Banka müşterisinin 'dosya masrafı' zaferi

Kodla Büyü

*Spartacus*

Aktif Üye
Mesajlar
112
Mahkeme, konut kredisi alan müşterisinden dosya masrafı ve krediyi yapılandırma bedelini alan bankayı haksız buldu.

Mahkeme, bankanın fazladan aldığı 2 bin 500 lirayı, yasal faiziyle, müşerisine ödemesini istedi. Bankanın, kararı Yargıtay'a götürme hakkı var.

Reyhan Kilment 12 Ocak 2012'de özel bir bankadan 100 bin liralık konut kredisi aldı. Kilment'e verilen kredinin içinden 700 liralık dosya masrafı kesildi.

Kilment, banka şubesi yetkililerine yapılan kesinitin haksız olduğunu, iadesini talep etti. Ancak olumlu yanıt alamadı. Kilment aylık kredi taksit ödemelerini yapmaya

devam ettiği süreçte, faizilerde düşüş oldu. Çok sayıda kredi borçlusu gibi Kilment de borcunu yapılandırmak istedi. Banka, Kilment'in kredisini yeniden yapılandırdı. Bu yapılandırma ile Kilment 6 bin 412 lira kâra geçti.Ancak, banka yapılandırma bedeli adı altından bin 797 lira aldı.

BANKA SAVUNMASI; 'YAPTIĞI VEFASIZLIK'

Kilment, kendisinden yapılan toplam 2 bin 497 liranın geri ödenmesi için İstanbul Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı. Banka avukatı Semra Yıldırım ise dava dosyasına sunduğu ayrıntılı savunma dilekçesinde, talebin haksız olduğunu, alınan ücretlerin hukuka uygun olduğunu savundu. Banka avukatı davacının taleplerinde haksız olduğunu ifade ederek ahde vefasızlık yaptığını ifade etti. Banka avukatı alınan dosya masrafının hukuka uygun olduğunu, yine alınan yapılandırma bedelinin ise bankanın hakkı olan komisyon olduğunu savundu.

MAHKEME BANKAYI HAKSIZ BULDU

Davaya bakan İstanbul 2. Tüketici Mahkemesi kararını 3. celsede açıkladı. Mahkeme, alınan ücretler için bankanın haksız olduğunu, 2 bin 500 lirayı bulunan tutarı faizi ile ödenmesine karar verdi.

'HARCAMAYI İSPAT EDEMİYORLAR'

Kilment'in Avukatı Aytekin Gürbüz, mahkeme kararına ilişkin "Bu kararla bir kez daha bankaların kredi alan müşterilerinden haksız ücret talep etmiş olduğu ispatlandı. Bankalar, müşterilerinden belirli bir standardı olmayan faiz dışında bir takım ücretler talep ediyorlar. Buna karşılık bu tahsil edilen meblağlara ilişkin bir harcama kalemleri ispatlayamıyorlar. Aslında belgelendirseler dahi kanımca bu alınan ücretler haksız. Çünkü zaten bankaların faiz gelirleri var. Yeni Tüketici Kanunu bankaların faiz dışı gelir kalemleri konusunda BDDK'ya yetki verdi. Umuyorum ki BDDK, bu yetkisini tüketiciler lehine kullanacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak
 

Ekli dosyalar

  • Dosya Masraf.jpg
    Dosya Masraf.jpg
    170.3 KB · Görüntüleme: 1,237
ben de ufak bi kredi kullanmıştım.
bu işin peşine düşmek lazım!
 
Geçen hafta hem dosya masrafı hem erken kapatma cezasını mahkemede kazandım.Gerekçeli kararın tebliğini bekliyorum.İnşallah banka işi uzatıp yargıtaya gitmezde paramı inat etmeden verir kendiler igib faizini de istemiyorum ana paramı versinler yeter
 
hocam yapılandırma ücreti %2 ödedim...yaklaşık 1200tl ödedim ve bende heyete verdim..kazanırsam bu tutarın hepsinimi alıyorum..
yapılandırma için soruyorum...
 
Bende iki kez yapilandirdim toplam 3500 TL yapıyor verdim hakem heyetine bakalim bekliyorum dosya masraflar ini zaten almistim
 
2011 Haziranda bende 95.000 TL kredi kullandım ve 1000TL dosya masrafı ödedim.
2013 yılında Tüketici Hakem Heyetine başvurdum ve lehime karar çıktı, sonrasında banka Tüketici Mahkemesine itiraz etti. Ekte gönderdiğiniz Hakim(Hüseyin Kısacık) bankayı haklı buldu ve hakem heyetinin kararını iptal ederek dosya masrafını almamı engelledi. Bende bir daha uğraşmamak adına itiraz etmedim.
Şimdi bakıyorum kredi kullanan banka müşterisi lehine karar vermiş. Ben bu hakimleri anlamıyorum..
 
4 adet masraf aldım. eşim dostumun için en az 10-12 adet dava açtırdım aldım. 15 tl için bile aldırdım. kuruşumu koymam bu kitapsızlarda
 
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, avukatlar dışında hiç kimsenin hakem heyetleri veya tüketici mahkemeleri nezdinde vekil olarak görev yapamayacağını, dosya takip edemeyeceğini belirterek, "Bu 'açıkgöz' firmaların gönderdikleri dilekçe örnekleri, internet sitelerinde ücretsiz bulunuyor, arzu edenler buralardan alabilir" dedi.

Ağaoğlu, Türkiye'de bankalardan kredi çeken milyonlarca insanın dosya masrafı ödemek zorunda kaldığını söyledi.

Milyonlarca insanın bu şekilde mağdur olduğunu savunan Ağaoğlu, "Şu anda Türkiye'de 100'ün üzerinde firma, faaliyete geçerek çağrı merkezleri kurdu ve bankaların tüketicilerden hukuka aykırı tahsil ettikleri dosya masraflarının tahsilinde aracılık edeceklerini öne sürerek, vatandaşlardan para karşılığı dilekçe göndermek suretiyle çıkar sağlıyorlar" diye konuştu.

Ağaoğlu, avukatlar dışında hiçkimsenin hakem heyetleri veya tüketici mahkemeleri nezdinde vekil olarak görev yapamayacağını, dosya takip edemeyeceğini vurgulayarak, bu "açıkgöz" firmaların gönderdikleri dilekçe örneklerinin internet sitelerinde ücretsiz bulunduğunu, arzu edenlerin buralardan alabileceklerini kaydetti.

"Dosya masrafınızı geri isteyin"
Dosya masrafı ve kredi kartı aidatlarının geri alınabileceğine dair açıklamaların sanal ortamda tüketicilere anlatıldığını ifade eden Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 2014 yılında eski kararlarıyla paralel iki yeni kararla tüketicilerden dosya masrafı alınmasının hukuka aykırı olduğunu, hatta sözleşmede yer alsa dahi bunun, Tüketici Kanunu'na göre haksız şart sayılacağına işaret ederek, dosya masraflarının tüketicilere iadesine karar verdi. Yargıtay, diyor ki 'Banka, açıklamasında dosya masrafı gerekçesi olarak personel vs. giderlerini ifade ediyorsa da bunlar zaten hesaplanan faizin içinde. 'Yani banka faizi neye göre belirliyor, giderlerine bakıyor, paraya ödediği faize bakıyor. O paraya ödediği faiz, diyelim yüzde 5, üzerine giderlerini de alıyor, 'Bana maliyeti yüzde 7 oldu' diyor, o yüzden banka 8'den, 10'dan satıyor."

Ağaoğlu, 28 Mayıs'ın tüketicilerle bankacılar arasındaki çekişmeler için milat olduğuna dikkati çekerek, o tarihte yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketici Kanunu'nun 4. maddesinin bankaların faiz dışında tüketicilerden alabilecekleri her türlü ücretin belirlenmesinde Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunun (BDDK) yetkili olduğunu hüküm altına aldığını söyledi.

BDDK'nın bankaların faiz dışında hangi hizmet ve ücretleri alabileceğine dair henüz liste yayımlamadığını anımsatan Ağaoğlu, şu bilgiyi paylaştı:

"Dolayısıyla dosya masrafı, tamamen hukuka aykırı duruma gelmiştir çünkü yeni Tüketici Kanunu, BDDK'nın belirlediği bir ücretin alınabileceğini öngörmekte. BDDK, ücret ödemediği halde bankalar, tüketicilerden dosya masrafı
veya benzeri isimler adı altında ücret tahsil etmeyi sürdürmektedir. Bu durumda hukuki dayanaktan yoksun bu tahsilatların tüketiciye derhal iadesi gerekmektedir.

Aksi halde tüketiciler, 2 bin liraya kadar olan bedeller için ikamet ettikleri ilçe kaymakamlığındaki tüketici hakem heyeti nezdinde hiçbir ücret ödemeden, 3 bin liraya kadar ise il merkezinde bulunan Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğündeki bilir tüketici hakem heyetine başvurmak suretiyle haklarını arayabilir."

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26849424.asp
 
nereye, nasıl başvuru yapmak gerekiyor acaba?
 
ogretmenokan' Alıntı:
Geçen hafta hem dosya masrafı hem erken kapatma cezasını mahkemede kazandım.Gerekçeli kararın tebliğini bekliyorum.İnşallah banka işi uzatıp yargıtaya gitmezde paramı inat etmeden verir kendiler igib faizini de istemiyorum ana paramı versinler yeter
Hocam moralini bozmak gibi olmasında, bende geçen sene kazanmıştım hem dosya hem erken kapama banka yargıtaya gitti erken kapama yargıtaydan artık geri dönüyor. Yeni dava açacak arkadaşlar ona göre açsın.
 
Geri
Üst