Anlayamadığım ekders hesabı

Kodla Büyü

f_dogan76

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Bir arkadaşın Mayıs ayına ait 155 saat ekdersi var. Okul idaresi 1 Haziran'da tahakkuk ettirdi.
Benim hesabıma göre brüt ekders tutarı
155*141,76= 21.972,47 oluyor. Ve bu tutar asgari ücretin altında olduğu için gelir vergisi ve damga vergisinden muaf olması gerektiğinden net olarak 21.972,47 ele geçmeli. Fakat kbs de 163 TL gelir vergisi kesintisi görünüyor. Sebebi ne olabilir?

Zengin olmuşsunuz 🙃 (Eski bir müdürümün sözü)

Gelir vergisi matrahınız yıllık toplamda 158 bin TL'yi geçmiş ve %20 vergi kesinti başlamış olmalı.

Son düzenleme:
Zengin olmuşsunuz 🙃 (Eski bir müdürümün sözü)

Gelir vergisi matrahınız yıllık toplamda 150 bin TL'yi geçmiş ve %20 vergi kesinti başlamış olmalı.
Ona da baktım. Şöyle ki: Mayıs bordrosunda
geçen aylar verdi matrahı: 111.000
Aylık vergi matrahı: 15.000
Toplam: 126.000
Buna 21.972 TL lik ekders matrahını da ilave etsek 147.000 TL ediyor. Yine %15 vergi dilimi.

Ona da baktım. Şöyle ki: Mayıs bordrosunda
geçen aylar verdi matrahı: 111.000
Aylık vergi matrahı: 15.000
Toplam: 126.000
Buna 21.972 TL lik ekders matrahını da ilave etsek 147.000 TL ediyor. Yine %15 vergi dilimi.

Bunu dışında MEB bünyesinde yapılan e-sınav, direksiyon uygulama sınavı vb gelinleriniz de varsa onlar da matraha Mayıs maaşı hesaplandıktan sonra eklenmiş olabilir mi?

Hocam ilçe muhasebe veya mal müdürlüğüne sorsun isterseniz arkadaşınız. Buradan bir sonuç çıkmayacak gibi. Hem de bilgi alırsa biz de buradan öğrenmiş oluruz

Bir arkadaşın Mayıs ayına ait 155 saat ekdersi var. Okul idaresi 1 Haziran'da tahakkuk ettirdi.
Benim hesabıma göre brüt ekders tutarı
155*141,76= 21.972,47 oluyor. Ve bu tutar asgari ücretin altında olduğu için gelir vergisi ve damga vergisinden muaf olması gerektiğinden net olarak 21.972,47 ele geçmeli. Fakat kbs de 163 TL gelir vergisi kesintisi görünüyor. Sebebi ne olabilir?

Burası da sizin gibi hesaplıyor. Ek dersten önce hesaplanmış başka bir ödeme yoksa 163 TL vergi çıkması için,
Geçen aylar vergi matrahının Yaklaşık 139.700 TL olması gerekiyor.

1748977476125.webp

160 lira mı işin açıkcası hocam tebrikler. Benim hiç haberim bile olmaz eksik yatırsalar bile. Hiç anlamam bu işlerden.

Burası da sizin gibi hesaplıyor. Ek dersten önce hesaplanmış başka bir ödeme yoksa 163 TL vergi çıkması için,
Geçen aylar vergi matrahının Yaklaşık 139.700 TL olması gerekiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 79288
Ekdersten önce hesaplanan bir gelir yok.

Üstte yazdıklarım illaki Mayıs ayı içinde yapılmış olmayabilir. Mart ya Nisan'da olmuştur ilçe MEM geç KBS'ye işlemiştir.

Hocam 158.000 TL de %20 vergi dilimi başlıyor oysa toplam vergi matrahı 150.000 TL ye yakın. Yani %15 lik dilimde gibi.

KBS bir yerde yıllık gelir vergisi matrahı görülebileceği yer olabilir. Oraya bakın 158 bini geçtiği görülür. Ya da Haziran maaşı bordrosunda görebilir.

Üstte yazdığım gibi gecikmeli de olsa matraha geriye dönük ekleme yapılmıştır. Maalesef ilçe memdekiler bazen ay ay yerine biriktirip topluca giriş yapıyorlar bu tür şeyleri.

KBS bir yerde yıllık gelir vergisi matrahı görülebileceği yer olabilir. Oraya bakın 158 bini geçtiği görülür. Ya da Haziran maaşı bordrosunda görebilir.

Üstte yazdığım gibi gecikmeli de olsa matraha geriye dönük ekleme yapılmıştır. Maalesef ilçe memdekiler bazen ay ay yerine biriktirip topluca giriş yapıyorlar bu tür şeyleri.
O zaman en iyisi haziran bordrosunu görmek olacak. Bakalım % 20 vergi dilimine girmiş mi?

160 lira mı işin açıkcası hocam tebrikler. Benim hiç haberim bile olmaz eksik yatırsalar bile. Hiç anlamam bu işlerden.
Ben anlarım ama vergi konusu, okul veya ilçe memdeki memurların hatasıyla oluşabilecek bir konu değil.
O yüzden bu konuyu takip etmem. Müdür yardımcısı ek ders saatini yanlış hesaplayabilir. Onu takip etmek gerekebilir ancak onu da pek takip ettiğimi söyleyemem.
Arada bir, benimle aynı ekdersi alması gereken bir kaç kişininkine bakıyorum -3 +5 aynıysa pek karıştırmaya gerek yok, diye düşünürüm.

Babası oğluna bağ bağışlamış da oğlu babaya bir salkım üzümü cok görmüş sözünün hayat bulmuş hali. Adam bir asgari ücret kadar ekders almış (maaşa ilave) ve 160 liranın peşine düşmüş . Helal olsun meslektaşlarima. 16 sene boyunca daha bir kere bordroyu açıp incelemiş biri değilim. Ne kadar maaş yatar ne kadar ekders yatar onu da bilmem. Zengin miyim hayır , küçük hesapci değilim sadece. Devlet 160 fazla alsa ne olacak 260 fazla alsa ne olacak. Sıfır ekdersle çalışan on binlerce öğretmen varken sana asgari ücret kadar ekders vermiş , diğerlerinden farklı ne yaptın! Nobele aday bir buluş mu yaptın, uluslararası bir başarı mi elde ettin. Olsa olsa en fazla iki bardak fazladan çay içmişsindir öğretmenler odasında . Bunun için forum meşgul etmek nedir ya . Dur bakalım daha neler göreceğiz

Babası oğluna bağ bağışlamış da oğlu babaya bir salkım üzümü cok görmüş sözünün hayat bulmuş hali. Adam bir asgari ücret kadar ekders almış (maaşa ilave) ve 160 liranın peşine düşmüş . Helal olsun meslektaşlarima. 16 sene boyunca daha bir kere bordroyu açıp incelemiş biri değilim. Ne kadar maaş yatar ne kadar ekders yatar onu da bilmem. Zengin miyim hayır , küçük hesapci değilim sadece. Devlet 160 fazla alsa ne olacak 260 fazla alsa ne olacak. Sıfır ekdersle çalışan on binlerce öğretmen varken sana asgari ücret kadar ekders vermiş , diğerlerinden farklı ne yaptın! Nobele aday bir buluş mu yaptın, uluslararası bir başarı mi elde ettin. Olsa olsa en fazla iki bardak fazladan çay içmişsindir öğretmenler odasında . Bunun için forum meşgul etmek nedir ya . Dur bakalım daha neler göreceğiz
Devletin belirlediği kanunlara ve işleyişe göre alması gereken maaşın ve ek dersin hesabınının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta fazla ya da eksik hesaplanmış olabilir. Ayrıntıya girilirse farklı işlerde çalışan bir çok kişi aldığı maaşı hak etmiyor olabilir. Sizin tuzunuz kuru olabilir.

Biz burada işin hakikatini öğrenmeye çalışıyoruz. Siz ise benzemezleri kıyaslıyorsunuz. Buradaki mesele: Kimin devlete ne kadar fedakârlık yaptığı veya yapacağı değil, bir tutar hangi merhalelerden geçip, net hâle geliyor. Ücreti hak edip etmediğimiz hususunda ise elinizde ne gibi bir ölçü var da hüküm veriyorsunuz? Konuyu asıl mecrasından saptırıyorsunuz.

Proje Okul Atamalarından dolayı, 27 Haziranda İl/İlçe emrine geçeceğiz. Oraya geçince, Bin küsur lira, eksik maaş alacağız diyorlar. Hatta, şimdiki okulumuza tekrar görevlendirilsek bile, kadromuz orada olduğu için eksik alacakmışız. Mahkemeye verip kazananlar varmış ama; kim uğraşacak.

Nobele aday buluş gerçekleştirip asgari ücret kadar ek ödeme almak çok komik değil mi, bana mı öyle geldi. Konuyu sabote etmeye gerek yok diye düşünüyorum. Çoğu konuda bu tavır da çok rahatsız edici. Başka konularda benim mesajıma tuzu kuru diye yanıt yazılmıştı. Kimin tuzu kuru olduğu belli oluyor

BBNET
Geri