (elektrik, elektronik şemalar, ağ şemaları) çizimlere aşina olmak lazım.
Temel Elektronik dersi için
-Basit devre analizi ve AC devre analizi konularına hakim olmak gerekiyor.
11. Sınıflardaki
Web tasarımı ve Programlama dersi için
-XHTML, CSS bilgisi yanında bunları kullanarak tablosuz tasarım vs. gibi Web 2.0 standartlarını bilmek ve öğretebilmek şart.
-Dreamweaver programını web tasarımında kullanabilmek
-Javascript, jquery script dilleri ile basit de olsa işlem yapabilmek
-Asp.Net içerisinde C#, o da olmazsa Vb.Net dili ile etkileşimli web tasarımı kodlayabilmek
-Temel veritabanı konularını ve veritabanı kullanarak web site hazırlama işini bilmek, SQL dili ile temel işlemleri yapabilme
Grafik ve Animasyon dersi için
-Fireworks ya da photoshop programı ile web araçlarını hazırlayabilme, bir web sitesi için gerekli grafikleri oluşturabilme
-Flash programında temel animasyon konularını bilmek, Actionscript ile Flash tabanlı web sitesi tasarlayabilmek (animasyondan daha çok bu bölümün önemli olduğunu düşünüyorum).
Veritabanı Organizasyon dersi için
-Veritabanı oluşturma, normalizasyon, veritabanı mantığını bilmek ki bence en önemli husus bu
-SQL dilini kullanarak temel veritabanı sorgularını yapabilme
12. Sınıflar
İnternet Programcılığı
-PHP dili ile temel ve veritabanı kullanan script yazabilme becerisine sahip olmak.
Göreceğiniz üzere Ne yazık ki güzel ülkemin yahşi MEB yöneticileri normalde her biri ayrı bir uzmanlık alanı olması gereken konuların hepsine bir BT öğretmeninin sahip olması gerektiğini düşündüğünden, görev yapacağınız her okulda, okutacağınız dersler değişebileceğinden, yukarıdaki yeterliklerden hemen hepsinden birazına sahip olmanız gerekiyor. Çünkü ders size verildiğinde ben bilmiyorum, bu dersi veremem diyemiyorsunuz. Ayrıca yukarıdaki dersler içerisinde 11 ve 12. sınıftakilerde okutulan bazı dersler olmadığı gibi dersler, okutulan dala, görev yapılan okulun türüne göre değişebiliyor.
Bütün bunlardan öte, vizyon sahibi bir BT öğretmeni
-Programlama dillerinden en birini bilmek yanında algoritma bilgisine yani herhangi bir programı nasıl yapabileceği bilgisine sahip olması lazım
-Temel ağ bilgisine sahip olmalı, bir laboratuar için kablolama dahil ağ kurabilmeli
-Bilgisayar donanım bilgisinin neredeyse eksiksiz olması, özellikle genel problemlerin nedenlerini ve çözümlerin bilmesi lazım
-Geleceğin web'de olduğunu düşündüğümden program yazma işinden çok, web teknolojileri hakkında kendini geliştirmeli, HTML, CSS, Javascript, hazır içerik yönetim sistemleri, PHP ya da Asp.net gibi etkileşimli dillerden biri üzerinde çalışmalı
-Mutlaka kişisel bir site sahibi olmalı, özel bir alan belirleyip, o alan üzerinde özel olarak uzmanlaşmalı, piyasayı takip etmeli.
Şimdilik yazacaklarım bunlar.

Ben bu yazdıklarınızın yarısını bilmiyorum. Ortaokulda olduğum için mi acaba? Çok kötü hissettim kendimi :cry:

Hocam bizde de Veritabanı Programcılığı ve Teknik servis var.
- Çok iyi derecede algoritma bilmeli ve bunu öğrencilere çok iyi aktarabilmeli :)
- Visual Studio, C#
- Access, SQLServer
- Silverlight
- Açık kaynak işletim sistemi ( Pardus, debian, Ubuntu vs.)
- İyi derece elektrik ve elektronik bilgisi
- Lehimleme becerisi
- Mantıksal devreler
- Proteus
- Sunucu İşletim Sistemlerinin kurulumu ve yönetimi

Ağ işletmenliği için;
- Ağ yapıları ve çalışma
- Ağ cihazları ve yapılandırmaları (Bu konu başlı başına bir derya)
- Sunucu İşletim Sistemlerinin kurulumu ve yönetimi
- E-posta sunucu kurulumu

Uzun lafın kısası tüm bu konularda kendinizi çok çok iyi geliştiremezsiniz. Birinde uzmanlaşıp diğerlerinden de haberdar olmalısınız.

Ben de bir soru sorayım.Önümüzdeki 10 seneyi düşündüğünüzde hangisini seçer o yönde gelişirdiniz? a)grafik tasarım,3d,bilgisayar oyunları b)programlama,network rahatlığı,alacağınız parayı da düşünün

a) yı da bilelim ama mobil programlama da uzmanlaşalım, artı eğitimci olarak sosyal medyanın eğitimde kullanımını araştıralım

eemree' Alıntı:
....
..
.
aklıma bunlar geldi

Valla çok güzel yazmışınız daha neler var neler:)

_su_' Alıntı:
mystreous' Alıntı:
_su_' Alıntı:
cumhurtorun' Alıntı:

Hocam ben lisedeyim :) Ve inanın ortaokul bilişim dersi çok daha geniş kapsamlı..
Office diyince ilköğretimdesiniz diye düşünmüştüm. Lisede office olurmu ya. İlköğretimde bile internet sayfası yapma, veri tabanı oluşturma, programcılığa giriş gibi konular var.

valla geçen biri
hocam ben kendime bi televizyon alacam LCD... hangi markayı alayım
nasıl bişi olsun kaç para tutar diye sordu..

haaa sormadan evvel hocam siz bu konuda uzmansınız bir soru sorabilir miyim diye eklemeyi de ihmal etmedi :)

Buzkırıcı' Alıntı:
Ben de bir soru sorayım.Önümüzdeki 10 seneyi düşündüğünüzde hangisini seçer o yönde gelişirdiniz? a)grafik tasarım,3d,bilgisayar oyunları b)programlama,network rahatlığı,alacağınız parayı da düşünün
Hocam şimdi ve yakın gelecekte en çok kullanılan alan mobil uygulamalar olacak. Apple gibi bir firmanın yılda 45-50 milyar dolar kar etmesini sağlayan sattığı telefonlar değil uygulamalardan aldığı komisyonlar. Angry birds yapan firma kıçıkırık bir firmayken bugün milyoner oldular. Mobil uygulamalar her anlamda şimdinin ve geleceğin alanı bence.

eemree' Alıntı:
....
..
.
aklıma bunlar geldi

süpersiniz hocam :puhaha:

haklısınız merhoom hocam..

ben bu ilköğretimin tek düzeliğinden, körelmişliğinden beni de yanında köreltmesinden sıkıldım..
başka şeyler yapmak istiyorum, kendim için..
çalışkan öğrencilerdik zamanında şimdi harcamış olsak da çalışmadan, araştırmadan duramıyoruz işte..

**melike**' Alıntı:
eemree' Alıntı:
....
..
.
aklıma bunlar geldi

süpersiniz hocam :puhaha:

daha diyecek söz kalmamış hocam.
Mesela CD ile DVD nin aynı olmadığını bilmen iyi olur.
Bilgisayar açılmıyor dediklerinde çok geniş düşünebilmen iyi olur (Aslında internet açılmıyor olabilir ya da aslında google giriş sayfası olarak ayarlı olmadığı için internetin olmadığını ve bunu bilgisayar açılmıyor olarak telaffuz ediyor olabileceklerini)

bilerzen' Alıntı:
haklısınız merhoom hocam..

ben bu ilköğretimin tek düzeliğinden, körelmişliğinden beni de yanında köreltmesinden sıkıldım..
başka şeyler yapmak istiyorum, kendim için..
çalışkan öğrencilerdik zamanında şimdi harcamış olsak da çalışmadan, araştırmadan duramıyoruz işte..

Hepimiz bilgisayarcı olarak biliyoruz ki programlama olsun tasarım olsun organizasyon olsun üzerine gitmedikçe mütemadiyen ilgilenmedikçe sürekli yeni şeyler denemedikçe çok çabuk köreldiğini çok çabuk unutulduğunu farkediyoruz. Üniversite döneminde reklam ajansında 2 buçuk sene çalışma fırsatım olmuştu ve bana grafik tasarım - kurumsal kimlik ve tanıtım organizasyonları ve web tasarım anlamında çok çok katkıları olmuştu kendimi yetiştirdiğime inanıyordum. Fakat aradan geçen zaman içinde hareketsizlik beni neredeyse sıfıra geri getirdi. bir böteli olarak meslek lisesinde çalışmayı sırf bu yüzden çok istiyorum zorunlu olunca ve işimiz olunca ilgilenir birşeyler üretiriz.

BBNET
Geri