Bakanlık BT dersi ile ilgili Görü ve öneri istiyor

Kodla Büyü

atanırmıyımki

Site Gezgini
Mesajlar
31
Merhaba sayın hocalarım,Bugun sube muduru okula gelerek bt dersiyle ilgili bakanligin gorus ve oneride bulunmam bunu rapor olarak sunmam gerektigini belirtti.Resmi yaziyi tarafima teblig etti.Fikir olmasi adina daha boyle bi calisma yapan hocam varsa paylasabilir mi? Yaziyi paylasiyorum asagida.
 

Ekli dosyalar

  • 97a6b401-0204-4ab1-8296-41aaac749f4d.jpeg
    97a6b401-0204-4ab1-8296-41aaac749f4d.jpeg
    144.5 KB · Görüntüleme: 595
Öğretmen kılavuz kitabı yada öğrenci ders kitabı olmadığı için ders işlenişinde öğretmenler arasında kazanım birliği olmadığını düşünüyorum. Öğretmenler kazanımı vermek için farklı yöntemler arayışları içinde oluyor. Dersin kitabı olsa daha planlı ders işlernir. Bilgisayarlı ve bilgisayarsız olarak kazanımlar verilebilir. buna göre de ders kitabı ayarlanabilir diye düşünüyorum. Ebada işimize yaracak çok az içerik var ve bütünlük yok (20 ünitenin 5 i vardır... gibi.) önceki yıl eba bilişimle üretimde bulunan içeriklerden faydalanıyordum onlarda kaldırıldı. yani ebaada bizim branş için içi boşaltıldı.
 
şubeleri ikiye bölseler, örneğin aynı saatte bir grup bilişime, bir grup başka bir seçmeli derse girecek şekilde ayarlama yapsalar. bu şekilde sabit hale gelse yani bir nevi seç. bilişim zorunlu olsa. biz de norm sıkıntısı yaşamasak.
 
Son düzenleme:
Hocam "ölçme değerlendirme sürecine" kesinlikle LGS'de bilgisayar bilimi soruları sorulmasının kaçınılmaz olduğunu yazabilir misiniz? 5 soru olabilir mesela, ya da 3 soru.Bunun için bir çok gerekçe sıralanabilir. Daha önce matematik dersi içerisnde soruldu zaten.

Zümre olarak bu konu üzerinde yoğunlaşmamız lazım.
 
Son düzenleme:
Hocam dersin zorunlu olması her kademede deniliyor zaten hadi onu geçtim de seçmeli derslerde robotik kodlama 5 6 var 7 ve 8 lerde yok bana çok saçma geldi. 5ve 6 da anca kodlamayı özümsüyorlar ,yanılıyor muyum sizlerin de görüşlerini merak ediyorum bu konuda.Robotik ve kodlama 7 ve 8 lerde zorunlu olması gerekir diye düşünüyorum. Yapay zeka uygulamaları ise eğer İYİ!! bir BT sınıfı varsa gerçekten güzel bir ders olduğu kanaatindeyim. Bir çok konuda etkinlik yapabilirsiniz. Ozan sihay kanalı sağ olsun .Sanki kale alınacakmışım gibi yazdım :D
 
şubeleri ikiye bölseler, örneğin aynı saatte bir grup bilişime, bir grup başka bir seçmeli derse girecek şekilde ayarlama yapsalar. bu şekilde sabit hale gelse yani bir nevi seç. bilişim zorunlu olsa. biz de norm sıkıntısı yaşamasak.
Seçmeli olmasına bile gerek teknoloji tasarım dersindeki gibi meslek liselerindeki gibi sınıf ikiye bölünse direk sonuçta bizim dersimizde uygulamalı yapılıyor
 
Değerlendirme teknoloji tasarım dersinde olduğu gibi 1. değerlendirme ve 2.değerlendirme şeklinde olabilir ve e-okul buna göre yeniden düzenlenebilir.
 
1- LGS ve Üniversite giriş sınavlarında en az 5 soru Algoritma , Problem çözme ile ilgili sorular olmalı.
2- He sınıf kademesinde 2 saat ders olmalı.
3- BT sınıfı bütün okullarda olmalı, mevcutlar 20nin üzerinde ise sınıflar ikiye bölünmeli.
4- İlkokulda temel bilişim tek konuları, siber zorbalık vs , ortaokulda algoritma, problem çözme, blok kodlama, small basic kodlama , lisede makine öğrenmesi, pyhton vs şekilde bir müfrededat
 
derslerin kaldırılmasını isteyenler, tamirci çırağı gibi gezmek istiyorlar sanırım.
trajikomik

müdüre dedim ki bugün giymeyim tulumları
camı kirli, akıllı tahtanın önünde taradım saçlarımı
gelecekti bugün okulu gezmeye (il mem müdürü)
erasmusta ki öğretmenlere ödül vermeye

durdu zaman, durdu dünya
girdi içeri kapıdan
öylece bakakaldım, gözümü ayırmadan

öğretmenler odasının kapısı açtım,
açtım girsin içeri
kalktı hilal kaşları
sordu kim bu arkadaş?

açtı girdi içeri, rüzgarında savruldum
cebimde tornavida ağır ağır doğruldum.
müdür geldi sırtıma vurdu
unut dedi öğretmenliğiiiiii

btrsin btr kal
giy dedi tulumları

btrsin btr kal
giy dedi tulumları
 
Son düzenleme:
arkadaşlar birşeyler yazdım başka fikirleri olanlar varsa paylaşırsanız sevinirim
Dersin kaldırılması yönünde görüş belirten arkadaşlara katılmıyorum. Eğer kendileri dersi gereksiz, sıkıcı vs. buluyorsa idareci veya özel büroya geçebilirler. Ben dersimi yıllardır gayet istekli bir şekilde işliyorum. Öğrencilerimde de bunun yansımalarını görebiliyorum. Eminim ki benim gibi birçok bilişim öğretmeni de dersine sıkı sıkıya bağlıdır. Ayrıca imkan dahilinde mevcut müfredata bilişim ile ilgili yeni derslerin eklenebileceğini de düşünüyorum. Hocam ölçme ve değerlendirme kısmına bence ders sınavlarını e sınav (Google formlar vb. yöntemle) yapabilmeyi ekleyebilirsiniz. Ancak BTR ile ilgili olumsuz bir görüş belirtmeyi de doğru bulmuyorum. Ders saatinin az olduğu ilçelerde BTR bizim eğitim sürecinde silinip gitmememiz açısından önemli olabiliyor. Herkese kolaylıklar dilerim.
 
Liselerde diğer derslerde olduğu gibi etkinlikli öğretmen ve öğrenci kitabı olması gerekiyor mevcut bilgisayar bilimi 1 kitabı çok sıkıcı daha etkinlik ağırlıklı bir kitap hazırlanması iyi olacaktır
 
derslerin kaldırılmasını isteyenler, tamirci çırağı gibi gezmek istiyorlar sanırım.
trajikomik

müdüre dedim ki bugün giymeyim tulumları
camı kirli, akıllı tahtanın önünde taradım saçlarımı
gelecekti bugün okulu gezmeye (il mem müdürü)
erasmusta ki öğretmenlere ödül vermeye

durdu zaman, durdu dünya
girdi içeri kapıdan
öylece bakakaldım, gözümü ayırmadan

öğretmenler odasının kapısı açtım,
açtım girsin içeri
kalktı hilal kaşları
sordu kim bu arkadaş?

açtı girdi içeri, rüzgarında savruldum
cebimde tornavida ağır ağır doğruldum.
müdür geldi sırtıma vurdu
unut dedi öğretmenliğiiiiii

btrsin btr kal
giy dedi tulumları

btrsin btr kal
giy dedi tulumları
Çook güzel bir eser... Ne kadar da doğru.👏👏
Btr ile bambaşka bir boyuta geçiyorsunuz okulda...
 
Bir ÖĞRETMEN dersinin kaldırılmasını nasıl isteyebilir aklım almıyor...
Kendilerince orijinal yada marjinal görünme çabası bence. Hatta bugün o tip öğretmenlerin dersine girdiği bir öğrenci sinirimi bozdu. Çocuk Ankara'dan gelmiş. Notları 100. Babası geçen geldi orada ders işlemediler notu 100'dü siz ders işliyormuşsunuz zorlanıyor dedidiydi.

Bugün de çocuk geldi 85 vermişsiniz yükseltseniz dedi. Neyi yükselteyim puanın belli dedim. Hocam ders işlemedik orada hep 100 verdiler düşmesin ortalamam diyor.

Bende beni bağlamaz o okulda nasıl yaptığınız ben dersimi anlatır sınavımı yaparım dedim. Israr ediyor hala.

Tamam başka yoksa baktıysan kağıdına haydi iyi dersler dedim.

Bence dersin içeriği 9. Sınıfta ofis 10.sınıfta programlama olmalı.

Çocuklar ödev hazırlamayı bilmiyor bilgisayarda.
 
Geçen gün aşağıdakini yazmıştım.

Çoğumuz belki Müslümanız ama belki nerdeyse hepsi ateist veya putperest olan bir Japonların bazı ahlak anlayışları veya bazı Avrupa ülkelerinin ahlakı yok ülkemizde. İbadetler 10 kısımmış 1'i ibadetse 9'u haramdan, kul hakkından sakınmakmış hadise göre. AMA ülkemizde hırsızlık, kul hakkı, torpil, her tarafta sınıflarda yerlerde çöpler, insan kayırma, kantin sırasında kaynak yapma, derste veya sokaklarda gürültü yapıp insanları rahatsız etme, kendi pisliğini temizlememe vs vs yani özeti BENCİLLİK diyebileceğim davranışlar çok yaygın toplumda. Milli ve manevi değerlerinden, şuurdan yoksun bir gençlik var.

Noel baba gibi bacadan giren ütopik uydurma gerçekte olamayacak kahramanı tüm çocuklar biliyor ama Türk-İslam kültürümüze yansımış, gece sırtında taşıdığı hediyelere fakirlerin kapısına bırakıp kaybolan bir gerçek kahramanı çocuklara anlatamamışız. Paylaşmak, sadaka, yardımlaşmak, feragat etmek gibi duygulardan uzaklaşıyor toplum

Ne robotik kodlama ne fen ne matematik, hitap ettiğimiz yaş gruplarında bence asıl önemli olan yukarıda saydığım benzer konuların ağırlık basacağı bir müfredatlar olmalı. Bizim dersimizin müfredatında da tekrar eden veya gereksiz konular eksiltilmeli veya ders saati arttırılmalı ki arada boş zamanlarda yukarıda saydığım konularda öğrencilere konuşmalar, nasihatler yapılabilsin. Aslında internet etiği, bilişim suçları ve benzeri konularda ben bu tip konuları açmaya çalışıyorum fakat ders dakikası yetmiyor.

Siz de şahitsinizdir bir Arduino kullanımı veya scratch ile yazılım hazırlama gibi konularda öğrencilerden taş taşlasın % 15 gibi katılıma zor ulaşılıyor. Çoğu ilgilenmiyor veya anlamıyor. 5. 6. sınıflarda zorlamaya giriyor biraz sanki.

robotik kodlanmışız.jpg
 
Dersimizi kurulabilecek olan bilişim ortaokulu ve bilişim liseleri adında kurulan okullara taşısınlar, diğer okullarda sadece kültür dersi olarak kalsın veya hiç olmasın.
 
derslerin kaldırılması isteyen arkadaşlara saygı duyuyorum,
kimsenin neler yaşadığını, hangi ortamlarda çalıştığını, nasıl muamele gördüklerini bilemeyiz,
dersimize karşı bakış açısı malum,
(herkes yüzümüze karşı en önemli ders bilişim, en gerekli öğretmen bizmişiz gibi davranıp, arkamızdan işlerini yaptırmak derdindeler, "yapacaklar tabii işleri ne" kafasındalar.)

ben derslerin kaldırılmasından yana olmayıp, 6 ana ders harici derslerin, bilişimde dahil, sınav ile değerlendirilmemesi taraftarıyım,
bu şekilde çok daha esnek ders anlatıp, daha verimli olacağıma inanıyorum.
 
1-5.sınıflarda mblock,algoritma ve akış şeması kodlama uygulamaları
2-6.sınıfta robotik kodlama(arduino) uygulamaları
3-7.sınıfta yapay zeka uygulamaları (mobil yazılım uygulamaları)
4-8.sınıfta nesnelerin interneti(robotik kodlama(arduino)+mobil yazılım uygulamaları+yapay zeka)uygulamaları
5-9.sınıfta temel düzey nesnelerin interneti (robotik kodlama+mobil yazılım uygulamaları+yapay zeka)uygulamaları
6-10.sınıfta orta düzey nesnelerin interneti (robotik kodlama+mobil yazılım uygulamaları+yapay zeka)uygulamaları
5-11.sınıfta ileri düzey nesnelerin interneti (robotik kodlama+mobil yazılım uygulamaları+yapay zeka)uygulamaları
 
Son düzenleme:
merhaba arkadaşlar. Alan olarak Meslek liselerine de atanabilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Atama olmaması çok saçma geliyor zaten. ücretli öğretmen çalıştırıyorlar. Ekonomik olarak işlerine gelebilir ama bizlerin tayin döneminde çektiğimiz sıkıntıları göz ardı etmemeliyiz. Meslek hayatımız boyunca BTR olup yazıcı tamir etmeyelim değil mi? Raporda bunlardan da bahsederseniz belki birileri okur
 
Bakanlık eğer gerçekten samimi ise daha önce defalarca attığımız mailleri dikkate almalı. Ayrıca "Bir milyon öğretmen bir milyon görüş" modülüne görüşlerimizi yazdık. Bunları değerlendirmesi yeter. Dilimizde tüy bitti.Artık bıktık usandık yine de tekrarlayalım.
1- Bilişim Dersi tüm kademelerde zorunlu hale getirilmeli.( Eskiden olduğu gibi kur sistemi olmalı)
2- Her okula olmasa da rehber öğretmenlerde olduğu gibi belli mevcuta sahip okullara BTR kadrosu verilmeli.
3- Ders kitapları basılmasada her sene elektronik içerikler hazırlanıp öğretmenler ve öğrencilere eba üzerinden paylaşılmalı
4- Ulusal sınavlarda Algoritma, kodlama ve bilgisayar bilimleri konularında sorular sorulmalı
5- Destekleme kurslarına bilişim teknolojileri, kodlama ve robotik kursları eklenmeli.
6- Orta ve uzun vadede mesleki ortaokullar açılarak, çocukların daha küçük yaşlarda meslek becerileri kazanması sağlanmalı.
7- Bilişim teknolojileri öğretmenleri (Böte) mesleki ortaokullarda ve meslek liselerinde görev alabilmesi sağlanmalı.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst