Araba almak mantıklı mı?

Kodla Büyü

ozhan07

Seçkin Üye
Seçkin Üye
hocam eger araba almak istemiyorsan, yatırım icin arsa al. Tabi uygun bi yerden uy
gun fiyatla memleketten falan olabilir istanbulda o paraya zor. Ev araba eskir masraftır, toprak eskimez masrafsızdır.

araba alırsan daha çok harcarsın hocam. olaya masraf olarak bakma. arabaya ihtiyacın varsa al, ihtiyacın yoksa alma

anladığım kadarıyla siz para biriktiremiyorsunuz ve zorunlu olursa biriktiririm diyenlerdensiniz
benim tavsiyem okulda öğretmenler arasında gün varsa katılın yoksada siz yapın

renaultta kampanya varmış 25bine sıfır clio satılıyormuş 1.2 motor arkadaş almış

hocam yanlış anlama ama mümkün olduğunca faizden (bankadan) uzak durmaya çalış. İşin içine faiz girince paranın bereketi kalmıyor.

hocam araba alırsan ayda min 150-200 ek harcaman olur kısaca ihtiyacın yoksa araba alma

1.5 sene önceki ben:) Aynı durumdaydım araç aldım ama bir tabir vardır ya "köpeklerden pişmanım:)"
Kredi ödüyorum benzin vergi ödüyorum her ay bir masrafı çıkıyor yok motor su bidonu deliniyor çocuklar silecekleri kırıyor ayna kırılıyor bilmemne geçinemiyorum satışa çıkardım bu ara piyasa düşükmüş ettiğim masraf cabası yani dertsiz başıma dert açtım bırak varolan parayı değerlendirmeyi varolan paramın bile altında bir değere satılıyor şuan etme derim eyleme derim güzel kardeşim. İlk yorum çok doğru aklı olan Kurtköyde arsa alır İstanbulun neresidesin bilemiyorum ama Anadolu yakasındaysan bir bilene ekonomiste danış kesinlikle saa bu cevabı verecektir.

bdogretim' Alıntı:
Arsa uzun vadeli bir yatırım olur hocam. Uzun vadeli bir yatırım planım yok.
Altın hesabı açmıştım. Sürekli bozdurmaya başladım. İşe yaramadı.

antalya döşemealtından 42bine arsa aldım, aldığım emlakçı 6 ay sonra aradı satıyorsan 50bine satalım dedi. 6 ayda 8 bin lira kar uzun vadelimi. gerçi geç bile kaldık oralardan daha önceleri alabilseydik, bilen bilir antalyayı...

valla hocam araba rahatlık , istediğin yere gidersin, gelirsin
Yazları çıkarsın tatile
tabi her rahatlığın bir de gideri var
Benzin+kasko+sigorta+bakım+vergi...

Valla benim mantık şu;
Hayatta hiç kasmam, çalışıyorsam, kazanıyorsam gezecem de tozacam da :wink:

Tabi karar sizin.
Araba alacaksanız da tavsiye yaşlı araba alıp da sanayilerde uğraşmayın.
Alın 1-2 yaşında ya da sıfır , başınız ağrımasın

Arabanın giderleri çok. Üstüne kredi de çekip extradan faiz ödeyeceksiniz. Arabayı da satarken en iyi ihtimal aldığınız fiyata satarsınız. Arada geçen süre yine kayıp olacak yani. Kardeşim sen çocuk musun, kendine hakim ol. Gereksiz harcama yapma. Valla sana bir kardei tavsiyesi. Gereksiz harcamalardan uzak dur para biriktir. Bana da hep öyle demişlerdi zamanında ben de çok gıcık oluyordum para biriktir diyenlere. SOnra anladım ki haklıymışlar. Şu an hala evim yok ve kalitesiz arabaya biniyorum. İlerde çocuk falan olursa o zaman dersin ki o paracıkları harcayacağıma birikim yapsaydım da özel okula götürebilseydim. Hasta olduğunda da en iyi doktorlara götürebilseydim dersin. Bekarmışsın ama bir gün mutlaka evleneceksin. Düğünde de gerekir birikim.
Mesela şu ana kadar gereksiz harcamasaydın 10000 tl 8) kredi ile sıfır araba alırdın. Basit bir örnek.

Gel sen Fatih Banka yatırım yap. Araba almak birikim yapacaksan mantıksız hatta çok mantıksız. Arabanın durduğu yerden sabit giderleri vardır. sigorta+yıllık muayene+yıllık bakımı+binersen benzini + ekstra arızalar aylık ortalama 300 tl gider. Sen gel beni dinle eğer istanbullu değilsen bırak istanbulu bu taraflara gel iç anadoluda güzel şehirler var buralara takıl derim.

Yok ben bir şekilde birikim yapmam lazım diyorsan paranı koy bankaya dursun biraz azimli ol. Alırken biraz daha düşün al. Yani sen hazır parayı yiyorsan olmaz. Birşeyler alıyorsan bile taksitle al.

Araba ihtiyaçsa giderine bakılmaz alınır. Ama ayda 200 civarı yakıt, kasko, vergi, trafik sigortası, bakımı, otopark ücreti, muayenesi, axtra çıkacak masraflar... Aylık 400 den aşağı olmaz ortalama.

yaşın gençse bencede al gitsin.ben evlendikten sonra aldım.keşke bekarken hatta ilk atandığımda kredi çekip hemen alsaydım.sonuçta belli bir yaştan sonra ferrari de verseler keyif almazsın.ben de şimdi kredi çekip arabamı değiştireceğim.40 yaşına gelene kadar (ölmezsek tabi) aynen devam...

hocam keyfine bak.. gerçi yaşını yazmamışın eğer gençsen hayata dair 5 yıllık kalkınma planı yap sonra ne istiyorsan ona karar ver.. araba alırsın sonra nasibin karşına çıkar bir daha masraf ...

bdogretim' Alıntı:
Merhaba. Özel bir soru olacak ama foruma bunca zamandır üyeyim, bir kez de ben özel bir soru sorayım. :)

Ağustos ayında 14.000 tl param vardı. 3 ay içinde bu para 12.000 tl'ye indi. Gereksiz birçok harcama yaptım. İstanbul'da yalnız yaşıyorum. Eğer parayı bir şekilde kullanmazsam bu para erimeye devam edecek.
10.000 tl 36 ay vadeli kredi çekip 20-22 arası bir araç almayı planlıyorum. Yatırım için araba alınmaz ama bu parayla da başka bişey yapılmaz. Hem belki ona göre masraflarımı azaltır az da olsa birikim yapmış olurum.
Bu arada evlenmek ya da ev almak gibi bir niyetim yok. parayı değerlendirebileceğim başka bir alternatif te yok. Eğer bişey yapmazsam 1-2 yıl içinde elimdeki parayı da harcayacam.
Önerilerinizi yazarsanız sevinirim.

Ben de istanbul dayım aynı durumdayız hocam, baktım para öyle ya da böyle gidiyor ve birikmiyor iki yıl önce kredi çekip 20000 e araba aldım, bir kaç ay sonra da bitiyor kredi, aldığıma pişman değilim yine eskisi gibi yaşadım en azından arabam oldu :)), eğer biraz rahatına düşkünsen ve para biriktirmekte zorlanıyorsan alabilirsin.

hocam bende bekarken benzer şeyleri düşünürdüm azmettim almadım irademe yenik düşmedim gel zaman git zaman evlendim biriktirdiğim para ile ev aldım aradan 2,5 yıl geçti evin kredisinin yarısı kaldı gittim şimdide araba aldım (ciddi anlamda ihtiyaçtan dolayı) her ay en 200-250 tl yakıt masrafı durduğu yerde para harcatıyor meret, aldığım evin bi kuruş masrafı yok ev üstüne değer kazandı 100 bine aldım şimdi oldu 130 bin piyasa değeri vs vs... araba götürür kardeş çoluk çocuk yoksa sırf kendi keyfin için alma derim bin defa pişman olursun paranı biriktir emin ol bir gün gelcek iyi kide arabaya yatırmamış diceksin bundan emin ol ha bu arada o araba reklamlarına fazla kapılma....

araba alarak para biriktirilmez anca parayı boşa harcamış olursun.

eğer gerçekten amacın para biriktirmekse sağlam bir kooparatif bul memleketinde hem değeri artar hem paran birikir.. 300-500-1000 üyeli bir kooparatifse belki şansına birinci yıldan evin dahi olabilir. kiralarsın, kirası kooparatif aidatının büyük bir kısmını karşılar..

aylar geçtikçe hissenin değeri artar ayrıca eğer satmak istersen alım satım vergisi gibi vergileri ıvırı zıvırı yok.. gerçekten güzel bir kooparatif bulursan çok karlı olur senin için..

yaptığınız harcamalar mantıklı harcamalarsa bence üzülmenize gerek yok.

aykırı bir fikir olarak, parayı güveneceğiniz aileden birine verin, abi olur abla olur, ben bunu harcıyorum sende dursun da diyebilirsiniz.

ya da evlenin, evlenirken harcayın. en azından boşa harcadım demezsiniz . :puhaha:

Hocam İstanbul'da yaşadığınızı belirtmişsiniz. Eviniz okula yürüme mesafesinde değilse toplu taşıma kullanıyorsunuzdur. Şöyle bir hesap yapın:
Şu an okula giderken ve okul dışı seyahatlerinizde ulaşımda ne kadar zaman harcıyorsunuz ? Ulaşıma ne kadar para veriyorsunuz ?
Aynı yolu araçla gidecek olsanız harcadığınız zaman ve yakıt masrafı ne kadar olur ?

İstanbulda trafik öyle bir halde ki bazı durumlarda toplu taşıma da kullansanız özel araçla da aynı zamanı alıyor. Yerine göre evin yanında da okulda da park yeri bulmak büyük sıkıntı.
Bekar olduğunuzu belirtmişsiniz. Araba asıl eş, çocuk aile büyükleri olduğu zaman şart.

Şu aşamada araç almanızı tavsiye etmiyorum. Hiç kullanmasanız bile taşıt-kasko-vergisi muayenesi derken yattığı yerde yılda 2000 TL masrafı çıkar. Her ay belirli miktarda yakıt, hesapta olmayan tamir bakım masrafları çıkar. Yıllar geçtikçe 2. el aracın fiyatı yerinde sayar ya da geriye gider. Satmak istediğiniz takdirde kolay kolay aldığınız fiyattan yukarı satamazsınız.

Altın hesabı açtırıp her ay belirli miktarda altın alabilir ya da vadeli mevduata yatırabilirsiniz. Bankanıza talimat verin maaşınız yattığında belirlediğiniz miktarı yatırım hesabınıza aktarsınlar. Öğretmenlere il dışı git gide hayal oluyor ama ileriki yıllarda memleketinize gitmeyi düşünüyorsanız oradan konut ya da arazi araştırabilirsiniz.
Uzun vadeli planlarınız nelerdir bilmiyorum ama hiç hesapta yokken yarın bir gün karşınıza öyle biri çıkar ki evlenme aşamasına gelirseniz, paraya çok ihtiyacınız olur. :)

Istanbulda yasamayi dusunuyorsan 1+1 ev al.ev kendinin olsun gidersen de arkanda iyi bir yatirim olur.araba...yakiti,masrafi cepten goturur.arsa toprak uzun vadeli is.degmez.

Ben 12 seneden sonra memlekete geldim.krediyle birikmis parami degerlendirip ev aldim 3.yilim ev 38bin degerlendi muhiti yeri iyi.ev derim ben.Ben de bekarim

bende senin durumundaydım para bankada duruyordu.gittim araba aldım masraf çıkardımı çıkardı doğrusu ama aldığıma pişman olmadım.araba kullanmayı öğrendim nasıl bir rahatlığı olduğunu gördüm.ilerde harcadığın paralar için pişman olabilirsin keşke araba alacağıma yatırım yapsaydım da diyebilirsin ama gençliğinde geri gelmeyecek.en büyük hatamız sürekli gelecek planı yaparak bugünün tadını çıkarmamak.al arabanı bak keyfine.baktın olmuyor birkaç ay sonra satarsın.

BBNET
Geri