Addon domains kavramı

Kodla Büyü

yvzakblt

Seçkin Üye
Seçkin Üye
merhaba arkadaşlar web tasarım ile ilgilenenlere bir tavsiyede bulunmak istiyorum.
ben yeni öğrendim eğer bilmeyenler varsa faydalı bir bilgi olduğunu düşünüyorum.

eğer ki birden fazla web sayfanız var ise hepsine tek tek host ücreti vermenize gerek yok. alacağınız hostun özelliklerinde addons domain ya da ek alan adı hesabı özellikleri var ise tek bir host içinde birden fazla alan adı barındırabilirsiniz.

olayın mantığı ise şöyle
bir host alıyorsunuz daha sonra hosta bir domain tanımlıyorsunuz. bu site normal olarak çalışıyor bunda bir değişiklik yapmanıza gerek yok. sonra hostta ana bölüme bir klasör açıyorsunuz. örneğin "site2" gibi. son olarak diğer domaini bu klasöre bağlıyoruz. bu klasör içine atacağınız dosyalar direk site2.com adresinde gözüküyor ve normal bir site gibi kullanabiliyorsunuz.

ben host kullandığım firmayı önermek istiyorum. sakın reklam olarak algılanmasın en ufak bağım yoktur şirketle. Kendilerinin sunucuları Türkiye'de 7/24 destekleri var. Benim 4-5 tane web sayfam var. Buradan sınırsız boyutu olan ve sınırsız alan adı barındırabilen bir host satın aldım. şu ana kadar bir problem yaşamadım. 5 web sayfamda bir hostta çalışıyor üstelik web alanı sınırsız.

normalde tek tek 5 siteye de sınırsız host almaya kalksam dünyanın parası tutardı ama şu an sadece 1 sınırsız host parasına 5 tane sınırsız site barındırıyorum. üstelik yeni site açarsam yine burada barındırabilirim ne de olsa sınırsız site barındırma diyor.

sorularınız varsa bu konuda bilgim ölçüsünde cevaplayabilirim.

179 TL hocam herşeyi sınırsız. eğer sıkıntı olmazsa firmanın adınıda paylaşırım.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı322.JPG
    Ekran Alıntısı322.JPG
    30 KB · Görüntüleme: 1,514
hasari' Alıntı:
Herhangi bir virüs bulaştığında tümüne bulaşmış oluyor. :)

evet hocam ama alanınız sınırsız olduğu için her gün otomatik yedekleme talimatı verebilirsiniz. ben öyle yapıyorum şahsen.

lemmings' Alıntı:
netten buldum hocam saol.. bana pek ucuz gibi gelmedi bu fiyat ya :S

1-2 site için dediğiniz doğru ama 10 tane site barındıracaksanız ucuz hocam. şu an 250 mb hostlar bile 20-30 lira. 10 tane 250 mb host alsanız 200-300 lira ediyor. ama burada 10 tane sınırsız siteyi 179 liraya alıyorsunuz. isterseniz site sayısını 20 ye bile çıkaraiblirsiniz.

Aylık 5-7 TL arası reseller nerede satılıyormuş? Verdikleri 10-20 GB bandwidth ile ne kadar size barındırılabilir ki?
Hostgator, bluehost ya da justhost gibi yabancı siteler daha ucuza mal olabilir. Türkiye'de gerçekten sınırsız hizmet verilebileceğini sanmıyorum.

hocam banada inandırıcı gelmiyor. meselea natroda sınırsız diyor ama bir sunucunun %25 lik alanı diyor küçük bir yazıyla. o da 17 gb a falan denk geliyor. ama benim aldığım yer sınırsız olduğunu söylüyor. şahsen ben sitelerimde fotoğraf yükleme özelliğini açtım. gelen geçen yüklüyor bakalım nereye kadar :)

addons çokda mantıklı değil. Basit üç-beş html için doğru ama; sql sorgu sayısı aşırı olan sayfalarda olumsuz socuç verir.

asp-php' Alıntı:
addons çokda mantıklı değil. Basit üç-beş html için doğru ama; sql sorgu sayısı aşırı olan sayfalarda olumsuz socuç verir.

neden hocam her sitenin ayrı veritabanı var. benim şu an 5 sitemde php, hepsinde 40 in üzerinde tablo var. en ufak sıkıntı görmedim. cpu dan yana mı sıkıntı olur diyorsunuz.

atanamıyom' Alıntı:
asp-php' Alıntı:

neden hocam her sitenin ayrı veritabanı var. benim şu an 5 sitemde php, hepsinde 40 in üzerinde tablo var. en ufak sıkıntı görmedim. cpu dan yana mı sıkıntı olur diyorsunuz.
Evet hosting firmaları her hosting için belli bir CPU ayırır eğer sitelerinizde sorgular yoğunlaşır CPU kullanım miktarını aşar ise sistem host hizmetini durdurur. Gerekirse sizden ekstra ücret talep eder. :)

hasari' Alıntı:
atanamıyom' Alıntı:
asp-php' Alıntı:

Evet hosting firmaları her hosting için belli bir CPU ayırır eğer sitelerinizde sorgular yoğunlaşır CPU kullanım miktarını aşar ise sistem host hizmetini durdurur. Gerekirse sizden ekstra ücret talep eder. :)

5 site bugüne kadar %20 yi geçmedi hocam bakalım şimdilik sıkıntı yok :)

atanamıyom' Alıntı:
hasari' Alıntı:
atanamıyom' Alıntı:
asp-php' Alıntı:

5 site bugüne kadar %20 yi geçmedi hocam bakalım şimdilik sıkıntı yok :)
Sorgu sayıları ve ziyaretçileri azdır. Büyük bir siteyi zaten böyle bir sunucuda barındıramazsınız. İnş sorun çıkmaz ama en azından ön bilginiz oldu.

10 yıla yakın sunucu yönetiyorum. Addons bazı durumlarda mantıklı ama hiç bir zaman sınırsız diye bir kavram yoktur. Basit bir tavsiye tüm yumurtalarını aynı sepette taşıma. Kırılırsa bir tanesi kırılsın. 180 tl ye addons alacağıma 20 tl den 9 tane bağımsız host alırım.

asp-php' Alıntı:
10 yıla yakın sunucu yönetiyorum. Addons bazı durumlarda mantıklı ama hiç bir zaman sınırsız diye bir kavram yoktur. Basit bir tavsiye tüm yumurtalarını aynı sepette taşıma. Kırılırsa bir tanesi kırılsın. 180 tl ye addons alacağıma 20 tl den 9 tane bağımsız host alırım.

katılmıyorum size hocam. 20 tlden 9 tane alacağınız host en fazla olsa 100 mb'dır. ama 180 liraya sınırsız addon hesabında (madem sınırsız diye birşey yok) 20 tane 100 mb lık site yapabilirim en azından.sonucta en basit sınırsız sistemler bile bana 17 gb lık yer veriyor. cpu olayında sıkıntı olmayacaksa addons mantıklı bence.

örneğin tanıtım amaçlı firma siteleri yapılacaksa addonsa paha biçilemez. üstelik buradan kâr bile elde edilebilir.

9-10 ayrı hesabın yönetimi çok uğraştırıcı, tüm siteleri tek bir yerden yönetmek istiyorsanız addon domain çok pratik, tabi bu sitelerin 2-3K hiti olmadığı sürece.

atanamıyom' Alıntı:
asp-php' Alıntı:

katılmıyorum size hocam. 20 tlden 9 tane alacağınız host en fazla olsa 100 mb'dır. ama 180 liraya sınırsız addon hesabında (madem sınırsız diye birşey yok) 20 tane 100 mb lık site yapabilirim en azından.sonucta en basit sınırsız sistemler bile bana 17 gb lık yer veriyor. cpu olayında sıkıntı olmayacaksa addons mantıklı bence.

örneğin tanıtım amaçlı firma siteleri yapılacaksa addonsa paha biçilemez. üstelik buradan kâr bile elde edilebilir.
Şimdi adamın birine site yaptınız bu adamda döndü size dedi ki hocam eline sağlık çok tşk ederim seni şimdiye kadar çok yorduk artık host şiflerini ver ben kendim yöneteceğim derse o zaman sıkıntıya düşmez misiniz. Hadi bu adama ftp hesabı açtınız bunuda ilgili site klasörüyle ilişkilendirdiniz peki bu adam veritabanı işlemlerini nereden yapacak bir panel hesabı verebilecek misiniz?
İşte bu noktalarda bu sistem sizi gene sıkıntıya sokacak.
Başka bir konu ise gene güvenlik siz bir site tasarladınız bunu sunucuya eklediniz. Bu sitedeki tek bir satırlık açık tüm sunucuyu sıkıntıya sokacaktır. Eğer host ayrı olsa tehlike sadece kendisinde olur ama siz bu yolla tüm siteleri tehlikeye atmış olursunuz. Tüm siteleriniz çalınacağı gibi tüm sitelere index veya kötü yazılarda eklenebilir. :)

hasari' Alıntı:
atanamıyom' Alıntı:
asp-php' Alıntı:

Şimdi adamın birine site yaptınız bu adamda döndü size dedi ki hocam eline sağlık çok tşk ederim seni şimdiye kadar çok yorduk artık host şiflerini ver ben kendim yöneteceğim derse o zaman sıkıntıya düşmez misiniz. Hadi bu adama ftp hesabı açtınız bunuda ilgili site klasörüyle ilişkilendirdiniz peki bu adam veritabanı işlemlerini nereden yapacak bir panel hesabı verebilecek misiniz?
Başka bir konu ise gene güvenlik siz bir site tasarladınız bunu sunucuya eklediniz. Bu sitedeki tek bir satırlık açık tüm sunucuyu sıkıntıya sokacaktır. Eğer host ayrı olsa tehlike sadece kendisinde olur ama siz bu yolla tüm siteleri tehlikeye atmış olursunuz. Tüm siteleriniz çalınacağı gibi tüm sitelere index veya kötü yazılarda eklenebilir. :)

hocam ftp bilgisini ya da veritabanını bilen birine daha hiç site yapmadım. genelde site yaptığım firmalar site adreslerini bile google'a yazıp giriyorlar :)
güvenlik konusunda haklısınız sonuçta tüm sistemler bağlantılı. ama otomatik hergün yedekleme yapıyor sistem bu yüzden çok önemsemiyorum. sonuç olarak benim açımdan cpu konusunda bir sıkıntı yaşamadığım sürece benim için ideal bir özellik.

atanamıyom' Alıntı:
hasari' Alıntı:
atanamıyom' Alıntı:
asp-php' Alıntı:

hocam ftp bilgisini ya da veritabanını bilen birine daha hiç site yapmadım. genelde site yaptığım firmalar site adreslerini bile google'a yazıp giriyorlar :)
güvenlik konusunda haklısınız sonuçta tüm sistemler bağlantılı. ama otomatik hergün yedekleme yapıyor sistem bu yüzden çok önemsemiyorum. sonuç olarak benim açımdan cpu konusunda bir sıkıntı yaşamadığım sürece benim için ideal bir özellik.
Tabi önce ihtiyacınıza bakacak sonra host alacaksınız. İhtiyacınızı karşılıyor ve memnunsanız en iyisi o demektir. Diğer açıdan bakarsan daha ucuz olan hostlarda var çok daha pahalı olanlarda.
Kısaca ne kadar para o kadar köfte... :)

Addon domainin artıları
1- Uygun fiyata hosting sağlamış olursunuz
2- Müşterilerinize sql ve ftp tanımlayabilir onların site kurmalarını sağlayabilirsiniz ( MEB in ilçelere vermiş olduğu host gibi fakat phpmaydmin olmaz tabiki ama farklı yöntemlerle o da sağlanabilir)

Addon domainin eksileri:
Maddelere geçmeden önce ben o şekilde bir host almış olmayı tercih etmem müşteri gözüyle söylüyorum. Sebeğlerine gelince
1- En önemli olanı bence budur diğer sitelere bulaşan virüs anında benim siteme de bulaşır.
2- Temizleme işini yapsam bile diğerleri temizlenmediği için yine bulaşır.
3- CPANEL vb panel yetkim olmaz.
4- SQL oluşturamam oluşturulmuş db de düzenleme yapmakta zorlanırım.
5- Herhangi bir sorundan dolayı bozulan sitemi geri yükletme yapamam. Yapılması için komple tüm sitelerin geri yüklenmesi gerekir. Diyelim o hesapta 100 site bulunuyor benim sitemin geri yüklenmesi için 100 ünn de geri yüklenmesi gerekir. Bunu da kimse yapmaz. Siteniz bozulunca sıfırdan yaparsınız.
6- SQL yedeğini panelden alamayacağınız için ek yazılım kurup alabilirsiniz basit bir php dosyası ile sql yedeği alınabilir. Ancak bacup işini sürekli manuel yapmak zorunda kalırsınız.

KENDİNİZE AİT PANELNİZ OLURSA: (Reseller Hesapları da buna dahildir)
1- Günlük, haftalık, aylık backuplarınız sunucu tarafından otomatik alınır.
2- Bir sorun yaşadığınızda firma ile iletişime geçerek " sitem arızalandı geri yüklermisiniz" deidğinizde 10 dk da siteniz geri yüklenir. ( Sağlam backupunuzun olduğu tarihe.
3- Kendinize ait cpaneliniz olur. Manuel backup başlatabilir çok kısa bir sürede tüm siteninizin yedeklenmesini sağlayabilir yedeği pc nize indirebilrisiniz.
4- Cpanel vb panellerin avantajlarını kullanabilirsiniz ve kimseye bağımlı kalmazsınız.
5- Sunucuya bulaşan virüs sitenize geçiş yapamaz (Hack vb durumlarda bu değişebilir)
6- Sitenize bulaşan virüsü kendiniz temizleseniz dahi tamamen temizlediyseniz birdaha aktif olmaz ( Sitenizdeki açığı kapattığınız durumda tabiki)
7- Kendinize ait paneliniz olduğunda kendiniz addon domain , Park domain, eposta hesabı oluşturma gib özellikleri kullanabilirsiniz.

** Reseller hesapları kendi müşterilerine bağımsız Cpanel vb paneller verdiği için her hesap için yukarıda belirtilen özellikler geçerli olacaktır.

Bunları düşünerek uygun tercihi yapabilirsiniz. Ancak şu bir gerçek Addon domainli 100 hesaptan herhangibiri problem yaşamaması mümkün değildir. Nitekim biz norml hosting müşterisinde bile hatalardan dolayı çoğu kez site backuplarını geri yükleyerek sorunlarını çözmekteyiz.

Düşünün 100 tane okul sitesini addon yaptınız. Biri gitti sitesini bozdu. Size telefon açtı. Sitemi düzeltirmisiniz? Ne yapabilirsiniz? Komple geri yükletseniz 99 site de geri yüklenecek. O yüzden arz talep meselesi dir diyip konuyu kapatayım.

BBNET
Geri