Aracıma kış lastiği şart mı?

Kodla Büyü

izmirlim80

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar, arabamı temmuzda aldım, ama kış lastiği takmayı düşünmüyorum, en uzak mesafem 100 km oda gidersem tabi. Demek istediğim kış lastiği takmak şart mı?

jemba35' Alıntı:
Arkadaşlar, arabamı temmuzda aldım, ama kış lastiği takmayı düşünmüyorum, en uzak mesafem 100 km oda gidersem tabi. Demek istediğim kış lastiği takmak şart mı?

Hocam bunu tabiki siz bilirsiniz lazım mı değil mi diye. yanılmıyorsam 7 derecenin altında normal lastikler sertleşmeye başlıyor bu da yol tutuşunu ve fren mesafesini olumsuz etkiliyor. ilinizdeki hava sıcaklığı ve don olayları ile kullanım saatlerinize bağlı olarak tercih size kalmış.

sana bağlı hocam
kışın daha rahat gideyim diyorsan taktırırsın yok ben dikkatli giderim fazla basmam ani fren yapmam diyorsan taktırmazsın.
ama zaten adı üstünde kaza bu. dikkatli olmak yeterli olmuyo.

Aydında olsam pek gerek duymazdım. Yağışlarda sıkıntı olabilir sadece. önlere 2 kışlık takabilirsiniz.

Hocam ben bu konuyu baya araştırdım yakın zamanda araba aldığım için ve sonuçta 4 tane goodyear UG8 kış lastiği aldım. İnternetten okuduklarım sonucunda kışın kış lastiği kullanmanın gerekli olduğu kanaatine vardım. Çünkü yaz lastikleri ve dört mevsim lastikler +5 derecenin altındaki sıcaklıklarda yumuşaklıklarını kaybedip sertleşiyorlarmış. Böylece aracın soğuk,yağmurlu,karlı,buzlu yollarda kontrolü zorlaşıp kaza riski artıyor. Bu riski alırsanız kış lastiği kullanmazsınız. Yine öğrendiğim kadarıyla avrupada kışın kış yazın yaz lastiği kullanmak zorunluymuş güvenlik açısından. Ayrıca şunuda öğrendimki lastiklerin 2 si kış 2 si 4 mevsim veya yaz olmamalıymış aracın kontrolü açısından hepsi aynı olmalıymış. Tv8 deki Erkan Tan gibi mışlı oldu biraz ama.

Bende çok araştırdım. Trafik zorunlu tutmadıktan sonra Aydın'da kış lastiği kullanmazdım. Lastik dişleri iyi olsun yeter.

4 tane goodyear UG8 kış lastiği bende aldım. daha önce kış lastiği kullanmayan arkadaşlar para vermemek için ben dikkatli kullanıyorum ani fren yapmıyorum derler. bende o yüzden sana bağlı bu şekilde kullanıyorum dersen alma diye yazdım.
ancak kış lastiklerine biz neden bu kadar para veriyoruz. almayanlar uyanık alanların keriz olması lazım gereksizse.
kış lastikleri kullanıldığında 4 mevsim (yağmur) diye adlandırılan lastiklerin ömürlerini uzatırsın hemde kışın hem kendini hemde aracını güvence altına alırsın. bana kimse demesin aydında gerek yok diye. zemin ıslaksa ve havada 5 derecenin altına iniyorsa sart.
tekrarlıyorum hocam sana bağlı.
ben dikkatli giderim fazla basmam ani fren yapmam diyorsan taktırma.
ama adı üstünde kaza

kışın ayağınıza ne tür ayakkabı giyiyorsanız aracınıza da ona göre lastik takın derim

hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü durumlarda
yazlık lastiklerde performans ve güvenlik kaybı oluşur.
artık siz duruma göre düşünün.

hocam aracı kullandığın memleketin durumu önemli. eğer karlı havalar çoksa al hem güvenli olursun. ama böyle bir durumda yoksa hiç boşuna masraf etme...

jemba35' Alıntı:

Hocam bilimsel araştırmalar sonucu alman gerekli. Bütçen buna uygun ise alırsın. http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... fault.aspx adresinde testler var onları incele. Arkadaşın dediği gibi yaz kış lastiklerini ayrı kullanırsın ve ömürleri uzar tabiki. Ama bu ürünlerin raf ömrü 3-4 yıldır. Kış lastikleri karda ve ıslak zeminde faydalı, çünkü su tahliyesi daha iyi. Asfaltta çok ses yapar, yakıtı arttırır, buzlanmada normal olarak işe yaramaz o da kızaklar. Yollarınız hava şartlarına bağlı olarak sürekli ıslak veya karlı ise almalısın. Arkadaşın da dediği gibi sana kalmış bir şey.

hocam aydında kış lastiği almak bence fuzuli bir masraf ama illa önlemimi alacam diyorsan arabanda sağlam bi zincir takımı bulundur yeter :+1:

Herkesin kış lastiği taktığı ve kış lastiğinin zorunlu olduğu bir ülkede yaşıyor olsak tamam al derdim. Sen alsan bile çevrendilerin oldukça büyük çoğunluğunda kış lastiği olmayacağı için kaza riski çok fazla değişmeyecek. Bence kış lastiğine para vereceğine aracı biraz daha dikaktli ve yavaş kullanıp KASKO yaptır.
Tabi erzurum vb. kar eksik olamayan illerden birinde yaşıyorsan kış lastiği takmadan olmaz zaten.
BEn istanbuldayım. Yolum kısa. O yüzden gereksiz görüyorum.

Lastiği kullansan da kullanmasan da ömrü 4 yıl. 4 kışlık, 4 dört mevsim 8 lastik. Ömrü 4 yıl. Her yıl 1 kışlık, 1 dört mevsim lastik parası. Sadece lastikler için yıllık 250 lira para. Lastik ebadına göre elbette artabilir.

Vergisi...

Sigortası...

Muayenesi... Eksoz muayenesi... LPG varsa LPG muayenesi...

Kaskosu...

Akü, balata, buji, buji kablosu,

Yağ filtresi, yakıt filtresi, polen filtresi, hava filtresi, yağı, suyu, antifrizi,

Sileceği, cam suyu,

Arızası, kazası...

Arabanın derdi bitiyor mu?

Bunları göze alıp binmek en iyisi.

Kışlık lastik gerçekten faydalı. Ama bu kadar masraftan sonra acaba almasak mı diyebiliyoruz bazen. Bütçe neylersin. Kazaları azaltmak istiyorsanız,

vatandaşın gelirini yükseltin,

vatandaş giderken kaç lira yakar, frene, debriaja basarken arabanın bakımı, masrafı düşünmeyecek, PARÇASI KAÇ para diye düşünmeyecek duruma getirin, lastik alsam mı almasam mı diye ikilemde kalmayacak, parayı bastırıp lastiği alacak duruma getirin.

Ha lastik değişim ücreti, rot balans, far ayarı vs'i unutmuşum.

Bende Muğladayım hocam 4 yılda 1 kere lastik değiştirdim sadece oda zorunluluktan gabaş olduydu lastikler :mrgreen: Anlayacağın bizim bölgede yaz lastiği kış lastiği diye birşey yok gabaş olmasın yeter :P

Hocam günlük yaptığınız km. fazla değilse ve kışın sık sık soğuk yerlere(Erzurum, Ankara vs.) gitmiyorsanız. Gerek yok diye düşünüyorum. Siz yaz lastiğini kışları kullanmazsınız ömrü en fazla 5-6 ay fark eder. Bence onun için değmez.

BBNET
Geri