Benzin-Dizel karşılaştırması

Kodla Büyü

jolly

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar otomatik vites arabaları inceliyorum ama otomatiklerin çoğu benzinli, mesela
1.4 benzinli otomatik ile 1.3 dizel düz vites arasındaki yakıt farkı nasıldır?
ben senede max 10-15bin kullanırım sizce çok fazla zararı olur mu benzinlinin.

otomatik çok yakıyor kardeşim de var 1.4 pejo şehir dışı 25 kuruş. ama 1.3 dizel taş çatlasa 19 kuruş yakar

Dizel 100 km de 5 lt yakarsa benzinli 8 lt yakar.

Dizel ayrıca litre fiyatında da uygun olduğu için dizelden vazgeçme derim.

mesela opel corsa-astra modellerine bakıyorum otomatikler hep benzinli dizel seçeneği yok buda elimi kolumu bağlıyo.

otomatik dizel önerileriniz var mı?

okanbaris' Alıntı:
hocam bir kere kendiniz kullanacaksanız bence bir erkek için manuel vazgeçilmez

neden erkek için manuel vazgeçilmez hocam açıklarsanız sevinirim. teşekkürler

easytr' Alıntı:
zodiac' Alıntı:
okanbaris' Alıntı:

araba sürmeyi zevk olarak gören bir erkek otomatik araba kullanmaz.

Yoğun trafiğin çok olduğu yerlerde, araba sürmek zevk olmaktan çıkıyor. Ben yıllar önce hocam gibi düşünüyordum ama, otomatiğin rahatına alışınca vazgeçemedim. Hatta bu rahatlığı bir kademe daha artırıp, hız sabitleyicisi olan bir araç alcam...

easytr' Alıntı:
zodiac' Alıntı:
okanbaris' Alıntı:

Valla son çıkan otomatik dizel araçlar hem yakıt konusunda iyi hem de sürüş keyfi açısından oldukça ideal. Otomatiğin keyfini alınca insan manuel'le uğraşmak istemiyor...
Bende dizel manuel vites peugeot 207 var. Bir arkadaşındizel otomatik DS4'ünü kullandım. Stop/start var 1.6 motor. Basmazsan yakmıyor - Basarsan zaten 1.4'de yakıyor. Klimada rampa çıkarken de en ufak bayılma yok arabada.

Sonuç olarak paranız yetiyorsa yeni model dizel otomatik araba alın derim. Motor 1.6 olmak şartıyla...

hakanarya' Alıntı:
Valla son çıkan otomatik dizel araçlar hem yakıt konusunda iyi hem de sürüş keyfi açısından oldukça ideal. Otomatiğin keyfini alınca insan manuel'le uğraşmak istemiyor...
Bende dizel manuel vites peugeot 207 var. Bir arkadaşındizel otomatik DS4'ünü kullandım. Stop/start var 1.6 motor. Basmazsan yakmıyor - Basarsan zaten 1.4'de yakıyor. Klimada rampa çıkarken de en ufak bayılma yok arabada.

Sonuç olarak paranız yetiyorsa yeni model dizel otomatik araba alın derim. Motor 1.6 olmak şartıyla...

önerdiğiniz modeller neler hocam?

dsg polom var, aylık kilometrem az oyüzden benzinli tercih ettim. ben memnunum düzvites süremeyen eşim benden daha memnun.

okanformula' Alıntı:
easytr' Alıntı:
zodiac' Alıntı:
okanbaris' Alıntı:

Yoğun trafiğin çok olduğu yerlerde, araba sürmek zevk olmaktan çıkıyor. Ben yıllar önce hocam gibi düşünüyordum ama, otomatiğin rahatına alışınca vazgeçemedim. Hatta bu rahatlığı bir kademe daha artırıp, hız sabitleyicisi olan bir araç alcam...

bende hocama katılıyorum özellikle yoğun trafik olan yerlerde otomatik vites ile manuel arasında çok fark var.

1.4 otomatik benzinli en az yakan modeller honca city ve jazz var, kullananlar memnun. Bir arkadaşımda fiesta 1.4 otomatik vardı şehir içi çok yakıyor demişti. Drag tutkusu olmayanlar için otomatik araba çok rahat ve keyifli hele bir de f1 vitesli bulursanız tadından yenmez.

Şehir efsana olmuş gitmiş;

Otomatik vites 1,6 civic kullanıcısıyım.

10 yıldır manuel kulladım hep oto vites karşı idim.

Nasip oldu aldım; hayatta bir daha manuel almam, otomatiğin tadına varınca ne demek olduğunu anlarsınız.
Uzun yol yakıtı şudur. Geçen hafta Erzurum - Bursa arasında 15 saatde 1500 km yol yaptım.

18 - 20 - 22 krş arasında; ortalamada ise 20 krş yaktı. Araçda 5 kişi ve bagaj dolu bir şekildeydi. Hız ibresi; 100 - 160 km arasında gelip gitti...

Yakıdı ise; Pogaz - Aygaz karışık aldım... Eğer Batı da ki gaz fiyatları doğudada olsa o zaman 18 krş yakardı. Erzurum Sivas arasında gaz 2,8 ankarada 2,3 - 2,4, Bursada ise 2,5

Ortalama yakıt göstergesi 1500 km içinde 6,6 idi....

Yeni alacağım araç yine benzinli ve otomatik vites olacaktır...

Bir elim kol dayamasında bir ayağım ise boşda bundan daha keyif veren ne olabilir...

asp-php' Alıntı:

Nasip oldu aldım; hayatta bir daha manuel almam, otomatiğin tadına varınca ne demek olduğunu anlarsınız.
Uzun yol yakıtı şudur. Geçen hafta Erzurum - Bursa arasında 15 saatde 1500 km yol yaptım.

18 - 20 - 22 krş arasında; ortalamada ise 20 krş yaktı. Araçda 5 kişi ve bagaj dolu bir şekildeydi. Hız ibresi; 100 - 160 km arasında gelip gitti...

Yakıdı ise; Pogaz - Aygaz karışık aldım... Eğer Batı da ki gaz fiyatları doğudada olsa o zaman 18 krş yakardı. Erzurum Sivas arasında gaz 2,8 ankarada 2,3 - 2,4, Bursada ise 2,5

Bir elim kol dayamasında bir ayağım ise boşda bundan daha keyif veren ne olabilir...

Hocam,sizin şehirlerarası yolda az yaktığınızı söylediğiniz yakıtı,biz dizel arabayla şehir içinde normal şartlarda yakıyoruz.Şehirlerarası zaten kokluyor dizel arabalar.

asp-php' Alıntı:

gaz değilde benzin kullanmış olsaydınız km de ne yakardı hocam?

soouuk' Alıntı:
asp-php' Alıntı:

Hocam,sizin şehirlerarası yolda az yaktığınızı söylediğiniz yakıtı,biz dizel arabayla şehir içinde normal şartlarda yakıyoruz.Şehirlerarası zaten kokluyor dizel arabalar.

Aynen hocam, dediğiniz gibi şehir içinde yakaladığım rakamlar bunlar. Bir de bir türlü tüpe ısınamadım gitti. Tabi tercih meselesi. Bir arkadaşım İstanbul'da bir alışveriş merkezinde kapalı garaja almadılar diye satmıştı civic'i. Tabi ki her yer bu şekilde değildir ama arkadaşa o şekilde denk gelmişti.

Bir de bunun yanında başlığı açan arkadaş için araştırdığım bilgileri vereyim.
Dizel otomatik çok fazla seçeneği olmayan bir araba. Dizel otomatikler iki türe ayrılıyor. Bunlar tam otamatik ve yarı otamatik (akıllı şanzıman ya da otomatikleştirilmiş manuel şanzıman).

Tam otomatik i30 modelinde vardı örneğin ama 8 lt civarında yakıyor. Bir dizel araba için hiç karlı bir seçim değil.

Yarı otomatik şanzımanlar ise her firmanın kendisine göre isimlendirmesinden dolayı farklı isimler almış. Genel de manuel kullanımdan daha az yakarlar. (Örneğin Fiat Bravo broşüründen karma tüketim manuel 6.3, Otomatik 5.7)
-Fiat dualogic
-peugeot Auto6r
-Toyota mmt
-Volkswagen dsg
-Renault EDC
-Opel Easytronic
gibi.

Tamamen şans işi olmasına rağmen genel olarak piyasada Peugeot ve Fiat yarı otomatik araçlar daha az sorunlu gibi bir izlenim var. Tabi ben okuduklarımın yalancısıyım. Mutlaka fanatikleri çıkıp aksini iddia edebilir.

Özellikle toyota mmt şanzıman mağduru oldukça fazla insan vardı, bulabilirsem daha sonra eklerim, bu sorunların çözümü için bir site dahi kurmuşlardı. Bunun yanında koskoca Volkswagen de Dizel dsg şanzıman sorunu ve şikayeti çok olan bir firma galiba. Kaynak Google.com

Ben kısmet olursa, 308, megane III ya da Fiat Bravo dizel otomatik düşünüyorum. Uzun araştırmalar ile buna karar vermiştim. Bakalım kısmet. Belli olmaz.

keplir' Alıntı:
Bir de bunun yanında başlığı açan arkadaş için araştırdığım bilgileri vereyim.
Dizel otomatik çok fazla seçeneği olmayan bir araba. Dizel otomatikler iki türe ayrılıyor. Bunlar tam otamatik ve yarı otamatik (akıllı şanzıman ya da otomatikleştirilmiş manuel şanzıman).

Tam otomatik i30 modelinde vardı örneğin ama 8 lt civarında yakıyor. Bir dizel araba için hiç karlı bir seçim değil.

Yarı otomatik şanzımanlar ise her firmanın kendisine göre isimlendirmesinden dolayı farklı isimler almış. Genel de manuel kullanımdan daha az yakarlar. (Örneğin Fiat Bravo broşüründen karma tüketim manuel 6.3, Otomatik 5.7)
-Fiat dualogic
-peugeot Auto6r
-Toyota mmt
-Volkswagen dsg
-Renault EDC
-Opel Easytronic
gibi.

Tamamen şans işi olmasına rağmen genel olarak piyasada Peugeot ve Fiat yarı otomatik araçlar daha az sorunlu gibi bir izlenim var. Tabi ben okuduklarımın yalancısıyım. Mutlaka fanatikleri çıkıp aksini iddia edebilir.

Özellikle toyota mmt şanzıman mağduru oldukça fazla insan vardı, bulabilirsem daha sonra eklerim, bu sorunların çözümü için bir site dahi kurmuşlardı. Bunun yanında koskoca Volkswagen de Dizel dsg şanzıman sorunu ve şikayeti çok olan bir firma galiba. Kaynak Google.com

Ben kısmet olursa, 308, megane III ya da Fiat Bravo dizel otomatik düşünüyorum. Uzun araştırmalar ile buna karar vermiştim. Bakalım kısmet. Belli olmaz.

çok teşekkür ederim bilgiler için hocam, mesela linkteki aracı tüp takmadan benzinli kullanmış olsak çok mu yakar? Yani senede 10-15bin km için.
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-o ... 7601/detay

Benim kullandığım 2 aracı kıyaslamak gerekirse;
1. 2005 model otomatik benzinli polo ile bir depo benzini 30 günde yakardım, bu bir depo okul iş arası
2. 2005 model Renault dizel scenic ile bir depo mazotu ile aynı mesafede aynı kullanımda 80 günde bir depoyu dolduruyorum.

kars ankara arasında polo ile 2 depo benzin aldığımı biliyorum, dizel ile tam bir depoyla gittim. Bence dizel derim, ve renonun yeni nesil dizelini..

jolly' Alıntı:
çok teşekkür ederim bilgiler için hocam, mesela linkteki aracı tüp takmadan benzinli kullanmış olsak çok mu yakar? Yani senede 10-15bin km için.
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-o ... 7601/detay

Hocam,
http://www.arabam.com/sifir-0-km/AracDe ... ponentId=2
yukarıdaki bilgilere göre araç ortalama 5.1 yazmışlar. Biz bunu 6.5 olarak kabul edelim. Çünkü fabrika verileri pek sağlıklı olmuyor.

Bu hesaba göre 4.91'den benzin alsanız km'de ortalama 30-32 kuruş yakar.

Yılda 10.000 km için, 3.000 tl ya da 15.000 km için de 4.500 tl benzin yapar. Bence fazla ama tabi siz bilirsiniz.
Ben 1.3 dizel kullanıyorum kmde ortalama 20-22 kuruş arası yakıyor. Bu durumda yılda 1.000, 1.500 tl fazla vermek anlamına gelir.

Tabi ayrıntılı bir excel tablosu hazırlamak gerekir. Vergisi, algısı, kaskosu, benzini, periyodik bakımları, bagaj hacmi, hızlanması :) Tam bir uzmanlık dalı.

yusufpb' Alıntı:
Benim kullandığım 2 aracı kıyaslamak gerekirse;
1. 2005 model otomatik benzinli polo ile bir depo benzini 30 günde yakardım, bu bir depo okul iş arası
2. 2005 model Renault dizel scenic ile bir depo mazotu ile aynı mesafede aynı kullanımda 80 günde bir depoyu dolduruyorum.

kars ankara arasında polo ile 2 depo benzin aldığımı biliyorum, dizel ile tam bir depoyla gittim. Bence dizel derim, ve renonun yeni nesil dizelini..

Renault'nun DCI motoru kendisini kanıtlamış güzel ve güçlü bir motor. Benim de aklımda var bir kaç model.
İnşallah nasip olur herkesin gönlüne göre.

sıfır otolarda renault megane fiyatlarıda baya bi uçmuş gibi gözüküyor mesela opel-astra daha ucuz gibi.

jolly' Alıntı:
sıfır otolarda renault megane fiyatlarıda baya bi uçmuş gibi gözüküyor mesela opel-astra daha ucuz gibi.

Tabi hocam. Haklisiniz. Sıfır fiyatları dediginiz gibi çok uçuk. Ama donanımları karşılaştırmak lazım. bir de vergiler var tabi. 2002 de % 27 olan ÖTV bugün % 40. Doğal olarak 50.000 liralik bir araçta bu rakam fazladan ödenen 6.500 tl yapiyor.

jolly' Alıntı:
Arkadaşlar otomatik vites arabaları inceliyorum ama otomatiklerin çoğu benzinli, mesela
1.4 benzinli otomatik ile 1.3 dizel düz vites arasındaki yakıt farkı nasıldır?
ben senede max 10-15bin kullanırım sizce çok fazla zararı olur mu benzinlinin.

Hocam otomatik bir erkek için tercih sebebi olmuyor genelde. Eşiniz falan kullanacaksa bilemem ama. Ayrıca otomatik benzinli alınacaksa kesinlikle 1.6 ve üstü motor seçenekleri düşünülmeli. Çünkü 1.4 benzinli otomatik afedersiniz kıçını kaldırana kadar ölme eşeğim ölme. Bu süreçte de tabi ilk hareket esnasında benzini su gibi içmeye başlayacaktır. Zaten otomatik viteslerin çok yakma olayı kalkış anlarında motorun benzinle aşırı beslenmesi olayındandır.

Ama yine de merak edersen sana bir örnek vereyim 1.4 benzinli konusunda (manual): Aracım 2011 Seat İbiza 1.4 Copa (manual vites)
Bayram arasında memlekete gittim. 50 km. si sadece 1 ve 2. vites dur-kalklı şehir içi olmak üzere 550 km. yol yaptım. Araçta 3 kişi var ve bagajda yaklaşık 70 kg. yük varken 0,27 Kr. yaktım km. başına. Bu değerde 500 km. şehirler arasında tamamen hız sabitleyici ile gittim. Bilgi notu olsun.
Aynı yolda Citroen C4 (1.6 dizel manual) 0,27 Kr. yakıyor km. başına. Hatta aynı yolda 1.3 Multijet Fiorino (manual dizel) 0,26 Kr. yakıyor km. başına. Fiorino ile aramdaki 0,01 Kr. fark nereye gidiyor onu da söylim. Dizelin bakım maliyeti benzinliye göre yüksektir. Oraya gidiyor. Fazlası da cebimde kalıyor. Sonuçta benzinli aracın dizelden daha karlı olduğu gibi bir durum oluşuyor. Yılda en az 20 Bin Km. yapıyorsanız dizel o zaman kara geçiyor. Önceki aracım dizeldi. Şimdi benzinli. LPG gerekmiyor. Kafam rahat demek bu oluyor. Yok turbo zorlanmasın. Yok uzun yoldan gelince 3-5 dakika dizel çalışsın. Motorini temiz olan istasyon ara. Aman motorinde su olmasın :) Ne gerek var. Al benzinliyi rahatla :) Motor sesi yok en azından yaaa :)

BBNET
Geri