Merhaba arkadaşım aracınız hayırlı olsun.
Size bilgi vereyim biraz,
Büyük şehirlerde kaza riski artığı için sigorta ve kasko fiyatı yüksek olur. Ben olsam sigortacıdan hem Diyarbakır için sorardım hem de İstanbul için. Normalde en pahalı olan sigorta ve kasko fiyatları 34 plakalarındır ben olsam 21 yani Diyarbakır olmasını isterdim Diyarbakır'da büyük şehirlerden olduğu için diğer şehirlerden daha yüksek çıkacaktır buda normaldir.
Plaka değişimi isterseniz yeni sisteme göre adrese dayalı kayıt sistemi olduğu için ikamet ettiğiniz yerin plakasını alabilirsiniz eğer başka şehirden almak isterseniz geçici olarak adresinizi nüfus müdürlüğünde bir tanıdığın adresini gösterin daha sonra tekrar düzeltirsiniz.
Noterde plaka değişim talebinde bulunmaz iseniz araç plakası aynı kalır sadece ruhsat sahibi değişir. Hem daha ucuz olur hemde çok kısa sürede resmi evrak işleminiz hal olur.
Başka bir bilgi daha vereyim size: Aracın satışının yaptıktan sonra kendi adınıza zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor. Yani işlem şöyle;
Önce Noter satışı yapılır daha sonra Zorunlu Trafik Sigortası (sizin adınıza olacak) en son ruhsat değişimi için Bölge Trafik Müdürlüğü'ne uğramanız gerekiyor.
Eğer plaka değişmeyecekse 1 saat içinde devir sizin adınıza çıkıyor.