Beyninizi Ele Geçiren Sihirli Sözcükler | Zihin Bükücüler

Kodla Büyü

celalaybar

Site Gezgini
Mesajlar
87

Beyninizi Ele Geçiren Sihirli Sözcükler | Zihin Bükücüler | Manipülasyon | Algı

Abrakadabra, Açıl Susam Açıl, Jantar Mantar Jadu Mantar, Aajaye, Alakazam, Ajji Majji la Tarajji, Hokus Pokus Tontus Talantus Vede Celeriter Jubeo...

Kimilerine göre, sihirbazlar yaptığı gösterilerde anlamsız “hokus pokus tontus” gibi sözcükler kullanarak, gösteriyi zaten şaşkınlıkla izleyen seyircinin aklını ve dikkatini bu şekilde daha da karıştırarak numarasını el çabukluğuyla tamamlar. Kimilerine göre, bu sözcüklerden bazılarının derin anlamları vardır.

Mesela, ‘abrakadabra’ kelimesinin kökeni antik döneme kadar gitmektedir. Rivayetlere göre, ‘abrakadabra’ sözcüğü, Aramice’de "Söylediğim gibi yaratacağım!" anlamına gelirmiş. M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla'nın doktoru olan Serenus Sammonicus tarafından yazılan De Medicina Praecepta adlı şiirde bu sözcüğün geçtiği görülmüş. Bu sözcük, üçgen şeklinde yazılarak muska gibi yapılıp rahatsızlığı olan imparatorun boynuna takılmış.

Eski dönemlerdeki Musevilik inancında, üçgen biçiminde yazılıp muska gibi taşınırsa tılsım olarak birçok hastalık, ateş, humma gibi rahatsızlıklardan koruyacağı düşüncesi yaygınmış.

Diğerleri için de efsanevi anlatımlar var. Günümüzde ise en fazla sahne ilizyoncuları tarafından kullanılıyor. Sihirbazlık ile ilgili hikayelerde, masallarda ve çizgi romanlarda sihirli değnek kullanılırken hep bazı kelimeler söylenir. Ondan sonra o sihirli çubuk hedefe doğru yöneltilir. Yada bir kapının açılması için bazı kelimeler sırasıyla söylenir. Sırası çok önemlidir. Sırayı şaşırırsanız kapı açılmaz. Ali Baba ve Kırk Haramiler ile ilgili yapılan bir filmde sihirli sözcükleri unutan bir karakter ‘açıl susam açıl’ yerine ‘açıl ya mısır açıl’ demiş ama kapı açılmamıştır. Ardından panik halinde ‘açıl ya pirinç açıl’ demesi de fayda etmemiş ve karakterimiz bütün bütün paniklemiş olarak film devam eder.

Aslında o sihirli sopalar ve sözler hala varlar. Sadece içinde bulunduğumuz zamana göre farklı kalıplarda ifade ediliyor. Aristoteles, insanı rasyonel bir varlık olarak tanımlasa da çoğu insan manipülatif sözlerle büyülenip diğer insanlar tarafından kölelere dönüştürülüyor. Belki modern sihirbazlar ‘abrakadabra’ demiyorlar ama onlar da başka kelimeler kullanarak sizin zihin dünyanızın kıvrımlarında dolaşıp size tesir ediyorlar. İnsanlık varolduğu sürece de bu sihirli kelimeler kullanılmaya devam edecek... Devamı videoda...

Kaynaklar
https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_word
https://en.wikipedia.org/wiki/Abracadabra
https://en.wikipedia.org/wiki/Hocus_pocus_(magic)
https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Sesame_(phrase)
 
Son düzenleme:
Geri
Üst