Arduino kullananlar bir bakabilirmi?

Kodla Büyü

hastasıyız dede

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
2,785
arkadaşlar trafik ışıkları uygulaması yaptım, 3 nolu pine buton tanımladım, 13 yeşil ışık, 12 sarı ışık, 11 kırmızı ışık,
proje şöyle; arabalar için normal trafik akıyor yani arabalara yeşil ışık yanıyor, bir yaya gelip düğmeye basınca arabalara sarı ve arkasından kırmızı ışık yanıyor 15 saniye sonra arabalara yeşil ışık yanıyor ve öyle kalıyor.
s4A kodlar çalıştı aurdinoda ise yaya düğmeye basınca olması gerekenler hiç düğmeye basmadan oluyor kodları ekledim, kodlardaki hatayı bulabilirmisiniz? teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • trafik ışıkları s4A.rar
    29.6 KB · Görüntüleme: 107
  • trafikisiklariarduino.rar
    304 bayt · Görüntüleme: 86
iyi aksamlar, 3 numarali pine pulldown direnci baglayin sorun cozulecektir. kodu incelemedim ama kendiliginden butona basilmis gibi calisiyor ise problem yazilimsal degildir buyuk ihtimalle.
 
hastasıyız dede' Alıntı:
arkadaşlar trafik ışıkları uygulaması yaptım, 3 nolu pine buton tanımladım, 13 yeşil ışık, 12 sarı ışık, 11 kırmızı ışık,
proje şöyle; arabalar için normal trafik akıyor yani arabalara yeşil ışık yanıyor, bir yaya gelip düğmeye basınca arabalara sarı ve arkasından kırmızı ışık yanıyor 15 saniye sonra arabalara yeşil ışık yanıyor ve öyle kalıyor.
s4A kodlar çalıştı aurdinoda ise yaya düğmeye basınca olması gerekenler hiç düğmeye basmadan oluyor kodları ekledim, kodlardaki hatayı bulabilirmisiniz? teşekkürler.
hocam ben scrath kullanmıyorum ama ardunioda bu tarz uygulamalar yaptığımda ilk başlarda bende butona bastığımda dediğim işlemleri yapmıyordu ama sonradan araştırmalarım gösterdiki pulldown direnç olayı var, bende direnç siz yaptım çalıştı ama işin içine botun vs elemanlar girince direnç şart nedeni ise enerjiyi sıfırlamak siz butona basılmadığında yani low oladuğunda dediğinizde direnç kullanmazsanız enerjiyi hiçbir zaman sıfırlamaz o komutlarda çalışmaz direnç takarak deneyin çalışır
 
hastasıyız dede' Alıntı:
Evet butona direnç bağlamamıştım ama s4A da nasıl çalıştı peki? bu arada teşekkürler.
Pull-down direnci, dijital pinleri giriş olarak kullandığımızda sinyalin bozulmamasını sağlar. Bu projemizde buton basılı değilken dijital pinden okunan değer 0V yani lojik LOW seviyesidir. Pull-down direnci, buton basılıp değer HIGH’a çekilmediği sürece bu pindeki gerilimin 0V’ta sabit kalmasını sağlar.
 
Ben de Arduinoya başlamayı düşünüyorum. Teknoloji Tasarım öğretmeniyim. Basit robotik çalışmalar yapmayı düşünüyorum. Nereden başlamamı tavsiye edersiniz?
 
mystreous' Alıntı:
Ben de Arduinoya başlamayı düşünüyorum. Teknoloji Tasarım öğretmeniyim. Basit robotik çalışmalar yapmayı düşünüyorum. Nereden başlamamı tavsiye edersiniz?
hocam öncelikle temel elektronik ve c++ öğren derim, daha sonra ufak örneklere bak led uygulamaları, daha sonrası zaten sana kalmış, ama öncelikle yazılım için c++ okadar zor değil ama temel kodlama bilmen lazım, daha sonra temel elektronik ve bol bol yapılan projeleri takip edip örnekleri izlemen ufkunu genişletmen ve kafanda bişeyler oluşması için
 
bende bu sene okulumda robot kulübi kurdum başladık çalışmalara ama bu işte para desteği çok önemli para desteğin yoksa led uygulamalarında kalırsın,
 
pulldown dırecı kullanmadıgınızdan olmus program sorunlu degıldır zaten basıt bırsey tıklandıgında yak sure say sondur

pc ıdeal alır herseyı o nedenle dırenc kullanmasanda hatasız calısır ama uygulamada cokaz bır parazıtte bıle ıletıme gırer
 
hastasıyız dede' Alıntı:
Evet butona direnç bağlamamıştım ama s4A da nasıl çalıştı peki? bu arada teşekkürler.

rica ederim, simulasyonlarda catir catir calisan devreler is gercege dokulunce bazen bir isiktan bazen bir sesten bazende sadece kristale yaklasan bir elden bile etkilenebiliyor. pull up-down direncleri, filtre kapasitorleri gibi ufak ama cok onemli ayrintilar fiziksel devrelerin olmazsa olmazi, simulasyonlarda ise sadece bir detay :)

arduino yine iyi, pic ler bu konularda dahada beter. Ne cekmistim zamaninda...
 
değerli bilgileriniz için çok teşekkürler arkadaşlar.

bende yeni başlayan birisi olarak size ilk tavsiyem hemen sipariş verin. :mrgreen:
 
arkadaşlar motor sürme ile ilgili bir sorum olacak, motor sürmek için shield aldım, shield ile araba yapmak istiyorum, aklıma bir soru takıldı, şimdi arabayı yaptım diyelim, araba giderken önüne duvar çıksa ama biz hala motoru döndürmeye çalışıyor olsak ama araba duvardan dolayı gidemese benim bildiğim bu tür durumda motor çok akım çeker, motor shield yada uno ya zarar verir mi bu durum?
 
motor shield kullanmadim hic ama uno nun zarar gormesi mantikli degil. kullandiginiz shield in uzerindeki komponentler okunacak sekilde bir fotografini atarsaniz cikarimda bulunabilirim.
 
l239d varmis kartta, buna gore motorlariniz durma aninda 1.2a pik degerini asmiyorsa zarar vermeyecektir karta. termal koruma ile ilgili bir sey goremedim entegrenin datasheetinde, motor zorlanmaya basladiginda kontrol etmek lazim, 150 dereceyi kirilma noktasi olarak vermisler :)
 
150 derce iyiymiş, kaynatabilirim yani. :)
şaka bir yana soruyu şu yüzden sordum aslında, elimde uzaktan kumandalı araba var, onun devresini çıkarıp uno ve motor shild takarak proje yapacağım, arabanın mekanik kısmına dokunmayacağım, arabanın mekanik kısmında ön tekerler sağa sola dönmek için dc motor ile arka tekerler ileri geri için yine dc motorla kontrol ediliyor, şimdi benim sıkıntım ön motorda aslında çünkü ön teker mekanik olarak 45 derceye kadar dönebiliyor ama biz kumandadan tuşu basılı tutarsak ön motor elektronik olarak dönmeye çalışacak mekanik olarak dönemeyecek, bu duruma kodlarla önlem alınabilinir mi?
 
dc motorda kodla onlem zor olur sanirim, aslinda bu isin en duzgunu servo ile olur. dereceye gore cevirir olur biter :) birde sizdeki shield ile motor ters yonlere donuyor mu acaba :?:

bende benzer bir sey uzerinde calisiyorum, raspberry ile internet uzerinden kontrol edebilecegim kamerali bir arac. sasiyi falan kendim yaptim simdilik prototip olarak :D surucu devresini de kendim yapmistim roleler ile.
 

Ekli dosyalar

  • tmp_15677-2016-11-06 17.50.262116241648.jpg
    tmp_15677-2016-11-06 17.50.262116241648.jpg
    157.6 KB · Görüntüleme: 540
  • tmp_15677-2016-11-06 17.49.58896520076.jpg
    tmp_15677-2016-11-06 17.49.58896520076.jpg
    157.3 KB · Görüntüleme: 540
eline sağlık hocam çok güzel görünüyor, bu tip projelerde mekanik kısım elektronik ve kod kısdmından kat kat zor, bunu bu hale getirmeniz 1 ay sürmüştür kanımca.
 
tesekkurler. haklisiniz aslinda bizim icin en kolay kisim kod, sonrasinda elektronik en zoru ise mekanik. sagdan soldan buldugum eski motorlar, disliler, araba lastikleri ile yapmaya calistigim bir sey. birde elde cok fazla alet edevat olmayinca yamuk kestim, dogru olcemedim, uygun parca bulamadim derdi cok oluyor :) o yuzden sasi olarak kullandigim ahsap delik desik biraz...

velhasil toplamda 15-20 saat calismisimdir bu hale gelebilmesi icin, tahrik dislileri cok dert oldu, direksiyon kisminda da servoya gecis yapmayi planliyorum dc motorla olmayacak gibi. guc kaynagi olarak 7a 12v luk ufak aku kullanma niyetindeyim, bakalim bos zamanlarda ugrasiyoruz :)
 
Çalışmanız güzel görünüyor hocam. Tavsiye olarak, ön kısımda ki mekanik sistemi servo motorla kontrol ediniz. Arka tekerleri de iki ayrı motorla kontrol edebilirsiniz. Bu tarz sistemlerde PID ile yönü kontrol edebilirsiniz. Tabi ki ortada çizgi izleyen olarak kullanacaksanız çizgi izleyen için sensör kullanmanız gerekir.
 
hocam siz mekanik kısmın tasarımını kendiniz yaptığınız için önce motoru seçip ona göre tasarım yapma şansınız var,benim mekanik hazır, hiç mekanik ile uğraşmayı gözüm kesmiyor, kumandalı arabanın devresi uno nun yarısı kadardı, içerisinde kontrol devresi, alıcı devresi, motor sürücü devresi dahildir muhtemelen, çünkü devre tek parçaydı, biz 3 ayrı devre(bluetooth alıcı, uno, motor shield) ile unonun yarısı kadar bir devrenin yaptığını yaptıramazsak bırakalım bu işi.
merak etme hocam ben onu harika bir şekilde yaparım, kessin, yani galiba, yani sanırsamsa. :)
 
estagfrullah yanlis anlasilma olmasin yaparsiniz tabii ki, biraz mekanigine dokunup servo eklemek daha stabil olabilir diyorum ben sadece. rc dunyasinda da hep servolar yapiyor bu isi en nihayetinde :)
 
suicide hocam siz yanlış anlamışsınız :) , vizon tele filminden bir espiriydi o, izlemediniz mi?

televizyon çalışmayınca deli emin yapmak ister, misafirler şaşırır, belediye başkanı yapabildiğini söyler ama cümlenin sonunda hafif şüpheye düşer deli eminde yukarıdaki cümleyle karşılık verir.
sen hiç merak etme hocam ben onu harika bir şekilde yaparım, kessin, yani galiba, yani sanırsamsa.
:mrgreen:
 
bluetooth ile araç kontrolü kodları

arkadaşlar kodları inceleyebilirmisiniz bu kodlarla bir sıkıntı olurmu?
 

Ekli dosyalar

  • bluetooth.rar
    420 bayt · Görüntüleme: 18
Geri
Üst