Anten boyu önemli mi?

Kodla Büyü

hasari

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Anten boyu önemli mi?

Router'ınızın anteni ne kadar büyük olursa sinyali o kadar iyi mi iletir? İşte cevap!

Kablosuz ağ kullanıcıları için en önemli konulardan biri, kullandıkları modemlerin kapsama alanın ne kadar geniş olduğu... Tabii ki her kablosuz ağ kullanıcısı Wi-Fi cihazı alırken maksimum kapasiteye ulaşmak istiyor. Kablosuz cihazın anteni ne kadar büyükse sinyal gücü ve kapsama alanının o kadar güçlü olacağına inanılıyor. Oysa radyo dalgaları kullanarak çalışan tüm cihazlarda olduğu gibi kablosuz ağ cihazlarında da yasal sınırlamalar var. Bu sınırlamaların üzerine çıkmak sağlık açısından tehlikeli olabiliyor.

Bir kablosuz ağ (Wi-Fi) cihazının yayın gücü, ERIP (Effective Isotropic Radiated Power – Etkin Yayın Gücü) olarak ifade ediliyor. Bu tanım, cihazın gücü ile anten kazancının toplamına eşit. Dolayısıyla cihazın EIRP değeri ne kadar yüksekse yayın gücü de o kadar yüksek oluyor. Ev ya da işyeri gibi kapalı ortamlarda kullanılan ve 2.4 GHz bandında çalışan Wi-Fi cihazlar için EIRP değeri yasal olarak en fazla 20dBm(100mW) olabiliyor. 5 GHz bandında ise bu sınır, 23dBm (200mW) olarak belirlenmiş durumda. Bu değerlerin üzerindeki kullanımlar Avrupa Birliği Direktiflerince yasaklanmış olmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tavsiye edilmiyor.

Büyük anten daha fazla kapsama alanı anlamına gelmiyor

Peki, daha büyük ya da daha yüksek kazançlı antene sahip modemlerin kapsama alanı daha mı geniş? Aslında büyük veya küçük antenli cihazların yayın gücü arasında bir fark yok. Büyük antene sahip cihazların anten kazancı yüksek olmakla birlikte cihaz gücü düşük kalıyor. Çünkü yasal düzenlemeler çerçevesinde bir cihazın anteni ne kadar büyük olursa olsun toplamda yapabileceği radyo dalgasının gücü sınırlı... Örneğin, büyük antenli bir modemin anten kazancı 5dBi ise cihazın gücü de 15dBm olabiliyor. Buna karşılık, nispeten daha küçük 2 dBi kazançlı anteni olan bir modemin cihaz gücü 18dBm ile maksimum yayın kapasitesine ulaşıyor.

Telefonların antenleri de zamanla içlerine gömüldü

Tıpkı cep telefonlarında ilk dönemlerde yer alan büyük antenlerin zamanla kısalması ve artık anten gücünün tamamen cihazların içine gömülmesi gibi, kablosuz ağ cihazlarında da daha küçük antenli veya antensiz modeller öne çıkmaya başladı. Bu cihazlarda, cihazın gücü artırılmış olduğu için anten kazancının önemli bir etkisi olmuyor. Dolayısıyla daha büyük ya da daha yüksek kazançlı antenlere sahip Wi-Fi cihazlarının daha geniş kapsama alanına sahip olduğu inancı da gerçeği yansıtmıyor.

AirTies tasarımlarıyla iyi bir performansı sunuyor

Kablosuz ağ teknolojilerinde ürünleri ve modern tasarımlarıyla dikkat çeken AirTies tüm kapalı ortam Wi-Fi iyi bir performans sunuyor. AirTies ürünleri 2.4 GHz frekansı için 20dBm, 5 GHz için ise 23dBm EIRP çıkış gücüne sahip.

chipten alıntıdır.

Ekli dosyalar

• aan.jpg
    aan.jpg
    16 KB · Görüntüleme: 1,299
  • anten.jpg
    anten.jpg
    14.1 KB · Görüntüleme: 1,298
Hocam paylaşım için teşekkürler.

Ubiquiti Picostation M2HP aldım. Üç bina arasında 4 dairede ağ bağlantısı kurmak için. Dairelerin hepsi iki katlı. 28dBm 1000mW. Biliyorum abartı gibi geliyor ama gerçekten 2-3 sokak çevre rahat rahat çekiyor. Ubiquiti dünyanın en iddialı markası bu konuda.
Almadan önce çok tereddüt ettim ama 200m ötede arada koca bir bina olmasına rağmen 3 kademe çekince pes dedim.

Aynı cihazla 4Km açık hava testi yapılıp başarı alınmış. Cihaz ayarlarında 51km'ye kadar mesafe seçimi var. Ek antenlerle sağlanabiliyor. Kendi üzerinde 20-25cm uzunluğunda omni anten var.

Biraz radyasyona maruz kalıyoruz tabi. Herşeyin bir bedeli var. Ev içinde modem olacağına dış duvarda AP var.

Bu arada 5GHz'i destekleyen pek laptop v.s. adaptör cihaz da yok.

eya' Alıntı:

Ubiquiti Picostation M2HP aldım. Üç bina arasında 4 dairede ağ bağlantısı kurmak için. Dairelerin hepsi iki katlı. 28dBm 1000mW. Biliyorum abartı gibi geliyor ama gerçekten 2-3 sokak çevre rahat rahat çekiyor. Ubiquiti dünyanın en iddialı markası bu konuda.
Almadan önce çok tereddüt ettim ama 200m ötede arada koca bir bina olmasına rağmen 3 kademe çekince pes dedim.

Aynı cihazla 4Km açık hava testi yapılıp başarı alınmış. Cihaz ayarlarında 51km'ye kadar mesafe seçimi var. Ek antenlerle sağlanabiliyor. Kendi üzerinde 20-25cm uzunluğunda omni anten var.

Biraz radyasyona maruz kalıyoruz tabi. Herşeyin bir bedeli var. Ev içinde modem olacağına dış duvarda AP var.

hocam nette bulamadım pek nerden ve ne kadara aldınız sorması ayıp

Vallah benim en çok korktuğum şey insan sağlına olan etkisi...henüz kimse bir şey bilmiyor ama 20-30 sene sonra ne olacak...işte bundan tırsıyorum. :cry:

Bunu bizim kullanmamızda önemli değil çevremizde birisi kullandığında direk bizlerde etkileniyoruz.

monerello' Alıntı:
eya' Alıntı:

hocam nette bulamadım pek nerden ve ne kadara aldınız sorması ayıp

Hocam Türkiye Distribütörlüğünü NetVision almış. http://www.ubnt.com.tr
http://ubnt.com.tr/purchase.php adresinde de bayilikleri var.

Ben MNS Bilişimden aldım. Fakat yine aynı fiyattan vereceklerini sanmıyorum. Fakat cihaz 400 TL'yi de hakediyor.

İsterseniz biraz bekleyin. Belki bizim de bayilik alma ihtimalimiz var.

BBNET
Geri